Arvostelussa Samsung Galaxy Note20 Ultra

2
Samsung Galaxy Note20 Ultra arvostelu: iso puhelin loistavilla ominaisuuksilla ja korkealla hinnalla
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Samsung julkaisi uudet Note20 -sarjan puhelimet jo pari kuukautta sitten kahdenlaisena versiona. Näistä arvosteltavana on monipuolisempi Note20 Ultra.

Note20 Ultran kohokohta on tietenkin laitteen sisällä oleskeleva S Pen -kynä, joka on tällä kertaa oppinut lisää erilaisia ilmaeleitä ja kynän viive on pienempi edeltäjään verratessa. Lisäksi puhelimeen on Ultra-nimen mukaisesti laitettu laadukkaat kamerat, iso ja nopea näyttö, paljon tehoa, riittävästi tallennustilaa sekä muita ominaisuuksia.

Hintaa tältä laitteelta löytyy 1349 euroa tai suuremmalla tallennustilalla varustetun mallin kohdalla 1449 euroa.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Corning Gorilla Glass Victus, IP68-luokitus
 • Näyttö:
 • 6,9”, Dynamic AMOLED 2X, 19,3:9, 3088 x 1440, 120 Hz
 • Mitat:
 • 164.8 x 77.2 x 8.1 mm
 • Paino:
 • 208 grammaa
 • Suoritin:
 • Exynos 990
 • RAM:
 • 12 gigatavua, LPDDR5
 • Tallennustila:
 • 256 / 512 gigatavua + muistikorttipaikka (1TB)
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 10 + One UI 2.5 (tietoturva: 1. lokakuuta 2020)
 • Pääkamera:
 • 108 megapikseliä, f/1.8, 0.8μm, 79˚, OIS, 8K 24fps, 4K 60fps
 • Ultralaajakulmakamera:
 • 12 megapikseliä, f/2.2, 1.4μm, 120˚
 • Telekamera:
 • 12 megapikseliä, f/3.0, 1.0μm, 20˚, Space Zoom 5x optinen zoom
 • Etukamera:
 • 10 megapikseliä, f/2.2, 1.22μm, 80˚
 • Akku:
 • 4500 mAh, 25 watin lataus, langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät:
 • USB-C, Bluetooth 5.0, NFC
 • Muuta:
 • 5G-yhteys, S Pen, näytönalainen sormenjälkilukija, Dual-SIM, Dex, stereokaiuttimet
 • Värit:
 • Mystic Bronze, Mystic Black
 • Hinta:
 • 1349 euroa / 1449 euroa

Rakenne

Nykyaikainen trendi isompi on parempi näkyy jälleen Note20 Ultrassa, sillä viime vuoden isoon Note10 Plussaan nähden on tullut kasvua mitoissa. Note20 Ultra on siis hieman korkeampi ja paksumpi kuin Note10 Plus, mutta puhelimien leveydet ovat samat.

Painoakin Note20 Ultrassa on 208 grammaa. Näiden myötä voikin sanoa Ultran olevan liian iso järkevästi käytettäväksi yhdellä kädellä.

Puhelin on tosin laadukkaasti rakennettu ja muotoiltu kaarevilla lasipinnoilla. Lasina käytetään uutta Corning Gorilla Glass Victus -lasia, jonka luvataan parantavan iskunkestävyyttä. Kahden kuukauden käytön jälkeen lasiin ei ole ilmestynyt naarmuja, mutta runko on ottanut hieman osumaa parin naarmun muodossa. Lisäksi puhelin on varustettu IP68-luokituksella.

Note20 Ultra on saatavilla Mystic Black ja Mystic Bronze -väreinä, joista testilaite edustaa jälkimmäistä. Viime vuoteen verratessa pinnoite ei kerää läheskään niin paljon näkyviä sormenjälkiä, mikä on loistava juttu. Tosin takakansi saattaa tuntua hieman liukkaalta.

Yksi suurimmista näkyvistä uudistuksista rakenteellisesti on massiivinen kolmoiskamerajärjestelmä, joka erottuu muusta rungosta selvästi. Tämän myötä puhelin keikkuu tasaisella pinnalla. Itse pidän käytännössä aina värinää päällä, joka ei kuulosta kovinkaan hyvältä, kun puhelin tärisee tasaisella pinnalla.

Note20 Ultrassa S Pen -kynän paikka on nyt pohjassa vasemmalla reunalla, jonka myötä äänenvoimakkuuden painikkeet ovat siirtyneet puolestaan puhelimen oikeanpuoleiseen kylkeen. Puhelimen pohjassa on myös kaiutin, USB-C -liitin ja mikrofoni. Toinen mikrofoni löytyy puolestaan puhelimen yläreunasta, jonka läheisyydestä löytyy myös SIM-kelkka muistikorttipaikan kera.

S Pen

Luonnollisesti Note 20 Ultran erikoisuus on sisältä löytyvä S Pen -kynä, jonka takia juuri tämä puhelin yleensä ostetaan. Note10 -puhelimiin verratessa Note20 Ultran S Pen -kynän viive on entistä pienempi, joka tekee kirjoittamista tai piirtämisestä entistä luonnollisempaa. S Penin uudet Anywhere action -eleet taas tekevät navigoinnista entistä helpompaa, käytetyistä sovelluksista riippumatta. Esimerkiksi kotiruudulle palaaminen onnistuu nopealla kynän heilautuksella.

Lisäksi kirjoittaessa saa käyttöön myöskin äänen kirjoittamiseen, joka tietyllä tapaa parantaa kirjoituskokemusta.

Kooltaan ja ulkonäöltään Note20 Ultran kynä on pysynyt samana esimerkiksi viime vuoden kynään verratessa. Ero viime vuoteen löytyy kynän sijainnista, sillä Note20 Ultrassa kynä sijaitsee puhelimen pohjan vasemmassa reunassa.

Uutena lisäyksenä S Pen on oppinut uusia ilmaeleitä, joilla pääsee muun muassa kotinäkymään tai käsiksi avoimiin sovelluksiin, kun kynän painiketta pitää pohjassa ja kynää heiluttelee ilmassa. Myös jo viime vuoden eleet löytyvät tästä laitteesta. Näillä eleillä pystyy muun muassa hallitsemaan kameraa sekä vaihtamaan kappaletta.

Näistä herääkin ongelma: eleitä on kohtuullisen paljon, joten niiden opettelu vie aikaa. Itse myös totesin, että puhelin toisinaan tunnistaa halutun ilmaeleen joksikin muuksi, joten täydellinen hallinta vie vielä enemmän aikaa.

Lisäksi tietyt eleet toimivat lähinnä Samsungin omissa sovelluksissa (kamera, Galleria, selain jne), ja olisikin mukava jos eleitä pystyisi enemmän hyödyntämään kolmannen osapuolen sovelluksissa. Lisää hämmennystä saattaa aiheuttaa myös se, että taustalla soi musiikki, jonka kappaletta haluaa ilmaeleellä vaihtaa, mutta käytössä on myös jokin muu ilmaeleitä tukeva sovellus samaan aikaan, jolloin tapahtuu jotain muuta kuin haluttu kappaleen vaihto.

S Pen -kynää mainostetaan Samsungin toimesta yleisesti työkaluna, joka muuttaa puhelimen enemmän tietokoneen kaltaiseksi laitteeksi, jolla pystyy luomaan monimutkaisia muistiinpanoja. Näinhän se toisaalta on.

Loppujen lopuksi omassa käytössä S Pen -kynää tulee käytettyä yksinkertaisiin toimii. Esimerkiksi sormen korvaaminen selaamisessa on yllättävän mukavaa samalla, kun itse puhelin on pöydällä tai telineessä.

Toki myös erilaisista S Penin ominaisuuksista on toisinaan hyötyä. Vilkaisu-ominaisuudella sovelluksen voi pienentää kulmaan, jonka saa taas avattua koko näytölle pitämällä kynää pienen kuvan päällä. Kynän avulla voi myös kopioida tekstiä esimerkiksi Instagramista, jossa kopioiminen ei muuten ole kovin helppoa ja myös Käännä-toiminnolle on toisinaan käyttöä artikkeleita lukiessa.

Vastaan tuli myös pieni sivuhuomio. Samaan aikaan Galaxy Note20 Ultran kanssa testistä löytyi Samsungin Galaxy Book Flex -kannettava, jonka erikoisuus on sisältä löytyvä S Pen -kynä. Noten kynää voi halutessaan käyttää koneen kanssa ja toisinpäin. Näitä kahta laitetta testatessa tuli mieleen, että mitä jos kynän avulla voisi kopioida puhelimella tekstiä ja liittää sen tekstin koneella? Näin ei kuitenkaan ilmeisesti ole mahdollista tehdä, joten tämä saa kelvata Samsungin kehitystiimille ilmaisena vinkkinä.

Näyttö

Koska kyseessä on Samsungin huippupuhelin, siitä löytyy alan paras mobiilinäyttö. Massiivinen 6,9-tuumainen Dynamic AMOLED 2X -näyttö toimii parhaimmillaan 3088 x 1440 resoluutiolla, mutta jos käyttöön haluaa 120 hertsin virkistystaajuuden, joutuu tyytymään Full HD+ -resoluutioon.

Tarkkuudella ei niinkään ole omassa käytössä merkitystä, kun en huomaa käytännössä ollenkaan eroa näiden kahden tarkkuuden väliltä. Virkistystaajuuden kuitenkin huomaa selvästi, joten käytin koko ajan korkeampaa virkistystaajuutta.

Näytön reunoilta ei juurikaan ylimääräistä reunaa löydy, ja näyttö myös on hieman kaareva pitkiltä reunoilta. 10 megapikselin etukamera ilmenee pienenä reikänä näytön yläreunan keskellä, eikä se häiritse käyttöä ollenkaan.

Näyttö on oikeastaan kaikin puolin loistava netin ja sosiaalisen median selaamiseen sekä videoiden katseluun. Myös kirkkaus on erinomainen, todennäköisesti tämän hetken parhaimmistoa.

Puhelimessa on todennäköisesti yksi alan parhaista stereokaiuttimista, jotka toimivat erittäin hyvin videoiden katseluun sekä pelaamiseen.

Laitteeseen on laitettu erinomainen värinämoottori, joka tekee kirjoittamisesta erinomaista. Isolla näytöllä Samsungin näppäimistön näppäimet ovat isot ja selkeä, joka parantaa kokemusta. Vaakatasossa kirjoittaessa näppäimistö jakautuu kahteen osaan.

Viime vuoden Note10 -puhelimien tapaan Note20 Ultran näytön alle on laitettu ultraääniteknologiaan pohjautuva sormenjälkilukija, joka myös viime vuoden mallin tapaan toimii kohtuullisen huonosti. Välillä sormea ei tunnisteta ollenkaan, joten viiden epäonnistuneen suorituksen jälkeen joutuu näppäilemään PIN-koodin.

Kamerat

Siinä missä Note10 Plussan kamerat erottuvat vain vähän muusta rungosta, Note20 Ultran kamerat erottuvat todella selkeästi.

Taakse on tällä kertaa laitettu kolme kameraa: 108 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 12 megapikselin telekamera, joka kykenee 5x optiseen zoomiin. Näistä viimeisimmästä tulikin oma suosikki. Lisäksi tarkennuksen kanssa on avustamassa laser-sensori.

Nämä kamerat ovat kerrassaan loistavat. Näillä kameroilla saa yksinkertaisesti otettua laadukkaita kuvia hyvässä ja huonossa valaistuksessa. Lisäksi kuvaaminen onnistuu läheltä sekä kaukaa, joten vaihtoehtoja on monia.

Pääkameralla voi ottaa 108 megapikselin kuvia halutessaan, mutta varsinaista hyötyä en tässä omassa käytössä nähnyt. Telekamera kykenee 5x optiseen zoomiin ja digitaalisesti zoom yltää 50-kertaiseksi asti, mutta tällöin kuvista ei tule kovinkaan selkeitä. Kokemusta myös parantaa Samsungin kameraohjelmisto, jonka myötä vaihtaminen kameroiden välillä on sulavaa.

Kuvaamisen osalta selvää parannusta viime vuoden malliin on tullut myös pimeällä kuvaamiseen, sillä vähäisessä valaistuksessa saa otettua jopa erittäin hyviä kuvia, mikäli puhelinta saa pidettyä muutaman sekunnin paikoillaan.

Videon osalta pystyy kuvaamaan peräti 8K 24 fps -videota, mutta tästä nyt ei vielä taida olla kovinkaan monelle hyötyä. Oletuksena videokuvaus onkin asetettu Full HD 30fps, jolloin kuvaaminen onnistuu kaikilla kameroilla. Myös 4K 30fps -laadulla voi vaihdella eri kameroiden välillä, mutta 4K 60fps ja Full HD 60 fps onnistuu pelkästään pääkameralla. 8K-video kuluttaa nopeasti sisäisen tallennustilan loppuun, sillä 20 sekunnin pätkä viä tilaa 200 megatavun edestä. Vastaavasti 40 sekunnin Full HD 30 fps -video vie tilaa 73 megatavun verran.

Ohjelmisto on myös tuttua muista Samsungeista. Eri tilojen vaihtaminen onnistuu kätevästi sormella pyyhkäisemällä ja Lisää-valikon kautta pääsee muuttamaan järjestystä oman mielen mukaan. Lisää-valikon kautta pääsee käsiksi muun muassa Ammattilainen -tilaan sekä Pro-videoon, jotka antavat käyttäjälle enemmän vaihtoehtoja.

Akunkesto

Galaxy Note20 Ultran sisälle on saatu suurehko 4500 mAh akku. Koosta huolimatta akunkesto on tämän laitteen selkeä heikkous, sillä omassa käytössä laite ei koskaan selvinnyt kuin korkeintaan vuorokauden, välillä ei sitäkään.

Nykyään useita puhelimia voi oikeasti markkinoida kahden päivän akunkestolla, mutta Notella tällainen ei onnistu. En lataa puhelinta yön yli, joten puhelinta joutuu yleensä lataamaan jossain vaiheessa aamua, jonka lisäksi luuri tarvitsee lisävirtaa taas illalla, että akun varaus ei putoa liian alas. Yleensä omassa käytössä päivän aikana näytön päälläoloajaksi muodostui noin 4 - 5 tuntia, kun puhelinta käytettiin lähinnä sosiaalisen media selaamiseen, uutisten lukemiseen sekä satunnaisten videoiden katseluun.

Akku latautuu toki kohtuullisen mukavalla 25 watin latauksella langallisesti, vaikka mistään markkinoiden tehokkaimmasta latauksesta ei ole kyse. Akun asetuksista on myös mahdollista laittaa pikalataus pois päältä, joka todennäköisesti pidemmällä aikavälillä rasittaa vähemmän akkua. Lisäksi puhelinta voi langattomasti ja puhelimella voi langattomasti ladata esimerkiksi Galaxy Buds Live -kuulokkeita.

Yksi syy heikompaan akunkestoon on iso näyttö, joka toimii 120 hertsin virkistystaajuudella. Lisäksi suorituskyvystä on vastaamassa Samsungin Exynos -suoritin, joka kuluttaa Snapdragoniin verratessa enemmän akkua.

Käyttöjärjestelmä

Google on jo julkaissut uuden Android 11 -käyttöjärjestelmäversion, mutta toistaiseksi Note20 Ultrassa toimii vielä Android 10, jonka päällä pyörivät Samsungin lisäykset One UI 2.5 -käyttöliittymän muodossa.

Android 11 -päivitys ilmestynee Note20 Ultralle vielä tämän vuoden aikana. Samsung lupaa tuoda puhelimelle kolmen sukupolven edestä Android-päivityksiä, mikä on erinomainen asia.

Samsung on tähän mennessä tehnyt hyvää työtä pienempien päivitysten suhteen, sillä puhelimeen ilmestyi kahden kuukauden aikana useita päivityksiä ja puhelimen tietoturvapäivitykset yltävät lokakuulle asti.

Samsungin näkemys Androidista on aika kaukana kohtuullisen selkeästä perus-Androidista, jota Google tarjoaa. Samsungin puhelimista löytyy esimerkiksi paljon kuvakkeita ilmoituskeskuksen pikavalikosta, josta jo huomaa nopeasti puhelimen ominaisuuksien määrän.

Määrä on omaan makuun hyvä ja huono asia. Hyvä siinä mielessä, että puhelimella voi tehdä todella paljon asioita. Huono taas siinä mielessä, että kaikkien näiden ominaisuuksien hallinta ja opettelu vaatii aikaa.

Samsung tekee yhteistyötä Microsoftin kanssa, joka ilmenee puhelimessa muun muassa Linkki Windowsiin -ominaisuutena, jolla puhelimen saa esimerkiksi puhelimen kuvat ja ilmoitukset näkymään Windows-tietokoneessa. Lisäksi ominaisuuden avulla voi käyttää puhelimen sovelluksia tietokoneen ruudulta, mutta muutaman kokeilun jälkeen tätä ominaisuutta ei voi kovin laadukkaaksi kehua tässä vaiheessa.

Samsung on myös myös kehittänyt viime vuosien aikana omaa DeX-työpöytäympäristöä, jonka avulla saa muutettua Androidin enemmän tietokonekokemukseksi. Ominaisuus toimii nyt myös langattomasti, mutta tätä en tähän hätään päässyt kokeilemaan, sillä toiminto vaatiin yhteensopivan älytelevision.

Langallisesti kuitenkin DeXiä kokeilin Samsungin kannettavalta. Ominaisuus on sinänsä hyvä, mutta vaatii vielä paljon ennen kuin se täydellinen. Esimerkiksi monet sovellukset avautuvat DeX-tilassa suhteellisen pienenä ikkunana, josta ei juurikaan ole hyötyä.

Lisäksi hiomista näiden kahden ominaisuuden väliltä löytyy siinä muodossa, että ne eivät toimi samaan aikaa, vaan Linkki Windowsiin -ominaisuus täytyy poistaa käytöstä jos DeXiä haluaa käyttää.

One UI -käyttöliittymä tähtää parantamaan ison puhelimen käyttöä yhdellä kädellä, jossa on monin paikoin onnistuttu erittäin hyvin. Esimerkiksi ilmoituspaneelin saa halutessaan pyyhkäistyä alas alkunäytöstä, jolloin sormea ei tarvitse kurottaa yläreunaan saakka. Lisäksi esimerkiksi asetusten ensimmäiset valikot alkavat keskeltä, joka helpottaa näihin yltämistä.

Edelleen kuitenkin lukitusnäytöllä näkyvät ohjaimet esimerkiksi musiikin hallintaan hämmentävät, sillä nämä sijaitsevat vasemmassa yläreunassa, jonne ei yllä kovinkaan hyvin yhdellä kädellä.

Muuten One UI 2.5 on hyvä. Se tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia asioita muokkaamiseen. Näistä esimerkkinä voidaan mainita erilaiset näytön asetukset, eleinä voidaan käyttää pyyhkäisyä tai perinteisiä painikkeita ja Reunapaneeli -ominaisuus, jonne voi laittaa esimerkiksi sovelluksia tai muita toimintoja nopeaa käyttöä ajatellen.

Ennen kaikkea käyttöjärjestelmä toimii sulavasti ja animaatiot näyttävät upeilta Note20 Ultran 120 hertsin AMOLED -näytöllä.

Suorituskyky

Samsungia on paljon moitittu järjestelmäpiirin suhteen, sillä esimerkiksi Suomen mallista löytyy Exynos 990 -piiri kun joissakin maissa puhelin käyttää Snapdragonia. Snapdragonin on todettu usean testin mukaan kuluttavan vähemmän akkua kuin Exynos.

Itse suorituskyvyssä ei ole mitään valittamisen aiheita. Kaikilla alueilla toiminnot pyörivät moitteetta ja sovellukset sekä pelit avautuvat nopeasti. Etenkin pelaaminen on erittäin sulavaa, jos kyseinen peli tukee korkeaa virkistystaajuutta.

Tästä on myös kiittämistä 12 gigatavun RAM-muistia sekä nopeaa sisäistä tallennustilaa. Ison muistimäärän ansiosta avoimien sovellusten kautta on mahdollista lukita enintään kolme sovellus, jotka pysyvät aina auki nopeaa käynnistämistä varten.

Yhteenveto

Note20 Ultra on käytännössä kaikin puolin todella upea puhelin. Se sopii entistä paremmin kuvaamiseen, tehokäyttöön paremman S Pen kynän ansiosta sekä vaikkapa pelaamiseen nopean 120 hertsin AMOLED -näytön ansiosta.

Pidemmälle ajalle Note20 Ultra on myös pätevä vaihtoehto, sillä Samsung lupaa tuoda puhelimelle kolme suurempaa Android-päivitystä ja tietoturvapäivityksiä tulee myös tasaiseen tahtiin.

Ultra-nimi näkyy kuitenkin ultrahintana, sillä puhelinta saa 1349 eurolla 256 gigatavun tallennustilalla tai 1449 eurolla 512 gigatavun mallina. Tämä on paljon rahaa puhelimesta, joka loppujen lopuksi tulee kysymykseen tarvitsetko S Pen -kynää vai et.

Note20 Ultra kuitenkin tarjoaa monia uudistuksia edellisiin Note-puhelimiin verratessa, joten tältä osin päivittäminen uuteen versioon voi olla hyvä vaihtoehto. Muutenkin Note20 Ultra tarjoaa ainakin omaan makuun hieman parempaa vastinetta rahalle Galaxy S20 -sarjaan verratessa, joten tältäkin osin Note voi olla laadukas vaihtoehto.

Note20 Ultran selkein heikoin kohta on akunkesto, jolla itse selvisin korkeintaan yhden päivän ja välillä ei aivan sitäkään ilman lataamista jossain vaiheessa vuorokautta. Itselle juurikin varma akunkesto on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista puhelimen kohdalla, joten tältä osin Note20 Ultra ei ole itselle se paras vaihtoehto, vaikkakin S Pen tarjoaa lisää puhelinkokemuksen suhteen.

Samsung Galaxy Note20 Ultra

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
jukkarain (vahvistamaton)

1

Kun vanhaa puhelinta vaihtaa, eräs tärkeä tieto on
1) minkälainen SIM ja
2) minkälainen muistikortti sopii uuteen puhelimeen.

Minulla on NOTE 4:ssä mikro(?)SIM ja MicroSD muistikortti.

Sopivatko ne tähän puhelimeen. Kun SIM on Suomesta ja olen Espanjassa, niin sillä on paljonkin väliä, että voinko laittaa vanhan normi-SIM-kortin tuohon puhelimeen, vai pitääkö matkustaa Suomeen vaihtamaan SIM-kortti johonkin "nano"-SIM:iin.

Siis minkälaiset SIM:it ja minkälaiset muistikortit sopivat tähän?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jukkarain (vahvistamaton)

2

Löytyykö tähän hyvännäköisiä (siis puhelimen näköön sopivia) käyttökuoria, sillä ostaja haluaisi, että puhelin pudotessaan pyöreäreunainen näyttö edellä pysyisi ehjäna ja vieläpä pyöreäreunaisuuteen sopivia kuoria löytyisi. Muuten jää tämä ostos varmuuden vuoksi tekemättä.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.