Arvostelussa Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Testissä Xiaomi Mi 11 Lite 5G: erikoisen kevyt moniosaaja
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Jos etsit puhelinta, joka tarjoaa ison näytön painon pysyessä kurissa, Xiaomilla saattaa olla tämän hetken paras vaihtoehto siihen.

Kyseessä on keskihintaluokan, 399 euron, Mi 11 Lite 5G.

Tyylikkäät värivaihtoehdot omaava puhelin tarjoaa muun muassa 6.55-tuumaisen AMOLED-näytön, mukavasti suorituskykyä toimintoihin ja 64 megapikselin takakameran 159 grammaisessa paketissa.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Kyljet muovia, takaa Corning Gorilla Glass 6 -lasia
 • Näyttö:
 • 6.55" AMOLED, 2400 x 1080 10-bit, 90Hz, 240Hz kosketusnäytetaajuus, HDR10+, 800 nitin kirkkaus
 • Mitat:
 • 160.53 x 75.72 x 6.81 mm
 • Paino:
 • 159 grammaa
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 780G
 • RAM:
 • 6 gigatavua, LPDDR4X
 • Tallennustila:
 • 128 gigatavua, UFS 2.2
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 11 + MIUI 12 (Tietoturva: 1. huhtikuuta 2021)
 • Pääkamera:
 • 64 MP, F/1.79, 0.7μm
 • Ultralaajakulmakamera:
 • 8MP, F/2.2, 1.12μm
 • Makrokamera:
 • 5 MP, F/2.4,1.12μm
 • Etukamera:
 • 20 MP
 • Akku:
 • 4250 mAh, 33W lataus, laturi pakkauksessa
 • Liitännät ja yhteydet:
 • Dual 5G (5G taajuudet: n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78), Bluetooth 5.2, Wifi 6, NFC, USB-C
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija kyljessä, stereokaiuttimet
 • Värit:
 • Truffle Black, Mint Green, Citrus Yellow
 • Suositushinta:
 • 399 euroa

Suuri näyttö, pieni paino

Mi 11 Lite 5G:tä on miellyttävä käyttää. Tästä voidaan kiittää painoa, joka on vain 159 grammaa. Monet nykypuhelimista painavat selvästi enemmän, jopa yli 200 grammaa. Eron painossa huomaa helposti.

Leveydeltään ja korkeudeltaan Lite on käytännössä samanlainen kuin monet muut puhelimet, mutta paksuutta on vain 6,8 millimetriä. Lite on myös moniin muihin puhelimiin verratessa laadukkaampi, sillä takana käytetään lasia muovin sijaan. Rakenne ei ole saanut virallista IP-luokitusta veden- ja pölynkestävyyden osalta.

Kyljet ovat muovia, mutta omaan makuun tässä ei ole laadullisesti tai tuntumaltaan valittamista. Erittäin hyvin toimiva sormenjälkilukija on sijoitettu oikean kyljen virtapainikkeeseen.

Mittojen myötä Mi 11 Lite 5G:n edessä on 6,55-tuumainen näyttö. Isolta näytöltä on erittäin mukava selata sosiaalista mediaa, lukea artikkeleita tai katsella videoita. Pienemmän painon myötä selaamisen parissa viettää mielellään aikaa, sillä käsi ei väsy. Katselukokemusta parantavat stereokaiuttimet, joista lähtee hyvin ääntä.

Plussaa antavat myös 90 hertsin virkistystaajuus, Full HD+ -resoluutio sekä AMOLED-tekniikan käyttäminen. Näitä ominaisuuksia ei ihan joka puhelimessa näe tässä hintaluokassa. Myös kirkkaus on riittävällä tasolla, vaikkakin näkeminen saattaa olla hieman hankalaa päivänvalossa.

Suorituskyky hintaluokkansa parhaimmistoa

Mi 11 Lite 5G hyödyntää Snapdragon 780G -alustaa, joka myös tukee 5G-yhteyksiä. Omien kokemuksien mukaan tämä piiri on erittäin kyvykäs. Tämä tarkoittaa puhelimen käyttäminen on varsin sulavaa, eikä mitään valittamista ole.

Käyttömuistia (RAM) on piirin pariksi heitetty 6 gigatavua, joka on varsin tuttu näky tässä hintaluokassa. Sisäistä tallennustilaa on 128 gigatavua. Tallennustilaa saa myös lisää muistikortilla, mutta tämä vie toisen SIM-korttipaikan. Tietenkin jossain on täytynyt säästää, joten keskusmuisti tai tallennustila eivät ole ihan nopeinta mahdollista mallia.

AnTuTu-suorituskykytesti (V9.0.3) antoi Xiaomin Mi 11 Lite 5G:lle mukavat 528246 pistettä. Samassa hintaluokasta löytyy tosin hieman tehokkaampi Snapdragon 870 -piirin omaava Moto G100, joka sai 678255 pistettä. Galaxy A52 5G sai puolestaan 295315 pistettä.

Xiaomin MIUI 12 on hyvin optimoitu tälle puhelimelle eli tältä osin kaikki on kunnossa. MIUI eroaa selvästi puhtaasta Androidista, mutta tarjoaa vastineeksi enemmän kustomointia. Xiaomi on kuitenkin luvannut puhelimelle vain yhden ison Android-päivityksen, jota puolestaan voidaan pitää miinuksena esimerkiksi Samsungiin verratessa.

Akunkesto kohtuullinen

Sisälle on saatu mahtumaan 4250 mAh akku, joka on painoon nähden ok. Edessä oleva näyttö kuitenkin imaisee hyvän määrän virtaa käytettäessä, joten akunkesto ei ole tämän puhelimen vahvuuksia.

Itsellä tästä puhelimesta riittää virtaa noin vuorokaudeksi, kun puhelinta käyttää sosiaalisen median selaamiseen ja uutisten lukemiseen näytön ollessa päälle hieman yli 4 tuntia. Jos puhelinta käyttää enemmän pelaamiseen ja kuvaamiseen, akunkesto on todennäköisesti heikompi. Käytännössä puhelinta täytyy siis ladata joka päivä. Tämä tosin onnistuu mukavan nopeasti 33 watin laturilla, joka toimitetaan pakkauksen mukana.

Esimerkiksi 30 minuutin latauksessa saa akkuun varausta parhaimmillaan 60 prosentin edestä. Useissa tämän hintaluokan laitteissa on säästetty latauksen kohdalla, joten tässä mielessä Mi 11 Lite 5G on yksi parhaimpia. Esimerkiksi saman hintaluokan, Puhelinvertailun arvostelussa käynyt Galaxy A52 5G sisältää pakkauksessa vain 15W laturin, jolla lataaminen kestää selvästi kauemmin.

Hyvät kamerat

Xiaomi luottaa tässä puhelimessa enimmäkseen 64 megapikselin pääkameraan. Tämän parina on toki hyödyllinen 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, eikä 5 megapikselin makrokamerakaan huono ole.

Pääkameran kuvat sisältävät hyvin yksityiskohtia, mutta värejä korostetaan hieman. Telekameraa puhelimessa siis ei ole, mutta ohjelmistoon on lisätty 2x-painike, jossa hyödynnetään pääkameran sensoria. Tällöin kuvat ovat edelleen selkeitä. Ultralaajakulmakameran kohdalla yksityiskohdat hiipuvat, mutta ovat hyviä etenkin päivänvalossa kuvattuna.

Monista puhelimista löytyy turhahko makrokamera, jonka kuvat on heikkolaatuisia. Mi 11 Lite 5G kuitenkin hyödyntää Mi 11 -puhelinmallista tuttua telemakrokameraa, joka kykenee kohtuullisiin kuviin. Tarkan otoksen ottamiseen tarvitaan tosin vakaata kättä ja mieluiten paikallaan olevaa kohdetta.

Ohjelmistossa on Pro-tila, jonka avulla voi säätää kattavasti kameroiden asetuksia. Ohjelmiston asetukset ovat käytettävissä kaikissa kolmessa takakamerassa.

Lisäksi ohjelmistosta löytyy kattava valikoima erilaisia kuvaustiloja, kuten elokuvatehosteet, nopeutus, pitkä valotus ja yö-tila. Esimerkiksi nopeutus-kuvaustilalla voi helposti kuvata liikkuvia pilviä.

Videokuvaus Mi 11 Lite 5G:n pääkameralla onnistuu parhaimmillaan 4K 30fps -tasolla. Videokuvassa yllätti positiivisesti kuvan vakaus kuvattaessa kävelyn aikana. Mahdollisesti tasaisinta kuvaa tässä hintaluokassa. Myös ultralaajakulmakameralla kuvattu video on tasaista, mutta se kykenee vain Full HD 30fps -tasolle. Kummassakin tapauksessa hyödynnetään digitaalista kuvanvakainta eli rajaamalla kuvaa.

Yhteenveto

Mi 11 Lite 5G on kevyen painon ansiosta kädessä erittäin miellyttävä kapistus. Kevyt paino ei kuitenkaan tarkoita pientä näyttöä. Puhelimessa onkin mainion kokoinen näyttö vaikkapa videoiden kuluttamiseen. Lisäksi tarjolla on stereokaiuttimet.

Muitakin hyviä ominaisuuksia on tarjolla. Suorituskyvyssä ei ole valittamista ja tallennustilaakin on riittämiin. Kameroilla pärjää monenlaisissa olosuhteissa.

Heikko kohta on akunkesto, mutta tätä paikkaa tuki 33W latauksella ja tällainen laturi kuuluu pakkaukseen. Miinusta voidaan antaa päivitystuesta, johon ei ole annettu kovinkaan suuria lupauksia.

Mi 11 Lite 5G:n suositushinta on 399 euroa ja puhelin on saatavilla pirteissä väreissä, kuten Mint Green -värissä arvosteltavan testilaitteen tapaan.

Mi 11 Lite 5G ansaitsee suosituksen.

Plussaa:

 • Paino
 • Näyttö
 • Suorituskyky
 • Stereokaiuttimet
 • Kamerat
 • Hinta

Miinusta:

 • Akunkesto
 • Ei suurempia lupauksia käyttöjärjestelmäpäivityksistä

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.