Honor Magic4 Lite arvostelu

Arvostelussa: Honor Magic4 Lite 5G - Paha 300 euron pettymys, vain Huaweista uudempaan vaihtaville, jos heillekään
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

Arvostelupenkkiimme saapui Huaweista omaksi yhtiökseen irtautuneen Honorin tuoreen Magic4 -puhelinmalliston edullisin edustaja, Honor Magic4 Lite.

299 euron julkaisuhinnalla myyntiin tullut uutuus asettuu tiukasti kilpailtuun hintasegmenttiin, johon löytyy vaihtoehtoja käytännössä kaikilta Android-valmistajilta, joten puhelimelta vaaditaan varsin paljon erottuakseen joukosta.

Honorilla on myös iso vuori kiivettävänä karistaakseen vanhat Huaweista johtuvat mielleyhtymät, joten olikin mielenkiintoista nähdä, millä keinoilla yhtiö aikoo Suomen markkinat napata itselleen.

Tekniset tiedot

 • Mitat:
 • 166.1 x 75.8 x 8.1 mm
 • Paino:
 • 189 grammaa
 • Näyttö:
 • 6,81 tuumaa; 2388x1080; IPS LCD; 120 Hz
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 695
 • Muisti:
 • 6GB RAM; 128GB tallennustilaa
 • Takakamerat:
 • 48 megapikselin pääkamera (f/1,8)
  2 megapikselin makrokamera
  2 megapikselin syvyyskamera
 • Etukamera:
 • 16 megapikseliä
 • Akku:
 • 4800 mAh
 • Lataus:
 • 66 watin pikalataus; USB PD-lataus 18W nopeudella
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 11 / MagicUI 4.2
 • Muuta:
 • 5G; ei kuulokeliitäntää; ei muistikorttitukea
 • Liitännät:
 • USB-C, dual-SIM
 • Hinta:
 • 299 euroa

Ulkonäkö ja muotoilu

Honor Magic4 Lite takaa

Honorin ulkonäössä silmiinpistävää on valtava kamera-alue puhelimen takaosassa, joka antaa vaikutelman todella pätevästä kamerapuhelimesta, jossa tilaa on varattu isolle kamerakennolle.

Toinen silmiinpistävä seikka on erittäin kiiltäväksi kiillotettu, muovinen takakannen rakenne. Takakuori näyttääkin varsin tyylikkäältä, heijastaen valoa mitä erilaisimmissa muodoissaan.

Valitettavasti takakansi on myös erittäin muovisen oloinen, vailla sen suurempaa laatuvaikutelmaa. Lisäksi takakansi on materiaalivalinnasta ja pintakäsittelystä johtuen yksi pahimmista sormenjälkiä ja tahroja keräävistä pinnoista mitä olemme vuosiin testeissämme nähneet.

Puhelin on fyysisesti myös iso. Todella iso. 6,81 tuumainen näyttö tekee puhelimesta väistämättä isorakenteisen, vaikka näytön ympärillä olevat kehykset onkin saatu viilattua suhteellisen kapeiksi. Myös painoa on kohtuullisen reippaasti, vaikkei aivan painavimpaan puhelinsegmenttiin noustakaan: 189 grammaa on kuitenkin tämän kokoiselle puhelimelle varsin hyvä kompromissi fyysisen koon ja painon osalta.

Honor Magic4 Liten alareuna

Alareunasta löytyy SIM-kortin kelkka, USB-C -liitin, toinen mikrofoni sekä kaiutin.

Honor Magic4 Liten painikkeet ja sormenjälkilukija

Oikealta kyljeltä löytyvät sekä äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitetut painikkeet että yhdistetty virtapainike ja sormenjälkilukija.

Vasen kylki on jätetty täysin "tyhjäksi", eli sieltä ei löydy lainkaan puhelimen fyysisiä painikkeita tai liitäntöjä. Puhelimen yläreunasta puolestaan löytyy puhelimen toinen mikrofoni sekä kaiutin.

Laatuvaikultelmaltaan puhelin on kaikin puolin keskiverto. Kämmenote on hyvä ja puhelin ei nitise tai natise käytössä - mutta muovinen rakenne tuntuu silti kaikessa käytössä.

Näyttö

Honor Magic4 Liten näyttö, kuva näytöllä

Näyttöön Honor on pistänyt hintaluokkaansa nähden varsin paljon peliin. Puhelimesta löytyy 6,81 tuumainen, 120Hz virkistystaajuutta käyttävä IPS LCD -tekniikan näyttö. Korkea virkistystaajuus on selkeä valttikortti tässä hintaluokassa, vaikka tekniikka onkin edullisempaa IPS LCD -tyyppiä eikä AMOLED- tai OLED-tekniikkaa.

Etukamera on toteutettu näytön yläreunan keskelle puhkaistulla punch hole -reiällä, joka on paikkavalintana nykyisin hieman harvinaisempi.

Näytön virkistystaajuus on rajatusti dynaaminen, eli puhelin osaa tarvittaessa vaihtaa näytön päivitystaajuutta 60 Hz, 90 Hz ja 120 Hz väliltä. LPTO-puhelinten tyyliseen vapaaseen 1 Hz - 120 Hz päivitysväliin ei kuitenkaan päästä.

Näyttö on ehdottomasti Honor Magic4 Liten parasta antia: näytön tarkkuus on 2388x1080 ja yhdistettynä 120 Hz virkistystaajuuteen, näyttö tarjoaa ominaisuuksiltaan omassa hintaluokassaan varsin hyvää vastinetta rahalle.

Ainoa ikävämpi kauneusvirhe Honorin näytössä on sen kirkkaus, joka yltää vain 500 nitin tasoon. Käytännössä kirkkaus ei riitä suorassa auringonpaisteessa puhelimen järkevään käyttöön.

Kamerat

Kuten aiemmin mainittua, Honor Magic4 Liten takaa löytyvä kamera-alue antaa kuvan varsin pätevästä kamerapuhelimesta.

Mutta... Totuus on kuitenkin kovin toisenlainen, sillä iso kameramyhky on pitkälti vain markkinointikeino, eikä vastaa oikeastaan millään tavalla todellisuutta. Takakameroista löytyy nimittäin ainoastaan 48 megapikselin pääkamera, 2 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera.

Tässä hintaluokassa ultralaajakulmakameran pois jättäminen on jo varsin epätavallinen ratkaisu. Luonnollisesti myöskään arvokkaampien kännyköiden peruskauraa olevaa telekameraa ei sitäkään löydy kameravalikoimasta.

Käteen jää siis lopulta 48 megapikselin pääkamera ja kaksi suhteellisen turhaa "apukameraa", joiden käytölle on mielestämme hyvin, hyvin vähän järkeviä käyttökohteita arkisessa käytössä. Pääkameran sensoria ei Honorin teknisistä tiedoista selviä, mutta kameran aukkolukuna on f/1,8 ja polttovälinä on 26 millimetriä.

Lopulta myös pääkamera aiheuttaa ison pettymyksen, sillä sen laatu ei millään vastaa edes oman, noin 300 euron, hintaluokkansa kilpailijoita.

Kirkkaana päivänä pääkamera ylivalottaa käytännössä kaikki otokset ja edes ammattilaistilan kautta tehdyt säädöt kuvan valkotasapainoon ja aukkolukuihin eivät juurikaan vaikuta kuvien laatuun. Lisäksi mainostetut tekoälypohjaiset kuvan parannukset jäävät pitkälti mysteereiksi.

Hämärässä kuvattaessa kamera puolestaan aiheuttaa merkittävää kohinaa kuviin jo tavallisella sisävalaistuksella kuvattaessa. Erillisen yötilan kanssa tilanne paranee hieman, mutta kuvien yksityiskohdissa menetetään senkin edestä.

Myös optisen kuvanvakaimen puute näkyy ja tuntuu kuvattaessa: kamera vaatii lähes järkiään puhelimen pitämisen paikoillaan usean sekunnin ajan kuvan digitaalisen käsittelyn ottaessa aikansa.

Samaa kovin, kovin keskinkertaista tarinaa jatkaa myös Honor Magic4 Liten etukamera. 16 megapikselin kamera on kaikinpuolin mitäänsanomaton, kiinteällä tarkennuksella varustettu perusnäpsyjen ottoon tarkoitettu perus-selfiekamera. Kuvien laatu on hyvässä valaistuksessa kohtuullisen "ok", mutta heti vaikeammissa valaistuksissa kuvattaessa myös etukameran kuvien laatu romahtaa.

Puhelimen sisältä löytyvä Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri sekin rajoittaa kameroiden käyttökohteita, sillä suoritin ei tue lainkaan 4K-tarkkuuden videoiden kuvaamista, vaan tyytyminen on pelkästään FullHD-tarkkuuden videoihin.

Esimerkkikuvia

Akkukesto ja latausnopeus

Näytön osalta toinen asia, johon Honor on uutuudessaan panostanut, on sen akkukesto ja latausnopeus.

Reippaalla 66 watin pikalaturilla toimitettava puhelin onkin miellyttävän nopea latautumaan: tyhjästä täyteen puhelin latautuu omalla laturillaan noin 50 minuutissa, joka on omassa hintaluokassaan varsin kunnioitettava saavutus.

Honor Magic4 Lite, akun kulutuksen graafi

Akkukesto oli ehdottomasti positiivinen yllätys: rankallakin ruutuajalla testattuna mukavan iso 4800 mAh akku riitti koko testijaksomme ajan aamusta aina iltamyöhäiseen asti. Tuohon temppuun eivät huippuluokan Android-kännykätkään enää nykyisin juuri pysty.

Akkukesto ja nopea lataus ovat ehdottomasti Honorin valttikortteja omassa hintaluokassaan.

Suorituskyky

Honor Magic4 Liten sydämenä sykkivä Qualcommin Snapdragon 695 on yksi yleisimmin keskihintaisissa kännyköissä käytettyjä järjestelmäpiirejä. Snapdragon 695:n kylkeen Honor on annostellut mukaan varsin sopivasti käyttömuistia: 6 gigatavua.

Riittävä käyttömuistin määrä ja keskitason työjuhta järjestelmäpiirinä tekivät Honorista varsin miellyttävän käytettävän. Pelaamiseen puhelimen tehot eivät missään nimessä riitä, mutta käytännössä kaikkeen muuhun puhelimen tehot riittivät oikein mainiosti, eikä minkäänlaista turhautumista suorituskyvyn suhteen tullut esiin koko testijaksomme aikana.

Verkkoselailu, kevyemmät pelit, kuvien käsittely ja useiden sovellusten taustalla ajaminen toimivat kaikki sulavasti ja mukisematta. Myös käyttöliittymä itsessään oli miellyttävän nopea ja reagoi käyttäjän tarpeisiin oikein rivakasti.

Keskihintaisten puhelinten saralla Honor ei kalpene kilpailijoilleen tällä saralla, ellei hakusessa ole nimenomaan raskaampaan mobiilipelaamiseen tarkoitettu laite.

Honorin Android

Honorin oma Android pohjautuu hyvin vahvasti vanhaan Huawein EMUI-räätälöintiin, mutta on sittemmin irronnut siitä omille teilleen. Honorin oma Android kulkee nykyisin nimellä MagicUI ja sitä eivät vaivaa Huaweille asetetut pakotteet - eli laitteeseen saa kaikki Googlen sovellukset, kuten mihin tahansa muuhunkin "tavalliseen" Android-puhelimeen.

Mutta EMUIn perintö näkyy ja tuntuu vahvasti käyttöliittymän toiminnassa - niin hyvässä kuin huonossakin.

Jos on tarkoitus vaihtaa vuosia vanha Huawein puhelin uuteen, saattaa Honorin käyttöliittymän tuttuus olla ehdoton myyntivaltti, etenkin vähemmän teknisille käyttäjille.

Honor Magic4 Lite, sovellus auki, yhden käden tilassa

Mutta MagicUi tarjoaa myös miellyttäviä räätälöintejä: erinomaisesti ja helposti käytettävä yksikätinen käyttötila on loistavasti toteutettu ja oli isolla näytöllä varustetussa puhelimessa varsin tarpeellinen lisä.

Valitettavasti Honoria vaivaa myös ns. bloatware -tauti, eli puhelimessa on esiasennettuna varsin mittava vuori Honorin ja sen yhteistyökumppaneiden sovelluksia. Tämä tauti toki vaivaa monia muitakin valmistajia - mutta ärsyttävää se silti on.

Pahin ongelma Honorin kannalta on kuitenkin se, että yhtiö lupaa laitteelle vain yhden Android-päivityksen. Ja puhelin toimitetaan Android 11 -käyttöjärjestelmällä, vaikka Android 12 on virallisesti julkaistu jo vuoden 2021 syksyllä. Eli käytännössä puhelin tulee saamaan enää Android 12 -päivityksen - ja siinä se.

Yhteenveto

Honor Magic4 Lite asettuu tiukkaan paikkaan hintakisassa ja se yrittää löytää oman kolonsa keskittymällä isoon ja hyvään näyttöön, hyvään akkukestoon ja nopeaan lataukseen. Lisäksi puhelimen sormenjälkilukija on yksi parhaista puhelimen kyljestä löytyvistä lukijoista, joita olemme testanneet - tarkka ja nopea.

Valitettavasti kameroiden yleinen surkeus sekä todella kehno Android-lupaus latistavat puhelimen yleisarvosanaa väistämättä erittäin pahasti. Lisäksi mielipiteitä vahvasti jakava MagicUI -käyttöliittymä on omiaan vaikeuttamaan puhelimen suositeltavuutta.

Itse suosittelisin Magic4 Liteä lähinnä kuluttajille, jotka ovat tottuneet Huawein vanhoihin Android-malleihin, eivät kuvaa puhelimellaan ja haluavat uusia muutaman vuoden vanhan puhelimensa.

Vaihtoehdot

Noin 300 euron hintaluokasta löytyy tällä hetkellä valtava määrä valikoimaa, joten hyviä vaihtoehtoja Honorin uutuudelle löytyy pilvin pimein.

Tällä hetkellä (05/2022) nostaisin itse esiin vaikkapa vuoden 2021 kesällä julkaistun, arvosteluissamme erinomaisesti pärjänneen OnePlus Nord 2:n, jota myydään juuri nyt 299 eurolla. Nord 2 tarjoaa merkittävästi paremmat kameraominaisuudet, mutta ei häviä myöskään latausnopeudessa Honorille.

Myös Samsungin Galaxy A52s on tällä hetkellä myynnissä samaisessa 300 euron hintaluokassa. Sekin päihittää Honorin kameroidensa osalta heittämällä, vaikka häviääkin latausnopeudessa.

Plussat

 • Iso ja tarkka näyttö
 • 120 Hz näytön virkistystaajuus
 • Erittäin hyvä akkukesto
 • Nopea lataus
 • Yksi parhaista yksikätisen käytön tiloista
 • Erittäin hyvin toimiva sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Miinukset

 • Kameroiden laatu ja valikoima olivat paha pettymys
 • Muovinen rakenne
 • Myyntiin Android 11 -käyttöjärjestelmällä
 • Erittäin heikko Android-päivityslupaus

Honor Magic4 Lite

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.