Arvostelu: OnePlus Bullets Wireless -kuulokkeet

Matti Robinson

Arvostelu: OnePlus Bullets Wireless -kuulokkeet
OnePlus tunnetaan Android-älypuhelimistaan, jotka ovat vuosien ajan olleet myydyimpien laitteiden joukossa Suomessa, ja viimeaikoina pitäneet kärkeä niitä myyneillä operaattoreilla jopa ylivoimaisesti.

Kiinalaisyhtiön alkuperäinen kieli "lippulaivantappajasta" (flagship killer) on hieman rauhoittunut, mutta edelleenkin sen puhelimet tarjoavat huipputason rauta- ja softaratkaisuita, jotka saa huomattavasti kärkimerkkien huippupuhelimia halvemmalla.

Marginaalit ovat tietysti sen mukaiset, ja OnePlus kerääkin kirstun pohjalle laitteista rahaa varmasti melkoisesti esimerkiksi Samsungia vähemmän, puhumattakaan tietysti Applesta. Viimevuosina OnePlus on päätynyt julkaisemaan myös oheislaitteita, joilla kenties saadaan nostettua katemittaria.

Bullets-kuulokkeet ovat olleet markkinoilla jo muutaman vuoden ajan, ja niistä on julkaistu toisen sukupolven versiotkin, mutta uusimmat OnePlus-kuulokkeet ovat langattomat. Langattomuus näkyykin myös yhtiön puhelimissa, sillä se samalla luopui 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä.Otimme testiin kyseiset Bullets Wireless -kuulokkeet, joten käydäänpä läpi mitä älypuhelinyhtiö tarjoaa Bluetooth-kuulokkeiden rintamalla.

Tekniset tiedot

Impedanssi: 32 Ohmia
Äänen paine (SPL): 97 dB
Teho: 3 mW
Taajuusalue: 20 - 20 000 Hz
Yhteys: Bluetooth 4.1
Profiilit: HFP/ A2DP/ HSP/ AVRCP
Muuta: Qualcomm aptX -tuki

Pakkauksen sisältö

OnePlus tunnetaan huippulaitteita edullisemmista hinnoistaan, joka pitää paikkansa myös kuulokkeissa, mutta siitä huolimatta laadussa ei ole pihistelty.

Bullets Wireless -kuulokkeiden pakkaus on laadukas ja heti kättelyssä se luo kuvan laadukkaista kuulokkeista, vaikka hintaa ei olekaan kuin 69 euroa. Pahvi on samettisen pehmeän tuntoista ja kuvat on tehty kohokuvioinnilla.

Pakkaus on jaotettu koviin rasioihin, joissa komponentit on kiinnitetty tiukasti ja yksilöllisesti.

Itse kuulokkeet on tiiviisti omassa niiden muotoon kaiverretussa kotelossaan, punainen suojakotelo keskellä päärasiaa ja nappien vaihtosiivekkeet ja -tulpat omassa kotelossaan yksittäin lukittuna eivätkä siis läpinäkyvässä muovipussissa, kuten usein nähdään.

Latauskaapeli on noin parin kymmenen senttimetrin mittainen USB-C-johto, joka on tietysti väriltään OnePlussan tuttu punavalkoinen. Kuulokkeiden USB-C-liitin on maalattu sisältä mustaksi, josta paljastuu, että myös sen yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota.


Laitetta voi ladata myös muilla USB-C-kaapeleilla, joskin latasnopeus voi vaihdella merkittävästi. OnePlus-puhelinten omistajille puhelimen mukana toimitettu latauskaapeli toimii parhaiten, sillä se on pidempi ja matkalle lähtiessä ei tarvitse kantaa useampaa johtoa.

Pakkaus ei jätä juurikaan toivomisen varaa.

Rakenne

OnePlus Bullets Wireless -kuulokeet ovat nimensä mukaisesti langattomat, joka tässä tapauksessa tarkoittaa, että yhteys toimii langattomalla Bluetooth-yhteydellä.

Rakenteensa puolesta Bullets Wireless mukailee maltillista designia, jossa kuulokkeet yhdistetään toisiinsa pannalla, joka kuunnellessa lepää niskan päällä. Pannan kuminen materiaali soveltuu hyvin kuuntelemiseen riippumatta aktiviteetista.

Pannan sivuilta löytyy niin ikään kumipäällysteiset akun, joista vasemmanpuolisessa sijaitsee virtapainike ja virtapainikkeen vastapuolella mikrofoni. Virtapainikkeen tavoin vasemmalla puolella korvanappiin jatkuva johto sisältää äänenvoimakkuuden säätimet ja toimintopainikkeen.

Itse korvanapit ovat suhteellisen perinteiset, joskin tarjoavat myös siivekkeet, joilla nappien pysyminen korvassa vahvistuu. Siivekkeitä ei tosin ole pakko käyttää, jos niin ei halua.


Rakenteen puolesta kuulokkeet ovat hyvin tavalliset, joskin käytännölliset. Panta estää korvanappien hukkumisen, vaikka ne tippuisivatkin, mutta eivät tarjoa yhtä modernia, tai kiistanalaista, ulkoasua kuin esimerkiksi Applen AirPodsit.

Suojakotelon osalta kompromisseja on tehty, joskaan kuminen materiaali ei ole itselleni ongelma. Sen sijaan kuulokkeiden mahduttaminen koteloon voisi olla helpompaa.

Erityisesti alussa kuulokkeiden saaminen kätevästi koteloon oli turhan vaikeaa, joskin niksi oikeanlaisesta taittamisesta annetaan ohjekirjassa. Pian suojakoteloon tunkeminen meneekin muistista ja ei tuota liikaa ongelmia.

Pienen pieni ongelma oli havaittavissa myös suojakotelon magneettisessa lukitusmekanismissa, joka saattoi vetää napit erilleen toisistaan, jolloin kuulokkeet menevät päälle tahtomatta. Tätäkään ei tosin tapahtunut enää kun ongelman oli kertaalleen huomannut ja osasi varautua.

Toiminta

Bullets Wireless -kuulokkeet yhdistävät Bluetoothin avulla, joten yhdistäminen on melko simppeliä. Vielä helpompaa se on OnePlus-laitteen omistajilla. Testissä Bullets Wireless -kuulokkeita käytettiin pääasiassa OnePlus 5:n kanssa.

Kerran yhdistettyään kuulokkeet osaavat avata Bluetooth-yhteyden puhelimeen helposti erottamalla magneettisesti kiinnittyvät napit toisistaan.

Yhteyden sulkeminen toimii puolestaan liittämällä napit toisiinsa. Tämä tapahtuu helposti esimerkiksi, kun napit päästää roikkumaan kaulaan, jolloin ne riippuvat kaulalla kuin kaulakoru.

Tämän toiminnon ansiosta virtanäppäimeen ei juuri tarvitse koskea. Kyseessä onkin yksi Bullets Wireless -kuulokkeiden parhaista ominaisuuksista.

Bluetooth 4.1 -yhteyden kantamaksi kerrotaan 10 metriä, joskin se riippuu kovasti maastosta. Testissämme 10 metriä täyttyi helposti esteettömästi.


OnePlus-laitteiden omistajille on tarjolla myös lisäominaisuus, jolla musiikin toisto jatkuu tai loppuu napit eroittaessa tai liittäessä.

Äänentoisto napeissa on loistava, joskin nappikuulokkeiden fyysisten ominaisuuksien rajoitteista ei tietysti päästä eroon. Hintaansa suhteutettuna 69 euron kuulokkeet ovat loistava valinta, jos kuulokkeista haluaa hyvää äänentoistoa eikä ainoastaaan podcast-kuulokkeita, joissa äänen kirjolla ei ole niin suurta merkitystä.

Toisto ei myöskään ala säröillä kovemmassakaan paukkeessa ja kuulokkeiden volyymin voi huoletta nostaa lähemmäs maksimia.

Kontrollit ovat tutusti vasemman johdon ohjainosassa, josta löytyy äänenvoimmakkuuden säätimet sekä yksi, keskellä oleva toimintanäppäin, jolla pystyy kontrolloimaan toistoa, puheluita sekä Google Assistant -ääniohjausta.

Toimintapainikkeen normaali painallus pysäyttää/jatkaa toiston tai vastaa/sulkee puhelun, sekunnin painallus avaa puolestaan Google Assistantin ja tuplaklikkaus vaihtaa kappaletta seuraavaan. Kaikki toiminnot toimivat moitteetta, joskin painikkeiden sormituntuma voisi olla ehkä aavistuksen parempi.

Toki parin kerran jälkeen ei tarvi enää arvailla kummalla puolella toimintopainiketta mikäkin volyyminappi sijaitsee.

Kuulokkeet sopivat testaajan korviin oikein hyvin ja tarjolla on kolme eri kokoa niin siivekkeissä kuin korvan sisään sijoitettavan napin pehmusteissa, josta melkoisen todennäköisesti löytyy omaan korvaa sopiva vaihtoehto tai kombinaatio.

Akku

Yksi OnePlussan suosion salaisuuksista älypuhelimissa on akku ja erityisesti sen latausteknologiat. Älypuhelimissa OnePlus on aivan kärjessä nopeassa lataamisessa, ja samaa on tuotu myös kuulokkeisiin.


Bullets Wirelessin akku kestää yhtiön itsensä mukaan 255 tuntia valmiusaikaa sekä 8 tuntia kuuntelua, joka on hyvä tulos langattomille kuulokkeille, joskin kuta kuinkin samoissa kuin samankaltaiset kilpailijat. Tärkeämpi ominaisuus on kuitenkin latausnopeus, jonka suhteen Bullets Wireless -kuulokkeet ovat erinomaiset.

Yhtiön mukaan vain 10 minuutin lataamisella saa viisi tuntia lisää kuunteluaikaa ja vain hieman pidemmässä ajassa lataus tapahtuu nollasta sataan. Yhtiö onkin vertaillut latausnopeutta kilpailijoihin, mm. Applen AirPodseihin, ja erityisesti ensimmäisen 10 minuutin aikana OnePlussan kuulokkeet latautuvat huomattavasti nopeammin.

Lataus on nopeampaa, kun käyttää OnePlus-puhelinten Dash-laturia, mutta edes USB-paikasta ladatessa mukana tulevalla johdolla lataaminen ei kestä kauaa.

Kuitenkaan 5 tunnin kuunteluaikoihin 10 minuutin lataamisella ei testeissämme päästy. Nämä tulokset onkin saavutettu laboratorio-olosuhteissa, joten tosimaailmassa sellaiseen ei todennäköisesti koskaan päästä.

Latausnopeutta oli itseasiassa vaikea selvittää tarkasti, sillä Bluetoothin kertoma prosenttilukema on erittäin epätarkka.

Dash-laturilla kuulokkeet latautuivat Bluetoothin mukaan peräti täyteen, tai niin Bluetooth ilmoitti, mutta silti kuunteluaikaa saatiin vain hieman yli 4 tuntia.

Akku ei testin kuulokkeissa toki ollut uusi, ne ovat olleet käytössä muutamia kuukausia.

Kuunteluaika ei siis ole missään tapauksessa markkinoiden huippua, mutta supernopea lataus mahdollistaa, että kuunteluaikaa saa tuntikaupalla lisää hetkessä.

Latauksen suhteenkin tosin jää toivottavaa, sillä lataus tapahtuu edelleen aina kaapelilla suoraan kuulokkeisiin, eikä useiden kilpailijoiden tavoin Bullets Wireless tarjoa koteloa latauspaikkana. Kuunteluajat ovat kuitenkin niin pitkiä ja latausajat todella lyhyitä, ettei tämä paina kovin paljoa mittarissa.


Yhteenveto

Langattomuus on tulossa eittämättä mobiililaitteisiin ja tämän on tiedostanut niin Apple kuin kilpailijat Android-puolella. 3,5 millimetrin kuulokeliittimet ovat tulevaisuudessa todennäköisesti harvinaisuuksia, monille valitettavasti.

Satojen eurojen sijoitukset langattomiin kuulokkeisiin eivät ole välttämättä kaikkien mieliin, johon OnePlussan Bullet Wireless -kuulokkeet iskevätkin. Ne tarjoavat alle 70 euron kuulokkeille hyvän äänentoiston laadukkaassa paketissa.

Langattomuuden lisäksi ne tarjoavat myös hieman lisäarvoa perinteisiin edullisiin nappikuulokkeisiin nähden. Kuulokkeiden magneettinen virtamekanismi helpottaa niiden käyttöä merkittävästi ja Google Assistant pystyy auttamaan napin painalluksella mikäli englanti taipuu.

Erityisesti OnePlus-laitteiden omistajille punamustat Bullets Wireless -kuulokkeet soveltuvat mainiosti.

Täysin ongelmitta kuulokkeet eivät toki ole, ja seuraavassa iteraatiossa ainakin suojakotelon toimivuutta toivottavasti parannetaan. Tästä huolimatta kuulokkeita on helppo suositella lähes varauksetta langattomia kuulokkeita harkitseville.

OnePlus Bullets WirelessTilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -27%

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
145 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -18%

Motorola Lenovo ThinkPhone
686 € Proshop
784 € CDON
995 € Ykköspalvelu

Alin hinta viikko sitten: 954 €

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.