Pörssivälittäjille 1,6 miljardin sakot WhatsAppin käytöstä

Petteri Pyyny

Pörssivälittäjille 1,6 miljardin sakot WhatsAppin käytöstä
Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoiden valvoja SEC on lätkäissyt 1,6 miljardin dollarin (noin 1,63 miljardin euron) sakot finanssialan viestintäsääntöjen rikkomisesta. Käytännössä rapsut tulivat pikaviestisovellusten, kuten WhatsAppin käytöstä.

Sakkojen syynä ei ollut sinänsä WhatsAppin tai muidenkaan pikaviestikanavien turvallisuus tai turvattomuus, vaan viestien yksityisyys. SEC vaatii, että kaikki finanssitalojen ja niiden asiakkaiden välinen kommunikaatio käydään siten, että siitä jää selvästi todennettavissa oleva jälki. Sääntöjen avulla pyritään siihen, että mahdollisissa ongelmatilanteissa SEC pystyy tarkistamaan kaiken viestiliikenteen jälkikäteen ja selvittämään, onko osakekaupoissa tai muissa liiketoimissa noudatettu finanssimarkkinoiden lainsäädäntöä.

Vakavaksi rikkomukset tekee se, että useissa finanssitaloissa nimenomaan meklareiden esimiehet olivat ohjeistaneet alaisiaan käyttämään asiakkaisiin päin viestinnässä SEC:n kieltämiä viestikanavia.

SEC ei sinänsä ota kantaa siihen, mitä viestivälineitä käytetään, mutta Yhdysvaltain arvopaperilainsäädäntö edellyttää kaiken viestiliikenteen tallettamista salatulle, yrityksen omassa hallinnassa olevalle palvelimelle. SEC:n mukaan finanssimarkkinan ytimessä on luottamut ja luottamukseen vaaditaan todennettavissa olevaa todistusaineistoa - kuten vaikkapa täydellinen historia kaikesta viestiliikenteestä finanssitalon ja sen asiakkaiden välillä.Computerworldin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan WhatsAppin, Signalin ja muiden pikaviestinten käyttö voi johtua osittain laiskuudesta - ovathan samat viestikanavat aktiivisesti käytössä omassa arjessakin. Mutta osittain kuluttajakäyttöön tarkoitettujen viestikanavien käyttö on myös tapa piilotella tietoja, jotka lain mukaan kuuluisivat SEC:n käyttöön.

Sakot langetettiin yhteensä 16 eri finanssialan yhtiölle.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
867 € CDON
895 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1035 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -29%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
368 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 351 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A05s – hinta laskenut -17%

Samsung Galaxy A05s
125 € Bigbox
150 € CDON
159 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.