Arvostelussa Motorola One Hyper

Arvostelussa Motorola One Hyper: Hyvä vaihtoehto keskitason isoksi puhelimeksi
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Lenovon omistama Motorola on tuonut hyvällä tahdilla erilaisia keskitason puhelimia markkinoille. Puhelinvertailun arvosteltavan One Hyper -puhelimen lisäksi markkinoilta löytyy Motorolalta One Zoom, One Vision, One Macro sekä One Action. Nämä kaikki puhelimet sijoittuvat 200 - 400 euron hintahaarukkaan tarjoten kukin hieman erilaisia ominaisuuksia. Näitä ominaisuuksia ei kuitenkaan ole saatavilla yhdessä paketissa, sillä Motorolalla ei ole tarjota lippulaivapuhelinta tällä hetkellä.

Nyt arvosteltava Motorola One Hyper houkuttelee ostajia kookkaalla, lovettomalla näytöllä sekä pitkällä akunkestolla. Puhelin myös tukee 45 watin hyperlatausta, mutta tällainen laturi täytyy ostaa erikseen. Näiden lisäksi puhelin ei varsinaisesti tuo pöydälle mitään sen kummallisempaa tai erikoisempaa kikkailua, vaan keskittyy tarjoamaan perusvarman kokemuksen 369 euron suositushinnan myötä.

Kysymys toki kuuluu, että onko se riittävästi tässä erittäin kilpaillussa hintaluokassa? Samaan aikaan ja pitkälti samalla hinnalla markkinoille saapuu Samsungin Galaxy A51, joka tulee varmasti herättämään mielenkiintoa kuluttajien silmissä.

Motorola One Hyper saapui arvostelua varten noin pari viikkoa ennen myynnin alkamista Suomessa. Puhelin saapui heti Android 10 -käyttöjärjestelmällä varustettuna, joka on mainio asia. Omalla kohdalla puhelimessa on esiintynyt hieman hidastelua käyttöjärjestelmässä, sillä esimerkiksi kamera on jäätynyt täysin käytössä. Tässä kohtaa täytyy kuitenkin huomauttaa, että muissa Motorola One Hyper arvosteluissa vastaavista ongelmista ei ole kirjoiteltu. Huhtikuussa One Hyper sai päivityksen, jonka luvataan parantavan käyttöjärjestelmän vakautta.

Iso näyttö ilman näyttölovea

Iso näyttö on yksi syy kiinnostua juuri tästä kyseisestä puhelimesta. Kokoa tällä Total Vision -näytöllä on 6,5 tuumaa ja resoluutioksi on valikoitu Full HD+ -tarkkuus (1080 x 2340). Näytössä ei ole minkäänlaista näyttölovea ylösnousevan etukameran ansiosta, johon Total Vision -nimi viittaa tässä 19:9-kuvasuhteen näytössä.

Ainoastaan näytön alareunassa on selvempi kaista mustaa reunaa, mutta muuten näytön reunat ovat moderniin tapaan kapeat. Näiden kapeiden reunojen ansiosta Motorola kehuu näyttö-runkosuhteen olevan 90%.

Näytössä ei siis ole minkäänlaista häiritsevää näyttölovea, sillä etukamera nousee laitteen yläreunasta esille tarvittaessa. Tämä pop-up-mekanismi ei ole enää tässä vaiheessa kovinkaan uusi juttu, sillä sama toteutus on nähty useissa puhelimissa, kuten Honor 9X:ssä ja OnePlus 7T Pro:ssa, viime aikoina.

Motorola One Hyperin näyttötekniikka perustuu IPS LCD -paneeliin, johon voi asetuksista valita väritilaksi luonnollisen, tehostetun tai kylläisen vaihtoehdon. Näytön asetuksista voidaan myös valita käyttöön käyttöjärjestelmän laajuinen tumma tila, sillä One Hyper perustuu Android 10 -käyttöjärjestelmäversioon.

Näytön kirkkaus ei välttämättä yllä markkinoiden parhaimpiin, sillä kirkkauden joutuu laittamaan pitkälti tappiin asti päivällä ulkokäytössä. Lisäksi automaattinen kirkkauden säätö laittaa kirkkauden toisinaan omaan makuun liian matalalle, joten laitoin ominaisuuden pois käytöstä.

Muovinen rakenne on yllättävän hyvä ja jämäkkä

Iso näyttö tarkoittaa myös isoa puhelinta. Motorola on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,8 (korkeus) × 76,6 (leveys) × 8,9 (syvyys) mm ja painoa löytyy 200 grammaa. One Hyper on kädessä erittäin jämäkkä ja yllättävän laadukkaan tuntuinen. Vaikka puhelin on kooltaan iso, se sopii yllättävän hyvin käytettäväksi yhdellä kädellä. Puhelimen takakansi sekä reunat ovat muovia, joka tietenkin kerää naarmuja helpommin kuin lasi. Muovinen rakenne kerää myös lasia enemmän sormenjälkiä sekä pölyä. Puhelin on saatavilla Fresh Orchid ja Deepsea Blue -väreissä, joista jälkimmäinen on arvosteltavan puhelimen väri.

Puhelimen pohjassa on USB-C, mikrofoni ja kaiutin. Kaiutin on ihan hyvällä tasolla, mutta sen voi helposti peittää esimerkiksi pelatessa. Ylhäällä on mikrofoni, pop-up-etukamera ja 3.5 mm:n kuulokeliitin. Oikeassa kyljessä on painikkeet äänenvoimakkuuden hallintaan sekä virtapainike, jonka erottaa helposti erilaisen pinnan ansioista. Vasemmassa kyljessä on SIM-korttipaikka, jonne voi myös laittaa muistikortin.

Pop-up-etukameran takia One Hyper ei ole vedenkestävä, eikä sitä ole suunniteltu toimimaan veden alla. Motorola kuitenkin lupaa rakenteen hylkivän vettä, joka antaa suojan pieniä vesimääriä, kuten roiskeita, hikeä ja lievää sadetta, vastaan.

Puhelimen muoviseen takakanteen on laitettu kaksi kameraa, jotka ovat hieman koholla, vaikka puhelimen paksuus on 8,9 mm. Puhelin siis hieman keikkuu tasaisella pinnalla. Taakse on myös laitettu sormenjälkitunnistin, joka toimii erittäin hyvin ja luotettavasti. Ohjelmistosta voidaan myös laittaa asetus päälle, jolla saa pyyhkäistyä ilmoitukset esiin. Sormenjälkilukija ympärille on laitettu LED-ilmoitusvalo, jonka voi halutessaan laittaa pois päältä.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Edestä lasia ja takaa muovia, vettä hylkivä rakenne
 • Näyttö:
 • 6,5" Total Vision, IPS TFT LCD, FHD+ (1 080 × 2 340), 395 ppi, 19:9, näyttö-runkosuhde 90%
 • Mitat:
 • 161,8 (korkeus) x 76,6 (leveys) x 8,9 (syvyys) mm
 • Paino:
 • 200 grammaa
 • Suoritin:
 • Snapdragon 675
 • RAM:
 • 4 gigatavua
 • Tallennustila:
 • 128 gigatavua, muistikorttipaikka (jopa 1 teratavu)
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 10 (tietoturva: 1. heinäkuuta 2020)
 • Pääkamera:
 • 64 megapikseliä (f/1.9, 0,8 μm) / 16 megapikseliä (f/1.9, 1,6 μm), Quad Pixel -tekniikka
 • Ultralaajakulmakamera:
 • 8 megapikseliä (f/2.2, 1.12 μm), 118°
 • Etukamera:
 • 32 megapikseliä (f/2.0i, 0,8 μm) / 8 megapikseliä (f/1.8, 1,6 μm), Quad Pixel-tekniikka, Pop-up
 • Akku:
 • 4000 mAh, tukee 45 W:n latausta (pakkauksessa 27 W:n TurboPower-laturi)
 • Liitännät:
 • USB-C (USB 2.0), Bluetooth 5.0, NFC, 3.5 mm:n kuulokeliitäntä
 • Muuta:
 • Sormenjälkitunnistin takana, LED-ilmoitusvalo sormenjälkitunnistimen ympärillä, pakkauksessa mukana kuulokkeet ja läpinäkyvä suojakuori
 • Värit:
 • Deepsea Blue ja Fresh Orchid
 • Hinta:
 • 369 euroa

Käyttöjärjestelmä lähes puhdas Android 10

Motorola One Hyper on heti paketista tullessaan varustettu uusimmalla Android-käyttöjärjestelmällä eli Android 10:llä. Tämä on vieläpä puhdas versio Androidista eli käyttöjärjestelmä perustuu pitkälti Googlen näkemykseen Androidista, eikä Motorola ole lisännyt sen päälle mitään omaa käyttöliittymää. One nimestä huolimatta Motorola One Hyper ei kuulu Android One -ohjelmaan, kuten One Action ja One Vision. Android One -ohjelmaan kuuluminen takaa vähintään kaksi suurta käyttöjärjestelmäpäivitystä sekä tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi.

Ohjelmistoon Motorola on tuttuun tyyliin lisännyt Moto toiminnot, joihin lukeutuvat muun muassa näytön tarkistustoiminto, taskulampun sytyttäminen/sammuttaminen heilauttamalla kättä kahdesti sekä kameran nopea avaaminen kääntämällä puhelinta kaksi kertaa nopeasti. Oletuksena kameran nopea avaaminen tarkoittaa selfieiden ottamista, mutta tämän voi vaihtaa pääkameraan Moto-sovelluksesta. Näiden Moto toimintojen lisäksi käyttöjärjestelmä ei juurikaan tarjoa muita mahdollisuuksia kustomointiin.

Puhelin siis saapuu heti Android 10:llä varustettuna, joka on hieno asia. Ohjelmistosta löytyy kuitenkin hieman parannettavaa. Puhelin saapui arvosteltavaksi noin pari viikkoa ennen myynnin alkamista Suomessa. Aluksi puhelimen suojauspäivityksen taso oli peräti lokakuulta asti, mutta puhelin sai testijakson aikana päivityksen, jonka mukana suojauspäivityksen taso saatiin joulukuulle asti.

Suurimmat ongelmat kuitenkin liittyvät omalla kohdalla ohjelmiston optimoinnin puutteeseen. Muutamat sovellukset, kuten Aika ja sää, pysähtyvät toistuvasti. Ongelmia löytyy myös puhelimen kamerasovelluksen kanssa, joka jäätyy toisinaan Pimeänäkö-tilaa käytettäessä. Tästä kameran jäätymisestä löytyi myös viesti Lenovon keskustelupalstalta, jonka jälkeen Motorola julkaisi Google Play -sovelluskaupan kautta päivityksen Moto Camera -sovellukselle.

Yleisellä tasolla käyttöjärjestelmä tuntuu toimivan hyvin Snapdragon 675 -järjestelmäpiirin päällä. Android 10 -käyttöjärjestelmän myötä ohjaus perustuu yhteen palkkiin, jonka voi halutessaan vaihtaa perinteisempään kolmen painikkeen navigointiin asetuksista kohdasta Järjestelmä. Yksi palkin tuomista eduista on nopea vaihtaminen edelliseen avoimeen sovellukseen pyyhkäisemällä palkkia vasemmalta oikealle.

Keskusmuistia on tarjolla 4 gigatavua, joka on riittävä määrä jokapäiväiseen käyttöön sekä pitämään muutamia sovelluksia auki taustalla. Sisäistä tallennustilaa on 128 gigatavua. Sama järjestelmäpiiri, muistimäärä ja tallennustila löytyvät myös Motorolan One Zoom -puhelimesta, jotka Motorola on ilmeisesti todennut hyväksi yhdistelmäksi. Ihan parasta suorituskykyä puhelin ei siis tarjoa, mutta kuitenkin riittävästi useimpien pelien, esimerkiksi Call of Duty -mobilen, pelaamiseen.

Suorituskyvyn testaukseen tarkoitettu AnTuTu-sovellus antoi Motorola One Hyperille 212749 pistettä. Samassa hintaluokassa pyörivä Kirin 980 -järjestelmäpiirillä varustettu Honor 20 sai pisteiksi 379617.

Kaksi takakameraa ja pop-up-etukamera

Motorola One Hyperin pääkamerassa on 64 megapikseliä, jolla puhelinta mitä todennäköisimmin mainostetaan verkkokauppojen sivuilla. Pääkameralla voidaan ottaa täyden 64 megapikselin otoksi, mutta tämä vaihtoehto on hieman piilotettu valikon taakse Ultra-Res -nimen alle. Oletuksena pääkameralla 16 megapikselin kuvia eli puhelimessa käytetään Quad Pixel -tekniikkaa, joka käytännössä yhdistää neljän pikselin tiedot yhdeksi ja siten parantaa kuvien kirkkautta.

Pääkameran rinnalle on laitettu 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, jolla saa kuvattua 118 asteen näkymän kerrallaan. Molemmat kamerat tukevat manuaalista kuvaamista, jonka saa päälle puhelimen yläreunassa olevasta kuvakkeesta. Manuaalitilassa voi valita myös RAW-tiedostomuodon.

Valikon takaa löytyy muutamia kuvatiloja, kuten muotokuva, spottiväri, pimeänäkö, panoraama sekä Ultra-Res. Näistä mielenkiintoisin on spottiväri, jolla saa otettua kuvia, joissa korostuu vain yksi väri. Motorolan pimeänäkö-tila ei välttämättä ole niin hyvällä tasolla kuin joissakin muissakin puhelimissa ollaan nähty, mutta sillä saa tuotua hieman enemmän yksityiskohtia näkyviin kuvissa. Ohjelmisto myös ehdottaa usein pimeänäkö-tilan käyttämistä, vaikka valaistus olisikin hyvä.

Motorolan kahden kameran ratkaisu on toimiva ja niillä saa otettu laadukkaita kuvia useimmissa tilanteissa. Miinusta voidaan kuitenkin antaa telekameran puutteesta, joka saattaa olla tärkeä joillekin kuvaajille.

Videon osalta saa pääkameralla kuvattua 4K/30 fps, Full HD/60 fps tai Full HD/30 fps -videota. Jos ultralaajakulmakameraa haluaa käyttää videokuvaukseen, video täytyy pudottaa Full HD/ 30 fps -tasolle. Ultralaajakulmakameraa ei siis ole tarkoitettu videon kuvaamiseen, mutta pääkamera pystyy tuottamaan oikein mallikasta jälkeä videon osalta. Alla oleva video on kuvattu käsivaralla ja 4K-laadulla. Kuva näyttää hyvältä ja se on yllättävän hyvin vakautettu.

Pääkameralla voi kuvata myös hidastettua Full HD 120 fps tai HD 240 fps -videota. Tässä lyhyt esimerkki Full HD 120 fps -videosta.

Etukamera nousee esille yläreunasta tarvittaessa hieman yli sekunnissa samalla pitäen hieman ääntä. Ylhäällä ollessaan etukamera tuntuu olevan erittäin jämäkkä. Hieman yllättäen ohjelmisto ei kuitenkaan rajoita avaamista, mikäli kameraa nostaa ja laskee nopeasti useita kertoja peräkkäin. Etukamera toki vetäytyy automaattisesti sisälle, jos puhelin tunnistaa sen olevan pudotuksessa.

Itse etukameran tarkkuus on 32 megapikseliä, mutta oletuksena sillä otetaan 8 megapikselin kuvia käyttäen Quad Pixel -ominaisuutta. Videota voi kuvata maksimissaan Full HD 60 fps -tasoisena, mutta tällöin kuva zoomataan paljon lähemmäksi naamaa kuin Full HD 30 fps -videossa. Lisäksi valikosta löytyy erillinen ryhmäselfie-kuvatila, jolla saa mahtumaan useamman ihmisen samaan kuvaan. Itse kameran laatu on hyvällä tasolla.

Erinomainen akunkesto

Tämän puhelimen sisältä löytyy 4000 mAh akku, mutta 8,9 mm:n paksuuden ja muiden mittojen perusteella akku voisi olla suurempikin. Motorola One Hyperin kohdalla ei kuitenkaan puhuta heikosta akunkestosta, sillä tämä puhelin suoriutuu helposti vähintään yhden päivän ajan ja useimmiten pitkälle toistakin päivää.

Iso näyttö ja pitkä akunkesto ovat hyvä yhdistelmä, mikäli katselet puhelimella paljon videoita ja sarjoja. Omassa testauksessa 7 tunnin Twitch-striimin katselun jälkeen akkua oli jäljellä vielä kohtuulliset 34 prosenttia. Videon katselua tukee myös pohjasta löytyvä kaiutin sekä yläreunasta löytyvä 3.5 mm:n kuulokeliitin.

Suuremman akun sijaan Motorola mitä ilmeisimmin päätti laittaa puhelimen sisälle hieman tehokkaamman jäähdytyksen, sillä Snapdragon 675 -järjestelmäpiirin tai akun lämpötilat eivät juuri nouse ylöspäin rasituksen alaisena.

Motorola One Hyper tukee 45 watin “hyperlatausta”, johon Hyper-lisänimi myös viittaa. Pakkauksen mukana tosin toimitetaan vain 27 watin TurboPower-laturi. Mukana tullut laturi kuitenkin huolehtii pikaisesta latauksessa. Omassa testauksessa puhelimen akku latautui lähes tyhjästä 50 prosenttiin noin 20 minuutin latauksella, jonka jälkeen latausnopeus hidastuu ja puhelin on täynnä hieman yli tunnin latauksella.

Yhteenveto

Motorola One Hyper on omalla tasollaan erittäin hyvä puhelin, joka ei varsinaisesti tarjoa mitään uutta tai ihmeellistä, mutta tekee perusasiat hyvin. Puhelin toki tarjoaa erikoisuutena tuen 45 watin lataukselle, mutta pakkauksen mukana näin tehokasta laturia ei kuitenkaan toimiteta.

Iso näyttö ja iso akku ovat kaksi sellaista asiaa, joita monet kuluttajat etsivät ja haluavat. Lisäksi kamerat ovat hyvällä tasolla. Suorituskyky ei välttämättä ole mitenkään erikoisella tasolla, sillä esimerkiksi samanhintainen Honor 20 tarjoaa parempaa suorituskykyä.

Lähes puhdas Android 10 -käyttöjärjestelmä on hieno asia, mutta Android One -ohjelmaan kuuluminen lisäisi varmasti kiinnostusta juuri tätä puhelinta kohtaan.

Motorola One Hyper

Motorola One Hyper tekniset tiedot

Vertaa muihin puhelimiin

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.