Testissä Samsung I8910 Omnia HD -teräväpiirtokännykkä

10
Matti Robinson

Testissä Samsung I8910 Omnia HD -teräväpiirtokännykkä
Applen näyttävä sisääntulo matkapuhelinmarkkinoille vaikuttavalla kosketusnäytöllisellä iPhonella sai matkapuhelinjätit varpailleen. Toiset puhelinvalmistajista alkoivat pikaisiin toimenpiteisiin ja julkaisivat vastaiskuja, mutta erityisesti Nokia-vetoisen Symbianin liikkeitä on pidetty yleisesti liian hitaina. Nyt tarkalleen kaksi vuotta alkuperäisen iPhonen julkaisun jälkeen S60-alustan kosketusnäyttöpuhelimille tarkoitettu 5th Edition -versio on pikkuhiljaa päässyt jaloilleen. Nokian kosketusnäyttöpuhelinten lisäksi tuttua S60-alustaa käyttäviä kosketusnäyttöpuhelimia on tarjolla tosin ainoastaan Samsungilta, joka julkaisi keväällä i8910 Omnia HD -puhelimen.

Samsungin kosketusnäyttöpuhelinten toinen esiinmarssi alkoi S8300 UltraTouchin ja i8910 Omnia HD:n voimin helmikuun 2009 julkistusten myötä. Saimme testiin jälkimmäisen kahdesta, jonka mediaominaisuudet ovat vertaansa vailla, ja joka näillä näkymin jää yrityksen ainoaksi S60-kosketusnäyttöpuhelimeksi. HD-lisäliitteen 720p-teräväpiirtovideokuvauksesta saanut Omnia HD on huikealla 3,7 tuuman ja 640 x 360 -resoluution AMOLED-kosketusnäytöllä, 8 megapikselin kameralla, loistavilla yhteysominaisuuksilla ja 8 tai 16 gigatavun flash-muistilla varustettu media-/älypuhelin.Puhelinvertailun tekniset tiedot: Samsung i8910 Omnia HD 8GB ja Samsung i8910 Omnia HD 16GB

Sisällysluettelo

1. Omnia HD:n vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti
2. Myyntipakkauksen sisältö
3. Muotoilu ja rakenne
4. Näyttö
5. Yhteydet
6. Prosessori ja muisti
7. Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
8. Kamera, kuvat ja galleriasovellukset
9. Muutamia Omnia HD:n kameralla otettuja esimerkkikuvia ja videoita
10. Musiikki
11. Video
12. FM-radio
13. Selain
14. Viestit ja sähköposti
15. Puhelut ja osoitekirja
16. Kalenteri
17. Toimisto-ohjelmat
18. Kartat, paikannus ja navigointi
19. Muut sovellukset ja toiminnot
20. Toiminta-ajat
21. Loppuyhteenveto

Omnia HD:n vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti

+iso, kirkas ja korkearesoluutioinen kosketusnäyttö
+yhteysominaisuudet
+kamera
+mediatoisto-ominaisuudet
+Symbian S60

-ei fyysistä näppäimistöä
-ei sovelluskauppaa
-Symbian S60

Myyntipakkauksen sisältö

*puhelin
*hands free-kuulokkeet
*1500mAh akku
*miniUSB <-> USB -lataus/datapiuha
*miniUSB <-> seinäpistoke -latauspiuha
*pikaopas eri kielille (myös suomi)
*opas Route 66 -navigointiohjelman käyttöön
*2 miniCD:tä, PC Suitelle ja navigointiohjelmistolle
*tukku mainoslehtisiä

Muotoilu ja rakenne

Pääosin muovinen Omnia HD on varsin jämerä puhelin. Tyypillisen patukkamallisen kosketusnäyttöpuhelimen tapaan sen rakenne on hyvin yksinkertainen eikä liikkuvia osia ole takakantta lukuun ottamatta. Tämä takaa jämäkän tuntuman ilman ylimääräistä nitinää ja natinaa. Ainoastaan takakantta lujasti painettaessa (irroitettaessa) kuuluu epämiellyttävää muovin natisemista. Puhelimen 149 gramman paino, joka jakautuu tasaisesti puhelimeen, antaa tässä tapauksessa ehdottomasti jämäkkyyttä, jolla saadaan aikaan laadukas tuntuma.
Puhelin on näytön kokoon nähden melko kompakti. Strategiset mitat ovat 123 x 58 x 12,9 mm, joka tarkoittaa että puhelin on selvästi iPhone 3G:tä pidempi, hieman kapeampi ja puoli milliä paksumpi. Muotoilun osalta puhelin noudattaa Samsungin kosketusnäyttöpuhelinten yksinkertaista ja eleganttia linjaa. Täysin mustaan puhelimeen on näytön ympärille sovitettu metallinen kehys, johon on upotettu samanväriset navigointinapit.

Kameran napit ovat joko täysin mustia tai mustahopeisia, jonka lisäksi kuulokeliitin, microSD-muistikorttipaikka ja USB-liitin ovat piilotettu mustien suojien alle. Puhelimen koko kiiltävä musta muovipinta kerää helposti sormenjälkiä, mutta erityisesti näyttö imee puoleensa rasvajälkiä. On harmillista ettei pakkaus sisällä mikrokuituliinaa puhelimen puhdistamista varten. Lisäksi on huomioitava, että kiiltävä ja liukas muovipinta leveässä mutta ohuessa laitteessa tarkoittaa sitä, että laitteen pudottaminen on sangen helppoa - ja todennäköistä.Omnia HD:n näytön yläpuolelta löytyvät VGA-kamera videopuheluille sekä etäisyys- ja valoisuustunnistin, alapuolella puolestaan ovat kolme navigointinäppäintä - punainen ja vihreä luurinäppäin sekä valikkonäppäin. Puhelimen takaosa rakentuu pienestä kiinteästä muoviosasta sekä lähes koko takaosan kokoisesta takakannesta. 8 megapikselin automaattitarkenteisen kameran vierestä löytyy LED-salama.
Puhelimen vasemmalla sivulla on microSD-muistikorttipaikka ja äänenvoimakkuuden sekä näppäinäänien säätöön tarkoitettu painike. Oikealla sivustalla on miniUSB-liitin, lukitusnäppäin sekä kameran suljinpainike. Alapuolella on ainoastaan aukot mikrofonille ja kaiuttimelle ja yläpuolella toiselle kaiuttimelle sekä 3,5mm kuulokeliittimelle.

Näyttö

Puhelimen ehdottomasti tärkein osa on yhä useammin näyttö. Tässäkin tapauksessa se pitää paikkansa, vaikkei pidä unohtaa puhelimen järisyttäviä ominaisuuksia muillakin osa-alueilla. Mikäli puhelimen näytön laatua mitataan sen teknisillä ominaisuuksilla niin Omnia HD:n näyttö on lienee parhaita, ellei jopa paras, Suomen markkinoilla olevista matkapuhelimista. 3,7 tuuman AMOLED-tekniikkaa hyödyntävä kosketusnäyttö toistaa 16 miljoonaa väriä 640x360-tarkkuudella. Näytön kirkkaus ja värientoisto ovat niin ikään huippuluokkaa.Näyttö hallitsee puhelimen ulkoasua suvereenisti ja vaikka puhelimen pelkistetty ulkoasu ei käännäkään katseita puhelimen ollessa pimeänä, niin näyttö tekee sen ollessaan päällä. Kapasitiivisen kosketusnäytön tuntuma on hyvä, mutta riippuu pitkälti käytettävästä sovelluksesta ja sen toteutuksesta. Kosketusnäytön käyttömukavuutta on parannettu tärinävasteella, jonka saa säädettyä haluamalleen tasolle tai poistettua käytöstä. Erityisesti kirjoitettaessa pieni, painalluksen vahvistava tärähdys auttaa. Myös virhepainallusten osalta tärinästä on hyötyä; kun huomaat tärinän, vaikka et ole mielestäsi painanut "näppäintä", tiedät tehneesi virhepainalluksen.
Omnia HD:ssa on myös kiihtyvyysanturi eli akselerometri, joka päätarkoitus on näytön kääntäminen vaaka- ja pystysuunnan välillä. Muitakin sovelluksia kiihtyvyysanturille löytyy, mutta niistä myöhemmissä osioissa. Näytön kääntäminen ei onnistu jokaisessa näkymässä, mutta oleellisimmissa, kuten selaimessa, soittimissa ja galleriasovelluksissa se onnistuu.

Omnia HD:n näytön tarkkuutta, eli resoluutiota ei voi kehua liikaa. Paluu 320 x 240 -resoluution näyttöihin Omnia HD:n jälkeen tulee olemaan karvasta kalkkia, sillä suuri resoluutio auttaa todella paljon paitsi internetin selaamisessa ja kuvien katsomisessa myös tavallisessa navigoinnissa ja valikkorakenteiden selkeyttämisessä. Näytön kirkkautta saa säädettyä tavalliseen S60-tapaan, joten valittavana on joko automaattinen kirkkaus tai omavalintainen asetus. Tumminkaan vaihtoehdoista ei ole todellakaan sumea ja sitä voisi käyttää helposti kokoajan mikäli haluaa akkua säästää.

Kosketusnäytössä on kuitenkin yksi harmillinen puute, joka laittaa miinuksen kympin perään. iPhonesta tuttua monikosketusta, eli Multi Touchia ei puhelimesta löydy. Loppujen lopuksi Multi Touch -toiminnot on hienosti kierretty lähes yhtä loogisilla vaihtoehdoilla ja suurimmassa osassa sovelluksista sitä ei jää liiaksi kaipaamaan.

Yhteydet

Omnia HD:n langattomat yhteydet ovat malliluokan kärkikastia, kuten muutkin puhelimen ominaisuudet. Laite tukee luonnollisestikin 3G-verkkoja, jonka lisäksi siinä on tuki 3G-verkoissa tiedonsiirtoa nopeuttaville HSUPA:lle ja HSDPA:lle sekä 2G-datasiirtoa nopeuttavalle EDGE:lle. Puhelin tukee laajasti sekä GSM-verkkojen (850/900/1800/1900) että 3G- eli WCDMA-verkkojen (900/1900/2100) taajuuksia, joten verkon kattavuus täällä Suomessa on paras mahdollinen.
Puhelinyhteyksien lisäksi puhelimesta löytyy Bluetooth A2DP-tuella, USB 2.0 -tuki sekä 802.11b/g WLAN, jota voi käyttää myös DLNA-jakopalvelimen kanssa. DLNA-palvelimen jakoja voidaan toistaa/näyttää DLNA:ta tukevilla soittimilla, joita ovat muun muassa useat TV-mallit, Sony PlayStation 3 ja Windows Media Player ainakin versiosta 11 lähtien.Prosessori ja muisti

Omnia HD:ssa on 600 megahertsin kellotaajuudella hurraava ARM Cortex A8 -prosessori, joka takaa varsin kiitettävästi laskentatehoa. Prosessorin kaverina on 256 megaa RAM-muistia sekä 8 tai 16 gigatavua sisäistä Flash-muistia. Tarpeen tullen tallennusmuistia voi laajentaa microSD-muistikortilla, joten tallennustilaa on tarjolla riittävästi. Prosessorin tehon huomaa sekä sulavassa käyttöliittymän toiminnassa että korkearesoluutioisten videoiden toistossa. Lisäksi pakettiin on ahdettu 3D grafiikalle oma kiihdytin, jota käytetään hyväksi myös muutamassa käyttöliittymän yksityiskohdissa.Kuten Apple iPhonen tapauksessa, niin myös Samsung Omnia HD:ta käyttäessä käy pian ilmi, mitä valmistaja tekee parhaiten. Tässä tapauksessa se on ns. hardista, eli itse laitteiden rautaa. Tehopakattu Omnia HD on tietyissä sovelluksissa erittäin sulava ja nopea, mutta monet Samsungin omat tai muistakin S60-puhelimista tutut perusohjelmat saattavat nikotella hieman. Apple puolestaan ohjelmistotalona on rakentanut puhelimilleen sulavasti ja hienosti toimivan käyttöliittymän ja -järjestelmän, mutta rauta on karkeasti sanottuna kivikautista.


Täytyy kuitenkin muistaa, että Omnia HD pyörittää vaikka seitsemää sovellusta rinnakkain erittäin mallikkaasti. Vaikka taustalla on päällä internet-selain, musiikkisoitin, kuvakaappain ja Google Maps niin videosoitin pyörittää moitteetta 620 x 320 -resoluution täyspitkää XviD-pakattua elokuvaa.

Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti

Käyttöliittymänä puhelimessa toimii Samsungin oma TouchWiz, joka on rakennettu Nokian kosketunäyttöpuhelimista tutun Symbian S60 5th Edition -alustan päälle. TouchWiz piristää tavallista S60-ympäristöä muun muassa omalla Widgettejä mahdollistavalla aloitusnäytöllä sekä 3D-kuutio -efektiä hyödyntävällä navigoinnilla. Aloitusnäytöksi on valittavissa myös tavanomainen S60-näkymä sekä niin kutsuttu Finger Use -näkymä, jonka yläreunaan voidaan valita neljä pikavalintaa. Kaikki aloitusnäytöt tukevat 3D-navigointia, jonka avulla liu'uttaessa sormea joko vasemmalle tai oikealle löytyvät valikko ja mielenkiintoiset Valokuvalliset yhteystiedot. Widget-näkymä tuo mukanaan kolme työpöytää, joihin widgetit voidaan sijoittaa vapaasti ja ne tallentuvat niihin automaattisesti.S60 5th Edition on kuitenkin läsnä puhelimessa sekä hyvässä että pahassa. Valikkorakenteet ovat Symbian-käyttäjille tuttuja, joka helpottaa muun muassa oikeiden asetusten löytämistä, mutta samalla Nokialaisista tutut logiikkavirheet rasittavat myös tätä puhelinta. Suurimpana käyttöliittymän ongelmana ovat joissakin valikoissa käytettävät tuplanäpäytykset. Tämä aiheuttaa sitä, että käyttäjä ei tiedä pitäisikö kyseisessä valikossa käyttää yksittäistä ja tuplanäpäytystä. Tekstikenttien täyttämisessä ilmenee myös yksi epäkohta, joka esiintyy ainoastaan QWERTY-virtuaalinäppäimistöä käytettäessä. Mikäli täytettävänä on useampi kenttä, esimerkiksi osoitekirjassa uutta yhteystietoa lisättäessä, jokaisen kentän täytettyä puhelin vaihtaa näkymän pystysuuntaan QWERTYssä käytettävästä vaakatason näytöstä. Tällöin tulee turhaa näkymän vaihtoa peräjälkeen kenttien täyttämisen välissä.
Valikot voi järjestää joko ruudukoksi tai listaksi, teemoja löytyy kaksi - Precision ja Univeral - ja suurta ja hyväresoluutioista näyttöä hyödyntäviä taustakuvia tulee kolmea erilaista.

Vaikka allekirjoittanut ei ole laajamittaista testiä päässyt tekemään 5800 XpressMusicistä tai N97:stä, niin täytyy sanoa, että ainakin tämä TouchWiz-käyttöliittymällä höystetty S60 5th Edition yllätti positiivisesti. On kuitenkin samalla muistettava, että Samsung käyttää tässä puhelimessa kapasitiivista (sama kuin iPhonessa) kosketusnäytöä, kun taas Nokian puhelimissa käytetään resistiivistä näyttöä.Kamera, kuvat ja galleriasovellukset

Omnia HD:n lisäliite HD tulee englanninkielisestä termistä High Definition, joka tarkoittaa teräväpiirtoa. Teräväpiirrolla viitataan puhelimen teräväpiirtolinssiin, joka mahdollistaa 720p-resoluution (1024x720) videokuvan kuvaamisen. Sama kamera ottaa still-kuvia 8 megapikselin tarkkuudella ja käyttää salamana yksittäistä LED-salamaa, joka lienee kameran heikoin lenkki.


Kamera on erittäin hyvä, mutta ennen kuin ammatikseen kuvaavat ehtivät avata sanaiset arkkunsa, on todettava, että kameraa verrataan tässä pääsääntöisesti muihin kamerapuhelimiin ja digipokkareihin. Omnia HD on hyvinkin vertailukelpoinen digipokkareiden kanssa, ja peittoaa valtaosan kamerapuhelimista niin ominaisuuksissa kuin kuvanlaadussakin. Kuvien ottaminen on helppoa, sillä automaattiset asetukset ottavat hienosti valaistuksen huomioon, jolloin useinmiten vältytään epäonnistuneilta otoksilta. On kuitenkin muistettava, että ilman kunnon salamaa ja minkäänlaista optista zoomia jotkin olosuhteet ovat Omnia HD:lle yksinkertaisesti liian vaativat.

Kameran suljinnappi toimii kameroista tutulla tavalla: "löysät pois"-painallus aiheuttaa tarkennuksen ja pohjaan painaminen varsinaisen laukaisun. Zoom-napit digitaaliselle zoomaukselle löytyvät kuvatessa puhelimen alareunasta vasemman peukalon ulottuvilta, toisin kuin useissa muissa kamerapuhelimissa.Myös Omnia HD:n kameran säädöt ovat hyvät. Valikosta onnistuu muun muassa valkotasapainon, valotuksen, ISO-herkkyyden, tarkennuksen, ajastimen, WDR:n (Wide Dynamic Range) sekä luonnollisesti salaman säätöjen muuttaminen. Still-kuvia voidaan ottaa joko yksittäin, kymmenen kuvan jatkuvana sarjana (korkeintaan 640 x 480 -resoluutiolla), panoraamana (korkeintaan 480 pikselin pystyresoluutiolla), hymyntunnistuksella sekä mosaiikki- ja kehyskuvien kanssa. Makrokuvaus onnistuu varsin hyvin korkean resoluution ja pienen tarkennusetäisyyden turvin.
Kamera tukee myös paikkainformaation sisällyttämistä kuviin. Se tallentaa paikkainformaation EXIF-metadatana, jota tukevat muun muassa kaikki suosituimmat kuvapalvelut, mukaanlukien Flickr. Kamerasovellus tukee valokuvien suoraa lähettämistä esimerkiksi Facebook-, Flickr-, Picasa- ja Photobucket-sivustoille, jotka voidaan konfiguroida erillisestä Communities-sovelluksesta.

Kuten todettua, videota voi kuvata peräti 720p-teräväpiirtoresoluutiolla, jonka lisäksi videokuvaa voi ottaa MMS-muodossa 176 x 144 -resoluutiolla, nopeutettuna 2x/4x/8x -vauhdeilla sekä hidastettuna 1/4 tai 1/8 vauhdilla.Tavallinen kuvausmoodi tarjoaa valinnat valotusajalle, resoluutiolle ja kuvausvalolle sekä asetuksia muun muassa ajastimen, valkotasapainon, tehosteiden ja videon laadun säätelyyn. Kamera kuvaa 720p-resoluution videota 24 kuvan sekuntivauhdilla, mikä vastaa muun muassa elokuvissa käytettävää ruudunpäivitystahtia.Hyvän resoluution, progressiivisen kuvan ja tasaisen kuvanpäivitystahdin perusteella videokuvauksella on hyvät lähtökohdat. Näiden lisäksi kun kamera ottaa hyvin huomioon myös valaistuksen niin jälki on mielekästä katseltavaa. Dedikoitujen videokameroiden kärkikastiin ei ole mitään asiaa, sillä laitteessa ei ole optista zoomia eikä kuvanvakainta. Näiden puutteiden kanssakin Omnia HD kamppailee samassa luokassa pienten 720p-taskuvideokameroiden kanssa.


Kuvien ja videoiden selaukseen ja katsomiseen löytyy kaksi erillistä sovellusta. S60-puhelimista tuttu Galleria toimii kuvien ja videoiden lisäksi porttina musiikkikirjastoon, äänitteisin sekä muihin mediatiedostoihin.MediaBrowser on puolestaan puhtaasti kuvien ja videoiden selaukseen tarkoitettu sovellus, jonka käyttöliittymää on hiottu hieman paremmin kosketusnäyttökäyttöön. Valintojen osalta sovellukset ovat lähes identtiset, mutta alla kuvissa oleva MediaBrowser toimii ainoastaan vaakatasossa eli ns. landscape-moodissa. Lisäksi MediaBrowser tukee Omnia HD:sta löytyvän kiihtyvyysanturin ansiosta myös liike-eleitä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvia ja videoita voidaan selata kaikissa kuvanäkymissä kallistamalla puhelinta joko oikealle tai vasemmalle, jolloin kuvat "tippuvat" alempana olevaa reunaa kohti.


Kaiken kaikkiaan MediaBrowser vaikuttaa hieman hiotummalta ja nykytrendeihin sopivammalta, jonka lisäksi sen toiminta on hieman ripeämpää. Gallerian tavoin siitä voi katsoa kuvia diaesityksenä, lähettää tiedostoja viestinä tai Bluetoothilla, ladata kuvia kuvienjakopalveluihin, poistaa, muokata ja tulostaa kuvia sekä tarkastella kuvien tietoja -- mukaanlukien EXIF- ja paikkadataa.

Allekirjoittanut ei valitettavasti saanut asennettua puhelimeen puhelimen mukana tulevaan Community-sovellukseen YouTube-tukea, jolla voisi lähettää videopätkiä suoraan maailman suosituimpaan videopalveluun. Tämän kuitenkin pitäisi olla mahdollista -- ainakin tulevaisuudessa. Pienellä vaivalla YouTube-tuen saa kuitenkin kameraan, kun asentaa 5800 XpressMusic-version ShoZu-nimisestä palvelusta. Asetusten jälkeen kamera kysyy videon otettua haluatko ladata kyseisen pätkän YouTubeen. Yhtä nappia painamalla taustalla pyörivä ShoZu lataa videon videopalveluun ilman sen kummempia narinoita. Sama sovellus tukee myös muita jakopalveluita, kuten Flickriä.
Muutamia Omnia HD:n kameralla otettuja esimerkkikuvia ja videoita


Makro:
Vertailussa kameran Maisema- ja WDR-asetukset (järjestyksessä automaattinen, Maisema, WDR):Vertailussa Omnia HD ja N95 (alla):
Omnia HD Slow motion video:


Vertailussa Omnia HD:n ja N95:n (alla) videokuvaus:


Musiikki

Omnia HD:n musiikkisoitin täyttää varsin hyvin tehtävänsä. Musiikkikirjastoa voi selata esittäjien, albumien, soittolistojen, lajityyppien ja säveltäjien mukaan tai vaihtoehtoisesti näyttää kaikki kappaleet yhtenä pitkänä listana. Itse soittimen ulkonäköön voi vaikuttaa kahdella eri teemalla, jonka lisäksipuhelimen voi kääntää vaakatasoon, jolloin esiin tulee Cover Flow -tyylinen albumilista.Musiikkisoittimen pystynäkymässä voi säätää taajuuskorjaimen, satunnaistoiston, uudelleentoiston sekä 5.1 kanavaisen äänitehosteen asetuksia. Luonnollisesti näkymässä on myös edellinen-, seuraava- ja pause-napit sekä aikajana. Vaakanäkymän albumiselaus tukee muun muassa iPhonen tapaan kansikuvia, jotka voidaan lisätä musiikkikirjastosta albumikohtaisesti. Tämän näkymän transitioefektit eivät toimi aivan yhtä sulavasti kuin iPhonen tai iPod Touchin Cover Flowssa, mutta ei jää järin paljon myöskään haittaamaan. Lisäksi valikosta löytyy valinnat kahdelle visualisoinnille, joissa ei oteta huomioon puhelimen orientaatiota.Mukana tulevat Spark Plug -tyyliset korvakuulokkeet, jotka soveltuvat hyvin kuuntelemiseen, eivätkä allekirjoittaneen harjaantumattomaan korvaan eroa mainittavasti Kossin arvostetuista nappikuulokkeista. Parempia kuulokkeita varten on kuitenkin standardi 3,5 mm kuulokeliitin sekä A2DP:n eli steteo-Bluetooth-tuki. Lisäksi musiikkia voi soittaa puhelimen stereokaiuttimista.

Podcasteille löytyy oma Podcastit-ohjelma, joka on tarkoitettu ainoastaan podcastien tilaamiseen, lataamiseen ja toistoon.Video

Samsung Omnia HD:ssa on esiasennettuna kaksi videosoitinta -- RealPlayer ja VideoPlayer. Molemmat toistavat sujuvasti videoita, mutta tiedostotuissa on pieniä eroja. RealPlayer tukee hieman useampia formaatteja, mukaan lukien WMV- ja RealVideo-tiedostoja. Lisäksi ominaisuuksien puolella eroina ovat VideoPlayerin tuki tekstityksille ja RealPlayerin tuki suoratoistolle. Molemmat soittimet tukevat AVI- ja MPEG-tiedostoja sekä DivX- ja XviD-purkua.

Puhelimen laskentateho riittää aina 720p-teräväpiirtovideoiden toistoon, mutta tukea täyden teräväpiirron 1080p-materiaalin skaalaamiselle ei ole. 720p-resoluutio, eli 1280 x 720 -tarkkuus, on videoissa kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi, sillä puhelin joutuu skaalaamaan senkin näytölle sopivaan 640 x 360 -muotoon.Luonnollisesti videoiden ääntä voidaan kuunnella musiikkitoiston tavoin joko kuulokkeilla tai stereokaiuttimista.FM-radio

Radio tarjoaa hyvin pitkälti samat ominaisuudet mihin on totuttu Nokian S60-älypuhelimissa. Automaattisen haun ja käsihaun lisäksi kanavia voi tallentaa pikanappeihin sekä kanavalistaan, radio tukee lisäksi RDS-informaatiojärjestelmää. Kuten ainakin uusissa Nokialaisissa, myös Omnia HD:ssa radiota voidaan tallentaa ja soittaa taustalla.Toisin kuin Nokian uusimmissa älypuhelimissa, Samsung Omnia HD:ssa ei ole Visual Radiota eikä ikävä kyllä edes Internet radiota.

Selain

Omnia HD sisältää Webkit-pohjainen S60-perusselaimen, joka on varsin mainio hyvine ominaisuuksineen. Selain tukee mallikkaasti muun muassa kirjanmerkkejä, RSS-syötteitä sekä Flash-videoita, eli esimerkiksi YouTubea voidaan katsoa suoraan selaimella. Tämän lisäksi korkearesoluutioinen 3,7 tuuman kosketusnäyttö on omimmillaan nettiselainkäytössä.Selaimen kosketuskäyttöliittymästä löytyvät pikavalinnat osoitteen syötölle, zoomille ja laajennetulle työkalupalkille, joiden lisäksi Valinnat-valikossa ovat tavalliseen tapaan asetukset, näyttövalinnat, siirtymisvalinnat ja niin edelleen. Sivun vierittäminen tapahtuu liu'uttamalla sormea ylös/alas tai vasemmalle/oikealle, ja zoom-palkin lisäksi zoomaus onnistuu kolmiportaista tuplanäpäytyszoomia käyttämällä. Koska puhelimen kosketusnäyttö ei tue useamman pisteen yhtäaikaista kosketusta, niin zoomaus nipistämällä iPhonen tapaan ei ole tuettu. Valitettavasti selain hieman nykii toisinaan, eikä aina ota kosketusta oikein.Korkean resoluution ansiosta sivujen selaaminen on mielekästä puhelimen ollessa sekä pysty- että vaakatasossa. Aina normaalitilan 100%-näkymä ei ole kuitenkaan paras vaihtoehtoehto, vaan useimmilla sivustoilla allekirjoittaneen silmälle sopi 80% zoomaus.Mikäli puhelimen mukana tuleva selain ei miellytä, niin Java-tuen ansiosta rinnalle voi asentaa esimerkiksi suositun Opera Mini -selaimen, joka toimi myös mainiosti.Viestit ja sähköposti

Puhelimen viestintäominaisuudet ovat samaa luokkaa kuin Nokian S60-älypuhelimissa, joskaan esimerkiksi Nokia Messaging -sovelluksen kaltaista sähköpostille dedikoitua ohjelmaa ei tule esiasennettuna. Teksti-, multimedia- ja sähköpostiviestit hoituvat tavalliseen tapaan Viestit-sovelluksesta. Viestien kirjoitus onnistuu vaakatason QWERTY-näppäimistöllä ja tavallisella numeronäppäimistöllä vaaka- ja pystytasossa sekä käsinkirjoituksella.

Sähköpostin lähetys onnistuu määritellystä sähköpostilaatikosta ja teksti- sekä multimediaviestit Uusi viesti -valinnan takaa. Kun viestiin valitsee lisättävää sisältöä, kuten kuvan tai videon, niin viesti muuttuu automaattisesti multimediaviestiksi tai ääniviestiksi.Sähköpostin käytöstä Viestit-sovelluksella ei ole valitettavasti paljon jälkipolville kertomista. Sillä onnistuu viestien kirjoitus, mutta parempi, sille omistautunut, ohjelma olisi paikallaan. Mukavana lisänä puhelimen mukana tulee kuitenkin RoadSync-ohjelma, jonka avulla onnistuu sähköpostien, kalenterin, tehtävien ja yhteystietojen synkronointi Microsoft Exchange -palvelinten kanssa. RoadSync tukee myös Direct Push -teknologiaa, jota varten palvelimen täytyy olla Microsoft Exchange Server 2003 SP2 tai uudempi.Puhelut ja osoitekirja

Puheluiden soittaminen Omnia HD:lla onnistuu monella tapaa. Tavalliseen tapaan puhelun voi ottaa joko aloitusnäytön Puhelin-valintaa painamalla ja valitsemalla numeron tai Osoitekirjasta valitsemalla valmiiksi tallennetun henkilön. Nämä toimivat juurikin niinkuin niiden odottaakin toimivan. Osoitekirja on tuttu S60-puhelimista, ja sieltä löytyy aakkosellisen listan lisäksi Ryhmät, joihin voidaan tallentaa useampia ihmisiä. Ryhmäläisille voi tämän jälkeen asettaa muun muassa yhteisen soittoäänen tai lähettää helposti viestejä.Osoitekirjasta voi soittamisen lisäksi valita viestin, jolloin Viestit-sovellus avautuu esitäytettynä valittu vastaanottaja. Pitempään vastaanottajaa painettua saa esille pikavalikon jossa valittavina ovat kopiointi- ja poisto- sekä käyntikortin lähetys -vaihtoehdot. Osoitekirjan alareunasta löytyy näppärä hakulaatikko, jonka fiksusti ehdottaa ainoastaan seuraavia kirjaimia, jotka löytyvät jäljellä olevista hakutuloksista.

Mielenkiintoisin tapa soittaa on kuitenkin 3D-navigoinnin ollessa päällä aloitusnäytön "vasemmalla puolella" oleva Valokuvalliset yhteystiedot -näkymä. Liu'uttamalla sormea aloitusnäytössä vasemmalta oikealle 3D-efekti pyöräyttää kuutio vasempaan ja näkyville aukeaa uusi näkymä. Tähän näkymään voi valita puhelimen muistista kuvia, joihin puolestaa voidaan määrittää alueita jotka linkkaavat osoitekirjassa oleviin henkilöihin. Varsin piristävä ominaisuus varsinkin kun sen käytettävyyskin on kohdillaan.Kalenteri

Kalenteri-sovellus on hyvä, kuten on Nokialaisissa totuttu. Sovelluksessa on valittavana päivä-, viikko- ja kuukausinäkymät sekä Kaikki tehtävät -näkymä. Sovelluksen alareunassa ovat pikavalinnat näkymien vaihtoon sekä uuden tehtävän ja uuden kokouksen luonnille. Lisäksi valikosta löytyy muistiinpanon sekä merkkipäivän luonti. Kalenteri-Widgetistä sanottakoon sen verran, että harmittavasti siitä ei näe tulevia merkintöjä laisinkaan - ainoastaan meneillään olevan kuukauden kalenterin.Toimisto-ohjelmat

Samsung Omnia HD:n Toimisto-valikon alta löytyy muutamia tuttuja sovelluksia. Tyypillisten laskimen, kellon, muistikirjan, kalenterin ja tiedostonhallinnan lisäksi on valittavana muunnin, sanakirja, ZIP-purkaja, Adobe PDF, Quickoffice ja Smart reader. Näistä Quickoffice on ainoastaan kokeilulisenssillä, jonka takia muun muassa asiakirjojen luominen ei ole mahdollista, toisin kuin esimerkiksi Nokia E71 -älypuhelimessa. Puhelimella voi siis ainoastaan avata Office-tiedostoja, kuten asiakirjoja ja taulukkoja. Sama koskee myös PDF-tiedostoja.Toimisto-ohjelmista mielenkiintoisin lienee Smart reader, joka on tarkoitettu automatisoituun käyntikorttien lukemiseen. Vaikka bisnespuhelimet useimmiten kompuroivat samaisen ohjelman kanssa, on Omnia HD:n laita toisin. Loistavan kameran ansiosta kuvasta tulee terävä ja erottelukyky on hyvä. Tästä johtuen se lukee ei-standarditkin käyntikortit lähes poikkeuksetta oikein.

Valitettavasti sanakirja ei sisällä suomenkielisiä sanoja, joten niiden käännöstä ei voi tehdä. Valittavana on ainoastaan Euroopan valtakielet, Englanti, Saksa, Espanja, Italia, jne. Myös Muuntimessa on harmittava kömmähdys, sillä sen valuuttamuunnin -- joka allekirjoittaneen mielestä on se tärkein -- ei sisällä minkäänlaisia valuuttanimiä tai -kursseja esiasennettuna. Sama ongelma on tosin muissakin S60-puhelimissa.Kartat, paikannus ja navigointi

Omnia HD sisältää GPS-paikantimen, joka tukee niin kutsuttua A-GPS-toimintoa, joka puolestaan auttaa ja nopeuttaa paikannusta verkkoperustaisen paikannuksen avulla. Paikannus ja navigointi tapahtuu Route 66 -ohjelmalla, johon kuuluu myös ääniopastus. Itse navigointisovellus on varsin ruma, eikä käyttöliittymä pääse lähellekään Nokian Kartat-sovellusta, puhumattakaan oikeista autonavigaattoreista. Kun alkuinhotuksesta pääsee yli, toimii navigointi suhteellisen hyvin, hyvänä puolena jälleen on loistava 3,7 tuuman näyttö, joka toimii myös vaakatasossa.
Navigointisovelluksen lisäksi puhelimesta löytyy esiasennettuna GyPSii-nimisen sosiaalisen paikannuspalvelun sovelluksia. PlaceMe-, SpaceMe- ja ExploreMe-sovellukset vaativat tunnuksen luomista GyPSii.com -sivustolla. Rekisteröinnin jälkeen voit lisätä oman sijainnin ja niihin liittyviä kuvia, videoita tai ääniklippejä GyPSiin sivustolle PlaceMe-sovelluksella. SpaceMe näyttää ystäviesi paikan mikäli he ovat myös rekisteröityneet palveluun ja ovat päivittäneet paikkansa. ExploreMe puolestaan näyttää kiinnostavia paikkoja läheltä haluamastasi kategoriasta tai hakemallasi hakusanalla.Mielenkiintoisin sovellus mitä Samsung LBS -paikannushakemistosta löytyy on GPS+. Kyseisen sovelluksen avulla voidaan ladata päivittyneet satelliittitiedot, joiden avulla paikannus nopeutuu. Viikon voimassa olevan latauksen voi tehdä manuaalisesti tai automaattisesti 1, 3, 5 tai 7 päivän välein.Samsung Omnia HD:n mukana tulee myös Travel guides -sovellus, jossa ladattavissa ainakin satoja Lonely Planetin matkaoppaita -- valitettavasti ne ovat maksullisia. Samaan sovellukseen pääsee käsiksi myös navigointisovelluksen Lisätoiminnot-osiosta.Muut sovellukset ja toiminnot

Samsung Omnia HD sisältää jo mainittujen ohjelmien lisäksi muutamia allekirjoittaneen mielestä ei-niin-tärkeitä ohjelmia, kuten Äänitys, Kompassi ja Chat. Vaikka Samsung ei ole korealaisen kaverinsa, LG:n, tavoin julkaissut vielä omaa ohjelmistokauppaansa niin sovelluksia löytyy jonkin verran netistä. Muun muassa Google Maps, Fring ja aiemmin mainittu Opera Mini toimivat puhelimella moitteetta. Samsung on julkaissut eräänlaisen ohjelmistokaupan osoitteeseen http://applications.samsungmobile.com/, mutta sen tarjonta on ainakin toistaiseksi kovin laihaa ja ilmaisia sovelluksia on tarjolla vain 50 -- niistäkin suurin osa vaikuttaa varsin turhilta.

Useimmat Nokian puhelimille kehitetyt ohjelmat, kuten Sports Tracker ja Nokia Messaging, eivät valitettavasti toimi mikäli ei halua hakkeroida puhelinta hyväksymään allekirjoittamattomia tai ainoastaan Nokian puhelimiin allekirjoitettuja paketteja.

Toiminta-ajat

Puhelimen toiminta-ajoiksi Samsung lupaa erittäin mukavat lukemat. Puheaikaa Omnia HD:lle luvataan 2G-verkoissa 10 tuntia ja 3G-verkoissa 6 tuntia 30 minuuttia. Akun pitäisi kestää parhaimmillaan valmiustilassa peräti 450 tuntia. Vaikka mitään näistä lukemista ei ehditty testiajan puitteissa laittaa todelliseen koetukseen, täytyy todeta, että varsin kiitettävällä tavalla puhelimen 1500mAh akku riittää. Akkukestoa saa kasvatettua luonnollisesti näytön kirkkautta muuttamalla, mutta tarvetta moiselle ei ainakaan testijakson aikana tullut.

Ahkerassa testikäytössäkin puhelimen akku kesti helposti päivän ylitse ja keskivertovilkkaassa käytössä se kestäisi todennäköisesti kaksi päivää. Mikäli nettiselailua, kuvaamista, tai GPS-navigointia ei ole useaa tuntia päivässä, niin uskoisin sen kestävän vielä kolmannenkin.

Loppuyhteenveto

Samsung tulee tärkeille kosketusnäyttöpuhelinten markkinoille jyristen. Eittämättä yksi tärkeimmistä puhelimista Samsungin vallankumoukselle on juuri Omnia HD, joka eräällä tavalla jatkaa alkuperäisen Omnian jalanjäljissä, vaikka markkinoille on tulossa nimellisesti aitokin seuraaja, Omnia 2. Omnia HD:n ominaisuudet ovat niin loistavat, että mikäli puhelimen arvostelisi ainoastaan sen pakkaukseen painettujen akronyymien ja ylisanojen perusteella, niin Omnia HD peittoaisi kilpailijansa helposti. Vaikka puhelin ei varsinaisesti ole älypuhelin, niin S60-alustalla ja monipuolisilla yhteys- ja viestintäominaisuuksilla se voidaan siihenkin kategoriaan lukea. Omnia HD:n varsinainen täsmäisku tulee kuitenkin multimediaominaisuuksista.

Onko 3,7 tuuman korkearesoluutioisella AMOLED-kosketusnäytöllä, 8 megapikselin kameralla, 720p-teräväpiirtovideokuvauksella, A-GPS:llä, WLANilla, DLNA:lla ja kaikella muulla mahdollisella varustettu Omnia HD siis täydellinen puhelin?

Ei. Valitettavasti nykymaailmassa ei ole olemassa täydellistä puhelinta. Ensimmäinen ongelmakohta on S60 5th Edition -alusta. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki alustassa, käyttöjärjestelmässä tai varsinkaan Samsungin TouchWiz-käyttöliittymässä olisi pielessä. Monilta osin, ja erityisesti piristävän TouchWizin osalta, asia on päinvastoin. Tutussa ja turvallisessa S60-alustassa on kuitenkin puutteita, jotka tulevat selvimmin esille juuri kosketusnäyttökäytössä. S60 5th Edition jättää silti kaiken kaikkiaan hyvän maun suuhun. Ehkä tämä johtuu madaltuneista odotuksista, jotka ovat aiheutuneet suurimmilta osin ensimmäistä kertaa kosketusnäyttöllä varustetun S60-puhelimen, Nokia 5800 XpressMusicin, ja sen käyttöliittymän saamasta huonosta vastaanotosta kriitikkopiireissä.

Lähin vertailukohta lienee, jälleen kerran, tehtävä Apple iPhone, jonka käyttöliittymä on huomattavasti Omnia HD:ta sulavampi. Ostajan päätettäväksii jääkin, halutaanko sulavampaa käyttöä iPhonen muodossa vai kenties tutumpi ja muokattavampi S60-alusta ja TouchWiz-käyttöliittymä. Teknisiltä ominaisuuksiltaanhan Omnia HD lyö merkittävimmät kilpailijansa lähes 100-0.

Toinen ongelmakohta on fyysinen näppäimistö, joka loistaa poissaolollaan. Vaikka sormella hipelöinti on varsin mukavaa hupia viikon tai kaksi, ehkä jopa kuukausitolkulla, niin jotkin asiat ovat paljon nopeammin ja tehokkaammin tehtävissä fyysisillä napeilla. Onneksi Omnia HD:sta löytyy kuusi fyysistäkin nappia -- punainen ja vihreä luuri, kotipainike, äänenvoimakkuden säätö, lukitusnappi sekä suljinnappi -- joille löytyy useimmiten käyttöä myös päätarkoituksen ulkopuoleltakin.

Kolmas ja ehkä tärkein syy Omnia HD:n epätäydellisyyteen on sovelluskaupan puuttuminen. Toistaiseksi maailman suurimmista matkapuhelinvalmistajista ainoastaan korealaiset LG ja Samsung ovat väheksyneet sovelluskaupan tarpeellisuutta. Olisi erittäin tärkeää uusille Omnia puhelimille, että niille tarjottaisiin laadukkaita sovelluksia helposti ladattavassa muodossa. Valmiustilan Widget-käyttöliittymässä käytettävien pikkuohjelmien tarjonta on sanalla sanoen surkeata, joka osaltaan syö pohjaa koko näkymältä. Lisäksi S60-alustalle saatavat sovellukset ovat usein Nokian kehittämiä tai Nokian puhelimiin kehitettyjä, eivätkä siten välttämättä toimi Omnia HD:ssa.

Mikäli kuitenkin käyttöliittymän hidastelu tai ajoittaiset töksähtelyt eivät ole suurimpia huolenaiheita, ja haluat hyvin suoriutuvan puhelimen lähes kaikilla mahdollisilla osa-alueilla, Omnia HD on loistava valinta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Kommentit (10)

grinx
grinx

1

Jaa, afterdawn porukka lipittää lidlin energia juomia. Mut oli hyvä artikkeli ja vaikutti ihan näpsäkältä puhelimelta. Ainut mikä ihmetytti oli toi n95 videokuva, se näytti vähän töksähtelevältä. Omani kuvaa täysin sulavasti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tuntematon käyttäjä

2

Tosi hyvä arvostelu kiitos siitä.
Pari juttua vaan mitkä ainaki mua rupes sen verran häiritsee Omnia HD:ssa että kävin palauttamassa sen 3 päivän käytön ja räpläämisen jälkeen. En ole ihan varma oonko oikeessa näistä kaikista "suunnitteluvirheistä" mutta ainakin samsungin väki itse myönsi että puhelimen softa suunnittelu on kuin kesken jäänyt ja puhelimen päässä naureskelivat itsekkin asioille mitä huomasin puhelimessa että eihän tää voi olla totta.
Tosiaan ensimmäinen asia minkä huomasin ja minkä samsungin väki myös vahvisti oli: Kun lataat pc:ltä musiikkia laitteeseen, joka ikinen kappale minkä tunget musiikki kansioon kopioituu automaattisesti, väkisin, ilman kyselyjä ym myös soittoääni listalle. Olettaen että 16GB puhelinta voi käyttää myös mp3 soittimenä lenkillä ja matkalla. Oli tosi mukava valita soittoääntä ku soittoäänilistalla oli toista tuhatta biisiä. Ja kun kuuntelee musiikkia niin välillä siellä soi joku soittoääni minkä itse on tunkenu sinne. Rupes ihan oksettaa ku tieto vahvistettiin että asia on tosiaan niin että kaikki kappaleet kopioituu sinne myös.
Toinen iso miinus oli ettei laitteeseen laitettuja kuvia voi mitenkään hallita pc:llä silleen että esim "juhannus09" kuvat eri kansioon ja "joulu 06" eri kansioon. Vaikka pc:llä pystyi lisäämään kansioita tai laittamaan kuvia eri kansioon niin puhelimessa kuvat tulee kaikki samalle sivulle mistä niitä pitää sit alkaa kopioimaan/liittämään tai siirtämään uusiin kansioihin mitkä btw pitää kans luoda puhelimessa. Eli pc-puhelin väli toiminta on tosi surkea. Ja nämä kaikki on edelleenkin vahvistanut myös samsungin tuki.
Sitten toi 8megan hehkutettu kamera. Sen verran eri puhelimia on tullu räplättyä ja kameroilla leikkiny että kyllä mun mielestä ainakain kuvien ottamisen kohdalla kamera on vähänkin vähä-valoisemmassa paikassa tasoa täyttäroskaa! Tuntuu vähän tyhmältä kun hehkutetaan 8megan kameraa mut sit siin on niin huonot muut ominaisuudet ja suoritukset kamerassa että teki mieli oikeesti heittää puhelin roskiin suoraan ja noitten vajeiden jälkeen kamerassa, ei ole mitään väliä vaikka siinä olisi 100 megapixelin laite kun hyvää hyvää kuvaa et saa ellei paikka ole täysin, ellei jopa yli valaistu. Huoneen valossa kuvat olivat ällöttävän huonoja. Voisi melkein verrata ensimmäisiin kamerapuhelimiin mitä markkinoille tuli.
Muuten puhelin on tosi hyvän näkönen ulkoa, näyttö on hieno ja hyvän kokonen mutta oilisin odottanut ensimmäiseltä hd puhelimelta missä 3,7" näyttö ja mikä makso vajaa 700 euroa paljon paljon enemmän.
Xperia X1, Nokia 5800 ja Omnia HD jälkeen päädyin takaisin iPhoneen mistä aloitinkin. Nokia n97 kokeilisin mielelläni mutten ole vielä ehtinyt hankkia luuria.
Pistäkää kommenttia jos jotakuta on alkanut kans häiritsee noi ominaisuudet ton tason puhelimessa.
Mutta jos meinaat kyseistä puhelinta ostaa niin en todellakaan suosittele ellei pelkkä ulkonäkö ja näytön koko ole tärkeä. Niin monta pikku asiaa on jäänyt suunnittelijoilla kesken ym että puhelimen kokonaisuus on hämmästyttävän surkea. Varsinkin kun siihen lisää viel S60 käyttiksen valikkoineen kaikkineen.
PS. kiitos After Dawnin porukalle hienoista arvostelusita ja uutisten ylläpitämisestä matkapuhelin maailmasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tuntematon käyttäjä

3

Tosi hyvä arvostelu kiitos siitä.
Pari juttua vaan mitkä ainaki mua rupes sen verran häiritsee Omnia HD:ssa että kävin palauttamassa sen 3 päivän käytön ja räpläämisen jälkeen. En ole ihan varma oonko oikeessa näistä kaikista "suunnitteluvirheistä" mutta ainakin samsungin väki itse myönsi että puhelimen softa suunnittelu on kuin kesken jäänyt ja puhelimen päässä naureskelivat itsekkin asioille mitä huomasin puhelimessa että eihän tää voi olla totta.
Tosiaan ensimmäinen asia minkä huomasin ja minkä samsungin väki myös vahvisti oli: Kun lataat pc:ltä musiikkia laitteeseen, joka ikinen kappale minkä tunget musiikki kansioon kopioituu automaattisesti, väkisin, ilman kyselyjä ym myös soittoääni listalle. Olettaen että 16GB puhelinta voi käyttää myös mp3 soittimenä lenkillä ja matkalla. Oli tosi mukava valita soittoääntä ku soittoäänilistalla oli toista tuhatta biisiä. Ja kun kuuntelee musiikkia niin välillä siellä soi joku soittoääni minkä itse on tunkenu sinne. Rupes ihan oksettaa ku tieto vahvistettiin että asia on tosiaan niin että kaikki kappaleet kopioituu sinne myös.
Toinen iso miinus oli ettei laitteeseen laitettuja kuvia voi mitenkään hallita pc:llä silleen että esim "juhannus09" kuvat eri kansioon ja "joulu 06" eri kansioon. Vaikka pc:llä pystyi lisäämään kansioita tai laittamaan kuvia eri kansioon niin puhelimessa kuvat tulee kaikki samalle sivulle mistä niitä pitää sit alkaa kopioimaan/liittämään tai siirtämään uusiin kansioihin mitkä btw pitää kans luoda puhelimessa. Eli pc-puhelin väli toiminta on tosi surkea. Ja nämä kaikki on edelleenkin vahvistanut myös samsungin tuki.
Sitten toi 8megan hehkutettu kamera. Sen verran eri puhelimia on tullu räplättyä ja kameroilla leikkiny että kyllä mun mielestä ainakain kuvien ottamisen kohdalla kamera on vähänkin vähä-valoisemmassa paikassa tasoa täyttäroskaa! Tuntuu vähän tyhmältä kun hehkutetaan 8megan kameraa mut sit siin on niin huonot muut ominaisuudet ja suoritukset kamerassa että teki mieli oikeesti heittää puhelin roskiin suoraan ja noitten vajeiden jälkeen kamerassa, ei ole mitään väliä vaikka siinä olisi 100 megapixelin laite kun hyvää hyvää kuvaa et saa ellei paikka ole täysin, ellei jopa yli valaistu. Huoneen valossa kuvat olivat ällöttävän huonoja. Voisi melkein verrata ensimmäisiin kamerapuhelimiin mitä markkinoille tuli.
Muuten puhelin on tosi hyvän näkönen ulkoa, näyttö on hieno ja hyvän kokonen mutta oilisin odottanut ensimmäiseltä hd puhelimelta missä 3,7" näyttö ja mikä makso vajaa 700 euroa paljon paljon enemmän.
Xperia X1, Nokia 5800 ja Omnia HD jälkeen päädyin takaisin iPhoneen mistä aloitinkin. Nokia n97 kokeilisin mielelläni mutten ole vielä ehtinyt hankkia luuria.
Pistäkää kommenttia jos jotakuta on alkanut kans häiritsee noi ominaisuudet ton tason puhelimessa.
Mutta jos meinaat kyseistä puhelinta ostaa niin en todellakaan suosittele ellei pelkkä ulkonäkö ja näytön koko ole tärkeä. Niin monta pikku asiaa on jäänyt suunnittelijoilla kesken ym että puhelimen kokonaisuus on hämmästyttävän surkea. Varsinkin kun siihen lisää viel S60 käyttiksen valikkoineen kaikkineen.
PS. kiitos After Dawnin porukalle hienoista arvostelusita ja uutisten ylläpitämisestä matkapuhelin maailmasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mikael (vahvistamaton)

6

@3

Tasan samoja syitä on nuo ohjelmistovirheet, mitkä luettelit, jotka itseäni estää ostamasta ko. puhelinta. Ja vastaus on yksinkertainen. Symbian. Toivottavasti Samsungilla pistävät vähän jarruja Symbian-puhelinten markkinoille tuomiseen ja odottavat siihen asti, että käytettävyys on edes plussan puolella.

Vastaa
EmDzei
EmDzei

7

Loistava rauta, mutta Symbian..

Mielenkiinnolla odotan tuleeko Windows Mobile 6.5:lla tai jopa 7:lla. Tuolloin olisi mahdollisesti killeri.

Vastaa
badmf
badmf

8

Onkohan kukaan muu havainnut seuraavaa, tai tietää tästä paremmin:

Samsungin innovator sivustolla on mahdollista beta-testata(?) kyseisen puhelimen fm-lähetintä..itse en ole sisään kirjautunut, joten en tiedä aiheesta paremmin, mutta tuon sivuston puhelimen specseistä transmitteri puuttuu, mutta sitten taas vastaavasti testattavana olevan i7110:n transmitterin lisäksi tämän puhelimen specseistä kyseinen ominaisuus löytyy.

Minulla kun valinta n97:n ja omnian välillä on oikeastaan tästä kiinni, niin olisi kiva tietää onkohan kyseinen ominaisuus tulossa seuraavassa firmware-päivityksessä.

http://innovator.samsungmobile.com/bbs/lab/view.do?platformId=1

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
noksung (vahvistamaton)

9

itse olen kolmen vaiheilla samsung omnia HD:n, samsung omnia II ja pian markkinoille ilmestyvän nokia N100 kanssa. Kävin tänään Elisan myymälässä ja eräs myyjä tuli esittelemään minulle omnia HD:ta ja nokia N100.. en tiedä vielä milloin N100 tulee markkinoille mutta vaikutti kyllä aidolta "pelimiehen" puhelimelta. liukuva näppäimistö kuten N97:ssa mutta näyttö ei nouse irti näppäimistöstä.. puhelimessa on jopa 5 megan netti joten se on nyt lähimpänä tietokonetta kun mikään tähänastisista puhelimista.. ominaisuuksista N100:ssa on kaikki N97 plussat ja liuta muitakin joita en nyt muista ^^ hintaluokkakin taisi olla samaa kuin omnia HD:lla.. yritin etsiä tietoa N100:sta mutta löysin vain feikki sivuja http://i.areamobile.de/assets/handies/no...nsole_esato.jpg tässä kuva kyseisestä puhelimesta

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.