Selviytymisopas festareille: Näin käytät älypuhelinta järkevästi

Manu Pitkänen

Selviytymisopas festareille: Näin käytät älypuhelinta järkevästi
Juhannus koittaa taas pian ja se tarkoittaa monella paikkakunnalla muun muassa juhannusfestareita. Juomalasien lisäksi festariyleisön käsissä näkee usein älypuhelimen, jonka käyttö ei kuitenkaan ole aivan yhtä ongelmatonta massatapahtumissa kuin mitä se normaalisti on. Alle olemme koonneet muutamia vinkkejä, jotka voivat helpottaa älypuhelimen käyttöä kesäfestareilla.

Millainen tapahtuma on kyseessä?

Isojen massatapahtumien ongelmiin kuuluu muun muassa tarvittavan tiedonsiirtokapasiteetin järjestäminen. Jos festarit järjestetään alueella, jossa liikennettä on normaalisti hyvin vähän, ei kiinteiden tukiasemien tarjoama kaista todennäköisesti riitä festariyleisön käyttöön. Operaattoreilla onkin tapana tuoda paikan päälle liikuteltavia tukiasemia, joilla saadaan kätevästi täydennettyä kiinteiden tukiasemien kapasiteettia.

Mikäli tilaisuus on kävijämääriltään iso, muttei kuitenkaan välttämättä kovin tunnettu, niin liikuteltavia tukiasemia ei välttämättä löydy. Käyttäjän näkökulmasta liikuteltavien tukiasemien käyttö ei vaadi mitään toimenpiteitä, mutta mikäli niitä ei löydy alueelta, niin siirrettävän tiedon määrä kannattaa pitää mahdollisimman pienenä. Erityisen haastavia ovat tapahtumat, joissa suuri määrä ihmisiä on pakkaantunut pienelle alueelle – laajemmalle alueelle hajaantunut iso ihmismäärä jakaantuu paremmin eri tukiasemien kesken, eikä pullonkauloja pääse yhtä herkästi syntymään.Vältä ylimääräistä tiedonsiirtoa

Kuten edellä tuli jo mainituksi, niin siirrettävän tiedon määrä kannattaa pitää pienenä – oli tapahtuman puitteet mitkä tahansa. Tämä helpottaa omaa ja muiden elämää. Periscope-lähetykset kannattaa suosiolla jättää pois suunnitelmista, eikä kuvattuja videoitakaan välttämättä kannata yrittää ladata YouTubeen tai Facebookiin paikan päällä. Valokuvat ovat pienempi paha, mikäli kokemuksiaan haluaa jakaa kavereille heti. Niitäkään ei tosin kannata jakaa mahdottomia määriä.

Pelisilmää kannattaa myös käyttää: tapahtuman luonteesta riippuen tiedonsiirtopiikit saattavat ajoittua alkuun, loppuun tai välitauoille. Näinä ajankohtina ei välttämättä kannata yrittää lähetellä kuvia.

Älä koske verkkoasetuksiin

Useimmissa puhelimissa verkkoasetukset on määritelty niin, että laite hakee automaattisesti nopeimman saatavilla olevan verkon. Mieleen saattaa juolahtaa ajatus, että puhelin voisi olla fiksua pakottaa käyttämään vähemmällä kuormituksella olevaa verkkoa, jolloin puhelin ei yritä turhaan ruuhkauttaa jo valmiiksi kuormittunutta toista verkkoa.

Suomalaiset operaattorit eivät kuitenkaan suosittele tätä, vaan asetukset kannattaa pitää oletusasetuksilla. Soneran mukaan 4G-liittymätkin ovat yleistyneet siinä määrin, että datasiirron pakottaminen 4G-verkkoon ei välttämättä tuo sanottavaa hyötyä. Elisan mukaan matkapuhelinverkkoasetusten muutoksilla voidaan yrittää ratkoa hetkellisiä ongelmatilanteita, mutta varotoimenpiteenä asetukset kannattaa pitää automaattisina.

Jos verkko on hidas, älä ruuhkauta sitä lisää

Älypuhelimien suurimpia akkusyöppöjä ovat matkapuhelinverkon tiedonsiirrosta huolehtivat komponentit. Ruuhkautuneessa verkossa älypuhelimien taustapäivitykset voivat kestää normaalia huomattavasti kauemmin tai ne voivat epäonnistua normaalia useammin. Tällöin puhelimen lähetin toimii pidemmän aikaa suuremmalla teholla ja siten syö akkua sekä saattaa lämmittää laitetta. Jos tiedonsiirto ei onnistu, ei kannata tuhlata omaa aikaa ja puhelimen akkua yrittämällä siirtää tiedostoja verkkoon päin.


Jos akkua haluaa säästää muutoin, niin push-ilmoitukset kannattaa kytkeä pois päältä. Wi-Fi- ja GPS-yhteydet kannattaa myös ottaa pois päältä.

Lisäakku

Festareilta ei välttämättä löydy sopivaa paikkaa, jossa olisi tarjolla verkkovirtaa tarjolla. Pidemmille keikoille kannattaakin hankkia ulkoinen mobiiliakku, johon saa muutaman latauskerran edestä virtaa säilöön.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
189 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Asus ROG Phone 6D Ultimate – hinta laskenut -20%

Asus ROG Phone 6D Ultimate
864 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1074 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -17%

Oppo A38 (4G)
99 € DNA
119 € Verkkokauppa.com
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.