Pikatestissä: OnePlus Buds langattomat kuulokkeet - sopivatko ne juoksijalle?

Pikatestissä: OnePlus Buds langattomat kuulokkeet - sopivatko ne juoksijalle?
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

OnePlus julkisti heinäkuun lopulla 2020 ensimmäiset täysin langattomat kuulokkeensa, yksinkertaisesti nimetyt OnePlus Budsit. Saimme Budsit testiin jo ennen niiden julkaisua, joten päätimme testata ne arkikäytössä välittömästi.

OnePlus Buds ei sinänsä tuo mitään mullistavaa jo ennestään täpötäyteen ahdettuun langattomien kuulokkeiden markkinaan, mutta ovat mielenkiintoinen lisä langattomien kuulokkeiden saralla. Kuulokkeet ovat siis aivan standardia noudattavat Bluetooth-kuulokkeet, joita voi käyttää kaikkien Android- ja iOS-laitteiden (sekä luonnollisesti vaikkapa Windows-tietokoneiden) kanssa sellaisenaan.

Tekniset tiedot

 • Paino:
 • 4,7 g (per kuuloke)
  37 g (latauslaatikko)
 • Akku:
 • 35 mAh (per kuuloke)
  430 mAh (latauslaatikko)
 • Akkukesto:
 • 7 tuntia (musiikkia kuunnellessa)
 • Yhteydet:
 • Bluetooth 5
  Langallinen lataus, USB-C
 • Hinta:
 • noin 90 euroa, tarkista hinta täältä

Ulkonäkö

OnePlus Buds, kuuloke pöydällä

Aivan ensimmäisenä tietysti täytyy kurkata kuulokkeiden ulkonäköä. Ne ovat vähän nolosti täysin törkeästi Applen AirPodseista ulkonäkönsä kopioivat langattomat kuulokkeet. Nopealla vilkaisulla kaupungilla kävellessä harva pystyy sanomaan, onko korvissa AirPodsit vai OnePlus Budsit. Tämä on sitten täysin makuasia, onko ratkaisu oikea vai ei. Etenkin kun markkinoilta löytyy muutakin designia - ilman hammasharjamaista uloketta.

Laturi

OnePlus Buds laturikotelo, kiinni

Latauskotelo on sekin tuttu muilta valmistajilta. Kuulokkeet napsahtavat latauskotelon sisään magneetin voimalla, helposti ja sulavasti. Latauskotelo itsessään painaa ainoastaan 37 grammaa, eli hitusen vähemmän kuin vaikkapa Applen vastaava.

OnePlus Buds, laturikotelo, auki

Hyvänä puolena mainittakoon se, että kuulokkeet ja latauskotelo tukevat OnePlussan Warp Charge -tekniikkaa, eli lataus on todella, todella nopeaa. OnePlus itse lupaa 10 minuutin latauksella 10 tunnin käyttöaikaa (kun sekä laturin sisäinen akku että kuulokkeiden akku lasketaan yhteen).

Akkukesto

OnePlus Buds latauksessa

Akkukesto on OnePlus Budsien selkeä myyntivaltti, sillä yhtiö lupaa hurjat 7 tuntia käyttöaikaa täydellä latauksella, kun kuulokkeilla kuunnellaan musiikkia. Jos kuulokkeita käytetään puheluihin, on luvattu akkukesto 4,3 tunnin tasolla.

Luvattu akkukesto vaikuttaisi pitävän kutakuinkin paikkaansa, sillä noin parin tunnin testailun jälkeen, johon kuului sekä puheluita että musiikin kuuntelua, oli kuulokkeissa edelleen 80% varauksesta jäljellä.

Kuulokkeiden istuvuus

OnePlus Buds, kuuloke kädessä

Itse kuulokkeet, kuten mainittua, ottavat suhteellisen härskisti irti kaiken Applen designista. Kuulokkeet itsessään ovat erittäin kevyet: yksi kuuloke painaa ainoastaan 4,7 grammaa.

Niiden muotoilu on OnePlussan mukaan suunniteltu siten, että ne sopivat “kaikille korville". Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että kuulokkeissa ei tule lainkaan mukaan säädettävyyttä, eli kuulokkeet joko istuvat omistajansa korvaan - tai sitten eivät.

Allekirjoittanut on keskivertoa pienempi suomalainen mies, jonka korviin kuulokkeet tuntuivat asettuvat kohtuullisen hyvin kotioloissa.

Vastameluominaisuudet ja äänenlaatu

OnePlus mainostaa kuulokkeidensa “environmental noise cancellation"-tekniikkaa, mutta ainakaan omassa testissämme tästä ei valtavasti saatu positiivisia kokemuksia. Vieressä kuohuva koski peitti äänikirjan äänen alleen, vaikka äänenvoimakkuus oli säädetty tappiinsa.

Ilmeisesti vastamelutoiminnot on rajattu ainoastaan puheluihin ja puheluissa käytettyyn mikrofoniin, ei niinkään itse kuulokkeisiin.

Koska testaaja ei kuulu audiohifistelijöiden salattuun veljeskuntaan, on äänen laadullinen analysointi tasoa “kuulostaa ihan kivalta, basso tai korkeat äänet eivät korostu ainakaan liikaa". Eli tältä osin jos kuulokkeet kiinnostavat, kannattanee lukea myös joku toinen testi aiheesta.

OnePlus Buds ja juokseminen

Tärkein osa-alue pikaisessa testissämme oli testata, sopivatko uutuudet juoksuun. Eli käytännössä: tippuvatko ne korvista kovassa menossa tai pitääkö niiden istuvuutta jatkuvasti korjailla sormityönä, jolloin keskittyminen lenkillä menee helposti kuulokkeiden raplaamiseen.

Vastaus on: valitettavasti ne eivät pysy kunnolla korvissa juostessa.

Käytännössä, vaikka kuulokkeet tuntuivat pysyvän hyvin korvissa sekä kotona oleskellessa että kevyellä kävelyllä, ei istuvuus riittänyt enää juostessa. Juoksun aikana kuulokkeiden istuvuutta piti korjailla noin kilometrin välein ja toinen kuulokkeista meinasi tipahtaa korvasta, kun korjailuväliä venytettiin väkisin hieman pidemmäksi.

Kun kuulokkeiden istuvuutta ei voi muokata mitenkään erilaisilla silikonisilla lisäosilla, pitää OnePlus Budsien istua omistajansa korvaan täydellisesti tai muutoin niitä ei kannata lenkkiseuraksi ostaa. Ja istuvuuden testaamiseksi kannattaa ottaa ne mukaan lenkille, jos vain kauppa sen sallii.

Hyvänä puolena mainittakoon kuitenkin se, että Budsit ovat IPX4 -roiskesuojatut, eli lenkin aikana valuvan hien ei pitäisi tuhota kuulokkeita.

Käytettävyys

OnePlus on selkeästi panostanut kuulokkeidensa käytettävyyteen. Puhelin yhdistää niihin välittömästi, kun kuulokkeet otetaan laturista ulos (tai laturikotelo edes avataan).

Toimintopuolella on hieman tingitty ja käytössä on vain neljä toimintatapaa: kuulokkeen kaksoisnapautus (joka oletuksena vaihtaa seuraavaan kappaleeseen), kuulokkeet pitkään painaminen (joka oletuksena laittaa soivan kappaleen paussille - tai jatkaa toistoa).

OnePlus Buds, kuulokkeiden asetukset

OnePlus lupailee näihin toimintoihin muokattavuutta siten, että kumpikin toiminto voidaan vaihtaa joksikin toiseksi, kummallekin kuulokkeelle erikseen. Valitettavasti vielä testin aikaan, käytössä olleella puhelimellamme, tuota muokkausta ei voinut tehdä.

Muita havaintoja

Pienenä yksityiskohtana on pakko nostaa esiin se, että OnePlus Budsien Bluetooth-yhteys tuntui olevan erittäin hyvä ja tasokas. Testissä tekemällämme juoksulenkillä on useita kohtia, joissa muu radioliikenne aiheuttaa häiriöitä lähes kaikkiin testaamiimme Bluetooth-kuulokkeisiin, mutta OnePlussan kuulokkeissa näitä häiriöitä ei ilmennyt lainkaan.

Lisäksi hieman jää kaivelemaan se, että OnePlus Budsien latauslaatikko ei tue langatonta latausta. Ajatus siitä, että säilytysrasian voisi asettaa OnePlussan omaan langattomaan laturiin, on kiehtova, mutta se jää nyt toteutumatta. Lataus on siis tarjolla ainoastaan langallisena, USB-C -johdon avulla.

Yhteenveto

OnePlus Buds kampeaa itsensä todella, todella kilpaillulle markkinalle ja tulee sinne hieman erikoisella kulmalla. Applen designin kopiointi on jotenkin todella “vuotta 2019". Lisäksi kuulokkeiden vastameluomainaisuudet tuntuvat olevan kovasti kehitysvaiheessa - tai sitten ominaisuus todellakin on käytössä vain puheluita soitettaessa.

Myös kuulokkeiden “one size fits all"-ideologia ampuu itseään jalkaan, sillä ainakaan juoksuun kuulokkeita ei voi suositella, ellei kuulokkeita saa ensin testata itse pidemmän lenkin ajan istuvuuden varmistamiseksi.

Julkaisuhetkellä 89 eurolla (tarkista päivän hinta täältä!) saa silti erinomaisella akkukestolla varustetut kuulokkeet, joiden paras ominaisuus on todella nopea lataus. Jos Applen design viehättää, urheilu ei ole sinun juttusi ja käytössä oleva budjetti on alle satasen tasoa, voivat OnePlus Budsit olla juurikin oikea valinta.

Mutta mitään suurta shokkiaaltoa OnePlus ei valitettavasti kuulokemarkkinalle tee uutuudellaan.

OnePlus Buds

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.