Arvostatko hyvin kuuluvia puheluita? Kallein puhelin ei ole välttämättä paras

Manu Pitkänen

Arvostatko hyvin kuuluvia puheluita? Kallein puhelin ei ole välttämättä paras
Matkapuhelimien kuuluvuus ei yleensä herätä ihmisissä suuria tunteita, toisin kuin niiden kamerat, näytöt tai laskennallinen suorituskyky. Pohjoismaiden viestintäviranomaiset teettivät kuitenkin tutkimuksen, jossa markkinoilta löytyviä puhelimia vertaillaan juuri niiden kuuluvuusominaisuuksien perusteella.

Tutkimuksessa mitattiin 26 markkinoilla olevan matkapuhelinmallin kuuluvuutta niin puheyhteyden kuin datasiirron osalta. Mittaukset suoritettiin eri taajuusalueilla ja käyttöasento otettiin huomioon: datasiirron tapauksessa puhelin oli "kädessä", kun taas puheyhteyden mittausten aikana puhelin oli sijoitettu "korvalle" (vasen- ja oikeakätisyys mitattiin erikseen).

Mittausten perusteella kaikkein kalleimpia puhelimia ei kannata ostaa siinä toivossa, että saisi parhaimman mahdollisen puhekuuluvuuden. GSM900-taajuusalueen mukaan järjestetyllä listalla (oikeakätisyys) heikoiten pärjäsivät Huawei P9, Microsoft Lumia 950, Apple iPhone SE ja HTC 10. Vasenkätisyysmittauksissa huonoimmat sijat menivät taas iPhone 6S Plussalle, iPhone 6S:lle ja iPhone 6:lle. Kalliimmissa älypuhelimissa käytetään usein metallia takakuoren materiaalina, mikä voi osaltaan selittää niiden sijoituksia.Listojen kärjestä löytyy edullisempia puhelimia, kuten HTC Desire 626, Samsung Galaxy S5 mini, DORO PhoneEasy 530X ja Microsoft Lumia 640. Datasiirrossa kärkipaikkoja pitävät Microsoft Lumia 640, Samsung Galaxy S6 ja Samsung Galaxy S7 edge.

Mittaustulokset löytyvät kokonaisuudessaan täältä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Poco M4 5G – hinta laskenut -37%

Xiaomi Poco M4 5G
146 € CDON
228 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

Motorola Moto G13 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G13
123 € Hobby Hall
131 € Proshop
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -15%

Honor Magic5 Lite
169 € Power
199 € Elisa
247 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 199 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.