Vertailussa Samsung Galaxy S22 ja Galaxy S21: Kumpi kannattaa ostaa?

Matti Robinson

Vertailussa Samsung Galaxy S22 ja Galaxy S21: Kumpi kannattaa ostaa?
Samsung esitteli aivan hiljattain uudet Galaxy-sarjan lippulaivapuhelimet. Kuten totuttua, korealaisyhtiön S-mallisto sisältää tänäkin vuonna kolme erillistä mallia, josta vertailuun otimme tässä perusmalli Galaxy S22:n.

Vertailu puolestaan käy luonnollisesti viimevuoden perusmalliin eli Samsung Galaxy S21:een.

Ulkoisesti

Pintapuolisesti laite muistuttaa kovasti edeltäjäänsä – kuten oheisesta kuvasta näkyy – ja ulkoasu uudistuikin viime vuoden mallissa, joten sen muuttamista ei Samsungilta odotettukaan. Pieniä tai jopa huomaamattomia muutoksia on toki tehty, jotka vaikuttavat laitteen mittasuhteisiin ja painoon. Uutuus on pari grammaa keveämpi ja johtuen marginaalisesti pienemmästä näytöstä myös hieman edeltäjää pienempi. Leveyden ja paksuuden osalta kokoerot ovat millien murto-osia ja pituudessakin vain muutaman millin luokkaa, joten eroa käytettävyydessä ei juuri ole.Merkittävin muutos on laitteen takakannen materiaalin muuttuminen muovista lasiin.


Takaosa on nyt koko S22-mallistossa lasia.


Näytöt

Uuden Galaxy S22 -laitteen näyttö on käytännössä identtinen edeltäjään verrattuna, mutta hieman pienempi. 6,2 tuuman sijaan uutuudessa on 6,1 tuuman näyttö, joka on edelleen toteutettu AMOLED 2X -teknologialla ja tarjoaa 120 hertsin virkistystaajuuden, HDR10+-tuen ja 1300 nitin kirkkauden. Tarkkuudessa ollaan edelleen samassa Full HD+ -kategoriassa. Niinpä näytön osalta on otettu lähinnä pientä takapakkia koossa, joskin näytön kalibroinnissa on saatettu tehdä kehitystä.

Suorituskyky

Yksi laitteen suurimpia uudistuksia on vuosittain päivittyvä järjestelmäpiiri. Suomessa tämä tarkoittaa päivittymistä Exynos 2100 -piiristä uuteen Exynos 2200 -piiriin. Tämän myötä tehot niin prosessorissa kuin grafiikkapiirissä ovat parantuneet, joskaan mullistuksia ei kannata odottaa. RAM-muistin ja tallennustilan osalta ollaan viime vuoden numeroissa.

Kamerat

Samsung on uudistanut tänä vuonna hieman kameroitaan, joka tarkoittaa, takana oleva tutunnäköinen kolmoiskamera tarjoaa hieman erilaiset ominaisuudet. Edelleenkin siinä on peruskamera, zoomin tarjoava telefoto-kamera sekä laajakulmakamera. Nyt suuremmat megapikselit löytyvät peruskamerasta, kun ne aiemmin olivat zoom-kamerassa. Ultralaajakulmakamera vaikuttaa speksien valossa olevan samankaltainen.

Etukameraan Samsung ei ole koskenut, vaan se on edelleen 10 megapikselin ja f/2,2-aukon tarjoava ja 4K-videokuvaa kuvaava selfie-kamera.


Galaxy S22:n kolmoiskamerassa on laitteiston isoimpia muutoksia edeltäjään.Muut ominaisuudet

Käytännössä muuten laitteet ovat identtisiä, mutta iso heikohko muutos on tapahtunut akun osalta, joka on pienentynyt 4000 milliampeeritunnista 3700:ään. Tämä ei välttämättä tarkoita uutuuslaitteessa huonompaa akkukestoa paremman virranhallinnan takia, mutta isommalla akulla olisi pärjätty silti pidempään.

Loppupäätelmä

Lopulta kaikki on aina kiinni hinnasta. Mikäli laitetta ei saa alennuksella, niin viesti on selvä: älä osta uutuutta. Erot ovat korkeintaan marginaalisesti uuden, tehokkaamman ja oletettavasti paremman kameran sisältävän laitteen puolella, mutta hintaero on liian suuri. Tällä hetkellä kaupat myyvät S22-perusmallia hieman alle 900 euron, kun taas suuremmalla näytöllä ja akulla varustetun viime vuotisen mallin saa parhaimmillaan noin 600 eurolla.

Mikäli Samsung tai jälleenmyyjät jatkavat 200-250 euron alennuksia ja hinta painuu esimerkiksi 50 euron päähän edeltäjästä, niin uutuus on harkinnan arvoinen.

Tekniset ominaisuudet

 • Vertailussa
 • Samsung Galaxy S22 5G
 • Samsung Galaxy S21 5G
 • Mitat
 • 146 x 70,6 x 7,6 mm
 • 151,7 x 71,2 x 7,9
 • Paino
 • 167 grammaa
 • 169 grammaa
 • Rakenne
 • Alumiinirunko, lasi edessä ja takana
 • Muovi, alumiinirunko, lasi edessä
 • Näyttö
 • 6,1" Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1300 nits, 1080 x 2340
 • 6,2" Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1300 nits, 1080 x 2400
 • Käyttöjärjestelmä
 • Android 12
 • Android 11, päivitettävissä Android 12
 • RAM
 • 8 gigatavua
 • 8 gigatavua
 • Tallennustila
 • 128/256 gigatavua
 • 128/256 gigatavua
 • Suoritin
 • Exynos 2200
 • Exynos 2100
 • Akku
 • 3700mAh, 25W lataus, 15W langaton
 • 4000mAh, 25W lataus, 15W langaton
 • Biometrinen tunnistus
 • Sormenjälkilukija näytön alla
 • Sormenjälkilukija näytön alla
 • Pääkamera
 • 50 MP, F/1,8
 • 12 MP, F/1,8
 • Zoom-kamera
 • 10 MP, F/2,4
 • 64 MP, F/2,0
 • Ultralaajakulmakamera
 • 12 MP, F/2.2
 • 12 MP, F/2.2
 • Etukamera
 • 10 MP, f/2,2
 • 10 MP, f/2,2
 • Muuta
 • 5G, IP68-vedenkestävyys, stereokaiuttimet, käänteinen lataus
 • 5G, IP68-vedenkestävyys, stereokaiuttimet, käänteinen lataus


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 5G – hinta laskenut -48%

Oppo Reno 8 5G
450 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 860 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A14 (4G)
98 € Power
99 € Elisa
139 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Realme 11 Pro+ – hinta laskenut -17%

Realme 11 Pro+
499 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 598 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.