Arvostelussa Samsung Galaxy Note Edge

1
Arvostelu: Samsung Galaxy Note Edge
Sami Koivunen Sami Koivunen

Sisällys

Jättinäyttö, taivutettuna

Samsung esitteli kahdelle sivulle taivutettua Galaxy Note Edge -puhelinta ensimmäisen kerran jo viime vuoden syyskuussa järjestetyillä IFA-messuilla yhdessä "perusmalli" Galaxy Note 4:n kanssa. Kauppoihin puhelin on saapunut Suomessa kuitenkin vasta tämän vuoden puolella.

Note Edge toi markkinoille ensimmäisenä toteutuksen sivulle taitetusta näytöstä. Näillä näkymin Samsung on tekemässä kaarevuudesta myyntivalttiaan, sillä vastaava näyttö löytyy myös maaliskuussa esitellyn Galaxy S6 -lippulaivan Galaxy S6 edge -variantista. Puolitoista vuotta sitten maailmalla esiteltiin myös Galaxy Round -puhelin, mutta tuolloin näyttöä oli taivutettu hivenen eri tavalla.

Galaxy Note 4:ään verrattuna Note Edge on lähes identtinen laite. Eroja löytyy käytännössä näytön erilaisesta rakenteesta, sivunäytön tuomista sovellusmahdollisuuksista ja puhelimen koosta. Arvostelussamme painotammekin näiden kahden laitteen eroavaisuuksia, sillä uusien Note-puhelimien yhteisistä teknisistä ominaisuuksista voi lukea tarkemmin aikaisemmasta Note 4 -artikkelistamme.

Suomessa Note Edge on tällä hetkellä eräs kalleimmista puhelinmalleista. Helmikuussa kauppoihin saapuneen laitteen hinnat vaihtelevat kirjoitushetkellä 800 ja 900 euron välillä. Testin aikana olikin mielenkiintoista nähdä, antoiko Note Edgen 100 euroa kalliimpi hinta perusmalliin verrattuna rahalle vastinetta.

 • Mitat:
 • 151,3 x 82,4 x 8,3 mm
 • Paino:
 • 174 g
 • Näyttö:
 • 5,6" Super AMOLED 2560 x (1440+160), 525 ppi
 • Suoritin:
 • Neliytiminen 2,7 GHz Qualcomm Snapdragon 805
 • RAM:
 • 3 Gt
 • Tallennustila:
 • 32 Gt
 • Kamerat:
 • Takakamera CMOS 16 megapikseliä OIS-kuvanvakaajalla
  etukamera 3,7 megapikseliä
 • Yhteydet:
 • 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, LTE
 • Akku:
 • 3000 mAh
 • Muuta
 • Käyttöjärjestelmä Android 4.4.4 KitKat, S Pen, micro-SIM, sormenjälkianturi ja sykemittarianturi

Ulkoasu

Galaxy Noten oikealla reunalla kaartuva osa on puhelimen nk. kakkosnäyttö, joka toimii ilmoitusnäyttönä ja käyttäjän säädeltävissä olevina paneelitilana. Näytön tarpeellisuudesta ja ulkonäöstä voi olla montaa mieltä, mutta itse oikeakätisenä koin, että näyttö oli tyylikäs ja toi lisäarvoa puhelimen käyttöön. Näytön toispuoleisuudesta johtuen on kuitenkin hyvä muistaa, että puhelin sopii ensisijaisesti oikeakätisille. Sivunäytön käyttö on luonnollisinta peukalolla, jolloin voi vaikkapa selata halutessaan pikavalintoja nopeasti siirtymättä päänäytöllä toiseen ikkunaan. Esimerkiksi kamerasovelluksen nopeaan avaukseen edge-näyttö osoittautui käteväksi.

Note Edgen virtapainike on sijoitettu edge-näytön vuoksi yläreunaan. Ratkaisu on ollut pakon sanelema, mutta toteutus on silti jokseenkin epäkäytännöllinen. LG-puhelinten tapaisesti Samsung ei mahdollista lepotilasta herätystä ilman lisäsovelluksia kaksoisnapautuksella, joten käyttäjän ainoaksi vaihtoehdoksi jää fyysisen näppäimen painaminen puhelinta avatessa.

Laitteen yläreunasta löytyy lisäksi 3,5 mm kuulokeliitäntä ja infrapunasensori, joka mahdollistaa puhelimen käytön kaukosäätimenä. Testien perusteella yleiskaukosäädin-ominaisuus toimi erinomaisesti ja Samsungin kattavasta bloatware-valikoimasta löytyi tarkoitukseen myös valmiiksi asennettu sovellus.

Puhelimen pohjalta löytyy microUSB 2.0 -liitin tiedonsiirtoa ja latausta varten. Lisäksi pohjasta löytyy myös paikka puhelimen mukana tulevalle S Pen -kynälle. S Pen -kynän ominaisuuksista voi lukea lisää käyttöliittymä-osiosta ja erityisesti aikaisemmasta Note 4 -arvostelustamme.

Saimme puhelimen lisäksi testiin myös puhelimelle suunnitellun book cover -suojakannen. Suojakansi korvasi ainakin omalla kohdallani nopeasti tavallisen takakuoren. Kansi peittää päällä ollessaan normaalinäytön täysin, mutta edge-osan se jättää näkyville. Tämä mahdollistaa nopeiden toimintojen, kuten kellonajan ja sään tarkistamisen aktivoimatta puhelinta kokonaan.

Tekniikka

Note Edgen Super AMOLED -näytön tarkkuus on kalleimmassa hintaluokassa esiintyvän Android-trendin mukaisesti Quad HD eli 2560 x 1440 pikseliä. Sivunäyttöön pikseleitä mahtuu vielä lisäksi 160. Näytön 525 ppi:n luku kertoo myös näytön erinomaisesta tarkkuudesta. Näyttö on toteutettu täysin yhtenäisenä, eli sivulle kaartuva osa jatkuu suoraan etupaneelista. Ohjelmallisesti puhelin käsittelee edge-osaa erillisesti eli sivunäytön paneeleja voi hallita varsinaisesta näytöstä erillisesti.

Näytön käytännön tarkkuus on loistava ja edustaa viime vuoden mallien ehdotonta kärkipäätä yhdessä esimerkiksi LG G3:n kanssa. Näyttö osaa lisätä kontrastia tarvittaessa siten, että ulkokäytössä Note Edgen näytön lukemisessa ei ole ongelmia kirkkaassakaan valaistuksessa. Tarvittaessa näytön saa myös erittäin himmeälle valaistukselle.

Galaxy Note Edge sisältää viime vuoden huippupiireihin lukeutuneen 32-bittisen Snapdragon 805 -järjestelmäpiirin, jonka voi luvata pyörittävän sovelluksia vielä vuosikausia eteenpäin ja takaa ainakin lähes sataprosenttisen sujuvan käyttöliittymäkokemuksen. Samsungin 14 nm tekniikalla varustetulle Exynos 7420 -piirille Qualcommin piiri ei pysty kuitenkaan suorituskyvyltään vastaamaan. Galaxy S6 Edge onkin samanhintaisena puhelimena markkinoilla kova vastus Note Edgelle.

Note 4 -malliin verrattuna Note Edge on korkeussuunnassa aavistuksen pienempi, mutta toisaalta lisänäytöstä johtuen vähän leveämpi. Mielenkiintoisinta laitteen mitoissa on kuitenkin se, että edge-näyttö ei ole lisännyt puhelimen painoa tai paksuutta, vaan pikemminkin päinvastoin. Note Edge on Note 4:ään verrattuna 0,2 mm ohuempi ja kaksi grammaa kevyempi. Erot selittyvät varmasti jossain määrin Note Edgen aavistuksen pienemmällä akulla. Siinä missä Note 4 kantoi 3220 milliampeeritunnin akkua, on Note Edgessä tyydytty 3000 milliampeeritunnin akkuun.

Note Edgen 3000 milliampeeritunnin akku suoriutuu rasitustesteistä nykyälypuhelinstandardien mukaisesti, eli akun tyhjentymisestä ei tarvitse huolehtia yhden päivän aikana, mutta kahta päivää aktiivista käyttöä akku ei kestä. Erityismaininta on annettava Qualcommin Quick Charge 2.0 -teknologialle, joka mahdollistaa akun nopean lataamisen.

Sormenjälki- ja sykemittarianturin lisäksi Edgestä löytyy mm. kiihtyvyysanturi, geomagneettinen anturi, eleanturi ja etäisyysanturi. Yhteyksiltään Note Edge on markkinoiden kattavimpia puhelimia tukien mm. nopeimpia LTE-yhteyksiä ja viimeisintä Bluetooth-teknologiaa.

Kamera

Note Edgen kamera on sama kuin Note 4 -puhelimessa. Kävimme kameran ominaisuuksia tarkemmin läpi jo aikaisemmassa arvostelussamme, mutta alla vielä sen perusominaisuuksista.

Note Edgen kamera perustuu Sonyn 16 megapikselin sensoriin. Objektiivilla on saavutettavissa f/2.2 aukko ja kamera tarjoaa myös usein älypuhelimissa kaivatun optisen kuvanvakaimen. Kamera tukee UHD 4K -kuvausta 3840 x 2160 pikselin tarkkuudella 30 fps:n nopeudella. Etukameralla kuvaus onnistuu puolestaan f/1.9 aukolla saavuttaen parhaimmillaan 3,7 megapikselin kuvia.

Samsung Galaxy Note Edge esimerkkikuva Samsung Galaxy Note Edge esimerkkikuva Samsung Galaxy Note Edge esimerkkikuva Samsung Galaxy Note Edge esimerkkikuva

Suurin ero Note 4:ään on kamerasovelluksen puolella, jossa pikanäppäimet, kuten kuvauspainike, tilanvalinta, videokuvauksen valinta, HDR-kuvauksen valinta, kameran valinta ja asetuspainike on sijoitettu näytön kaarevalle osalle, eli kuvattaessa puhelimen "yläreunaan". Muuten näppärän tilankäytön huono puoli on se, että se tekee kuvauksesta yhdellä kädellä entistäkin haastavampaa. Omien kokemusteni perusteella yhdellä kädellä kuvaus onnistui, kun käytössä oli book cover -suojakansi.

Kameran kuvien laatu on erinomainen ja se lieneekin vuoden 2014 puhelimista paras tai ainakin hyvin lähelle sitä. Kamera tukee 16:9 kuvasuhteen kuvia ja kuvat ovat erinomaisen tarkkoja ja väririkkaita. Kameralla ei myöskään ollut vaikeuksia suoriutua esimerkiksi makrokuvauksesta ja 4K-videokuvauskin onnistui hyvin.

Käyttöliittymä

Note Edgen suurimpia vahvuuksia on edge-näytön tuoma lisäarvo käyttöliittymäkokemukseen. Peruskäytössä edge-näyttöä voi siis esimerkiksi käyttää puhelimen ollessa lepotilassa. Pyyhkäisemällä reunusta voi selata erilaisia "paneeleja", jotka esittävät käyttäjän haluamaa tietoa. Paneelien asetuksiin pääsee pyyhkäisemällä paneelin alareunasta ylöspäin, jolloin asetus-painike ilmestyy. Asetuksista voi määritellä esimerkiksi, mitä paneeleja haluaa esille. Halutessaan paneelin voi määritellä vaikkapa yökelloksi tai ladata muiden käyttäjien rakentamia kustomoituja paneelinäkymiä.

Kätevimmillään paneeli oli toimiessaan lisätilana sovelluksille. Esimerkiksi kamerasovellusta käytettäessä paneelia pystyy käyttämään asetuksien säätämiseen varsinaisen näyttötilan ollessa kokonaan kameran esikatselukuvan käytössä. Perusasetuksilla ensimmäisenä avautuva edge-paneeli toimii puhelimen perustoimintojen pikavalikkona, josta voi esimerkiksi nopeasti avata yhteystiedot, viestit, selaimen, kameran ja sovelluskaupan.

Muiden Note-puhelimien tapaan myös Note Edgen mukana tulee S Pen -kynä. Kynä on sama kuin Note 4:ssä ja kävimme tarkemmin sen ominaisuuksia läpi aikaisemmassa arvostelussamme. Lyhyesti sanottuna uutta Note-mallistoa varten kynää on päivitetty mm. tuplaamalla tunnistettujen painetasojen määrä, mutta käytännössä eroa vanhoihin S Pen -kyniin on vaikea havaita.

Yhteenveto

Uusimpien Galaxy Note -puhelinten ja vastaavan kokoisten puhelinten ostaminen vaatii poikkeuksellisen tarkkaa harkintaa. Itse pidän isokätisenä viiden tuuman puhelimista, mutta Note Edgen tapauksessa ollaan kuitenkin jo lähellä kipurajaa näytön koon suhteen. Puhelimen valtava koko aiheuttaa Note Edgessä jo jonkin verran virhepainalluksia.

Toispuoleinen edge-näyttö tarkoittaa käytännössä myös sitä, että puhelin sopii paremmin oikeakätisille. Note Edge ei myöskään sisällä muista huippupuhelimista tuttua IP-luokitusta, joka pitäisi puhelinta paremmin turvassa vedeltä ja pölyltä.

Suuren koon myötä Note Edgeen on kuitenkin saatu mahdutettua runsaasti viimeisintä huipputeknologiaa. Erinomaisen suorituskyvyn lisäksi puhelimesta löytyy kattavat yhteydet, erinomainen kamera ja hyvät kaiuttimet. Note 4:ään nähden puhelin on fyysiseltä kooltaan aavistuksen pienempi, mutta kompromissi koossa on tarkoittanut myös pienempää akkua.

Nykyisellä hinnoittelullaan Note Edge uhkaa jäädä konseptilaitteeksi, joka ei herätä tarpeeksi kiinnostusta esimerkiksi kehittäjissä edge-näytön kaiken potentiaalin saavuttamiseksi. Yli 650 euroa maksavissa älypuhelimissa vähän yli sadan euron hintaero Note 4:n ja Note Edgen välillä tuskin on kynnyskysymys, mutta on hyvä pitää mielessä, että edge-näyttöä lukuun ottamatta puhutaan lähes identtisistä puhelimista.

Omien kokemuksieni perusteella edge-näyttö toi lisäarvoa, mutta ei aivan niin paljoa, että olisin nykyhinnoilla valmis sijoittamaan Note Edgeen. Myöhään markkinoille tullut erikoispuhelin kärsii myös siitä, että juuri myyntiin tulleet Samsungin omat Galaxy S6 -puhelimet tarjoavat samalla ohjelmistolla ja kompaktimmassa koossa vielä Note-puhelimiakin parempaa suorituskykyä.

Samsung Galaxy Note Edge

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (1)

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.