Ironiaa? WhatsApp syyttää Applea urkinnasta

Petteri Pyyny

Ironiaa? WhatsApp syyttää Applea urkinnasta
Facebookin omistama WhatsApp syyttää Applea käyttäjien yksityisyyden loukkauksesta ja urkinnasta. Taustalla on Applen hiljattainen muutos toimintaansa.

Taustalla on Applen viime viikolla vahvistama toimintatapa, jonka pohjalta Apple alkaa tutkimaan iPhone-käyttäjien laitteille talletettuja kuvia, ilman käyttäjien suostumusta. Tutkiminen tehdään koneoppimista käyttäen, jossa algoritmi kaivaa esiin mahdollisia laittomia kuvia iPhone-käyttäjien laitteilla.

Jos algoritmi löytää lapsipornoon viittaavia kuvia laitteilta, se hälyttää ihmismoderaattorin apuun. Mikäli epäilys vahvistuu oikeaksi, ilmoittaa Apple käyttäjästä Yhdysvaltain viranomaisille. Järjestelmä on otettu toistaiseksi käyttöön vain Yhdysvalloissa.

neuralMatch -nimellä toimiva seuranta on ehtinyt aiheuttaa jo kohun yksityisyyttä valvovien järjetöjen ja viranomaisten piirissä: sen pelätään olevan portti, jonka myötä teknologiafirmat alkavat jatkossa seuraamaan entistä tarkemmin mitä käyttäjät omilla laitteillaan tekevät. Useat tutkijat näkevät uhkana sen, että diktatuurit vaativat vastaavaa järjestelmää seulomaan hallituksen vastaisia mielipiteitä ja muuta kumouksellista toimintaa käyttäjien laitteista.

Nyt samaan kuoroon on liittynyt WhatsAppin johtaja Will Cathcart, joka pitää suuntausta "huolestuttavana". Hän pohtii tilannetta twiitissään:

Applen rakentamaa ja ylläpitämä' seurantajärjestelmää voitaisiin helposti käyttää minkä tahansa sisällön etsimiseksi. Mikä tahansa sisältö, mitä Apple tai hallitus haluaisi seurata, on järjestelmän piirissä.Tapaus on toki Facebookille myös herkullinen tilaisuus päästä lyömään takaisin, sillä Apple on moukaroinut Facebookia yksityisyyden tiimoilta viime vuosina rankalla kädellä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -24%

Motorola Lenovo ThinkPhone
686 € Hobby Hall
859 € Proshop
900 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 900 €

Honor X7 – hinta laskenut -21%

Honor X7
173 € Hobby Hall
253 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Samsung Galaxy Z Flip4 – hinta laskenut -19%

Samsung Galaxy Z Flip4
599 € DNA
746 € Power
749 € Teleoutlet

Alin hinta viikko sitten: 737 €

Motorola Moto Razr 2022 – hinta laskenut -18%

Motorola Moto Razr 2022
936 € CDON
1149 € Proshop
1149 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 1135 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.