3G-verkon ylläpitoon kulunut energia ja taajuudet voidaan vapauttaa uudempien verkkojen käyttöön, joita ovat 4G ja 5G. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan.
"Maailma on muuttunut vajaassa 20 vuodessa paljon, kun mietitään puhelimen ja kodin nettiyhteyden käyttöä. Mobiiliverkot ovat olleet mahdollistamassa tätä kehitystä, ja nykyään 4G- ja 5G-verkoissa onnistuu erinomaisesti sekä sarjojen katselu että etätöiden tekeminen. Sen sijaan 3G-verkko ei näihin enää taivu", kertoo Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki.
Elisan mukaan lähes kaikki Keski-Suomen asukkaat ovat jo siirtyneet 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. 3G-verkkoa käyttäviä puhelimia on melko vähän enää käytössä, mutta esimerkiksi riistakameroiden käyttöön 3G-verkon sulkeminen voi vaikuttaa.
Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Elisa ilmoitti vuonna 2020, että sulkeminen tapahtuu Suomessa vuoden 2023 aikana. Myös Telia ja DNA sulkevat omat verkkonsa vuoden 2023. DNA aloittaa 3G-verkkonsa sulkemisen vaiheittain vuoden 2023 aikana, ja ensimmäisenä 3G-verkosta luovutaan toukokuussa 2023 Hyvinkäällä.
Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.
"4G- ja 5G-verkkojen tiedonsiirtokyky ja energiatehokkuus ovat 3G:tä huomattavasti parempia. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä – verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuusresurssit voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen", Peltomäki muistuttaa.
Lue myös: Suomen 3G-verkkojen sulkeminen: Aikataulu ja näin se vaikuttaa.
Kommentoi artikkelia