Testissä Nokia X6 Comes with Music

32
Matti Robinson

Testissä Nokia X6 Comes with Music
Nokia julkisti noin puoli vuotta sitten syyskuussa ensimmäiset X-sarjan puhelimet, joita oli odotettu muutamia kuukausia patenttien vuotamisen johdosta. Nokia X3- ja X6-puhelimet edustavat uutta Live-laitekategoriaa, jonka paikka Nokian matkapuhelinkartalla on edelleenkin osittain kysymysmerkki. Selvää kuitenkin oli, että jotain uutta Nokia pyrki uusilla laitteilla tuomaan. Muotoilu erottui selvästi aiemmista älypuhelimista ja samalla tuotiin myös ensikatsauksia uudistuneeseen näyttöteknologiapolitiikkaan. Nokia X3 jäi varsin laihaksi julkistukseksi, mutta X6 kiinnosti ihmisiä sitäkin enemmän.

Nokia X6 oli kautta aikojen ensimmäisen nokialainen, jossa käytetään kapasitiivista näyttöä. Uuden näyttöteknologian myötä Nokia (ainakin osittain) myönsi, että muun muassa Applen ja HTC:n käyttämä näyttöteknologia oli tullut jäädäkseen. Herkemmin rekisteröityvät kosketukset olivat -- ja ovat edelleen -- muotia. Kysymyksiä herätti kuitenkin Symbian S60 5th Edition -alustan (nykyisin Symbian^1) soveltuvuus kapasitiiviselle näytölle. Koska kaikki muut Nokian tähän mennessä julkistamat puhelimet käyttävät resistiivistä näyttöä, jäi moni ihmettelemään miksi X6 toimii eri tavalla.Näyttöteknologian ohella Nokia X6 toi entistä vahvemmin esille myös Nokian jo aiemmin lanseeraaman, mutta hieman taka-alalle jääneen Comes with Music -musiikkipalvelun. Nokia ryhtyi panostamaan "lataa niin paljon kuin haluat"-tyyliseen palveluun huomattavasti enemmän tuoden samoihin aikoihin myös muita Comes with Musicillä varustettuja puhelinmalleja, kuten N97 minin. Hieman sekavaa Comes with Musicin tarjonta on kuitenkin edelleen. Palvelu on ostettavissa vain tiettyjen puhelinmallien yhteyteen, ja tällöinkin kyseinen puhelin pitää ostaa nimenomaan Comes with Music -leimalla varustetussa paketissa. Varsinkin suomalaiset kuitenkin löysivät palvelun viime vuoden lopulla, jolloin ensimmäiset CwM-puhelimet rantautuivat kotimaahan. Jopa Nokia itse oli yllättynyt rekisteröityjen Comes with Music -tilien määrästä. Kenties noin satasen lisähinta rajattomasta musiikista ei ollutkaan liikaa.

Eli näillä saatesanoilla otimme testiin Nokia X6 -älypuhelimen. Testiartikkeli koostuu tälläkertaa pääasiallisesti puhelimen uusien osa-alueiden testaamisesta. Tämä johtuu siitä, että useimmat lukijat tuntevat S60 5th Editionin eli Symbian^1-alustan varsin perusteellisesti, eikä sen ominaisuuksiin oli tullut kovinkaan suuria muutoksia viime aikoina. Kerromme toki pintapuolisesti myös vanhemmista ominaisuuksista.

Sisällysluettelo


Myyntipakkauksen sisältö


  • Nokia X6 Comes with Music -puhelin
  • Laturi (AC-8E)
  • Kuulokkeet (WH-500)
  • 1320mAh akku (BL-5J)
  • USB-kaapeli (CA-101)
  • Ohjelmisto-DVD
  • Käyttöohjeet ja esitteet

Muotoilu ja rakenne


Kokoa Nokia X6:lla on 111 x 51 x 13.8 mm eli puhelin on pituudessa ja leveydessä lähes identtinen 5800 XpressMusicin kanssa, mutta on 1,7 milliä ohuempi. Apple iPhone 3GS on puolestaan 1,2 milliä X6:ta ohuempi, mutta selvästi pidempi ja leveämpi. Kyseessä on siis varsin pieni puhelin, jota on helppo kantaa taskussa.

Nokia X6:n kuoret ovat kokonaan muovia, joka ei sinänsä yllätä. Muovin laatu on tyypilliseen nokialaiseen tapaan korkeata ja puhelin tuntuu kädessä varsin mukavalta. Valitettavasti irroitettava takakansi pitää pientä narinaa erityisesti paineltaessa. Tämä kenties johtuu siitä, että takakansi on varsin pitkä ja ohut, joka tekee sen taittumisen käytössä todennäköiseksi. Akkua ensimmäistä kertaa kiinnittäessä takakannen irroittaminen tekeekin hieman pahaa, mutta ilmeisesti Nokia on jälleen käyttänyt jotain extraterestriaalia materiaalia, sillä rikki takakansi ei mene reilummalla repäisylläkään.


Muotoilu on mielestäni onnistuneempi kuin XpressMusic-sarjan kosketuspuhelimissa, vaikka alaosan nappeihin kurottaminen tuntuu välistä luonnottomalta. Puhelimen etuosan olisi myös toivonut olevan yhtä palasta, joka estäisi lian ja pölyn kerääntymistä. Onneksi tosin tässäkin suhteessa puhelin on edellä muun muassa 5800 XpressMusic -mallia, jonka näytön reunustat täyttyvät liasta erittäin helposti. Puhelimen yläosasta löytyvät micro-USB-liitin, 3,5mm kuulokeliitin, laturiliitin sekä virtanäppäin. Näiden yhdistäminen takakannesta johtuviin rakoihin tekee vaikutelmasta viimeistelemättömän.

Puhelimen toiselta sivulta löytyy Nokian kosketuspuhelimista tuttu liukuva lukitsemiskytkin, kamerapainike sekä äänenvoimakkuuden säädin. Toisella sivulla on muistikorttipaikan tyylisesti sijoitettu SIM-korttipaikka. Mielenkiintoisesti sijoitetun SIM-paikan käyttö vaatii kuitenkin takakannen ja akun irroittamista, joten lennosta SIM-korttia ei saa ulos.

Sormenjälkiä kertyy puhelinta ympäröivästä mattamuovista johtuen ainoastaan näyttöön. Valitettavasti Nokia ei käytä näytöissään (ainakaan merkittävästi) likaa tai rasvaa hylkiviä kerroksia, joten näyttö tahriintuu helposti.Kosketusnäyttö, käyttöliittymä ja käytettävyys


Nokia X6:n oleellisin uudistus on sen kapasitiivinen kosketusnäyttö. Kuten aiemmin jo kerroin, kyseessä on ensimmäinen kapasitiivinen näyttö Nokian puhelimessa. Tämä tarkoittaa, että näyttö reagoi sähköä johtavaan kosketukseen, joka tarkoittaa käytännössä ihmisen kättä. Näyttö ei siis tunnista tavallista stylus-kynää eikä sitä voi käyttää esimerkiksi hanskat kädessä. Koska kapasitiivinen näyttö ei vaadi rekisteröitymiseen painetta, se vastaa kosketukseen herkemmin.


Kapasitiivisille näytöille on kehitetty styluksia muun muassa HTC:n toimesta, mutta niitä ei ole juurikaan nähty vielä markkinoilla.

Näytön tekniset arvot eivät ole sinänsä mitään uutta Nokialle. 3,2 tuuman TFT-näyttö on samankokoinen kuin esimerkiksi 5800 XpressMusicissä. Näyttö toistaa 16 miljoonaa väriä ja resoluutio on 360x640, kuten muissakin Nokian kosketusnäytöllisissä Symbian-puhelimissa.

Näytön yläpuolelta, tutusta paikasta, löytyy valoisuusanturi, jonka avulla näyttö himmenee pimeässä ja kirkastuu valoisissa olosuhteissa. Kirkkauserot voisivat olla hieman suurempiakin, jotta pimeässä akkua säästettäisiin enemmän ja tehtäisiin kirkkaissa olosuhteissa näytöstä selkeämpi. X6 tukee myös kosketusnäytön värinää ja ääniä, jotka voidaan kytkeä kokonaan pois päältä tai valita voimakkuus kolmesta eri voimakkuustasosta.

Kosketusnäyttö rekisteröi oletetusti kosketuksiin erittäin herkästi, kuten iPhonessa, Herossa tai missä tahansa muussakin puhelimessa, josta löytyy kapasitiivinen kosketusnäyttö. Tämä mielestäni helpottaa erityisesti sovelluksissa, joissa scrollaamista tulee paljon. Erityisesti netin selaaminen on mielekkäänpää kun ei tarvitse huolehtia rekisteröikö näyttö kosketusta vai ei. Alussa puhelinta tulee vaistomaisesti kuitenkin painettua näyttöä, joka johtuu ilmeisimmin allekirjoittaneen aiemmista Symbian-tottumuksista.

Vaikka Nokia on pyrkinyt pääsemään eroon kaksoispainalluksista, ja pitkälti on päässytkin, niin joissain paikoissa sitä edelleen esiintyy. Lopullisesti kaksoispainallukset poistuvat Nokian mukaan tämän vuoden puolivälissä julkaistavassa alustan seuraavassa versiossa, joka kantaa nimeä Symbian^3.

Nyt kun kapasitiivinen näyttö on koettu Nokialaisessa, niin on huomattavasti helpompi hahmottaa mikä Nokian kosketusnäytöllisissä Symbian^1-puhelimissa mättää. Se nimittäin ei ole resistiivinen näyttö. Jotkin sovellukset toimivat erittäinkin jouhevasti kapasitiivisella näytöllä, eikä pesäeroa juurikaan synny esimerkiksi jeesuspuhelin iPhoneen. Tuskaisimmat tilanteet koetaankin sovellusten tai alustan huonon toteutuksen johdosta, jolloin virhepainallukset, viive, reagoimattomuus ja töksähtely nousevat esille. Tällaisia sovelluksia on useita, mutta otetaan nyt muutama niistä esimerkiksi.


Virtuaalinäppäimistö: Jokaisella valmistajalla/alustalla on hieman omanlaisensa virtuaalinäppäimistö. Vaikka sinänsä niissä ei luulisi olevan suuria eroja, niin pienetkin eroavaisuudet voivat koitua luultua suuremmiksi kuiluiksi. Nokia ei ole selvästi tarpeeksi kehittänyt virtuaalinäppäimistön ulkoasua ja rekisteröintilogiikkaa. Tämä tarkoittaa että virhepainalluksia tulee erityisesti ensialkuun aivan liikaa. Lisäksi QWERTY-näppäimistön oletusnäkymästä puuttuu /-merkki sekä .com-pääte, jotka täytyy joko hakea erikseen erikoismerkeistä tai päätteen kohdalla kirjoittaa merkki kerrallaan. X6:nkin virtuaalinäppikseen tottuu, mutta niin tottuu sairaalaruokaankin -- se ei tarkoita, että se on hyvää.

Selain: Nokia toi kineettisen scrollauksen muun muossa verkkoselaimeen, osoitekirjaan ja musiikkisoittimeen. Ominaisuus toimii kahdessa jälkimmäisessä lähes moitteetta, mutta selaimen vierittäminen on sanalla sanoen surkeaa. Esimerkiksi musiikkisoittimessa kosketus rekisteröidään ja rekisteröity toiminto toteutetaan aina. Tämä tarkoittaa sitä, että riippumatta siitä, kuinka hento ja/tai nopea kosketus on, niin sovellus lähtee vierittämään sivua komennetulla vauhdilla. Näin ei ole selaimessa. Töksähtelyyn ja huonoon ruudunpäivitykseenkin on totuttu selaimissa, johtuen usein raskaista sivuista, mutta Symbian^1:n selain jättää kineettisen scrollauksen pois tietyissä (nopeissa) liikkeissä ja usein jättää reagoimatta laisinkaan. Tämä tapahtuu, vaikka sivusto olisi kuinka kevyt. Ei hyvä.

Nyt kun angstit on puskettu pois tieltä, niin täytyy mainita, että Nokia X6:n näyttö päihittää helposti muissa Symbian^1-kosketuspuhelimissa käytettävän resistiivisen kosketusnäytön. Toki tiettyihin tilanteisiin olisi kiva olla stylus, mutta tällaisia tapauksia on häviävän pieni määrä.


Prosessori, muisti, yhteydet ja muu tekniikka


Nokia X6:n prosessorina toimii kaikista Nokian Symbian^1-kosketuspuhelimista tuttu 434 megahertsin kellotaajuudella hyrräävä ARM 11 -suoritin. Tehoa suorittimessa ei nykymittakaavalla ole ainakaan liikaa. Olisikin toivottavaa, että Nokia siirtyisi ainakin kalliimpien kosketusnäytöllisten Symbian-puhelimien osalta esimerkiksi 600 megahertsin ARM Cortex A8:aan, jollainen löytyy Nokian ainokaisesta Maemo-luurista, N900:sta. RAM-muistiakin on edelleen vain 128 megatavua, joka on mielestäni puolet toivottavasta määrästä. Lukemat eivät sinänsä ole pohjanoteerauksia, sillä samat lukemat koskevat myös Nokia N97 -lippulaivamallia.

Käyttömuistin osalta Nokia X6 on oikeilla jäljillä. N97:n tavoin siinä on 32 gigatavua Flash-muistia, joka ei tosin ole laajennettavissa muistikortilla. Käyttömuisti kuitenkin riittää vaativampaankin käyttöön ja aivan heti puhelinta ei saa täytettyä edes ilmaisella Comes with Musicilla.

Nokia X6 on nelitaajuuspuhelin, joka tukee 850/900/1800/1900-taajuuksia 2G-verkossa sekä 900/1900/2100-taajuuksia 3G-verkossa. 2G-verkkoja nopeuttava EDGE ja 3G-verkkoja nopeuttava HSDPA-tekniikka ovat niin ikään tuettu. Tuttuun tapaan myös WLAN 802.11 b/g -tuki sekä Bluetooth 2.0-profiili A2DP-tuella kuuluvat pakettiin.


Kamera, galleria ja videot


Nokia X6 on varustettu 5 megapikselin kameralla, jonka viereltä löytyy kaksi LED-salamaa. Kamera kuvaa siis stillejä 2592x1944-resoluutiolla ja videokuvaa perinteisellä VGA-resoluutiolla tai laajakuvaisella nHD-resoluutiolla, jonka tarkkuus on 640x352. Kuten kaikissa muissakin Nokialaisissa, X6:ssakin on Carl Zeissin kehittämä optiikka. Kameranäppäin on sekin tuttu kaksitoiminen: kevyt painallus käynnistää automaattitarkennuksen ja raskaampi ottaa kuvan.

Galleria-sovellus on edelleen samanlainen. Mielestäni turhaan sovellukseen on ujutettu Kappaleet-valinta, joka vie suoraan musiikkisoittimeen. Kuvien selaaminen ja katsominen ei ole erityisen miellyttävä kokemus, sillä Galleria on niitä sovelluksia, joissa on edelleen käytössä kaksoiskosketus. Tämän lisäksi, vaikka X6:n näyttö on kapasitiivinen, se ei tue monikosketusta, joten nipistyszoomaus ei ole mahdollista. Kuvien selaamiseen on tarjolla kolmannen osapuolen tekemiä sovelluksia, kuten Ovi Kaupasta löytyvät Image Exchange ja Photo Browser. Näiden käyttöliittymät ovat parempia, mutta niistäkin löytyy omat ongelmansa.

Nokia X6 soveltuu suhteellisen hyvin videoiden katsomiseen, mutta mikäli haluaa laajempaa formaattitukea ja parempaa käyttöliittymää, on suositeltavaa hankkia RealPlayerin tilalle jokin muu soitin. Paketista otettaessa X6 tukee vain WMV9- ja MPEG4-videoita 30 kuvan sekuntivauhdilla. Hyvän ja suhteellisen korkearesoluutioisen näytön ansiosta videoiden katselu on varsin miellyttävää, mutta koska formaattituki on varsin vaillinainen, ei useista videoista pääse nauttimaan ilman erillistä ohjelmaa tai konvertointia. Videoiden toisto onkin tarkoitettu lähinnä puhelimen kameralla otettuihin videopätkiin.
KuvatOtimme muutamia kuvia X6:n kameralla, joita voi vertailla niin ikään 5 megapikselin kameralla varustetun N95:n ottamiin kuviin. Allekirjoittaneen silmää Nokia X6:n kuvat miellyttävät N95:n haaleita kuvia enemmän.

Vertailukuvat (X6 vasemmalla):


Muita kuvia:

Musiikki ja Comes with Music


Testipuhelimen mukana toimitettiin siis Comes with Music-tunnus. 32 gigatavun muistilla varustettua X6:ta ei voi ostaa ilman Comes with Musiciä, mutta Nokia on julkaissut puhelimesta halvemman version, jonka tallennustila on pienennetty 16 gigatavuun ja jonka mukana ei tule Comes with Musicia. Arvioiden mukaan CwM:stä saa maksaa puhelimen mukana noin sata euroa, mutta Nokian ja jälleenmyyjien aggressiivinen hinnoittelu on osoittanut, että musiikkidiilin saa omakseen huomattavasti halvemmallakin.

Koska tiedän, että joillekin teistä (ja meistä) Comes with Musicin toimintamalli ei ole vielä täysin selvä, kerrataan tärkeimmät pointit.
1) Comes with Music tulee ainoastaan puhelimien mukana, sitä ei voi ostaa erikseen
2) Comes with Musicille ei ole määritetty hintaa, vaan hinta on aina upotettu puhelimen myyntihintaan
3) Comes with Music tarjoaa rajattomasti latauksia Nokia Musiikkikaupasta vuoden ajan
4) Ladatun musiikin saa pitää vielä vuoden jälkeenkin
5) Ladatut kappaleet ovat DRM-suojattuja ja niitä voi pitää ainoastaan yhdellä matkapuhelimella ja yhdellä tietokoneella kerrallaan

Nyt kun perusteet on käyty läpi niin aloitetaan syväluotaavampi analyysi. Nokia Musiikkikauppaa voi käyttää tietokoneelta Nokia Ovi Player -ohjelmalla tai puhelimesta erillisellä Musiikkikauppa-sovelluksella. Käyttömukavuudessa ja toiminnoissa on huomattavia eroja, joten ainakin allekirjoittaneelle molempien käyttö oli tarpeellista. Molemmille löytyy kyllä omat käyttötarkoitukset ja -tilanteet, kuten puutteetkin.

Puhelimen Musiikkikauppa-sovelluksessa käytetään ilmeisesti html-pohjaista ratkaisua, joka ei ole ehkä se viehättävimmästä päästä, mutta tässä tapauksessa toimii kohtalaisen hyvin. Musiikkikaupan käyttöliittymä koostuu käyttöjärjestelmän normaalielementtejen (Valinnat- ja Takaisin-napit) lisäksi alareunassa sijaitsevasta kolmesta napista. Oikealla on nappi, josta pääsee seuraamaan käynnissä olevia latauksia, keskellä olevasta napista pääsee omiin tilitietoihin ja vasemmalla sijaitsevasta napista siirrytään päävalikkoon.


Päävalikko sisältää seitsemän linkkiä: Etusivu, Genret, Toplistat, Soittolistat, Ohjeet, Käyttöehdot ja Henkilötietojen suojaperiaatteet. Päävalikkoa ei tullut käytettyä juurikaan muuhun kuin genrelistaukseen tai etusivulle siirtymiseen. Tämä johtuu muun muassa siitä, että monelta muulta sivulta löytyvää ja mielestäni erittäin olennaista hakukenttää ei ole päävalikossa.

Etusivu kostuu hakukentän alla olevista linkeistä, jotka johtavat genrelistaukseen sekä toplistoihin. Loput sivusta on pyhitetty uusille singleille, albumeille ja artisteille, jotka olivat jaettu jotenkin oudosti. Singlejen alla oli singlejä, mutta uusien albumeiden linkit eivät vieneetkään albuminäkymään vaan jonkin uuden albumin kappaleeseen. Uusien artisteiden alta löytyi puolestaan uusia albumeita, jotka saattoivat olla uusilta tai vanhoilta artisteilta. Ymmärtääkö joku teistä tätä logiikkaa?

Albumeiden ja artistien sivut ovat sellaisia kuin niiden olettaakin olevan. Artistin sivulta löytyvät uusimmat singlet ja albumit, ladatuimmat kappaleet ja suositellut samankaltaisten artistejen kappaleet. Albumisivulta löytyvät luonnollisesti albumin kappaleet sekä samainen Suosittelemme-lista. Lisäksi albumisivulta pääsee tarkastalemaan lisätietoja levystä ja sen käyttöoikeuksista.

Koska puhelimen kautta Musiikkikauppaan pääsee milloin vain, hetken mielijohteesta on helppo ladata kappale tai kaksi. Valitettavasti kahteen se yleensä jääkin, sillä puhelimen kautta on erittäin vaikeaa ladata kokonaisia albumeita. Lataukset pitää tehdä kappale kerrallaan. Ei voi valita koko levyä tai ruksia useampaa kappaletta ladattavaksi, vaan jokainen lataus pitää aloittaa erikseen jokaiselle kappaleelle. Kokonaisten albumeiden lataamiseen on siis käytettävä Nokia Ovi Player -ohjelmaa tietokoneella.

Nokia Ovi Player on Windows Vista ja Windows 7 -koneita tukeva sovellus, joka on tarkoitettu Musiikkikaupan käyttöön, musiikin kuuntelemiseen, tiedostojen siirtämiseen tietokoneen ja matkapuhelimen välillä sekä CD-levyjen polttamiseen. Huomattavaa kuitenkin on, ettei Comes with Musicilla ladattuja kappaileita voi polttaa DRM-rajoitusten takia CD:lle. Ovi Player täyttää mobiilikaupan puutteet mainiosti. Navigointi kaupassa on erittäin helppoa, kuten olettaa sopii, ja kokonaisten albumeidenkin lataaminen siis onnistuu. Latauksia ja siirtoja (matkapuhelimeen) voi olla käynnissä yhtäaikaa useita, joten ohjelman voi jättää esimerkiksi yöksi siirtämään musiikkia. Musiikin soittamiseen ohjelma ei sovellu kuitenkaan kovinkaan hyvin, vaikka se tukeekin soittolistoja.


Musiikkisoitin ei ole sinänsä eroa mitenkään muista Symbian-puhelimista, joten tiedossa on tuttua ja turvallista kuuntelua. Ulkoasultaan soitin ole aivan esimerkiksi iPhonen luokkaa, eikä hienoa Cover Flow -tyylistä näkymää ole edelleenkään tarjolla. Eniten soittimessa kuitenkin jää vaivaamaan kaksoiskosketus, jota tarvitaan listanäkymissä. Toisaalta listojen selaus hyvin toimivan kineettisen scrollauksen sekä herkän kapasitiivisen näytön ansiosta on nopeaa ja mukavaa.

Nokia X6:n mukana toimitetaan kokoontaitettavat WH-500-stereokuulokkeet, jotka maksavat erikseen ostettuna noin viitisen kymppiä. Onkin kiva nähdä, ettei arvokkaamman musiikkipuhelimen mukaan ole laitettu vaatimattomia nappikuulokkeita.


Kartat ja navigointi


Vastikään päivitetty Ovi Kartat tarjoaa nykyisin ilmaista ääninavigointia ja matkaoppaita jo aiemmin ilmaisten toimintojen lisäksi. Ovi Kartat-sovelluksen päivityksen mukana tuli myös muita uusia ominaisuuksia ja parannuksia. Aloitusnäyttö ja muu ulkoasu muuttui, lokaatiodatan voi nyt lähettää Facebookiin ja sovelluksen käynnistys nopeutui huomattavasti. Erityisesti käynnistyksen nopeus yllätti, sillä aloitusnäytöstä sovelluksen aukeamiseen ei mene muutamaa sekuntia kauempaa.

Ovi Kartat -sovellus on ominaisuuksiltaan selvästi kilpailijoitaan kattavampi, vaikka Google onkin pyrkinyt parantamaan karttapalvelunsa mobiiliversiota etenkin rapakon takana. Suomessa Ovi Kartat kuitenkin päihittää monipuolisten navigointiominaisuuksien ansiosta Google Mapsin sekä testaamani muiden valmistajien navigointisovellukset.

Nokia X6 on tässä suhteessa vahvoilla muiden valmistajien puhelimia vastaan, mutta ei erotu muista Symbian^1-puhelimista.
Selain


Selain ei ole juurikaan muuttunut sitten N97:n, vaikka syytä olisi. Kiitos suhteellisen tarkan renderöinnin ja monipuolisten ominaisuuksien, selain ei ole aivan surkeimmasta päästä. Valitettavasti siitä huomaa edelleen usein, ettei sitä ole tarkoitettu kosketuskäyttöön. Puhuin jo aiemmin huonosti toteutetusta kineettisestä scrollauksesta, mutta yleisen hitauden lisäksi ehkä ärsyttävin ongelma -- niin vähäpätöiseltä kuin se kuulostaakin -- on URL-osoitteen automaattitäydennys.

Olen tottunut tietokoneissa ja monissa puhelimissa automaattiseen osotteen täydennykseen, joka helpottaa osoitteen kirjoittamista merkittävästi. Itseasiassa puhelimessa tuon ominaisuuden painoarvo on vielä tietokonettakin suurempi, koska kirjoittaminen on vaivalloisempaa. Symbian^1-puhelimien selainhan tukee kyseistä ominaisuutta ja esimerkiksi N97-puhelimessa ongelmaa ei juurikaan ole. Tämä johtuu siitä, että N97:n fyysisen QWERTY-näppäimistön avattua, sillä voi alkaa kirjoittaa osoitepalkkiin, jolloin automaattitäydennys täyttää tarvittaessa. Sen sijaan X6:ssa, johtuen fyysisen näppäimistön puutteesta, ongelma vaivaa. X6:lla osoitepalkkia pitää koskettaa, jolloin avautuu erillinen tekstikenttä -- siellä automaattitäydennystä ei ole. Toki voit painaa OK-nappia ja palata osoitekenttä-näkymään tarkistamaan olisiko muistissa jotain täydennettäviä sivustoja, mutta mikäli niitä ei ole, joudut palaamaan takaisin kirjoitusnäkymään.

X6 onnistuu kuitenkin usein lataamaan sivut N97-lippulaivamallia nopeammin. Mitään maata mullistavaa ei kuitenkaan ole tiedossa, eikä X6:n selain kestä vertailua esimerkiksi iPhonen tai Android-puhelinten kanssa.

Huomiona sanottakoon, että onnistuin saamaan selaimen jumiin/kaatumaan useamman kerran testien aikana.


Muut sovellukset, pelit ja Ovi Kauppa


Nokia X6:n mukana tulee kaikki tavallisimmat sovellukset, mukaanlukien Laskin, Muunnin, Muistikirja ja RealPlayer. Lisäksi esiasennettuna tulee Files on Ovi -sovellus, joka mahdollistaa tiedostojen jaon Ovi-palvelun välistyksellä. Mukana on myös muutama esiasennettu peli, joista mielenkiintoisin on lienee Electronic Artsin Spore. Ohjelmien ja firmwaren päivitys onnistuu omasta Ohjelmistopäivitys-sovelluksesta.

Internet-valikosta löytyy muutamia Widget-sovelluksia, joiden avulla nettipalveluiden käyttäminen on tavallista selainta helpompaa. Omat sovellukset löytyvät muun muassa Facebookille, Amazonille ja Accuweatherille. Osa ikoneista ei tosin ole widgettejä vaan käynnistävät ainoastaan selaimen palvelun sivustolle. Näihin lukeutuu YouTube, jolle on tarjolla huomattavasti parempi sovellus Ovi Kaupassa.

Ovi Kauppa päivittyi aiemmin tässä kuussa uuteen versioon, joka toi mukanaan hieman muokatun käyttöliittymän. Ovi Storen valikoima on laajentunut, mutta ei edelleenkään pysty kilpailemaan Androidin ja iPhonen ohjelmistokauppojen kanssa. Valitettavasti Nokia ei enää kerro Ovi Store -sivustollaan ohjelmien tarkkaa määrää, mutta pahimpien kilpailijoiden tarjonta on kuitenkin ainakin moninkertaista. Nokialta on tulossa mitä ilmeisimmin myöhemmin täysin uusittu Ovi Kauppa, mutta sen julkaisuajankohdasta ei ole tietoa, kuten ei siitäkään, tuleeko sovellus Symbian^1-puhelimille.
Puhelut, osoitekirja ja viestit


Puhelut ja osoitekirjan hallinta toimivat odotetulla tavalla. Kaikki tarpeellinen on mukana ja useista Symbian^1-puhelimista tuttu osoitekirjapalkki aloitusnäkymässä täydentää sopivasti. Osoitekirjapalkkiin on mahdollista liittää pikavalittavia yhteystietoja. Kuvaa painettaessa esiin hyppää henkilön yhteystiedot, soitto- ja viesti-napit sekä viimeksi käydyt keskustelut ja puhelut. Palkki tuntuu toimivan kuitenkin hitaasti eritoten, jos taustalla on useita sovelluksia auki.

Osoitekirjasta ei ole juurikaan pahaa sanottavaa. Ainoa harmittava asia on tarve kaksoisnäpäytykselle. Yhteystiedon valitseminen olisi osoitekirjassakin voitu toteuttaa toisella tavalla. Monipuolisuuden ja vikkelän toiminnan ansiosta Symbian^1:n osoitekirja on varsin kilpailukykyinen.

Ohjelmistopäivitys-sovelluksesta ladattava Nokia Messaging -sähköpostisovellus on mielestäni erittäin toimiva ohjelma. Sähköpostilaatikko on helppo ja nopea tehdä, ja ainakin Gmailia käytettäessä sähköpostit napsahtavata puhelimeen välittömästi, joskus puhelin piippaa uuden sähköpostin merkiksi jopa ennen kuin tietokoneella auki oleva Gmail-sivusto päivittyy näyttämään uuden viestin. Sähköpostin määrityksestä löytyvät suoraan vaihdoehdot Ovi Mailin, Yahoo! Mailin, Gmailin sekä Windows Live Hotmailin lisäämiselle, joiden käyttö onnistuu oman Nokia Messaging -tilin kautta. Lisäksi sähköpostilaatikot voi lisätä POP/IMA-protokollia tai Mail for Exhangea käyttäen, mutta Exchange-tiliä pitää käyttää toistaiseksi Viestit-sovelluksen kautta.


Sovellus käyttää HTML-pohjaisten sähköpostien avaamiseen ilmeisesti samaa moottoria kuin selaimessa, jonka ansiosta nekin avautuvat oikein ja toimivat suhteellisen nopeasti.Yhteenveto


Nokia X6 Comes with Music on ennen kaikkea musiikkipuhelin. Musiikkipuhelin, jossa on miltei kaikki nykyisten Symbian^1-puhelinten hienouksista. Tämä tietysti tarkoittaa, että hintakin on sen mukainen. Puhelimen kovimmat kilpailijat Nokian omassa mallistossa ovat todennäköisesti tällä hetkellä vanhahko 5800 XpressMusic sekä N97 mini. Näistä vain jälkimmäinen on saatavilla Suomessa X6:n tavoin Comes with Music -diilin kera. Firman ulkopuolelta on tietysti verrattava Applen iPhoneen, etenkin kun kyseessä on Nokian ensimmäinen kapasitiivisella kosketusnäytöllä varustettu musiikkipuhelin. X6 Comes with Music on halvimman 3GS iPhonen kanssa samaa hintaluokkaa, joten vertailu on tässä tapauksessa paikallaan.

Teknisessä vertailussa X6 pärjääkin varsin hyvin, sillä iPhoneen verrattuna siitä löytyy muun muassa parempi kamera ja enemmän tallennustilaa. Näyttö menee kuta kuinkin tasan, sillä iPhonessa on 0,3 tuumaa kookkaampi näyttö, mutta resoluutiossa se häviää puolestaan selkeästi. Vertailu pelkkien teknisten ominaisuuksien perusteella on kuitenkin taakse jäänyttä elämää. Entistä useammalle on tärkeämpää sulava ja yksinkertainen käyttöliittymä, vaikka ominaisuuksia oltaisiinkin karistettu. Tässä tapauksessa on selvää, että valinta on iPhone, sillä X6 kärsii edelleen pahasti Symbian^1-käyttöjärjestelmän epäloogisuuksista ja hitaudesta.


Vaikka X6 onkin mainio musiikkipuhelin, niin vanhahko käyttöliittymä ja korkea hinta eivät varsinaisesti puolla sen ostoa. Voisikin sanoa, että mikäli et halua juuri nyt Symbianilla varustettua patukkamallista CwM-musiikkipuhelinta mahdollisimman hyvillä ominaisuuksilla, ei valitettavasti ole juurikaan syytä ostaa X6:ta. Tämä johtuu siitä, että lähes jokaiselle on olemassa myös parempi vaihtoehto, jopa Nokian omassa laiteportfoliossa.

Mikäli haluat tehokkaan älypuhelimen, eikä musiikki juurikaan kiinnosta, on selvää ettei Comes with Music -sopimuksesta kannata maksaa puhelimen hintaan upotettua noin sataa euroa. Vastaavanlaisia älypuhelimia on tarjolla huomattavasti huokeammallakin hinnalla. Jos pidät X6:sta muuten, mutta et halua musiikkidiiliä, niin pian on tulossa 16 gigatavun versio, jonka saa ilman kyseistä sopimusta.

Musiikkifanaatikoille, joille puhelinten tekniset ominaisuudet eivät ole tärkeitä, on tarjolla parhaimmillaan (kytkyn kanssa) alle sadalla eurolla myytävä Nokia 5230 Comes with Music. Puhelin häviää X6:lle usealla osa-alueella, mutta esimerkiksi näytön koko ja tarkkuus, käyttöliittymä sekä suoritin ovat identtisiä. Ymmärrettävä kompromissi, sillä X6:sta joutuu maksamaan huonoimmassakin tapauksessa noin kaksi kertaa enemmän.

Mikäli haluat monipuolisen Symbian-puhelimen kosketusnäytöllä ja Comes with Music -tarjonnalla, mutta puhelimen hankinnan suhteen ei ole kiirettä, niin on helppo suositella odottelemaan. Nokia julkaisi vasta tulevan Symbian^3-alustan, joka tuo mukanaan muun muassa huomattavasti nopeamman käyttöliittymän ja monikosketustuen. Nokia kertoi myös, että tulossa on lisää kapasitiivisella näytöllä varustettuja puhelimia, joten noin puolen vuoden päästä X6 ei tarjoa mitään erikoista. Todennäköisesti Nokia alkaa pian käyttämään ainakin kalliimmissa Symbian-kosketusnäyttöpuhelimissa myös tehokkaampia suorittimia, joista saatiin ensimakua jo Nokia N900 -puhelimessa.

Paketin mielenkiintoisin osuus onkin Comes with Music -palvelu, joka erottaa Nokian kilpailijoistaan. Tulevaisuudessa se saattaa menestyä erittäinkin hyvin, mikäli se pultataan onnistuneesti kiinni uusiin suosittuihin puhelinmalleihin.


Kevennykseksi vielä videota allekirjoittaneen kämmäilyistä ja puhelimen aiheuttamista demoefekteistä:

Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Kommentit (32)

Anonyymi käyttäjä
Chanandler (vahvistamaton)

1

Hyvä ja selkeä arvostelu; oli monipuolinen!

"Musiikkifanaatikoille, joille puhelinten tekniset ominaisuudet eivät ole tärkeitä, on tarjolla parhaimmillaan alle sadalla eurolla myytävä Nokia 5230 Comes with Music"

Mistä sen saa alle satasella?

Vastaa
Siggy
Siggy

2

@1

Saunalahti tarjoaa kyseistä puhelinta kertamaksulla hieman alle satasella. Se tarkoittaa toki tietyn kytkysopimuksen tekemistä. Ilman erillisiä sopimuksiahan puhelimen hinta on noin pari sataa euroa. (Lisään juttuun selvennyksen)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikko (vahvistamaton)

3

melko mielenkiintoinen näkökulma keksiä lopuksi litania syitä miksi mallia ei kannattaisi ostaa. oletettavasti vastaava osio löytyy tulevaisuudessa muidenkin arvioiden lopusta?

Vastaa
Siggy
Siggy

4

@3

Voin luvata, että löytyy, mikäli testattava puhelin laittaa kyseenalaistamaan samaan tapaan. Eikä syitä tarvinnut juurikaan "keksiä", asiat selkenivät parin viikon aikana suhteellisen hyvin. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Taspa (vahvistamaton)

5

Mikähän oli puhelimen firmware testin aikana? Ainakin olen itse todennut pahoja kaatumisongelmia v11, kun musiikkisoitin pauhaa taustalla. Odotellessa päivitystä...

Vastaa
wizmarsu
wizmarsu

7

Itselleni Nokia 5800 on ollut hyvä valinta noin 200 € hinnalla (07/2009). WLAN:in avulla kun pääsee nettiin tarvittaessa. Nokia 5230 WLAN:ia ei ole, joten datapaketin hankinta on kohtalaisen välttämätön. Itse valitsisin Noksun 5800.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
diitu (vahvistamaton)

8

Nokia X6:ssa, mikä itselläni on parhaillaan testissä - ohjelmistoversio on 12.0.091. Mielestäni laite on nyt jonkin verran nopeampi edelliseen v11 verrattuna, mutta en suurempaa eroa en ole vielä huomannut käytössä.

Kosketuspinta on ymmärtääkseni kellolasia vastaavaa materiaalia eikä muovia, kuten artikkelissa mainittiin.

Oikeastaan laite alkaa näyttämään vasta parhaimmat puolet kun siihen asentelee OVI-storesta vähän lisää softaa ja pakollisen Operan selaimen, jolloin nettiselailu paranee huomattavasti ja vierittäminenkin toimii oikein ja erittäin nopeasti.

Vastaa
Siggy
Siggy

9

@8

Jutussa tosiaan piti lukea, että kuoret ovat kokonaan muovia. Sekin on nyt korjattu. Muovin sähkönjohtavuuden takia se ei käsittääkseni kapasitiivisessa näytössä oikein edes toimisi.

Jostain syystä tälle X6:lle ohjelmistoksi ehdotetaan edelleen tuota 11-versiota. Ilmeisesti v12 käsittää pääasiassa bugikorjauksia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ville (vahvistamaton)

10

HYI!!! kyllä sääliks käy nokioiden käyttäjiä, siinähän koskettelette näyttöjänne, aika vaivalloiselta ja haparoivalta näyttää nuo pari videoo kattoneena, myöskis aika tahmeat luurit liikkeissään ovat. Mielestäni kenenkään ei pitäs joutua tyytyy tommoseen, olis nokianki aika alkaa ymmärtää pikkuhiljaa mitä on käyttäjäystävällisyys, se ei ole sitä, että joudut vähän väliä koskettamaan jotai linkkiä uusiksi kun se ei sitä tunnistanut, tai, että scrollaat nimilistaa ja luuri jättää reagoimatta joka neljännen pyyhkäsyn tms :D ei näin

Vastaa
dumsikek
dumsikek

11

"mutta Nokia on julkaissut puhelimesta halvemman version"
Eihän sitä ole kuitenkaan julkaistu vielä? Jos ei, ilmoittaakohan puhelinvertailu.com/afterdawn tarkemmin julkaisuajankohdasta kun tulee tietoa, kun en ainaskaan itse ole löytänyt tarkkaa päivämäärää?

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

12

@10
Kiitos säälistä, joskin se on totaalisen tarpeetonta. Hyvältä tuntui 5800:en ja tämä N900 vieläkin paremmalta. Ei valittamista :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikko (vahvistamaton)

14

vai "laittoi" laite kyseenalaistamaan :) kannattaisikohan se kyseenalaistaminen tehdä "laittoi" laite tekemään moista tai ei. muuten "testaus" vaikuttaa enemmän sattumanvaraiselta ajatusten virralta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

15

>Julkaistu on mutta kauppoihin tulee kaiketi ensi kuun alusta

Ei kai voi olla vielä julkaistu, jos ei vielä yleisesti saatavilla :-) jos sillä nyt sitä tarkoitetaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Merkkiuskovaiset (vahvistamaton)

16

@15
Voi olla julkaistu mutta silti sitä ei tarvi vielä kauppojen hyllyltä löytyä.

@12
Varmasti tuntuu paremmalta tuokin vaihto ja tuntuu toimivan kuin unelma, ellei ole parempaa koskaan käyttänyt. Ihmeellistä jeesustelemista merkin takia, oot nokialla vissiin töissä. Avatkaa silmänne ja kokeiltaa eri puhelimia avoimin mielin niin ei tarvitse elää kurjuudessa. Kirjoita vaikka tussilla sitten sen uuden puhelimen päälle Nokia, jos se asiaa helpottaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

17

16@
>Voi olla julkaistu mutta silti sitä ei tarvi vielä kauppojen
>hyllyltä löytyä

Jos tuote olisi julkisesti (ollut) saatavilla (julkaistu), niin se tarkoittaa että se olisi jostain (ollut) saatavilla, mutta mistä sitä saa (sai), jos ei kauppoista?

Se on virallisesti kerrottu (julkistettu) että tuollainen versio tulee markkinoille ja nyt kyse siitä onko se saatavilla.

Joissain hinnastoissa sellainen pyöri jo eijemmin, mutta onko niitä sitten toimitettu ?

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

18

@16
Työttömänä ollaan, kun ei paskaduunin vääntäminen kiinnostanut. Eipä myöskään kiinnosta mennä Nokialle töihin, kun kengänkuvaa persuuksiin tarjotaan varsin kiivaaseen tahtiin.

Myönnettäköön, että ainoat vertailukohdat näille nokialaisille ovat tarjonneet Applen 3g, 3gs ja se kosketusnäytöllinen ipod. 5800 ja Applen tuotteiden välillä oli huomattava ero, mutta N900:en ja omenatuotteiden välillä en eroa juuri huomaa. Äärimmilleen vedetty resistiivinen näyttö osaa kyllä olla hankalakin. Unohda näppäinlukitus ja pistä kännykkä taskuun -> ei hyvä.

Vastaa
ristusperkele
ristusperkele

19

@ 16

Miksi pitäisi kokeilla muita merkkejä jos haluaa jonkun veroeuron jäävän myös tänne suomeen? Ja oon kyllä omistanut htc:tä (useita), iPhonea (2G:tä ja 3G:tä. Myöskin android on alustana tuttu. Aina kumminkin Nokiaan palataan, koska se nyt vaan on paras, hyvin yksinkertaista. Esim. iPhonella ei ilman jailbreakkia tee mitään, enkä halua pelleillä tommosilla että edes perustoiminnot saa käyttöön. Androidia en taas suomeksi puhuttuna ole nähnyt, ja haluan että puhelin puhuu samaa kieltä kun minäkin. Eikä se android nyt muutenkaan kovin kaksinen ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mokia X6 (vahvistamaton)

21

Mutta,miksi Nokia kun muilta merkeiltä löytyy kehittyneempiä malleja (Samsung) ja hinnoittelu on kilpailukykyisempi?.
Ai,juu.Koska Nokia on aluperin Suomalainen!!.

Vastaa
rontti78
rontti78

22

Mul on tollanen nokia x6 32giganen ja meinasin päivittää ohjelmiston.
Onko kellä tietoo häviääkö puhelimesta musiikkia,kuvia,puhelin numeroita tms.
Muuten toimii hyvin mutta herätystä tai kalenterihälytystä ei saa pois ku painamalla
sammutusnappia tai punasta luuria,ja sittenki jää melko usein torkku päälle.
Joutuu yleensä ottaa herätyskellolta herätyksen pois ni saa torkun pois.
Näyttö kyllä tunnistaa kosketuksen ku yrittää sammuttaa hälytystä mut jatkaa vaa huutamista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
En taida ostaa. (vahvistamaton)

23

Näyttää tämä malli bugittavan jonkin verran,kun näyttö meni ihan pimeeksi!!. =)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
En taida ostaa. (vahvistamaton)

24

HA,HAA:
X6 onnistuu kuitenkin usein lataamaan sivut N97-lippulaivamallia nopeammin.Mitään maata mullistavaa ei kuitenkaan ole tiedossa,eikä X6:n selain kestä vertailua esimerkiksi iPhonen tai Android-puhelinten kanssa.(Huomiona sanottakoon,että onnistuin saamaan selaimen jumiin/kaatumaan useamman kerran testien aikana).
BUGI!!. ;)

Vastaa
OuPee
OuPee

25

Arvostelusta jäi mielestäni puuttumaan osio siitä millainen nautinto muusikin kuuntelu laitteella on. Millainen on äänenlaatu yms. Musiikkipuhelin kuitenkin kyseessä...

Itselleni myös aika tärkeä puhelimen ominaisuus on puhelut. Olisin kaivannut arviota siitä millaiset puheominaisuudet ovat. Miltä puhelin tuntuu korvalla, pätkiikö puhelut usein, kuuluuko kaverin ääni kaiuttimesta tarpeeksi hyvin ja miten hän kuulee oman puheeni. Välillä tuntuu että unohdetaan mikä sen puhelimen perimmäinen käyttötarkoitus on.

Muuten arvostelu oli kattava ja hyvä.

Vastaa
kallu60
kallu60

26

Minuakin jäi mietityttämään miksi ei siitä ollut mitään avostelua millainen luuri on käyttää puhelimena joka on sen tärkein päivittäinen ominaisuus ja miten akku kestää normaalia soittamista ja puheluihin vastaamista!Puhelimena X6 on paljon kätevämpi ja akun kesto on aivan eri luokkaa kuin N97 tai saati N900 ja vielä E90 joille pitää olla lähes reppu missä niitä retuuttaa mukana!Omppuihin en voi verrata kun en ole ryhtynyt Soneralle pakolla maksumieheksi(orjaksi)enkä koskaan ryhdykään!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nitroedi (vahvistamaton)

28

Itselläni on 5230 come with music, kun valitsen jonkin levyn voin rastittaa kaikki kappaleet levystä ja puhelin kyllä lataa kaikki valinnat. Eli niitä biisejä tulee enemmän kuin yksi kerrallaan.

Vastaa
jp1960
jp1960

29

Ostin itselleni suurin odotuksin viime helmikuussa 50-vuotislahjaksi Nokian X6 comes with music -mallin. Pari ekaa kuukautta puhelin toimi moitteettomasti, latasin sinne yli 3000 biisiä! Internet ja gmail-sähköposti toimivat tällöin hyvin. Welhon sähköpostia en siihen saanut asennettua, eikä Welholla osattu asetuskuvioita neuvoa.

Keväällä puhelin alkoi kaatuilemaan ( ja jumittamaan kuin vanhat tietokoneet) ja eräänä päivänä painaessani musiikkivalikkoa se ei enää auennut lainkaan, vein puhelimen huoltoon Mikonkadun Mobile Spa-liikkeeseen, se korjattiin siellä ja nyt heinäkuussa puhelimeni on siellä takuuhuollossa jo NELJÄTTÄ kertaa saman vian takia.

Välillä kun lataan musiikkia suoraan puhelimeen, se ilmoittaa että "tämä ei ole comes with music mobiililaite" tai" jaca script ei ole käytössä" tai "sinulla ei ole käyttöoikeutta musiikkiin"..........

Nämä siis vain muutamia nokialaisen "pikkuvikoja". Omituista, huonoa liikevaistoa osoittaa se, että Nokia laski markkinoille täysin keskeneräisen tuotteen.

Vastaa
kallu60
kallu60

30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jp1960:

Ostin itselleni suurin odotuksin viime helmikuussa 50-vuotislahjaksi Nokian X6 comes with music -mallin. Pari ekaa kuukautta puhelin toimi moitteettomasti, latasin sinne yli 3000 biisiä! Internet ja gmail-sähköposti toimivat tällöin hyvin. Welhon sähköpostia en siihen saanut asennettua, eikä Welholla osattu asetuskuvioita neuvoa.

Keväällä puhelin alkoi kaatuilemaan ( ja jumittamaan kuin vanhat tietokoneet) ja eräänä päivänä painaessani musiikkivalikkoa se ei enää auennut lainkaan, vein puhelimen huoltoon Mikonkadun Mobile Spa-liikkeeseen, se korjattiin siellä ja nyt heinäkuussa puhelimeni on siellä takuuhuollossa jo NELJÄTTÄ kertaa saman vian takia.

Välillä kun lataan musiikkia suoraan puhelimeen, se ilmoittaa että "tämä ei ole comes with music mobiililaite" tai" jaca script ei ole käytössä" tai "sinulla ei ole käyttöoikeutta musiikkiin"..........

Nämä siis vain muutamia nokialaisen "pikkuvikoja". Omituista, huonoa liikevaistoa osoittaa se, että Nokia laski markkinoille täysin keskeneräisen tuotteen.

Vastaa
kallu60
kallu60

31

Minulla on X6 ollut joka päivä käytössä jo 5kk ilman yhtään vikaa,musaakin olen ladannut aivan tarpeeksi,taitaa olla sattunut maanantai laite sinulle kun aivan pitää korjata mutta kyllä siitäkin voi muisti loppua kesken vaikka 32GB sitä onkin kun eihän siellä luurissa sovelluksille muistia ole kuin korkeintaan se 2GB ja jos niitä sovelluksia tunkee sinne paljon,varmasti loppuu tila kesken ja käyttis kaatuu!Turhaan moitit hyvää ja tosi helppo käyttöistä luuria!N900 kanssa et pärjäisi lainkaan,se on Koreassa tehty möhkäle joka on minullla vain kirjahyllyn koristeena!!!!!!!!!!!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
papa maracero (vahvistamaton)

32

X6,lopetti musiikin siirron pc:n välityksellä kolmen kuukauden käytön jälkeen,musiikin siirto onnistuu suoraan puhelimeen,mutta kokonaisen levyn siirto ei onnistu!Näitä maanantai kappaleita on varmaan paljon liikenteessä!

Harmittavan kallista puhaa,toimia puhelimen koe käyttäjänä!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.