Arvostelussa POCO F4 GT

POCO F4 GT arvostelu: Pelipuhelin yhdellä isolla ongelmalla
Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Sisällys

Xiaomin alaisuudessa toimiva POCO on tullut tunnetuksi puhelimista, jotka tarjoavat suhteellisen pienellä rahalla monipuolisia ominaisuuksia. Nyt testattavassa 699 euron POCO F4 GT -puhelimessa on otettu huomioon etenkin pelaajat, sillä laitteessa on kaksi pelipainiketta.

Ulkonäöltään tämä kännykkä ei kuitenkaan muuten näytä liikaa pelipuhelimelta. Ainakin testilaitteen musta väri on hillityn tyylikäs. Laitteessa on myös laadukas näyttö, stereokaiuttimet ja nopea lataus.

Koska uusi POCO on suunnattu pelaamiseen, puhelinta käytettiin testijakson aikana lähinnä pelailuun. Tämän myötä peliominaisuuksista, suorituskyvystä ja jäähdytyksestä saatiin hyvä kuva. Ja samalla tuli todettua, että laitteessa on yksi iso ongelma.

Tekniset tiedot

 • Rakenne:
 • Lasi ja alumiini
 • Näyttö:
 • 6,67” AMOLED, 2400 × 1080, 20:9, 120 Hz, 800 nitiä, Corning Gorilla Glass Victus
 • Mitat:
 • 162.5 x 76.7 x 8.5 millimetriä
 • Paino:
 • 210 grammaa
 • Suoritin:
 • Snapdragon 8 Gen 1
 • RAM:
 • 12 gigatavua, LPDDR5
 • Tallennustila:
 • 256 gigatavua, UFS3.1
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Android 12 + MIUI POCO 13
 • Pääkamera:
 • 64 MP IMX686, 1/1.73", 0.8μm, ƒ/1.9
 • Ultralaajakulma:
 • 8 MP, ƒ/2.2, 120°
 • Makrokamera:
 • 2 MP, ƒ/2.4
 • Etukamera:
 • 20 MP IMX596, ƒ/2.4
 • Akku:
 • 4700 mAh, 120W lataus, 120W laturi pakkauksessa
 • Liitännät ja yhteydet:
 • USB-C, 5G, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E
 • Muuta:
 • Stereokaiuttimet, sormenjälkilukija kyljessä, USB-C - 3.5 mm adapteri pakkauksessa
 • Värit:
 • Stealth black, Cyber Yellow
 • Hinta:
 • 699 euroa

Kyljessä pelipainikkeet

POCO F4 GT on suunnattu puhelimella pelaaville. Tätä varten vasemmalle kyljelle on lisätty kaksi fyysistä painiketta, jotka nousevat magneettinen avulla ylös tarvittaessa.

Hieman erikoisesti painikkeiden esiintuominen on toteutettu kahdella liukukytkimellä, joten kyljessä on tavallaan kaksi turhaa painiketta, sillä liukukytkimillä ei ole muuta virkaa puhelimessa.

Olkapainikkeet, joita kutsutaan puhelimessa myös nimellä ponnahduslaukaisimet, tuntuvat miellyttäviltä ja tarjoavat painettaessa hyvän vasteen. Ääneltään painikkeet tarjoavat vain pienen naksahduksen.

Painikkeisiin voi asettaa myös muita toimintoja, joita voi käyttää, kun puhelimella ei pelaa. Tämä ominaisuus on kuitenkin turhahko, sillä vaihtoehdot ovat hyvin rajalliset.

Kätevin on ehkäpä taskulamppu. Toinen hyvä vaihtoehto voi olla kameran käynnistäminen, mutta tässäkin näkyy rajallisuus, sillä itse kuvaa ei voi ottaa käyttämällä näitä painikkeita.

Painikkeet hyödyllisiä tietyissä peleissä

Koska pelipainikkeita on vain kaksi, paras pelikokemus saavutetaan yksinkertaisissa peleissä, joissa tarvitaan vain yhtä tai kahta painiketta. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi Mars: Mars, Hill Climb Racing ja Alto’s Odyssey.

Tällaisissa peleissä kokemus on omasta mielestä erittäin hyvä, sillä sormia ei tarvitse ollenkaan pitää näytöllä.

Muissakin peleissä painikkeista on hyötyä, mutta tämä riippuu pitkälti pelistä. Esimerkiksi ajopeleissä painikkeista ei ole hyötyä.

Rocket League Sideswipe ja Rush Rally 2 -rallipeli tukevat oikeaa peliohjainta, jolla ohjaaminen on selvästi helpompaa kuin kosketusnäytöllä ja kyljessä olevilla painikkeilla.

Asphalt 9: Legends -pelissä painikkeita voi käyttää käsijarruna ja nitrona, kun ohjaus tapahtuu puhelinta kallistamalla. Kallistamalla tapahtuma ohjaus ei tosin ole oma suosikki.

Apex Legends Mobile -pelissä toista painiketta voi käyttää tähtäämiseen ja toista puolestaan ampumiseen. Tämä antaa pelaamiseen selvästi etua, sillä peukalot jäävät tällöin käytettäväksi muihin näytöllä näkyviin painikkeisiin. Muissakin tämän tyyppisissä peleissä painikkeista on todennäköisesti hyötyä.

Testijakson aikana Poco F4 GT sai päivityksen, joka muutti painikkeiden toimintaa. Yhteen painallukseen voi nyt valita kaksi toimintoa. Ensimmäinen toiminto aktivoituu painamalla painiketta ja toinen aktivoituu, kun painike vapautetaan.

Ohjelmisto pelattaessa

Puhelimella olevat pelit kerääntyvät Game Turbo -näkymän alaisuuteen, joka on hieman kummallisesti osa Turvallisuus-sovellusta. Ennen pelaamista voi tehdä muutamia muutoksia, mutta ei mitään kovin merkittävää.

Parhaiten Game Turbo tulee tutuksi pelien aikana, sillä näytön yläkulmassa on pieni palkki, jonka saa vedettyä auki pelin päälle.

Tärkein näistä kohta Olkapainikkeet, jonka kautta saa valittua toiminnot pelipainikkeille.

Lisäksi tämä Game Turbo -valikko tarjoaa monia muita ominaisuuksia pelien aikana.

Valikon kautta voi avata jonkin muun sovelluksen pelin päälle. Näin voi esimerkiksi vastata nopeasti viestiin ilman poistumista pelistä.

Valikon kautta voi myös säätää kirkkautta, estää ilmoitukset, ottaa kuvakaappauksen ruudusta ja laittaa nauhoituksen päälle, joka tallentaa videon muodossa näytöllä näkyvän pelin ja äänet.

Tällä kelpaa tallentaa videokuvaa

Pelipainikkeiden lisäksi POCO F4 GT tarjoaa muutaman muun erikoisuuden.

Esille täytyy nostaa näytöntallennin, jota voi käyttää pelimateriaalinen äänittämiseen. Puhelin tukee enimmillään Full HD -tarkkuutta 100 Mbit/s -laadulla ja 90 fps:n nopeudella. Kyseessä on siis erittäin korkealaatuiseen kykenevä tallennin. Tallennuksen voi käynnistää pelin aikana Game Turbo -valikosta.

Tällä laitteella kelpaa siis tallentaa omaa peliä ja vaikkapa jakaa sitä myöhemmin YouTubeen muiden ihmeteltäväksi.

Tallennus tosin kuluttaa paljon tallennustilaa. Esimerkiksi 20 minuutin pätkä on kooltaan yli 4 gigatavua. Sisäistä tallennustilaa laitteessa on onneksi 256 gigatavun edestä, joten ihan heti puhelin ei täyty. Muistikorttipaikkaa ei kuitenkaan ole saatavilla.

Toinen pelaamiseen suunnattu ratkaisu on mikrofonin sijoittaminen kylkeen, joten se ei peity puhelimen ollessa vaakatasossa pelaamisen aikana.

Pakkauksen mukana toimitetaan laturi, jonka kaapeli on normaalia pidempi. Lisäksi latauspää on L:n muotoinen, joten ei ole niinkään edessä, mikäli pelaamisen aikana joutuu laitetta lataamaan.

Bonuksena voidaan mainita kameraosioon integroidut LED-valot, jotka menevät päälle esimerkiksi puhelinta ladatessa. Toteutus on kuitenkin omasta mielestä varsin heikko, sillä valot näkee vain laitteen takaa ja huoneen täytyy olla aikalailla pimeä, jotta ne edes huomaa.

Muuten ulkonäöltään laite on aikalailla siisti, vaikka taakse onkin saatu hieman erilaista kuviointia. Laitteen kyljet ovat tasaiset, joten vaakatasossa käytettäessä laitteesta saa hyvän otteen.

Lupaukset tehokkaasta jäähdytykset jäävät vajaaksi

Vähemmän yllättäen suorituskyvystä on vastaamassa Qualcommin vuoden 2022 tehopiiri eli Snapdragon 8 Gen 1.

Normaalissa käyttämisessä ei esiinnyt minkäänlaista pätkimistä ja käyttäminen on erittäin sujuvaa. Hurjasta suorituskyvystä kertoo myös suorituskyvyn testaamiseen käytettävä AnTuTu-sovellus. Testistä pisteitä annettiin 967 791. Tuolla määrällä ei kuitenkaan ihan mennä kärkeen, sillä esimerkiksi aiemmin testattu Xiaomi 12 Pro saa 987 874 pistettä.

Tehot Qualcomm on siis saanut nostettu korkealle tasolle, mutta samalla tasolle nousevat myös lämmöt. Kuumenemista todettiin jo viime vuoden Snapdragon 888 -piirin kohdalla ja se on vahvasti läsnä myös Snapdragon 8 Gen 1 -piirissä.

POCO kehuu F4 GT:n sisältävän yhden markkinoiden edistyneimmistä jäähdytyssysteemeistä, jonka myötä puhelimen pitäisi kestää hyvin rasitusta.

Tämä ei kuitenkaan näytä pitävän paikkaansa, sillä jo kolmannella AnTuTu-kierroksella laite ylikuumenee ja sammuttaa sovellukset. Kyseessä on yksi heikoimmista suorituksista, sillä esimerkiksi Xiaomi 12 Pro arvostelussa tämän laitteen todettiin kaatuvan viidennellä kierroksella.

AnTuTu ei tokikaan kuvaa täydellisesti oikean elämän käyttöä, eli tämän puhelimen kohdalla pelaamista, sillä kaikki pelit eivät näin rajusti jäähdytyssysteemiä kuormita. Osa peleistä toki vaatii suorituskykyä ja jäähdytystä.

Yksi eniten rasittavista testatuista peleistä on tuore Apex Legends Mobile. Parhailla grafiikoilla peli pyörii 60 fps:n nopeudella, kun Game Turbon asetuksista laittaa parhaan suorituskyvyn päälle.

Aiemmin peli ei pysynyt koko aikaa tuossa 60 fps:n lukemassa, vaan pelin edetessä lukema putosi ensin 50 fps:n tasolle ja lopulta 40 fps:ään. Suorituskykyyn ja vakauteen kuitenkin onnistuttiin tuomaan päivitystä testijakson aikana.

Kun käytössä on korkea suorituskyky, laite lämpenee pelatessa merkittävästi. Apex Legends Mobilen osalta lämmöt yltävät piirissä jopa 65 - 67 asteen lukemiin.

Kyseessä on joka tapauksessa erikoinen tulos, sillä myös Snapdragon 8 Gen 1 -piirin omaava Motorola edge 30 Pro pyörittää peliä tasaisesti 60 fps:n lukemalla ja piiri käy vähemmän kuumana. Lisäksi testasin peliä MediaTek Dimensity 8100 -piirillä varustetulla realme GT Neo 3 -puhelimella ja myös tämä pyörittää peliä ongelmitta.

Rocket League Sideswipe puolestaan pysyy tasaisena 60 fps:n lukemassa koko ajan. Lämpötilat yltävät 60 asteen tasolle.

Korkeiden lämpötilojen myötä itse puhelin lämpenee selvästi. Lämpöä esiintyy etenkin kyljissä ja puhelimen takapaneelin yläosassa. Korkeiden lämpötilojen takia puhelimen käsittelystä tulee useimmiten epämiellyttävää, joten laite on ihan hyvä välillä laittaa pois käsistä. Erillisen peliohjaimen kanssa laitteen lämpeneminen ei ole niin merkittävä asia.

Kokonaisuutena suorituskyky on mainio, mutta jäähdytys kaipaisi runsaasti parannusta. Korkeiden lämpötilojen myötä puhelimen käsittely ei ole niin miellyttävää ja todennäköisesti korkeat lämpötilat lyhentävät piirin käyttöikää eli se voi muodostua pidemmällä aikavälillä ongelmaksi.

Näyttöä kelpaa katsella

Näyttö on tärkeä osa laadukasta pelikokemusta. Tässä laitteessa on kirkas, tarkka ja nopea AMOLED-näyttö eli mitään valitettavaa itsellä ei ole.

Pelaamisen lisäksi näytöltä on miellyttävää selata nettiä ja katsella videoita.

Kokemusta on parantamassa stereokaiuttimet, jotka on sijoitettu ylä- ja alapäätyyn puhelinta. Kaiutinritilöiden paikat ovat hyvät, sillä näitä ei vahingossa peittele käsillä. Ääni on erittäin hyvällä tasolla.

Kuulokeliitäntää ei ole, mutta pakkauksen mukana toimitetaan USB-C - 3.5 mm -adapteri.

Positiivisena puolena voidaan mainita myös värinämoottori, joka on antaa hyvää palautetta esimerkiksi kirjoittaessa.

Akku täyttyy nopeasti

Tässä puhelimessa on Xiaomi 12 -laitteiden tapaan peräti 120 watin lataus. Laturi myös kuuluu pakkauksen varustukseen.

Nopea lataus on erittäin kätevä, sillä akun saa tyhjäksi muutamassa tunnissa, mikäli puhelimella pelaa paljon. Kevyemmässä käytössä kesto on päivän luokkaa.

Puhelinta voi ladata pelaamisen aikana, mutta itse en tätä suosittele, sillä se nostaa lämpötiloja entistä korkeammalle.

Akku latautuu täyteen vain 17 minuutissa, joten kauaa esimerkiksi pelaamisesta ei tarvitse pitää taukoa.

Kamerat laitteen heikkous

Hintaluokkaansa nähden POCO F4 GT:n kamerat ovat selvästi laitteen heikkous, mutta ovat kuitenkin riittävät, mikäli kuvaaminen ei ole se tärkein juttu.

64 megapikselin pääkamera tarjoaa etenkin valoisaan aikaan hyvää jälkeä mutta 8 megapikselin ultralaajakulma ja 2 megapikselin makro eivät tarjoa kovinkaan erikoisia kuvia.

Videon osalta pääkameralla voi kuvata 4K-laadulla ja vakaus on hyvää tasoa, vaikka optista kuvanvakainta ei ole. Ultralaajakulman osalta saa tyytyä Full HD -tasoon ja värit ovat tämän kameran osalta selvästi heikommat.

Yhteenveto

Pelaamiseen suunnattu POCO F4 GT on kokonaisuutena mainio paketti. Esimerkiksi näyttö, suorituskyky ja akun lataus ovat korkealla tasolla. 699 euron hinnalla laite myös tarjoaa hyvin vastinetta rahalle.

Iso miinus laitteella täytyy antaa jäähdytyssysteemistä, joka ei ole omien kokemuksien mitenkään erityisen tehokas. Piiri käy erittäin kuumana ja siten koko laite lämpenee merkittävästi.

Laite siis sopii erittäin hyvin pelaamiseen suorituskyvyn ja muiden ominaisuuksien ansiosta, mutta selvästi lämpimän puhelimen käsittely ei ole mitenkään erityisen miellyttävää.

Hyviä vaihtoehtoja POCOlle ovat Motorola Edge 30 Pro ja OnePlus 10 Pro, jotka kumpikin tarjoavat laadukasta suorituskykyä, mutta maksavat noin 100 euroa enemmän.

Plussaa

 • Näyttö
 • Pelipainikkeet
 • Suorituskyky
 • Akun lataus
 • Laturi pakkauksessa
 • Kaiuttimet
 • Värinämoottori
 • Laadukas näytöntallennin
 • Hinta

Miinusta

 • Jäähdytyssysteemi ei ole erityisen hyvä
 • Laite lämpenee rasituksessa
 • Laite kaatuu korkeassa rasituksessa helposti (AnTuTu)
 • Kamerat perustasoa
 • Pelipainikkeiden hyödyllisyys pelaamisen ulkopuolella

Xiaomi Poco F4 GT

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.