Apple julkaisi iOS 15 ja watchOS 8 käyttöjärjestelmäversiot

Janne Yli-Korhonen

Apple julkaisi iOS 15 ja watchOS 8 käyttöjärjestelmäversiot
Applen iOS 15 -käyttöjärjestelmäversio parantaa FaceTime-puheluita ja tuo puhelimiin uudet Focus-tilat, jotka auttavat vähentämään häiriöitä esimerkiksi työpäivän aikana.

Älykellojen watchOS 8 -versio uudistaa Koti-sovelluksen ja tuo uusia ominaisuuksia hyvinvointiin.

iOS 15

FaceTime-puhelut saavat tuen tilaäänelle, jonka myötä ääni kuulostaa tulevan sieltä suunnasta, missä osallistuja on ruudulla. Mikrofonit osaavat puolestaan erottaa paremmin puhujan äänen vähentäen taustahälyn määrää puheluissa ja FaceTime-puheluissa on käytettävissä muotokuvatila.

Lisäksi ryhmäpuheluissa uudistettu ruudukkonäkymä mahdollistaa useamman naaman näkymisen ruudulla samanaikaisesti.

SharePlay-ominaisuus FaceTimessa mahdollistaa keskustelun kavereiden kesken ja samalla musiikkia tai ohjelmia voi katsella synkronoituna. SharePlay toimii iPhonen lisäksi iPadilla ja Macilla.

Samalla Apple kertoi FaceTime saapuvan käytettäväksi Android- ja Windows-laitteilla verkkoselaimen kautta.iOS 15:n myötä puhelimiin saapuvat uudet Focus-tilat, jotka auttavat käyttäjiä keskittymään olennaiseen ja vähentämään häiriöitä esimerkiksi työpäivän aikana.

Focus-tila käytännössä poistaa sellaiset ilmoitukset, joita käyttäjä ei halua saada tietyllä hetkellä. Käyttäjä voi luoda erilaisia Focus-tiloja vaikkapa työpäivän tai yön ajaksi. Yhdellä Apple-laitteella asetettu tila menee päälle myös muilla Applen laitteilla.

iOS 15:n focus-tila iPhonen näytöllä
Focus-tila


Ilmoitusten näkymää uudistetaan isommilla kuvakkeilla, joka helpottaa sovelluksen tunnistamista. Ilmoituksissa hyödynnetään älykästä lajittelua, joka nostaa tärkeimmät ilmoitukset yläreunaan eniten käytettyjen sovellusten perusteella.

iOS 15:n uudistetut ilmoitukset iPhonen näytöllä
Ilmoituksissa käytetään isompia kuvakkeita


Käyttöjärjestelmäversio lisää laitteiden älykkyyttä myös kamerasovelluksessa, sillä se osaa tunnistaa tekstiä ja käyttäjä voi kopioida tämän tekstin. Lisäksi kamera osaa tunnistaa paremmin kuvattavan esineen tai asian, esimerkiksi kasvin, ja antaa tästä lisätietoa.

iPhonen kamera tunnistamassa tekstiä kuvasta
Kameran avulla voi tunnistaa ja kopioida tekstiä


Apple Wallet saa tuen Ultra Wideband -teknologialle, joka mahdollistaa digitaalisten autonavaimien käytön auton ovien avaamiseen sekä auton käynnistämiseen ilman iPhonen ottamista pois taskusta.


Samaa ominaisuutta voidaan hyödyntää vaikka hotellihuoneen oven avaamiseen.

Lisäksi valituissa maissa Walletiin voi lisätä virallisen henkilöllisyystodistuksen tai ajokortin. Applen mukaan Yhdysvaltojen turvallisuusviranomainen TSA aikoo ottaa tämän käyttöön ensimmäisenä lentokenttien tarkastuksissa.

iOS 15:n myötä iPhonet saavat paljon muitakin uudistuksia. Sää-sovellus ja muistiinpanosovellus saavat uudet ulkonäöt ja toimintoja. Apple Maps osaa antaa tarkempia tietoja esimerkiksi kaistoista ja suojateistä navigoidessa. Safari-selain käytettävyys paranee ja välilehtiä voi selata helposti pyyhkäisemällä palkkia. Myös yksityisyyttä parannetaan muun muassa Sirin osalta, joka osaa tunnistaa äänen pelkästään laitteella parantaen samalla sen nopeutta.

Kaikki uudistukset näet täältä.

iOS 15 on saatavilla nyt kehittäjäversiona ja valmis käyttöjärjestelmäversio tulee saataville syksyllä. Yhteensopivia laitteita ovat iPhone 6s tai uudemmat. Lisäksi se saapuu molemmille iPhone SE -malleille ja 7. sukupolven iPod touch -laitteelle.

watchOS 8

watchOS 8:n ominaisuuksia kellojen näytöillä

watchOS 8 tuo Ultra Wideband -teknologian tuen digitaalisille autonavaimille Apple Watch Series 6 -kelloilla. Tämä tarkoittaa, että älykellon avulla auton ovet voi avata ja auton käynnistää.

Vastaava tuki tulee myös esimerkiksi hotellihuoneen oven avaamiseen.

WatchOS 8 tuo tuen digitaalisella autonavaimelle
Kellon avulla voi avata auton ovetKoti-sovellus uudistuu täysin älykelloilla. Älykellon avulla voi paremmin hallita kodin muita älykkäitä laitteita. HomeKit-tuen omaava kamera osaa syöttää kuvaa kellon näytölle, joten kellosta voi helposti katsoa kuka on ovella.

watchOS 8 uudistaa täysin koti-sovelluksen
Koti-sovelluksen uudistettu näkymä


Älykellot saavat uusia hengitysharjoituksia sekä kaksi uutta liikuntamuotoa. Unen seurantaan puolestaan kehitetään ominaisuudella, joka seuraa hengitystahtia minuuttia kohden.

iOS 15:n Focus-tilat saapuvat myös kelloille watchOS 8:n myötä.

Kaikki uudistukset näet täältä.

watchOS 8:n kehittäjäversio on jo saatavilla ja valmis versio tulee saataville syksyllä. Yhteensopivia kelloja ovat Apple Watch Series 3 tai uudemmat kellot yhdessä iOS 15 -käyttöjärjestelmällä varustetun iPhonen kanssa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
193 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Motorola Moto G23 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G23
116 € Bigbox
151 € CDON
165 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
238 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Motorola Moto g32 – hinta laskenut -21%

Motorola Moto g32
133 € CDON
169 € Power
204 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.