Apple sai synninpäästön – iPhonen suorituskykyä ei huononneta tahallisesti

1
Manu Pitkänen

Apple sai synninpäästön – iPhonen suorituskykyä ei huononneta tahallisesti
Suunniteltu vanheneminen on tuttu juttu aina hehkulampun keksimisen ajoista lähtien, minkä takia on kutkuttavaa ajatella että kaikki yritykset suunnittelevat tahallisesti tuotteensa vanhenemaan mahdollisimman nopeasti, jotta kuluttajille saataisiin myytyä tuotetta uudelleen nopeassa syklissä.

Esimerkiksi Applea on syytetty iPhone-puhelimien tahallisesta hidastamisesta jotta se saisi ihmiset ostamaan uudemman mallin muutaman vuoden välein – tai miksei vaikka useamminkin. Ajatus on kiinnostava ja asia nousi jonkinlaiseksi puheenaiheeksi taannoin Internetin syövereissä kun liikkeelle lähti "tahallisen hidastamisen todistava" Google Trends -graafi.

Käppyrä käytännössä osoittaa, että "iPhone slow" haut Googlessa yleistyvät selvästi uuden iPhonen julkistamisen aikoihin, jolloin Apple tyypillisesti laittaa myös uuden iOS-version yleiseen jakeluun. On melko kyseenalaista väittää hidastumisen olevan tahallista, vaikka puhelin todella hidastuisi uuden ohjelmiston lataamisen myötä.On melko tyypillistä että uudet käyttöjärjestelmäversiot sisältävät ohjelmointivirheitä tai ne toimivat jostain syystä epäoptimaalisesti, jolloin ne todella toimivat hitaammin. Lisäksi iOS:n sisältämien ominaisuuksien kirjo on laajentunut rutkasti viimeisen 10 vuoden aikana ja sovellukset käyttävät aikaisempaa ahkerammin laitteiston resursseja monipuolisempien käyttökokemusten mahdollistamiseksi. Yhdessä nämä seikat johtavat siihen, että vanhaksi käyvä laitteisto ei vain pysy perässä.

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden suorituskykyä mittaavia ohjelmistoja kehittävä Futuremark päätti laittaa kuitenkin ajatuksen koetukselle ja testata ovatko iPhonet oikeasti hidastuneet vuosien saatossa vaiko eivät. Tulos on: Apple ei hidasta ohjelmistopäivityksillä puhelimien suorituskykyä. Sekä grafiikkaprosessorin että suorittimen suorituskyky on käytännössä sama iOS-versiosta riippumatta. Futuremarkin analyysi aiheesta löytyy täältä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -30%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
388 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 353 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -28%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 206 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
mk (vahvistamaton)

1

No niin, Apple siis myöntää hidastaneensa iPhonea, eli meinaako se nyt, että Futuremarkin testeihin ei voi luottaa?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.