OnePlus Nord CE 2 Lite 5G arvostelu

Arvostelu: OnePlus Nord CE 2 Lite 5G - hajuton, mauton, karsittu ja liian kallis
Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Sisällys

OnePlussan kännykkämallisto lähti laajenemaan hurjaa vauhtia vuoden 2020 kesän jälkeen, kun yhtiö lanseerasi OnePlus Nord -sarjansa. "Oikeat" Nord-puhelimet kamppailevat varsin mallikkaasti keskihintaisten kännyköiden markkinaherruudesta, mutta samaan aikaan yhtiö on pukannut myyntiin myös liudan vieläkin edullisempia Nord-malleja.

Yksi näistä, toukokuussa 2022 julkaistu nimihirviö OnePlus Nord CE 2 Lite 5G saapui testiimme jo hieman ennen julkaisuaan. Olemme ehtineet tutustua 299 euron hinnalla myyntiin tulleeseen uutuuteen muutaman viikon ajan kaikessa rauhassa.

Uutuus kosiskelee etenkin edullista 5G-puhelinta ostavaa, tiukemmalla budjetilla liikkeellä olevaa ostajakuntaa. Samalla se on osoitus OnePlussan emoyhtiön BKK:n pyrkimyksestä kierrättää kännykkämalleja eri brändien kesken: OnePlus Nord CE 2 Lite on nimittäin lähes identtinen saman omistajan Realme 9 Pro -mallin kanssa. Toki erojakin löytyy, mutta ne ovat hyvin kosmeettisia.

Mutta, mitä OnePlus on onnistunut paketoimaan alle 300 euron kännykkään? Onnistuuko uutuus haastamaan muut edullisemman keskihinnan kännykät uutuudellaan?

Tekniset tiedot

 • Mitat:
 • 164,3 x 75,6 x 8,5 mm
 • Paino:
 • 195 grammaa
 • Näyttö:
 • 6,5 tuumaa; 2412x1080; IPS LCD; 120 Hz
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 695
 • Muisti:
 • 6GB RAM; 128GB tallennustilaa
 • Takakamerat:
 • 64 megapikselin pääkamera
  2 megapikselin makrokamera
  2 megapikselin syvyyskamera
 • Etukamera:
 • 16 megapikseliä
 • Akku:
 • 5000 mAh
 • Lataus:
 • 33 watin pikalataus; ei USB PD-latausta
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 12 / OxygenOS 12
 • Muuta:
 • 5G; kuulokeliitäntä; muistikorttipaikka
 • Liitännät:
 • USB-C, dual-SIM
 • Hinta:
 • 299 euroa

Ulkonäkö ja muotoilu

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G takaa

Puhelimen takaa ei löydy ihmeempiä erikoisuuksia. Vasemmassa yläkulmassa on nykyisen OnePlussan muotokielen mukaisesti selkeästi kohollaan oleva kamerasaareke. Kamerasaarekkeessa silmää häiritsee hieman elementtien epäsymmetrinen sijoittelu.

Puhelimen takaosa on tässä hintaluokassa hyvin tyypilliseen tapaan toteutettu muovista. Positiivisena piirteenä mainittakoon se, että puhelimen muovipinta on mattapintainen, joten se tarjoaa aavistuksen verran parempaa pitoa - ja pitää sormenjälkien määrän minimissä.

Erikoisena ratkaisuna kuitenkin mainittakoon kamerasaarekkeen vieressä oleva kiiltäväpintainen alue, joka kattaa koko kamerasaarekkeen viereisen osan puhelimen yläreunassa. Tuo osa taas sitten kerääkin sormenjäljet, jopa häiritsevän tehokkaasti - etenkin testissämme olleessa mustassa yksilössä.

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G kyljestä löytyvä sormenjälkilukija

Kuten muissakin OnePlussan budjettimalleissa, on myös Nord CE 2 Litessä säästetty pari euroa ja jätetty OnePlussan ikoninen liukukytkin kokonaan pois puhelimesta. Asiaan perehtymättömille mainittakoon, että kalliimmissa OnePlussan puhelimissa on aina kolmivaiheinen kytkin, jolla puhelimen saa nopeasti napautettua äänettömälle.

Oikealta kyljestä löytyy sen sijaan OnePlussan puhelimeksi varsin erikoinen ilmestys: yhdistetty virtapainike ja kyljessä oleva sormenjälkilukija.

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G äänenvoimakkuuden säätimet

Vasemmalta kyljeltä löytyvät puolestaan äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitetut painikkeet sekä yhdistetty muistikortin ja SIM-kortin kelkan luukku.

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G alareuna, josta löytyy USB-C -liitin sekä kuulokeliitäntä

Alareunasta löytyy tiedonsiirtoa ja latausta varten USB-C -liitin sekä 3,5mm kuulokeliitäntä.

Puhelimen käsituntuma on hintaluokassaan kohtuullisen hyvä. Muovisuus huokuu hieman läpi ja samanlaista jykevää ja laadukasta vaikutelmaa puhelimesta ei tule kuin vaikkapa OnePlus Nord 2T:stä jo ensi kosketuksella. Mutta puhelin ei kuitenkaan natise eikä nitise käytössä, vaan kantaa muovisen rakenteensa siinä mielessä ylpeydellä.

Näyttö

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G:n näyttö on toteutettu edullisemmalla IPS LCD -tekniikalla, mutta tarjoten kuitenkin 120 Hz virkistystaajuuden ja 2412x1080 resoluution.

Näyttö on väriavaruudeltaan aavistuksen verran liian viileä, eivätkä puhelimen asetuksista tehdyt värilämpötilan säädöt korjaa asiaa täysin, tekipä mitä hyvänsä. Virkistystaajuuden osalta OnePlussan valitsema taktiikka tökkii jälleen pahasti: ainoastaan kourallinen sovelluksia suostuu toimimaan 120 Hz virkistystaajuudella, kun taas lähes kaikki pelit tipahtavat väistämättä alhaisemmalle 90 Hz virkistystaajuudelle.

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G, kuva näytöllä

Ja koska OnePlus ei kerro missään sitä, miten yhtiön puhelimet kohtelevat kutakin sovellusta virkistystaajuuden osalta, on täysin lottoamista se, toimiiko juuri oma suosikkipeli 120 Hz virkistystaajuudella Nord CE 2 Litessä vai ei. Käyttöjärjestelmän päivitysten myötä tuki varmasti paranee, mutta sovellukset eivät nähtävästi itse voi vapaasti virkistystaajuuttaan päättää - vaikka ne korkeaa virkistystaajuutta tukisivatkin.

Näytön kirkkaus on sekin luokassaan "ok", muttei mitenkään häikäisevää. Loppukevään aurinkoisilla keleillä puhelinta ei yksinkertaisesti voinut käyttää suorassa auringonpaisteessa, vaan viestien lukemiseksi puhelimen näyttöä oli varjostettava kädellä.

Hintapisteen huomioonottaen näyttö on hyvinkin keskiverto - ja poikkeaa vahvasti OnePlussan arvokkaimpien kännyköiden filosofiasta, joissa näyttöön panostetaan merkittävästi enemmän.

Suorituskyky

Suorituskyvystä OnePlus Nord CE 2 Litessä vastaa Qualcomm Snapdragon 695, joka on tuttu monista muistakin keskihintaisista kännyköistä (mm. Honor Magic4 Lite käyttää samaa järjestelmäpiiriä).

Järjestelmäpiirin tueksi OnePlus on Suomessa myytävässä mallissa paketoinut mukaan 6 gigatavua käyttömuistia. Hintaluokassaan varsin antelias käyttömuistin määrä on ehdoton bonus puhelimen arkikäytön kannalta.

Yhdessä Snapdragon 695 ja reiluhko määrä käyttömuistia tekevät OnePlussasta arkisessa käytössä varsin kelvollisen ja mukavan työjuhdan. Sovellusten käyttö, sosiaalisen median selailu ja kevyt pelaaminen onnistuvat yhdistelmällä oikein mainiosti. Myöskään käyttöliittymässä ja sovellusten välillä siirtymisissä ei näy käytännössä minkäänlaista ärsyttävää viivettä.

Ainoastaan raskaimmissa peleissä sekä todella raskaissa verkkosivuissa alkavat puhelimen suorituskyvyn rajat tulemaan selkeästi vastaan. Verkkosivujen osalta hidastelu näkyy aika ajoin skrollaamisen kevyenä nykimisenä, mutta muutoin tuossakaan ei isompia ongelmia ollut.

Käytännössä suorituskyky on 200-300 euron hintaluokassa varsin odotettua, tasaista puurtamista. Mitään tykkiä, salamannopeaa superpuhelinta tässä ei ole tarjolla, mutta ei OnePlus Nord CE 2 Liten kanssa myöskään pala hermot suorituskyvyn puutteisiin - kunhan raskaat pelit eivät ole se, mitä puhelimella halutaan tehdä.

OnePlussan Android

OnePlussan Android 12 -päivityksestä on kirjoitettu otsikoita loputtomasti viimeisen puolen vuoden aikana. Ja kyllä, yhtiön maine puhtaan, bugittoman ja sulavan käyttöjärjestelmän yhtiönä on pitkälti tuhoutunut tuon kaiken kohun vuoksi.

Mutta ei OnePlussan Android 12 eli OxygenOS 12 ole kuitenkaan täysin fiasko, etenkään jos sitä vertaa moniin muihin tämän hintaluokan verrokkeihin. Moniin muihin kiinalaismerkkeihin verrattuna OnePlussan käyttöjärjestelmä on edelleen sulava ja varsin vähällä ylimääräisellä tauhkalla paketoitu kokonaisuus.

Siinä missä suurin osa tämän hintaluokan kännyköistä saa vain yhden Android-päivityksen, lupaa OnePlus kuitenkin uutuudelleen kaksi suurta Android-päivitystä. Eli puhelin tulee saamaan elinaikanaan päivitykset Android 13:een ja Android 14:een.

Kamerat

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G:ssä on kolme takakameraa. Tavallaan. Takaa löytyy 64 megapikselin pääkamera, f/1,7 aukkoluvulla, 2 megapikselin makrokamera sekä syvyyssensori.

Eli käytännössä puhelimessa on oikeasti yksi takakamera ja kaksi markkinointikikkana mukaan paketoitua suhteellisen turhaa lisäkettä.

Kameroiden suhteen valinta on erittäin hämmentävä, sillä kyseessä on kuitenkin selkeästi hinnoittelultaan keskihintainen puhelin. Tässä hintaluokassa ultralaajakulmakameran pois jättäminen tuntuu jo todella erikoiselta ratkaisulta.

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G takakamerat

Pääkameran 64 megapikseliä ovat nekin hieman harhaanjohtavat, sillä kamera yhdistää neljästä sensorin pisteestä aina yhden käyttöön saatavan pisteen, eli pääkameran oikea tarkkuus on 16 megapikseliä.

Pääkameran osalta värit ovat hieman ylikorostuneita, mutta eivät kuitenkaan häiritsevän paljon. Väritasapainoa korjailemalla päästään hieman lähemmäs todellisuutta värimaailman osalta, mutta ei kuitenkaan täysin - ero on kohtuullisen jyrkkä vaikkapa Sonyn huippukännyköihin, jotka pyrkivät tuottamaan mahdollisimman lähelle todellista värimaailmaa olevia kuvia.

Kuvien tarkkuus on hintaluokkaan nähden mukiinmenevää tasoa, mutta yksityiskohtiin tarkentaminen ei missään nimessä ole kameran vahvuuksia. Lisäksi tasaisen vaaleat alueet palavat hieman puhki, myös valkotasapainon säätämisen jälkeen.

Pimeäkuvauksessa OnePlus on kuitenkin onnistunut tuomaan ripauksen kalliimpien malliensa taikaa mukaan ja yökuvaus-tilaa käytettäessä kuvista saa varsin käyttökelpoisia - kunhan malttaa pitää kameran paikoillaan hieman pidemmän valotuksen ajan.

Videokuvauksen osalta kaikin puolin keskiverto taso jatkuu: takakameralla voi kuvata korkeintaan FullHD-tarkkuuden videota, 30fps kuvanopeudella. Sama pieni värien ylikorostuminen ja valkoisen palaminen näkyvät myös videokuvauksessa, mutta laatu on tässäkin - jo kyllästymiseen asti toistettuna - "ihan ok"-tasoista, hintaluokan huomioon ottaen.

Etukamerasta on vaikea sanoa sen kummempaa: kyseessä on sama 16 megapikselin kiinteällä tarkennuksella varustettu etukamera, jota OnePlus ja sen sisaryhtiöt ovat ripotelleet lähes kaikkiin budjettimalleihinsa viimeisen parin vuoden ajan. Perus-selfiet onnistuvat, hyvässä valaistuksessa, mutta pimeäkuvaus tai oikeasti laadukasta selfie-materiaalia hakevat tulevat kameraan pettymään.

Esimerkkikuvia

Akkukesto ja lataus

OnePlus ei olisi tietenkään OnePlus, jos puhelimen lataukseen ei olisi pistetty paukkuja. Tällä kertaa yhtiön lottoarvonnasta OnePlus Nord CE 2 Liten laturiksi on valikoitunut SuperVOOC-tekniikkaa käyttävä 33 watin pikalaturi. Samainen 33 wattia on myös korkein nopeus, jolla puhelin itsessään suostuu virtaa ottamaan vastaan.

Lataus tyhjästä puolilleen kestää tasan 30 minuuttia ja nollista täyteen lataus kesti testeissämme noin 70 minuuttia, puhelimen hidastaessa latausnopeutta loppua kohden (akun säästämiseksi).

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G, 33 watin laturi

Akkukesto itsessään on maltillisesti virtaa syövän Snapdragon 695:n ansiosta selkeästi puhelimen paras puoli. Rankassa päivittäisessä käytössäkin akku riitti läpi päivän siten, että aamulla täyteen ladattua akkua oli vielä illalla nukkumaanmenoajan lähestyessä jäljellä jotain 15 ja 30 prosentin välillä. Tähän eivät nykyiset huippupuhelimet yleensä pysty, joten ehdottomasti iso sulka hattuun OnePlus Nord CE 2 Litelle tästä saavutuksesta.

Latauksen osalta pitää mainita kuitenkin negatiivisena puolena OnePlussan viimeaikainen linja: OnePlus Nord CE 2 Lite ei tue lainkaan USB PD -pikalatausta eli puhelimen pikalataus onnistuu ainoastaan OnePlussan omilla latureilla, ei muiden valmistajien latureilla.

Sormenjälkilukija

Kyljessä oleva sormenjälkilukija OnePlussan puhelimessa oli sen verran erikoinen tuttavuus, että toteutusta tuli tutkittua ja testattua paljonkin. Kyljessä oleva sormenjälkilukija on sinänsä toimiva ratkaisu - siihen luottavat monet valmistajat, kuten mm. Honor ja Sony.

Sormenjälkilukija itsessään toimikin oikein mallikkaasti - nopeasti ja tarkasti.

Mutta.. OnePlus on jostain syystä jättänyt sormenjälkilukijan käytännössä puhelimen kyljen kanssa samalle tasolle. Monet muut valmistajat, jotka sormenjälkilukijoita puhelimen kylkeen sijoittavat, upottavat ne selkeästi kyljen linjaa alemmas.

OnePlussan ratkaisusta johtuen sormenjälkilukijaa tuli hapuiltua väärästä kohdasta uskomattoman usein koko testijaksomme ajan. Se, että sormella nopeasti kylkeä liu’uttaessa sormenjälkilukija/virtapainike ei löydykään "itsestään" osoittaa mielestäni erittäin kehnoa suunnittelua puhelimen rakenteen kehittäneeltä tiimiltä.

Yhteenveto

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G koettaa iskeä itsensä OnePlussan brändillä halvimpien 5G-kännyköiden markkinaan - ja todennäköisesti onnistuukin siinä.

Mutta puhelin on kaikin puolin tasapaksu, hajuton ja mauton. Ainoana valopilkkuna puhelimesta nostaisin esiin sen mainion akkukeston, mutta muilta osin OnePlus ei aiheuttanut mitään riemunkiljahduksia tai ilahtuneita hetkiä testin aikana.

Sinänsä kyseessä olisi varsin pätevä peruspuhelin, jos se maksaisi 200 euroa tai alle sen. Myyntiin tullessaan 299 eurolla puhelin on yksinkertaisesti aivan liian kallis suhteessa siihen, mitä pakettiin on saatu laitettua mukaan.

Yksi käyttökelpoinen - mutta mitäänsanomaton - takakamera, kohtuullisen hyvä LCD-näyttö, nopeahko pikalataus ja hyvä akkukesto. Siinäpä se.

Ongelma on siis hinta. 300 eurolla saa käsiinsä paljon, paljon paremman puhelimen kuin mitä OnePlus Nord CE 2 Lite 5G on. Ja valitettavasti arvostelukriteerimme suhteuttavat puhelimen kyvykkyyden sen hintaan.

Vaihtoehdot

300 euron hintaluokassa on tarjolla hurja määrä vaihtoehtoja. Hyviä ja huonoja. OnePlus Nord CE 2 Lite ehdottomasti hakkaa osan kilpailijoistaan: se on selkeästi parempi puhelin kuin vaikkapa aiemmin testaamamme Honor Magic4 Lite.

Mutta tällä hetkellä OnePlussan omaa, vuoden 2021 "oikeaa" Nordia eli arvostelussamme hienosti pärjännyttä OnePlus Nord 2:ia saa 299 eurolla. Ja Nord 2 on käytännössä kaikin mahdollisin tavoin parempi puhelin kuin OnePlus Nord CE 2 Lite.

Myös muilla valmistajilla on tarjota selkeästi parempia vaihtoehtoja ostoskassiin: Samsung Galaxy A52s irtoaa sekin tällä hetkellä alle 300 eurolla - ja tarjoaa, jälleen, käytännössä kaikin mahdollisin tavoin paremman paketin kuin Nord CE 2 Lite. Ainoastaan latausnopeudessa OnePlus vie näiden kahden välisen vertailun.

Lisäksi parikymppiä enemmän maksava, käytännössä identtinen Realme 9 Pro eroaa yhdellä merkittävällä tavalla OnePlussasta: siinä on myös ultralaajakulmakamera, joka mielestäni on jo hintaeron veroinen parannus.

Plussat

 • Näytön 120 Hz virkistystaajuus
 • 3,5mm kuulokeliitäntä
 • Muistikorttipaikka
 • Hyvä akkukesto
 • Nopeahko pikalataus
 • Nopea ja tarkka sormenjälkilukija

Miinukset

 • Vain yksi käyttökelpoinen takakamera
 • Sormenjälkilukijan sijoittelu
 • Ei 4k-videokuvausta
 • Liian kallis (299e) ominaisuuksiinsa nähden
 • Muovinen rakenne

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.