Arvostelussa LG V10 - Kaksoisnäytöllä varustettu Android-huippumalli

Arvostelu: LG V10
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Ajat jolloin älypuhelimet ottivat huimia teknisiä harppauksia yhden vuoden aikana, ovat ohi. Käynnissä on verkkaisempi kehitysvaihe, eikä ole enää itsestään selvää miksi kannattaisi valita se kaikkein uusin puhelin. Erot uusien ja vuoden vanhojen mallien välillä pienenevät, joten itse kullakin on houkutus valita edullisempi edellisen sukupolven malli, jonka ominaisuudet täyttävät edelleen käyttötarpeet.

Tilanne asettaa puhelinmerkeille uusia haasteita. Enää ei riitä, että puhelimeen isketään lisää pikseleitä, lisää gigatavuja ja lisää gigahertsejä. Pitää keksiä luovempia ratkaisuja, joilla ostajat saadaan valitsemaan uusin ja kallein malli. LG on kokeillut varsin rohkeasti erilaisia ratkaisuja, joilla se yrittää erottautua kilpailijoista mutta myös aiemmista omista puhelimistaan.

Ensin LG:ltä tuli kaarevilla näytöillä varustettuja puhelimia. Nyt myyntikikkana kokeillaan komponenttien tuplausta: Uudessa LG V10 -älypuhelimessa on kaksi näyttöä ja kaksi etukameraa. Onko tuplamäärä komponentteja pelkkää markkinointihöttöä vai onko niistä oikeasti iloa?

Tekniset tiedot

 • Järjestelmä:
 • Android 5.1.1 Lollipop
 • Mitat:
 • 159,6 x 79,3 x 8,6 mm
 • Paino:
 • 192 g
 • Näyttö:
 • 5,7" WQHD AMOLED-päänäyttö sekä 160 x 1040 pikselin lisänäyttö
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 808
 • RAM:
 • 4 GB
 • Tallennustila:
 • 32 GB (muistikorttipaikka)
 • Kamerat:
 • Takana 16 megapikseliä (f/1,8 ja OIS)
  Edessä 5 megapikseliä (normaali ja laajakulmainen optiikka)
 • Yhteydet:
 • Wifi, Bluetooth 4.1, NFC
 • SIM:
 • Nano-SIM
 • Akku:
 • 3000 mAh

Muotoilu

Jos olet tutustunut jo aiemmin LG:n puhelimiin tarkemmin, niin V10 on todennäköisesti sinulle helposti lähestyttävä laite. Kilpailijoiden puhelimia käyttäneille V10:n muotoilu voi kuitenkin aiheuttaa alkuvaiheessa ohimon raapimista: missä on kotinäppäin, virtanäppäin ja äänenvoimakkuuspainikkeet.

V10:n etupuolella tai sivuilla ei ole yhtäkään näppäintä, vaan kaikki näppäimet on sijoitettu puhelimen takapuolelle aivan kameran juureen. Sijoittelu ei ole kaikkein intuitiivisin, mutta siihenkin kyllä tottuu kun vain malttaa antaa itselleen ja puhelimelle aikaa. Fyysistä kotinäppäintä puhelimessa ei ole lainkaan, vaan LG turvautuu yksinomaan Androidin virtuaalisiin navigointipainikkeisiin. Takakuoresta löytyy äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi virtanäppäin, joka toimii samalla sormenjälkilukijana.

Sormenjälkilukija toimii kosketusperiaatteella, eli sitä ei joudu pyyhkimään. Lukijan sijoitus takapuolelle on kuitenkin ongelmallinen, sillä harmittavan usein sormi tulee painettua lukijan päälle vain osittain, jolloin puhelin kieltäytyy avaamasta lukitusta. Tästä syystä lukituksen avaamiseen tarvitsin kaksi yritystä, ennen kuin sain puhelimen auki.

Virtanäppäimen siirtäminen takapuolella aiheuttaa yhden ongelman: jos puhelimen laittaa esimerkiksi pöydälle, niin miten saat näytön päälle ilman puhelimen nostamista. LG:n ratkaisu on KnockCode eli puhelimen saa päälle yksinkertaisesti näpäyttämällä näyttöä kahdesti (tuttu ominaisuus Nokia N9:n omistajille).

Ulkonäöllisesti LG V10 vaikuttaa todella jykevältä. Takakuoren näppylämäinen tekstuuri ja metalliset reunat antavat mielikuvan rugged-tason puhelimesta, jollainen se onkin iskunkestävyyden osalta (MIL-STD-810G-sertifioitu). Puhelinta ei kuitenkaan markkinoida veden- ja pölynkestävänä.

Muovinen takakuori on täysin irrotettavissa ja sen alta paljastuu myös irrotettava 3000 milliampeeritunnin akku. Takakuoren alle on piilotettu myös muistikorttilukija, jolla saa tarvittaessa laajennettua puhelimen sisäistä 32 gigatavun muistia. Takakuoren tekstuurin ansiosta puhelimesta saa varman otteen, eikä se tunnu viileälläkään säällä kylmältä, kuten premium-designia.

Puhelin on iso, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen kookas muihin 5,7 tuuman näytöllä varustettuihin Android-puhelimiin.

Tekniikka

Teknisesti V10 voidaan helposti verrata LG:n G4:ään, vaikka puhelimien raudassa onkin eroja siellä täällä. Molemmissa laitteissa on kuitenkin Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri sekä samanlainen pääkamera (16 MP, OIS, f/1,8). V10:ssä on kuitenkin gigatavu enemmän (4 GB) keskusmuistia, sormenjälkilukija on lisätty sekä ESS Technologyn 32-bittisen Hi-Fi-äänentoiston mahdollistava DAC-muunnin.

V10:ssä on tietysti myös hieman suurempi näyttö (5,7 tuumaa), mutta sen tarkkuus on pysynyt samana kuin LG G4:ssä (1440x2560 pikseliä). Lisäksi näyttö on rinnalleen lisänäytön, joka on V10:n ehkä keskeisin ominaisuus. Lisänäyttö on kooltaan 2,1 tuumaa (1040x160 pikseliä) ja sijaitsee heti päänäytön yläpuolella. Lisänäytön ajatus on sama kuin esimerkiksi Lumioissa käytetyssä Glance Screenissä: esittää lepotilassa olevan puhelimen näytöllä kellonaikaan ja ilmoituksiin liittyvää tietoa. Lumioissa tiedot esitetään päänäytöllä, mutta V10:ssä on päädytty erilliseen lisänäyttöön virransäästämiseksi (molemmissa näytöissä on LCD-paneeli).

Kellonaika- ja ilmoitustietojen lisäksi lisänäyttöön voi lisätä oman motivaatiotekstin, minkä lisäksi se tarjoaa pikakuvakkeet suosituimpiin sovelluksiin ja verkkosivuille. Lisänäyttö siis tukee kosketusta, mutta se ei reagoi pystysuuntaisiin pyyhkäisyihin, joten se ei aiheuta ongelmia esimerkiksi ilmoituskeskuksen käyttöön.

Lumioiden vilkaisunäyttö on kuitenkin selvästi käytännöllisemmin toteutettu. V10:n kakkosnäyttö on hyvin pieni, joten sen esittämää informaatiota on hankala lukea. Puhelin pitää ottaa käteen nähdäksesi esimerkiksi kellonajan, joten se ei lisää käyttömukavuutta, kuten sen pitäisi. Lisänäyttö voi jopa kompleksisoida käyttöliittymää, kun näytölle on päätetty sulloa ylimääräistä sisältöä näytön funktionaalisuuden lisäämiseksi. Kamerasovelluksessa lisänäytön tarjoamat oikopolut automaatti- ja manuaalikuvaustiloihin ovat kuitenkin ihan näppäriä lisäyksiä.

Lisänäytön vierestä löytyy viiden megapikselin etukamera, johon LG on poikkeuksellisesti päätynyt laittamaan kaksoisoptiikan. Toisessa linssissä on normaali 80 asteen kuvakulma ja toisessa laajempaa kuva-alaa esittävä 120 asteen kuvakulma. Ajatuksena on, että 80 asteen linssiä käytettäisiin normaaleiden selfie-kuvien ottamiseen ja laajakulmaista optiikkaa ryhmäkuvien ottoon. Meillä jokaisella on kuitenkin kädet, joiden etäisyyttä kehosta voi aika näppärästi muutella tarpeen mukaan.

Kuten edellä tuli jo mainittua, löytyy V10:stä ESS Technologyn 32-bittinen digital-to-analog-muunnin, joten puhelin soveltuu käytännössä niin sanottujen HD-äänitiedostojen kuunteluun. Onko tästä kuitenkaan mitään iloa puhelimen käyttäjälle? HD-äänitiedostoja kun ei löydy joka paikasta, kuten Spotifysta – ja vaikka löytyisikin, niin kuuleeko CD-tasoisen äänen ja HD-audion eroa käytännössä? Viimeisestä kysymyksestä on väännetty kättä ikuisuus, mutta käytännössä esimerkiksi 24-bittisten äänitiedostojen kuuntelu ei tarjoa Pertti Peruskäyttäjälle mitään sellaista, mitä ei voitaisi tarjoilla kompaktimmassa 16-bittisessä muodossa. LG V10:n 32-bittisen Hi-Fi DACin saa aktiiviseksi vain kun kuulokkeet on kiinnitetty puhelimeen.

Suorituskyvyllisesti LG V10 ei tuo mitään radikaalia uutta, vaan on lähinnä hieman parannettu versio G4:stä. Keskusmuistia on gigatavu enemmän, mutta järjestelmäpiiri on pysynyt Snapdragon 808:na. Vaikka V10 ei mitään erikoista boostia tuokaan suorituskykyyn, niin täyttää puhelin siitä huolimatta kaikki odotukset nopeuden osalta.

LG V10:stä löytyvä 3000 milliampeeritunnin akku siivittää mukavasti yli kahden päivän käyttöaikoihin yhdellä latauksella, mikäli et ole erityisen aktiivinen puhelimen käyttäjä etkä pelaile sillä. Ahkerassa käytössä akkukesto lähes puolittuu eli virtaa riittää noin reiluksi päiväksi.

Kamera

Kameratekniikassa LG on ollut muihin älypuhelinmerkkeihin verrattuna edellä ainakin aukkoluvun osalta: Sekä G4:ssä että V10:ssä käytetään peräti f/1,8-tasoista optiikkaa. Muista Android- ja Windows-lippulaivapuhelimista löytyy f/1,9-tasoinen optiikka, joten niissä aukko on hieman pienempi kuin LG:n malleissa. iPhone 6s:ssä aukko on vieläkin pienempi, vain f/2,2.

Suuremman aukon ansiosta LG:n puhelimissa valoa pääsee kennolle samassa ajassa enemmän kuin kilpailevissa älypuhelimissa, joten kuvista tulee hämärässä kirkkaampia tai vaihtoehtoisesti suljinaikaa voidaan lyhentää samankaltaisen lopputuloksen saavuttamiseksi, jolloin kuviin ei päädy yhtä herkästi esimerkiksi liike-epätarkkuutta. Puhelimesta löytyy myös optinen kuvanvakain, jonka auttavasta "kädestä" on hyötyä erityisesti videokuvauksessa.

Teknisesti V10:n kamerassa ei ole oikein muuta ihmeteltävää – tai ehkä automaattitarkennus. Siinä missä koko muu ala vannoo passiivisten tarkennusmenetelmien (vaihe-erotarkennus), on LG päättänyt uida vastavirtaan ja hyödyntää aktiivista laser-avusteista tarkennusta. Minun makuuni tarkennus toimii turhan verkkaisesti ja vaikuttaa oleellisesti hitaammalta kuin vaihe-eroon perustuva tarkennus. Lisäksi kameran etsimen ruudunpäivitysnopeus putoaa jyrkästi valaistuksen muuttumisen seurauksena, minkä vuoksi kuva näytöllä nykii voimakkaasti.

Kamerasovellus muistuttaa ulkoisesti paljon minkä tahansa muun Android-merkin oletuskamerasovellusta, joten siihen oppii sisälle nopeasti. Manuaalitilassa puhelin näyttää hyvin selvästi asetusten arvot, mutta en oikein ymmärrä LG:n käyttöliittymäsuunnittelijoiden logiikkaa, että asetusten säätönappulat kannattaa sijoittaa eri paikkaan kuin missä käytössä olevat arvot ilmaistaan. Videokameran manuaalitilassakin kamerasovellus kertoo täsmällistä tietoa esimerkiksi valkotasapainosta, valotusarvosta, ISO-arvosta, suljinajasta ja miten voimakkaita ääniä vasen / oikea kanava tallentaa.

Kuvanlaadullisesti LG V10:n kamerasta ei löydy paljoakaan kritisoimista. Kuvanlaatu hämäräkuvauksessa on hyvä, mutta kennon dynamiikka ei tunnu riittävän hiemankin kirkkaiden valolähteiden kuvaamiseen.

Ohjelmisto

LG on aasialainen laitteistovalmistaja – se kyllä näkyy ja tuntuu puhelimien ohjelmistoissa. Sinänsä LG:n puhelimet eivät ole ohjelmistonsa puolesta mitenkään poikkeuksellisen huonoja, onhan perusydin kuitenkin edelleen Android. LG:n puhelimien käyttöliittymä ja -kokemus eivät kuitenkaan vaikuta loppuun asti mietityiltä kokonaisuuksilta. Esimerkiksi Asetukset-sovelluksessa "Yleiset asetukset" on viimeisenä välilehtenä, vaikka ehkä luontevinta olisi ajatella tarjota tätä käyttäjälle ensimmäisenä kun ohjelma avataan. Lisäksi kamera- ja galleriasovellukset eivät pelaa kovin hyvin yhteen. Kuvan ottamisen jälkeen voit halutessasi katsella tarkemmin sitä, mutta esikatselumahdollisuus rajoittuu vain yhteen uusimpaan kuvaan. Jos otat kerralla useamman kuvan, joudut hyppäämään pois kamerasovelluksesta ja menemään galleriaohjelmaan katselemaan mikä kuvista kannattaisi säästää. Kameraohjelman esikatselu ei myöskään tue landscape-tilaa tai uusimman kuvan poistamista.

Bloatwaresta LG ei ole antanut tulla yhtä suurta ongelmaa kuin se kilpailevissa puhelimissa on ollut. Ohjelmistokumppaneiden sovelluksia puhelimesta ei löydy Evernotea enempää, kun Googlea ei lasketa mukaan. Erilaisia turhanpäiväisiltä vaikuttavia ohjelmistokikkoja, kuten vaikkapa "mininäkymä", puhelimesta kuitenkin löytyy.

Suorituskyvyn näkökulmasta LG V10:n ohjelmisto toimii vikkelästi, kuten tämän hintaluokan puhelimessa pitääkin.

Yhteenveto

Isokokoista high-end-Androidia etsivälle löytyy läjäpäin hyviä vaihtoehtoja ja LG:n V10 kuuluu ehdottomasti tähän joukkoon. Puhelimesta löytyy käytännössä kaikki mitä uudelta puhelimelta voi vaatia: hyvä kamera, hyvä näyttö, riittävästi suorituskykyä ja sormenjälkilukija. Tähän päälle LG on laittanut V10:een vilkaisunäyttönä toimivan toisen mininäytön ja kaksoisetukameran.

Viimeksi mainitut erikoisuudet eivät kuitenkaan ole rahanarvoisia ominaisuuksia, joten LG V10:n ostovalintaa tehdessä kannattaa huomio kiinnittää muihin seikkoihin. Kaksoisnäyttö on ideana ihan kiva, mutta käytännössä se toimii huonommin kuin esimerkiksi Lumioista tuttu vilkaisunäyttö. Kaksoisetukamerakin tuntuu enemmän markkinointitempulta kuin hyödylliseltä ominaisuudelta.

LG V10 tuli myyntiin Suomessa 20. tammikuuta 32 gigatavun versiona. Hintaa sillä on 699 euroa, joten se sijoittuu samaan hintaluokkaan Galaxy S6 edgen kanssa.

LG V10

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.