Vanha Android? Pelastus löytyy: LineageOS toi Android 11 yli 60 vanhalle puhelimelle

Petteri Pyyny

Vanha Android? Pelastus löytyy: LineageOS toi Android 11 yli 60 vanhalle puhelimelle
Jos käytössäsi on muutamankin vuoden vanha Android-laite, on hyvin todennäköistä, ettei sille ole enää tulossa uusia Android-versioita valmistajan toimesta.

Aiemmin vain kourallinen Android-valmistajia takasi edes kahden vuoden päivitykset myymilleen laitteille, mutta tilanne on onneksi parantunut viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Mutta vielä vaikkapa 2019 ostettu 500 euron puhelinkin saattaa olla valmistajan näkökulmasta jo laitteiden listalla, joita ei tueta.

Onneksi yhteisö on tullut tässä apuun ja epävirallinen Android-jakelu, LineageOS, tarjoaa apuaan niille käyttäjille, jotka haluavat puhelimelleen pidempää tukea.

LineageOS on täysin vapaaehtoisvoimiin pohjautuva, avoimen lähdekoodin projekti, joka kehittää Androidin avoimen lähdekoodin päälle omaa, valmistajista ja Googlesta riippumatonta versiota Androidista.

Valitettavasti monet puhelinvalmistajat lukitsevat puhelinten bootloader-osiot niin, että niihin ei voida päivittää lainkaan vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmiä. Tapa on onneksi pikkuhiljaa hiipumassa ja tukea LineageOS:n asentamiselle löytyy jo useammilta valmistajilta.Muutamia poimintoja laitemalleista, joihin uusi LineageOS 18.1 (joka siis pohjautuu Android 11 -käyttöjärjestelmään) voidaan asentaa:
  • OnePlus 3 ja OnePlus 3T (vuodelta 2016)
  • Samsung Galaxy S4
  • Sony Xperia 10

Valmistajista etenkin Huawei on valitettavasti ollut yksi niistä, jotka ovat rajoittaneet vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien asentamista laitteisiinsa hyvinkin voimakkaasti.

LineageOS:n asentaminen vanhaan puhelimeen vaatii hieman askartelua, mutta projektin sivuilta löytyvät laitekohtaiset ohjeet auttavat tässä merkittävästi. Lisäksi apua löytyy myös keskustelualueiltamme.

Jos taas haluat tietää, onko puhelimellesi tulossa virallista, valmistajan julkaisemaa Android 11 -päivitystä, ylläpidämme listaa Android 11 -päivitysseurannasta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.