Pörssivälittäjille 1,6 miljardin sakot WhatsAppin käytöstä

Petteri Pyyny

Pörssivälittäjille 1,6 miljardin sakot WhatsAppin käytöstä
Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoiden valvoja SEC on lätkäissyt 1,6 miljardin dollarin (noin 1,63 miljardin euron) sakot finanssialan viestintäsääntöjen rikkomisesta. Käytännössä rapsut tulivat pikaviestisovellusten, kuten WhatsAppin käytöstä.

Sakkojen syynä ei ollut sinänsä WhatsAppin tai muidenkaan pikaviestikanavien turvallisuus tai turvattomuus, vaan viestien yksityisyys. SEC vaatii, että kaikki finanssitalojen ja niiden asiakkaiden välinen kommunikaatio käydään siten, että siitä jää selvästi todennettavissa oleva jälki. Sääntöjen avulla pyritään siihen, että mahdollisissa ongelmatilanteissa SEC pystyy tarkistamaan kaiken viestiliikenteen jälkikäteen ja selvittämään, onko osakekaupoissa tai muissa liiketoimissa noudatettu finanssimarkkinoiden lainsäädäntöä.

Vakavaksi rikkomukset tekee se, että useissa finanssitaloissa nimenomaan meklareiden esimiehet olivat ohjeistaneet alaisiaan käyttämään asiakkaisiin päin viestinnässä SEC:n kieltämiä viestikanavia.

SEC ei sinänsä ota kantaa siihen, mitä viestivälineitä käytetään, mutta Yhdysvaltain arvopaperilainsäädäntö edellyttää kaiken viestiliikenteen tallettamista salatulle, yrityksen omassa hallinnassa olevalle palvelimelle. SEC:n mukaan finanssimarkkinan ytimessä on luottamut ja luottamukseen vaaditaan todennettavissa olevaa todistusaineistoa - kuten vaikkapa täydellinen historia kaikesta viestiliikenteestä finanssitalon ja sen asiakkaiden välillä.



Computerworldin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan WhatsAppin, Signalin ja muiden pikaviestinten käyttö voi johtua osittain laiskuudesta - ovathan samat viestikanavat aktiivisesti käytössä omassa arjessakin. Mutta osittain kuluttajakäyttöön tarkoitettujen viestikanavien käyttö on myös tapa piilotella tietoja, jotka lain mukaan kuuluisivat SEC:n käyttöön.

Sakot langetettiin yhteensä 16 eri finanssialan yhtiölle.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -24%

Motorola Lenovo ThinkPhone
686 € Hobby Hall
859 € Proshop
900 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 900 €

Honor X7 – hinta laskenut -21%

Honor X7
173 € Hobby Hall
253 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Samsung Galaxy Z Flip4 – hinta laskenut -19%

Samsung Galaxy Z Flip4
599 € DNA
746 € Power
749 € Teleoutlet

Alin hinta viikko sitten: 737 €

Motorola Moto Razr 2022 – hinta laskenut -18%

Motorola Moto Razr 2022
936 € CDON
1149 € Proshop
1149 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 1135 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.