Tietoturvayhtiöltä varoitus mobiilikäyttäjille: QR-koodihuijaukset lisääntyneet

Janne Yli-Korhonen

Tietoturvayhtiöltä varoitus mobiilikäyttäjille: QR-koodihuijaukset lisääntyneet
Tietoturvayhtiö Check Point Software Technologies varoittaa mobiilikäyttäjiä yleistyneestä tietoturvariskistä. Huijarit hyödyntävät nyt Covid-19-pandemian aikana yleistynyttä QR-koodien käyttöä.

Check Point kertoo tiedotteessaan, että hakkerit pyrkivät hyötymään QR-koodien uudesta suosiosta ja korvaavat aitoja QR-koodeja koodeilla, jotka käynnistävät haitallisen URL-osoitteen tai yrittävät ladata haittaohjelmia. Haitallinen koodi voi esimerkiksi skannata puhelimen ja varastaa kirjautumistunnuksia, joita käytetään puhelimen muissa, esimerkiksi pankki- ja vähittäiskaupan sovelluksissa.

"On muistettava, ettei QR-koodi ole muuta kuin nopea ja kätevä tapa käyttää nettipalveluja. Emme voi olla varmoja, että koodi on aito ennen kuin olemme jo skannanneet sen – ja silloin hyökkäys on jo voinut käynnistyä", toteaa Check Point Softwaren Suomen maajohtaja Sampo Vehkaoja.Check Point kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan vastaajista 38 % oli skannannut QR-koodin ravintolassa, baarissa tai kahvilassa ja 37 % oli skannannut koodin vähittäiskaupassa maalis-syyskuussa 2020. Yli puolet (51 %) vastaajista ilmoitti, ettei heillä ole puhelimessaan tietoturvaohjelmistoa tai että he eivät tiedä, onko sitä.

"QR-koodit eivät ole luonnostaan turvallisia tai luotettavia, ja hakkerit tietävät, että suurimmalla osalla ihmisistä on vain vähän tai ei lainkaan suojausta kännykässään. Suosittelemme kaikkia käyttämään mobiilitietoturvaratkaisua laitteidensa ja tietojensa suojaamiseksi verkkourkinnalta sekä haitallisilta ohjelmilta ja sovelluksilta", kertoo Vehkaoja.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -30%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
388 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 353 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -28%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 206 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.