Arvostelussa Motorola edge 20 pro

Arvostelussa Motorola edge 20 pro: Motorolan huippumalli on nyt keskihintainen
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Motorola toi viime vuonna saataville edge ja edge+ -puhelimet, joille julkaistiin jatkoa vuoden 2021 aikana edge 20 -sarjan muodossa.

Nyt testattava edge 20 pro on uuden sarjan tehokkain malli ja samalla hintavin. Viime vuoden mallistossa edge-sana viittasi puhelimen kaarevaan näyttöön, mutta edge 20 -malliston kohdalla on käytössä tasainen näyttö, joten nimi ei oikeastaan viittaa mihinkään.

Edge 20 pron suurimmat vahvuudet ovat laadukas näyttö, monipuoliset kamerat sekä mainio suorituskyky. Tämä puhelin tuli myyntiin 699 eurolla, mutta nyt sitä saa jo 499 eurolla.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Alumiinikehys (muovipinta), lasia takaa, IP52
 • Näyttö:
 • 6.7" OLED, FHD+ (2400 x 1080), 20:9, HDR10+, 144Hz, Gorilla Glass 5
 • Mitat:
 • 163 x 76 x 7.99 mm
 • Paino:
 • 190 grammaa
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 870, Adreno 650
 • RAM:
 • 12 gigatavua, LPDDR5
 • Tallennustila:
 • 256 gigatavua, UFS 3.1
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 11 + My UX (tietoturva: 1. joulukuuta 2021)
 • Pääkamera:
 • 108 megapikseliä, 1/1.52”, f/1.9, 0.7μm
 • Ultralaajakulma:
 • 16 megapikseliä, 119 astetta, f/2.2, 1.0μm, makrokuvaus
 • Telekamera:
 • 8 megapikseliä, f/3.4, 1.0μm, OIS
 • Etukamera:
 • 32 megapikseliä, f/2.25, 0.7μm
 • Akku:
 • 4500 mAh, 30W lataus, laturi pakkauksessa
 • Liitännät ja yhteydet:
 • 5G (n1 / n3 / n5 / n7 / n8 / n28 / n38 / n41 / n66 / n77 / n78), Bluetooth 5.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4 GHz | 5 GHz | 6 GHz Wifi 6, NFC, USB-C 3.1
 • Muuta:
 • Sormenjälkilukija kyljessä, yksi kaiutin pohjassa, 3 mikrofonia, Ready For -alusta
 • Värit:
 • Midnight Blue, Iridescent White, Blue Vegan Leather
 • Hinta:
 • 699 euroa

Olisipa stereokaiuttimet

Motorola laittoi edge 20 pro -malliin samanlaisen näytön kuin edge 20 -puhelimeen. Julkaisimme hiljattain arvostelun Motorola edge 20:stä, lue se täältä.

Kyseessä on siis 6,7-tuumainen OLED-näyttö Full HD+ -tarkkuudella ja peräti 144 hertsin virkistystaajuudella. Näyttö on tarkka ja erittäin sulava.

Edge 20 pro tuntuu kädessä hyvältä ja muutenkin käyttäminen on miellyttävää alle 200 gramman painon myötä. Edge 20 on muotoilultaan ohuempi ja kevyempi. Isomman koon myötä edge 20 pro sisältää isomman akun ja näin myös paremman akunkeston. Akku myös latautuu mukavan nopeasti 30 watin latauksella.

Pikkuvelimalliin verratessa edge 20 pro on suorituskyvyltään parempi. Pro-malli käyttää Snapdragon 870 -piiriä, kun taas edge 20:ssä on Snapdragon 778G.

AnTuTu-testisovellus (v9.1) antoi edge 20 prolle 711842 pistettä, kun taas edge 20 sai 512775 pistettä. Oikean elämän käytössä edge 20 pro on miellyttävämpi käytettävyydeltään paremman suorituskyvyn turvin. Snapdragon 870 -piiri on muutenkin hyvä, sillä se ei lämpene pahasti kuten Snapdragon 888, jota käytetään monissa huippupuhelimissa.

Huippupuhelimen tapaan löytyy 12 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 256 gigatavua nopeaa sisäistä tallennustilaa.

Itse pelailin edge 20 prolla muutamia pelejä yhdessä Razer Kishi -ohjaimen kanssa ja kaikki toimivat sulavasti.

Näytöltään ja suorituskyvyltään edge 20 pro on siis aikalailla erinomainen puhelin videoiden katseluun ja mobiilipelaamiseen, mutta äänentoisto on tässä laitteessa heikko.

Puhelimessa käytetään vain yhtä kaiutinta, joka ei kovinkaan hyvää ääntä tai kokemusta tuota esimerkiksi videoita katsellessa. Stereokaiuttimien puute on omalla kohdalla iso miinus, sillä tällaiset kaiuttimet parantavat käyttökokemusta huomattavasti. Lisäksi stereokaiuttimet löytyvät jo useista edullisemman hintaluokan puhelimista. Myöskään perinteistä 3.5 mm:n kuulokeliitäntää ei ole, joten käytännössä ainoa vaihtoehto kuunteluun on langattomat kuulokkeet tai USB-C-liitäntää käyttävät kuulokkeet.

Positiivisen hyvät kamerat

Taakse on laitettu kolmoiskamerajärjestelmä: pääkamera, ultralaajakulma ja ensimmäistä kertaa Motorolan puhelimessa periskooppiobjektiivi.

Turhia kameroita ei siis ole, joka on jo itsessään positiivinen asia.

Muutenkin nämä kamerat osoittautuivat positiiviseksi asiaksi, sillä kameroilla saa jopa erittäinkin hyvää jälkeä aikaan. Pääkamera on luonnollisesti laadukkain, mutta omassa käytössä mielenkiintoisin on 5x optiseen zoomiin kykenevä telekamera.

Zoomilla saa hyvän valaistuksen aikaan tallennettua onnistuneita kuvia kauempana sijaitsevista kohteista. Tietenkin järjestelmä voisi olla parempikin, sillä pääkamerassa ei ole optista kuvanvakainta. Sellainen on käytössä vain telekamerassa.

Videon osalta pääkamera tukee jopa 8K 24 fps -tarkkuutta, mutta telekamera ja ultralaajakulma kykenevät vain Full HD 30 fps -tasolle. Kyseessä ei siis ole mikään paras puhelin videokuvauksen osalta, vaikkakin esimerkiksi telekameralla saa otettu ihan hyvää videota. Alla olevan helikopterin lentely on kuvattu telekameralla. Myös äänet tallentuvat mainiosti.

Motorolan Ready For -alusta voi olla jopa hyödyllinen

Motorola on nyt noin vuoden ajan kehittänyt Ready For -alustaa osaksi puhelimen käyttöliittymää.

Ready For -alustan avulla Motorolan puhelimen saa yhdistetty televisioon tai muuhun isompaan näyttöön. Alusta mahdollistaa puhelimen sovellusten käytön isommalla näytöllä. Uusimpien puhelimien kohdalla yhdistäminen onnistuu myös langattomasti, mutta tätä en itse pystynyt kokeilemaan.

Alusta vaatii osittain parannettavaa, mutta on toki tässä vaiheessa jo osittain hyödyllinen. Edge 20 pron voi yhdistää vaikkapa läppäriin USB-liitännän avulla ja näin edge 20 pron kamerajärjestelmää voi käyttää tietokoneella webkamerana. Tätä käytin itse videopuhelussa ja ominaisuus toimii ongelmitta.

Motorolan näkemys Androidista on tuttua jo useamman vuoden ajalta. Käytössä on käytännössä puhdas versio, johon on tuotu muutamia lisäyksiä. Esimerkiksi eleillä saa avattua kameran nopeasti kääntämällä puhelinta kahdesti.

Käytössä on edelleen Android 11 -versio. Päivitys Android 12 -versioon on luvassa joskus helmikuun aikana tai sen jälkeen. Motorola on tuomassa tälle laitteelle ilmeisesti myös Android 13 -version. Päivitystuki ja päivittämisen nopeus ovat kuitenkin jäljessä kilpailijoita, joten tätä voidaan pitää miinuksena.

Yhteenveto

Edge 20 pro on kokonaisuutena hyvä laite. Sen suurimmat vahvuudet ovat näyttö ja kamerajärjestelmä.

Suurin yksittäinen miinus on stereokaiuttimien puute. Tämä olisi selvästi nostanut puhelinta ylöspäin, sillä näin edge 20 pro olisi ollut erittäin pätevä laite videoiden katseluun ja pelailuun. Mikäli käytät enimmäkseen langattomia kuulokkeita, ei tämä siinä tapauksessa ole suuri puute.

Tässä vaiheessa puhelimen osakkeita nostaa ylöspäin alaspäin tullut hinta. Alun perin edge 20 pro tuli saataville 699 euron hinnalla, mutta nyt hinta on laskenut jo parilla sadalla. Arvostelun julkaisuhetkellä hinta on 499 euroaa.

Muita saman hintaluokan vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Motorolan moto g200, joka tarjoaa parempaa suorituskykyä mutta on kokonaisuutena ehkäpä heikompi, Puhelinvertailun arvostelussa vakuuttanut OnePlus Nord 2 ja hiljattain hinnanlaskua nähnyt Honor 50.

Plussaa:

 • Näyttö
 • Suorituskyky
 • Monipuoliset kamerat kuvaamiseen
 • Akun lataus

Miinusta:

 • Rajoitukset videokuvaamisessa
 • Vain yksi kaiutin
 • Päivitystuki

Motorola edge 20 Pro

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.