Suomen 3G-verkot suljetaan, mutta Ahvenanmaa on poikkeus: Sulkee 2G:n, jättää 3G:n

Petteri Pyyny

Suomen 3G-verkot suljetaan, mutta Ahvenanmaa on poikkeus: Sulkee 2G:n, jättää 3G:n
Suomen 3G-verkot suljetaan ja mm. Elisa on jo julkaissut tarkan aikataulun sille, milloin viimeinenkin 3G-yhteys katkeaa Suomessa.

Mutta tilanteeseen on olemassa yksi erikoinen poikkeus, nimittäin Ahvenanmaa, jossa paikallinen operaattori Ålcom on päättänyt toimia täysin eri tavalla kuin muut Suomessa toimivat operaattorit.

Ålcom on päättänyt säästää 3G-verkkonsa ja on sen sijaan ryhtynyt sulkemaan 2G-verkkoaan, eli juuri sitä vanhaa kunnon GSM-verkkoa, joka Suomessa otettiin käyttöön jo 1990-luvun alkupuolella. Myös Ålcom perustelee verkkonsa sulkemista taajuusalueiden vapauttamisella, mutta maakunnan operaattori on ilmeisesti päättänyt, että 2G-taajuudet ovat sen kannalta tärkeämmät jatkokäyttöä ajatellen kuin 3G-taajuudet.Käytännössä pelkästään 2G:tä tukevalla vanhalla puhelimella Ahvenanmaalla voi tulla eteen tilanne, että puhelut ja tekstiviestit eivät toimi lainkaan. Tämä on syytä ottaa huomioon ennen matkaan lähtöä.

Sinänsä tilanne on sekä manner-Suomessa että Ahvenanmaalla erikoinen moniin muihin maihin verrattuna. Naapurimaistamme mm. Ruotsi on päättänyt sulkea molemmat, sekä 2G- että 3G-verkot vuoteen 2025 mennessä. Suomessa operaattorit eivät ole ainakaan toistaiseksi vihjanneet mitään siitä, että niillä olisi selkeitä suunnitelmia myös 2G-verkkojen sulkemiselle (tai Ahvenanmaan tapauksessa 3G-verkon sulkemiselle).

Matkailijan kannattaa huomata Euroopan tilanne, sillä 4G-verkot eivät tue itsessään automaattisesti äänipuheluita lainkaan, vaan niiden välittämiseen käytetyn kännykkämallin täytyy tukea VoLTE-tekniikkaa. Jos puhelinmalli ei ole matkakohteessa olevan operaattorin erikseen hyväksymä VoLTE-käyttöön, yrittää puhelin hoitaa äänipuhelut 3G:n tai 2G:n kautta. Ja jos maassa on jo ehditty sulkea molemmat, äänipuheluita ei voi tällaisessa tilanteessa soittaa lainkaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
189 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Asus ROG Phone 6D Ultimate – hinta laskenut -20%

Asus ROG Phone 6D Ultimate
864 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1074 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -17%

Oppo A38 (4G)
99 € DNA
119 € Verkkokauppa.com
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.