Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken

26
Markus Lehtiniitty

Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken
Nokian odotettu, erittäin kiinnostava N900 on saapumassa markkinoille seuraavan viikon tai parin aikana ympäri maailmaa - myös Suomessa. Puhelinvertailu.comin testattavaksi N900 kuitenkin saapui pitkällisen odotuksen jälkeen eilen.

Tässä artikkelissa on tarkoitus luoda suppea yleiskatsaus N900:aan noin vuorokauden käytön jälkeen. Tulemme jatkamaan N900:n tarkastelua luultavasti parin tiettyyn osa-alueeseen keskittyvän erikoisartikkelin voimalla, minkä lisäksi vuorossa on tietenkin noin parin viikon päästä tuttuun tyyliin kattava Testissä-artikkeli. Lisäksi N900-testilaitteemme tullee käväisemään reilun viikon päästä myös muun kuin allekirjoittaneen käsissä, joten tulemme tarjoilemaan laitteesta useammankin mielipiteen.

N900:n saatavuudesta lisätietoa löytyy tästä aiemmasta jutustamme, ja hinnoista puolestaan tästä jutustamme. Videoita, ominaisuustietoja sekä paljon muuta voi lisäksi tutkailla "nokia n900" -haulla sivuiltamme. Nyt siirrytään pidemmittä puheitta N900-ensikokemuksiin.Aivan ensimmäistä kertaa en N900:aan eilen tutustunut - jo aiemmin Helsingissä järjestetyn N900 meetupin yhteydessä laitetta tuli näpräiltyä reilut puolisen tuntia. Lisäksi tuon jälkeen kerran olen päässyt N900:aa kokeilemaan ennen eilistä. Aluksi onkin pakko todeta, että oma mielikuva N900:stä nyt on huomattavasti positiivisempi kuin N900 meetupin jälkeen - johtuuko tämä sitten laitteen parantumisesta tässä välissä vai rauhallisemmasta tutustumisesta, on vaikea sanoa.

Tällä hetkellä yhteenvetävä mielipiteeni N900:sta on ehdottoman positiivinen - haluan laitteen ehdottomasti uudeksi ykköspuhelimekseni korvaamaan Nokia N97:n, joka N900:n rinnalla vaikuttaa melkoisen ikävältä monella tapaa. Kaikille N900 ei kuitenkaan varmasti sovi. Ensinnäkin varsinaiset puhelintoiminnot ovat laitteessa sivuroolissa, joten puhelinta pääasiassa juurikin puhumiseen käyttävien kannattanee harkita N900:n hankintaa pitkään. Lisäksi Maemo-alusta ei ole vielä mielestäni täydellinen peruskuluttajien käyttöön, vaan toistaiseksi paremminkin sopiva virittelijöille ja puhelinten kanssa säätämisestä pitäville puhelinnörteille.

Viisi rakastettavaa puolta N900:sta ja Maemo 5:stä:
  • Raudan tehokkuus: Käyttöjärjestelmänsä ja softansa ohella N900 edustaa merkittävää hyppäystä Nokian osalta myös rautaratkaisujen osalta. Tämä myös näkyy, sillä tehoa N900:sta löytyy riittämiin - toiminta on yleisesti ottaen nopeaa ja erittäin sulavaa, sovellusten moniajosta ei muodostu ongelmaa sekä myös näyttävää grafiikkaa saadaan aikaan.

  • Selain: N900:aa on hehkutettu juurikin vahvojen selainominaisuuksiensa myötä, eikä turhaan. N900:ssa ollaan ehkäpä lähimpänä tietokonetta, mihin mobiililaitteissa on verkon käytössä toistaiseksi ylletty. Osaltaan tähänkin vaikuttaa merkittävästi juuri laitteen tehokkuus, mutta myös selain on toteutettu melkoisen fiksusti - käyttötuntuma on mainio.


  • Käyttöliittymän perusratkaisut: tehokkuutta voi olla raa'an prosessoritehon ohella myös käyttöliittymässä tehdyt tehokkaat ratkaisut. Verrattuna varsinkin melko antiikkisen näköiseen Symbian S60 -käyttöliittymään, on Maemo 5 kuin toiselta planeetalta: näyttävä, nopea, tyylikkäillä efekteillä varustettu ja ennen kaikkea paremmin kosketuskäyttöön sopiva ja paremman käytettävyyden tarjoava. Yläpalkin, työpöytien, avoinna olevien sovellusten näkymän ja sovellusvalikon yhdistelmä toimii mukavasti. Toki hieman totuttelua uusi käyttöliittymä vaatii, mutta tätä ei pidä nähdä negatiivisena kommenttina. On parempi totutella uuteen, hyvään vuoden 2009 käyttöliittymään kuin tyytyä vuodelta 2002 peräisin olevaan tuttuun S60-käyttöliittymään...

  • Viestintäsovellusten integroituminen: Yksi vaikuttavimmista asioista N900:n kanssa toistaiseksi on ollut erilaisten viestintäpalveluiden integroituminen puhelimeen. Vakiona tarjolla on vain Ovi Chatiä, Google Talkia ja muita vähemmän käytettyjä pikaviestipalveluja, mutta tuen lisääminen Windows Live Messengerille onnistuu erittäinkin helposti. Tämän jälkeen mesekeskustelut toimivat Keskustelut-sovelluksen kautta erittäin mallikkaasti. Lisäksi mukana on valmiina Skype internetpuheluja varten täysin integroituna - siitä lisää tulevissa jutuissamme.

  • Rakenne: Ainakin näin päivän käytön jälkeen olen todella tyytyväinen N900:n rakenteeseen ja laatutuntumaan, tosin näytön sisältävä kiiltävä etupuoli on hurja sormenjälkimagneetti, mikä oli kylläkin odotettavissakin. Muuten mielestäni N900 on rakenteeltaan ja ulkoiselta olemukseltaan mainio - ei nitinöitä, liukusysteemi vaikuttaa vankalta ja ainakaan omasta mielestäni N900 ei vaikuta tai näytä halvalta.

Viisi ikävämpää puolta N900:sta ja Maemo 5:stä:
  • Sovellusten puute: Toistaiseksi ehkäpä päällimmäisenä pettymyksenä on ollut saatavilla olevan sovellustarjonnan suppeus. Itselläni on käytössä Sovellusten hallinta -sovelluksessa, jonka kautta N900:ssa sovelluksia asennetaan, poistetaan ja päivitetään, kolme eri sovellusluetteloa: Nokia-sovellukset (=Maemo Select), Maemo Extras sekä Extras-testing. Näiden valikoimasta löysin eilen yhteensä vain noin 20 asentamisen verran kiinnostavaa sovellusta tai peliä, joista suurin osa on vieläpä melkoista kuraa. Laadukasta sovellustarjontaa on siis Maemolle toistaiseksi erittäin vähän. Tämän osalta tilanne kuitenkin paranee jatkossa, mutta tällä hetkellä tilanne on heikko.

  • Rajoittuneisuus tietyiltä osin: N900:n luoma mielikuva henkii avoimuutta sekä monipuolisuutta, mutta tietyissä kohdin alusta on myös rajoittunut. Työpöytiä voi olla maksimissaan vain neljä, mutta itse näkisin mieluummin niin, että niitä saisi luoda niin paljon kuin haluaa. Toisaalta esimerkiksi sovellusvalikkoa ei voi järjestellä mitenkään.


  • Alustan keskeneräisyys. Keskeneräisyydellä en tässä tarkoita alustan bugisuutta, vaan yksinkertaisesti joidenkin perusasioiden puuttumista. N900 kuitenkin on laite, joka puhelimeksi ostetaan niin kyllä siitä pitäisi MMS-multimediaviestit löytyä. Lisäksi myös pystynäyttötilan puuttuminen Puhelin-sovellusta lukuun ottamatta on jo alkanut häiritsemään. Lisäksi monia sovelluksia uupuu alustan vakiotarjonnasta, näiden joukossa esimerkiksi sanelin tai FM-radio - toki nämä saa kolmansien osapuolten sovelluksina, mutta ne ovat toistaiseksi varsin heikkoja esityksiä.

  • Kartat-sovellus: yksittäisistä sovelluksista Kartat lienee N900:n ja Maemo 5:n pahin häpeänaihe toistaiseksi. Verrattuna nykyisin Symbian S60 -alustaan sisältyvään versioon, tarjoaa N900:sta löytyvä Ovi Maps todella paljon heikomman käyttökokemuksen sekä myös erittäin rajoittuneen toiminnallisuuden. Esimerkiksi ääniohjattua navigointia ei ole tarjolla. Kartat-sovelluksen pitäisi ehdottomasti olla parempi.

  • Näppäimistö: Ehdottoman positiivista on, että näppäimistöstä löytyvät ä- ja ö-kirjaimet omina näppäiminään. Skandeja lukuun ottamatta mielestäni kuitenkin jopa N97:n näppäimistö on N900:aa parempi kirjoitusmukavuudeltaan. Tämä johtuu pääasiassa N900:n näppäimistön pienuudesta - näppäimet ovat pieniä ja aivan kiinni toisissaan. Tämä vaikeuttaa kirjoittamista paljon. Lisäksi tarjolla on vain kolmirivinen näppäimistö, mikä toki hankaloittaa asioita vielä lisää. Myös sinisen toimintonäppäimen löytyminen vain toisesta reunasta harmittaa.

Yllä listattiin päivän käyttökokemuksella mieleen tulleita positiivisia ja negatiivisia puolia N900:sta ja Maemo 5:stä. Molempia oli viisi kappaletta, mutta pakko on sanoa, että oli vaikeampi keksiä viittä heikkoutta kuin viittä vahvuutta.

Kokonaisuutena N900 on vakuuttava laite, mutta mielestäni Maemon aika ei ole vielä koittanut perusälypuhelinkäyttäjille. Vuoden päästä Maemo 6:n myötä tilanne lienee jo hyvin paljon toisenlainen. Nyt N900 sopii edistyneemmille käyttäjille, jotka haluavat elää tekniikan aallonharjalla. Myös Linux-virittelijät saavat N900:sta varmasti paljon irti. Jatkossa myös sovellustarjonnan monipuolistuminen voi muuttaa laitetta melkoisesti. Nyt N900 tarjoaa vahvan ja tehokkaan alustan sekä suuren lupauksen tulevaisuudesta.


N900 ja Maemo 5 ovat siis toistaiseksi hyvä ja vakuuttava parivaljakko, mutta vasta melko rajatulle käyttäjäjoukolle. Itse lukeudun tähän joukkoon, eikä N97:ää varmasti tule ikävä.

Tulevat N900-juttumme tulevat tarjoamaan lisää näkemyksiä laitteesta - alla kuitenkin vielä kuvakavalkadi kommenttien kera.


Myyntipakkaus edustaa tyyliltään jo aiemmista viimeaikaisista malleista tuttua, hyvin pelkistettyä linjaa.


Myyntipakkauksen sisältö on hyvä: kuulokkeet, datakaapeli, TV-ulostulokaapeli, laturi, laturiadapteri, puhdistusliina sekä pikaoppaat suomeksi ja ruotsiksi.


Näppäimistö on ahdettu hyvin pieneen tilaan, mikä vaikeuttaa sen käytettävyyttä.


N900:n kameran linssinsuojuksen ei ainakaan pitäisi naarmuttaa linssiä N97:stä poiketen.


Vain Puhelin-sovellusta voi toistaiseksi käyttää Maemo 5:ssä pystynäyttötilassa - selkeä puute, joka varmasti ärsyttää monia, tosin ei kaikkia.


Yksi omista työpöytänäkymistäni - vapaasti muokattavat työpöydät ovat yksi N900:n vahvuuksista, mutta niitä saisi olla enemmän kuin vain neljä kappaletta.


Yhdeltä työpöytänäkymältäni löytyy sijainti-widget, muutama pikakuvake sekä RSS-syöte, josta kuvassa löytyy vasta Puhelinvertailu.comin uutiset.Sovellusvalikko on jotenkin aneemisen näköinen, eikä mielestäni sovi muun käyttöliittymän kanssa kovin hyvin yhteen. Lisäksi sovellusten järjestys ei ole millään tavalla muokattavissa.


Selain on ehkäpä N900:n vahvin puoli. Sivut eivät juurikaan "lagaa", useita sivuja voi helposti pitää useita auki, mukana on täysi Flash-tuki ja selaimen käyttöliittymätoteutuksetkin ovat varsin onnistuneita.


Windows Live Messenger -keskustelu AfterDawnin henkilöstöön kuuluvan "Siggyn" kanssa. Tuen meselle tuo lisäpalikka nimeltään telepathy-butterfly, jonka asentaminen on helpohkoa.


Moniajo on yksi Maemo 5:n ja N900:n vahvuuksista. Kuvassa käynnissä on kuusi eri sovellusta, mutta niitä voisi olla helposti kaksin-kolminkertaisestikin ilman merkittävämpää vaikutusta laitteen toimintanopeuteen.


Näkyvissä muutamia tähän asti asentamiani kolmansien osapuolten sovelluksia. Laadukasta valikoimaa on toistaiseksi heikonlaisesti.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -32%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
848 € CDON
894 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1028 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A15 (5G) – hinta laskenut -22%

Samsung Galaxy A15 (5G)
133 € Bigbox
179 € Gigantti
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -21%

Motorola Edge 30 Neo
236 € CDON
236 € Teknikproffset
341 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 297 €

Kommentit (26)

N900FAN
N900FAN

1

Noniin nyt aletaan päästää asiaan :) Hyvin todennäköisesti haen omani heti kun tulee kauppojen hyllylle, mutta siihen asti kiinnostaa kyllä kaikki palaute laitteesta. Kritisoit näppäimistöä sen koon puolesta, mikä on varmaan ihan ymmärrettävää, mutta eikö näppäinten tuntuma yms ole kuitenkin parempi kuin esim N97 (näin aika moni on sanonut)? Kunhan näpit tottuu laitteeseen, niin kummalla veikkaat päästävän parempaan kirjoitusnopeuteen?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

3

Aika keskenkertainen pienelle kuluttajaryhmälle suunnattu laite.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Maemo (vahvistamaton)

7

En oikein ymmärrä n900 vertailua S60 puhelimiin, kun huomattavasti paremman vertailukohteen antaisi edeltäjät N800 tai N810 (tai jopa 770).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Allekirjoittaja (vahvistamaton)

8

Kolme pikaista kehityskohdetta tässä on, ne kunsaadaan kuntoon, alkaa olla lähellä täydellistä puhelinta:

1) Näppäimistö pitää saada paremmaksi tavalla tai toisella eli hieman enemmän väliä näppäinten väliin tai SE X2-tyylinen näppis

2) MMS

3) Pystykäyttö

Muuten, tuo käyttöliittymä ei mielestäni ole niin tyylikäs kuin kirjoittaja antaa ymmärtää - toki makuasia. Mutta tuo näyttää vähän kuin olisi sitä suntätä sekaisin ruudullä - järjetys puuttuu.

Vastaa
MoZar
MoZar

9

Kiitos tästä.. olen odottanut malttamattomana tätä puhelinta jo jonkin aikaa :) kumpa se oma kappale kilahtaisi postista jo pian..

Yksi mikä minua tässä jäänyt mietityttämään, että N900 taitaa puuttua tuo elektroninen kompassi?

Sekä se, että onko näyttö liian lähellä ylintä näppäimistö riviä, ainakin n96:sen kanssa minua ärsytti suunnattomasti se että peukut kolisi aina näytön alareunaan kun paineli ylimpiä numeroita.

Hyvä että selain on kunnossa, se on erittäin tärkeä asia ainakin minulle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Vinsoc (vahvistamaton)

12

5 negatiivisesta voi pudottaa pois jonkun ajan kuluttua noi kartat kohdan koska sygic on tuomassa täysverisen karttaohjelmiston korvaamaan nykyisen. Sygic:ä käyttäneenä voin sanoa ohjelmistoa hyväksi. Näin ainakin S60 on tällä hetkellä.

Toisena voi pudottaa pois tuon näppäimistö kohdan, koska kun sitä hetken käyttää, siihen tottuu ja käytettävyys varmasti sen myötä paranee. Parenmpihan se saisi tietenkin olla mutta sen kanssa pärjää kuitenkin hyvin.

Kolmantena, kuten jutussakin mainitaan tuo sovellusten puute on nyt vielä heikkous mutta.... Uskon että sovelluksia on kohta pilvin pimein tähänkin laitteeseen.

Pystykäyttöäkin lisätään varmasti jonkun verran tulevissa firmwareissa. Näin ainakin toivon. Mutta se ei ole kämmentietokoneelle kynnyskysymys. Tämä jää niiltä hyllyyn jotka haluaa käyttää "puhelintaan" yhdellä kädellä paljon.

Vastaa
djtob
djtob

13

Ehdottaisin, että negatiiviset asiat voitaisiin päivityksien jatkossa yliviivata. Muut näkisivät, miten se puhelin kehittyy päivämääristä ja se voisi lisätä kiinnostavuutta.

N900 ehdottomasti seuraava puhelimeni. Kiva räpeltää sen kanssa, kun alustana on Linux.

Vastaa
eiphoc
eiphoc

14

Hyvä artikkeli ja kuukauden protoa käyttäneenä olen päätynyt hyvin samanlaiseen lopputulemaan. Ne ketkä hakee tästä nykyisten älypuhelinten korvaajaa kannattaa käydä testaamassa laitetta kunnolla ennen hankintaa. Voi tulla muuten pettymyksiä noiden muutamien rajoitusten takia. Jos taas uusin tekniikka kiinnostaa niin silloin kannattaa oma N900 hankkia heti ja ainakin minulla tämä latasi Maemo 6:lle aika kovat odotukset.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vilho (vahvistamaton)

15

kyllä tuo minun mielestä vähän halvan näkönen on.

muuten kyllä varmasti mainio peli!

Vastaa
epii
epii

16

Kiinnostaa kovasti, mutta mietin odottelenko Maemo 6:sta.

Tuo sovellusten puute kyllä harmittaa. S60 löytyy mukavasti softia, ikävä kyllä ne ei ole yhtä hyvin järjestäytyneet kuin Appstore.

Toi näppäiksen näppäimet näyttää reilun kokoisilta ja taitaa olla kohtuu helppo kirjoittaa sillä, vai onko? Joku kenellä on kokemusta voisi kertoa.
Ainakin oassa E71ssä on hieman liian pienet näppäimet. E61 oli parempi, kun näppäimet oli hieman erillään.

Niin ja tuohon halpaan lookkiin piti sanoma, että hieman väriä niin toisi puhelimeen hieman eloa ja näköä.

Ja djtobin ehdotus negatiivisten asioiden listaus olisi hyvä idea. Pitää vain kertoa lista Nokialle, niin tietää mistä laitetta kritisoidaan. Ikävä kyllä ajatustenluku laitetta kun ei ole keksitty.

Vastaa
eiphoc
eiphoc

17

epii: N900:n näppis on ainakin minulle huomattavasti virtuaalisia vastineitaan nopeampi kirjoittaa ja hakkaa myös mennen tullen E71:n näppiksen, kuin myös E61:n.

Kun saatte N900:n käsiinne ja jos sen käytössä on ongelmia, kannattaa rekisteröityä maemo.org sivuille ja tehdä bugiraportteja ja kehitysehdotuksia (tietenkin ensin hakien josko asiasta olisi jo bugi tai kehitysehdotus olemassa) bugzillan kautta. Se löytyy osoitteesta: https://bugs.maemo.org/

Jos on taas mielenkiintoisia ideoita jotka haluaisi nähdä nykyisissä tai tulevissa Maemo laitteissa, niin kannattaa käydä selaamassa http://maemo.org/community/brainstorm/ osiota ja jos ongelmaa ja mahdollisia ratkaisuja ei jo siellä ole, niin tehdä sinne sitten uusi ehdotus.

Nokia näyttää ainakin pyrkivän kuuntelemaan asiakkaitaan ja kehittäjiä noissa osoitteissa. Muut valmistajat saavat vaan haaveilla vastaavista avoimista palautekanavista.

Vastaa
EmDzei
EmDzei

19

Maemo linuxpohjaisena tarjoaa loistavan väylän open source ohjelmille, mutta miten sitten kaupalliset ohjelmat, jotka haluttaisiin suojata, esim. DRM:llä? Estääkö DRM:n puute täysin "laadukkaampien" sovellusten tulemisen Maemo 5:lle ja näiden tuki- ja päivitystakuun?

Vastaa
henkka28
henkka28

20

Olis vähän kysyttävää n900:sta.

Onko kellään tietoa, koska uusi versio tästä laitteesta olisi mahdollisesti kenties tulossa?

Pystyykö maemo5 päivittämään maemo6?

Ja mitä mieltä olette, n900 vai n97. Kumpi näistä kahdesta kannattaisi hankkia?

Vastaa
Geke
Geke

21

N97 on hyvä luuri. N900:sta ei vielä kokemusta.

Iphonesta nyt vain puuttuu liikaa ominaisuuksia, joita tarvitsen.
Samsunkkelia tai Lucky Goldstaria en imagosyistä edes harkitse ja kai ne aika paskojakin on. ;) Eihän Koreasta mitään hyvää voi tulla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

22

@20

Vuoden päästä? Nykyinen on aika uusi tällä hetkellä, ei välttämättä kauhean viilattu.

Maemo6:tta ei ole luvattu N900:lle.

Kukaan muu ei oikein voi tietää mitä puhelimelta haluat. Suosittelen *kokeilemaan* vaihtoehtoja, ja myös muita kuin mainittuja Nokialaisia. E72, Android, Windows Mobile, iPhone.

Vastaa
juzzlin
juzzlin

24

N900:n näppäimistö on pieni, mutta itse totuin siihen nopeasti ja kirjoittaminen sujuu joka tapauksessa paljon nopeammin kuin millään virtuaalinäppiksellä. Itse en pidä pystynäyttötilan puuttumista kovinkaan pahana asiana, koska näppäimistön takia vaaka-asento on N900:lle se luonnollisin asento. Selain toimii mahtavasti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dimple44 (vahvistamaton)

25

Käyttääkö Saksa paljon ihmisissä vielä ja ostavat Nokialle N97IA Nokia N900.Is ostamisen muissa maissa sama asemesta, tai ne poikkeavat? Nokia N900 on todellinen viileä, mutta ehkä juuri nyt liian kallis. Pidän todella oikotie-toiminnosta alentaakseni, kopioida, ja liisteröidä.paras arvostus Saksasta.
<a href="http://www.onlinecasinopelit.net/baccarat-pelit.html">pelaa baccaratia</a>

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.