Testissä Samsungin Windows Phone 7 -puhelin

22
Matti Robinson

Testissä Samsungin Windows Phone 7 -puhelin
Puhelinvertailu.comin testiin saapui hiljattain markkinoiden ensimmäisiin lukeutuva Windows Phone 7 -puhelin. Samsungin valmistama Omnia 7 on varustettu täysin uudistetulla käyttöjärjestelmällä, joka jättää Windows Mobile -ajat unholaan. Uusi käyttöjärjestelmä tuo mukanaan uudenlaisen käyttölogiikan, paljon uusia ominaisuuksia ja tietysti kovasti kaivatun käyttöliittymäpäivityksen.

Windows Phone 7 julkistettiin virallisesti noin vuosi sitten helmikuussa. Kesti kuitenkin viime lokakuuhun asti ennen kuin Microsoftin alusta sai kunnolla tuulta alleen. Tällöin julkaistiin kymmenen Windows Phone 7 -puhelinta, joiden joukossa myös testiin saapunut, mallinumerolla I8700 kulkeva Samsung Omnia 7. Myös Suomeen WP7-puhelimet ovat rantautuneet pikkuhiljaa. Kauppojen hyllyiltä löytyy kirjoitushetkellä ainakin Samsungin, HTC:n ja LG:n Windows-luureja.

Vaikka teknisesti Omnia 7 on varustettu varsin edistyneellä raudalla, se ei eroa juurikaan muista Windows Phone 7 -puhelimista. Tämä johtuu Microsoftin asettamista tiukosta rajaehdoista, jotka jokaisen alustaa hyödyntävän puhelimen on täytettävä. Tämä tarkoittaa, että puhelimessa on oltava vähintään WVGA-resoluution (800x480) kosketusnäyttö, gigahertsin suoritin, 8 gigatavua flash-muistia, erillinen grafiikkaprosessori ja 5 megapikselin kamera. Lisäksi Microsoft on asettanut useita vähemmän merkityksellisiä rajoituksia.Tässä artikkelissa puitteissa pyrimme valottamaan lukijoille erityisesti käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän ominaisuuksia, jonka lisäksi teemme perinteiseen tapaan katsauksen puhelimen fyysisiin ominaisuuksiin ja tärkeimpiin sovelluksiin.

Sisällysluettelo


Samsung Omnia 7:n heikkoudet ja vahvuudet


+Näyttö
+Suorittimet
+Käyttöliittymä (varauksin)
+Verkkoselain

-Liitettävyys ja laajennettavuus
-Muokattavuus
-Kartat
-Lokalisointi

Myyntipakkauksen sisältö


-Samsung Omnia 7 -puhelin
-Laturikaapeli (microUSB)
-USB-kaapeli
-Nappikuulokkeet
-Oppaat (ei suomeksi)


Muotoilu ja rakenne


Omnia 7 on muotoiltu hieman Samsungilta epätyypilliseen tapaan kulmikkaaksi ja työkalumaiseksi. Muun muassa Galaxy S:stä tutut pyöreät muodot ja muovinen rakenne ovat saaneet tehdä tilaa Motorola-tyyppiselle laatikkomallille ja alumiinisille kuorille.

Puhelimen muotoilua sanelee osittain Microsoftin säännökset Windows Phone 7 -puhelimille, joiden takia näytön alapuolelta löytyy kovasti iPhonen pyöreää nappia muistuttava, Windows-logolla varustettu painike, jonka vieressä sijaitsevat kosketusherkät takaisin- ja haku-napit. Lisäksi Microsoft vaatii WP7-valmistajilta fyysistä kameranappia, joka on Omnia 7:ssä kaksivaiheinen.

Sivuilta löytyy kameranapin lisäksi virtanäppäin sekä volyyminapit. Volyyminappien ja virtanäppäimen sijoittelu on hieman kyseenalainen, sillä vastakkaisilla sivuilla sijaitsevia nappeja on vaikea painaa ilman, että samanaikaisesti painaisi molempia nappeja. Tämä tarkoitti erityisesti puhelimen käyttöä aloittaessa sitä, että puhelimen lukituksen yhteydessä tuli lähes poikkeuksetta pienennettyä puhelimen soittoäänen voimakkuutta.

Näytön yläpuolelta löytyy luonnollisesti puhelinkaiutin, jonka lisäksi asianmukaiset valoisuus- ja etäisyysanturit on sijoitettu tuttuun paikkaan -- oikeaan ylänurkkaan. Windows Phone 7 ei tue tällä hetkellä videopuheluita, joten kakkoskameraa ei tähänkään WP7-puhelimeen ole sijoitettu.

Puhelimen yläreunasta löytyy niin microUSB-liitäntä kuin 3,5 mm kuulokeliitäntäkin.

Puhelimen takaosasta löytyy 5 megapikselin kamera LED-salamalla varustettuna sekä helposti avattava alumiininen akunkansi. Kannen alta löytyy paikka mukanatoimitettavalle 1500 mAh akulle sekä SIM-kortille.

Omnia 7:n viimeistely ei jätä juurikaan valittamisen sijaa. Omnia 7 on tavanomaista laadukkaamman oloinen Samsung eikä muovin nitinää tarvitse kuunnella. Ainoastaan neljän tuuman näytön myötä puhelimen suuri koko häiritsee ajoittain. Erityisesti laitteen leveyden takia laitteesta ei saa parasta mahdollista otetta.


Näyttö


Samsungin Super AMOLED -näyttöteknologia on kiistatta yksi tämän hetken parhaimpia. Omnia 7:n näyttö on sama 800x480-resoluution Super AMOLED -kosketusnäyttö kuin Galaxy S:ssä. Erittäin väririkas ja korkeakontrastinen näyttö tukee monikosketusta, joka speksataan jo WP7:n taholta. Tämä tarkoittaa, että näyttö tottelee ainakin neljää yhtäaikaista kosketusta.

Neljän tuuman kokoinen näyttö soveltuu loistavasti videoiden katseluun ja verkkoselaamiseen. Windows Phone 7:n pelkistetty käyttöliittymä näyttää Omnia 7:llä erittäin eläväiseltä, mutta resoluutiota ja näyttöpinta-alaa voisi käyttää ajoittain paljon tehokkaammin.

Lisää näytön toiminnallisuuksista, resoluution hyväksikäytöstä ja monikosketuksesta käyttöliittymäosiossa.

Yhteydet, muisti ja prosessori


Kuten alkusanoissa jo mainitsin, Windows Phone 7 -alustalle on määritelty useita minimivaatimuksia Microsoftin toimesta. Omnia 7:ssä tämä tarkoittaa, että käyttäjä pääsee nauttimaan gigahertsin kellotaajuudella hyrräävästä Scorpion-suorittimesta ja erillisestä Adreno 200 -grafiikkasuorittimesta, jotka on yhdistetty tuttuun Snapdragon-piirisarjaan. Tehoja puhelimesta löytyy siis varsin riittävästi paitsi käyttöliittymän sulavaan pyörittämiseen, myös teräväpiirtovideoiden katsomiseen ja pelien pelaamiseen.

RAM-muistia on laitteessa tiettävästi noin puolen gigatavun verran, mutta virallista lukemaa ei anneta. WP7-vaatimusten mukaan puhelimissa täytyy olla vähintään 256 megatavua RAM-muistia. Tallennustilasta vastaa markkinoista riippuen joko kahdeksan tai kuudentoista gigatavun flash-muisti, jota ei valitettavasti voi laajentaa muistikortilla. Puhelinvertailu.comin testiin tullut puhelin on varustettu 8 gigatavulla.

Yhteyspuolella Omnia 7:llä on käytettävissään microUSB-liitäntä, jonka kautta puhelimen voi ladata tai liittää tietokoneeseen, sekä HSDPA/HSUPA-yhteydet, 802.11 b/g/n WLAN ja Bluetooth 2.1. Puhelin tukee neljää GSM-taajuutta ja kahta (900/2100) 3G-taajuutta.


Vaikka teknisesti yhteyspuolella kaikki tuntuu olevan kohdallaan, löytyy pinnan alta muutamia ongelmia. Suurin näistä on puhelimen USB-liitettävyys. Valitettavasti Microsoft on ottanut tässä asiassa mallia Applelta ja mahdollistaa tiedostojen ja tietojen siirtämisen tietokoneen ja puhelimen välillä ainoastaan Zune-ohjelmiston avulla. Tämä tarkoittaa, ettei puhelinta ole mahdollista liittää tietokoneeseen massamuistina tai lainkaan mikäli et ole asentanut noin 150 megatavun kokoista Zune-ohjelmistoa.

Laitteen suorituskykyyn ja liitettävyyteen suhtautuukin kaksijakoisesti. Tekniikka on ajantasalla, mutta sen käyttämistä on rajoitettu niin paljon, ettei käytöstä pääse täysimittaisesti nauttimaan. Tämä onkin yksi WP7:n kanssa kohtaamistani dilemmoista, jotka toistuvat useilla osa-alueilla, mutta niistä myöhemmin lisää.

Käyttöliittymä ja käytettävyys


Windows Phone 7 on siis täysin uusittu käyttöjärjestelmä, joka ei kanna juurikaan mukanaan jäänteitä aiemmista Windows Mobile -sukupolvista. Käyttöliittymää on yksinkertaistettu, siihen on lisätty paljon silmäkarkkia ja ennen kaikkea se on suunniteltu sormella käyttämistä varten.

Käyttöliittymän sulavuus ja nopeus piilottavat kuitenkin taakseen suuren peikon. Käyttöjärjestelmä on näet erittäin rajoittunut. Applen tavoin Microsoft on halunnut tarkkaan sanella miten ja mihin puhelinta voi käyttää. Esimerkiksi soittoäänen valitseminen musiikkikirjastosta löytyvään tai teeman lataaminen netistä on mahdotonta. Suurimpana ongelmana on kuitenkin moniajon puute. Valmiiksi asennetut ohjelmat, kuten selain, toimivat -- ainakin osittain -- taustalla, mutta kolmannen osapuolen ohjelmistojen moniajosta ei tarvitse haaveilla. Ja kuten aiemmin mainitsin, puhelimen liitettävyydessäkin on ongelmansa.

Puhelimen käyttöliittymää ei pääse muokkaamaan juuri millään tavalla. Tilanne on kutakuinkin sama kuin iPhonessa. Omnia 7:n kotinäkymään on mahdollista lisätä ainoastaan kontakteja tai sovelluksia. Osalle sovelluksista on puolittainen widget-tuki, jonka avulla ohjelma voi kertoa ilmoitusikoneilla esimerkiksi kuinka monta uutta sähköpostia on tullut.


Käyttöliittymä perustuu täysin puhelimen alapuolelta löytyviin kolmeen nappiin (takaisin, windows ja haku) sekä käyttöliittymän alaosassa sijaitsevaan navigointipalkkiin. Navigointipalkki on laajennettavissa vetämällä ylös, jolloin kaikki sovelluksen valinnat avatuvat käyttäjälle. Navingointipalkki on useimmiten räätälöity nimenomaisen sovelluksen käyttöön, mutta kosketusherkän hakunapin takaa aukeaa ainoastaan Marketplace-sovelluskaupan tai Bing-hakukoneen haku.

Ongelmat ovat pitkälti samat kuin iPhonessa, mutta myös plussapuolella ollaan samalla linjalla. Käyttöliittymä on todella yksinkertainen käyttää ja koska resursseja varaavia sovelluksia ei ole liiemmin pyörimässä taustalla, on käyttöliittymän sulavuus huippuluokkaa jättäen ajoittain taakseen ehkä jopa iPhone 4:n.Kamera, valokuvat ja videot


Omnia 7 on varustettu viiden megapikselin automaattitarkenteisella kameralla, jota avustaa yksittäinen LED-salama. Salaman tuominen puhelimeen on positiivinen seikka, sillä nykyisin hyvilläkin teknisillä ominaisuuksilla varustetuista puhelimista tämä ominaisuus usein unohtuu. Myös kaksitoiminen, fyysinen kameranäppäin on hyvin tervetullut ominaisuus. Kamera kykenee odotettuun laatuun, joten ainakaan alisuorittajasta ei voi puhua. Toki puhelinta ei voi verrata varsinaisiin kamerapuhelimiin, kuten Nokia N8:aan.

720p-tarkkuudella kuvattavaa HD-videota puhelin ottaa 25 kehyksen sekuntinopeudella ja jälki on varsin hyvää. Huojumista kuvassa ei tapahdu, ja kuva on laadukasta ja terävää. Kaiken kaikkiaan Omnia 7:n viiden megapikselin kamera suoriutuu sekä still- että videokuvauksesta mallikkaasti.

Kameran asetuksista löytyvät valinnat makrokuvaukselle, valkotasapainon säädölle, kuvaefekteille (kuten seepialle), kontrastille, valotukselle, terävyydelle, ISO-herkkyydelle, tarkennukselle, kuvanlaadulle, tärinänpoistolle ja Wide Dynamic Range (WDR) -asetukselle. Lisäksi asetuksista saa luonnollisesti valittua joko salaman asetukset. Kuten yleensä, Samsung on tälläkin kertaa antanut kiitettävän määrän valintoja kameran asetuksiin, joten säädöt voi tehdä suhteellisen hyvin tarpeen mukaan.


Esimerkkikuvat ja -videot


Puhelut ja osoitekirja


Puhelujen tekeminen ja osoitekirja on jaettu kahteen eri sovellukseen. Phone-sovellus huolehtii ainoastaan puheluhistoriasta ja numerovalinnalla soittamisesta. Alareunan valinnoista löytyy nappi People-sovellukselle, josta löytyvät sekä tuttavien yhteystiedot että heidän uusimmat päivityksensä sosiaalisiin verkostoihin.

People-sovelluksesta yhteystietojen onnistuu hakuominaisuudella käyttämällä QWERTY-näppäimistöä tai alkukirjaimen mukaan painamalla listassa näkyviä aakkosia. Valitettavasti aivan täydellistä lokalisointia Suomeen ei ainakaan tässä vaiheessa puhelimessa ole, joten aakkosvalinnasta ei löydy ollenkaan ääkkösiä.

Puheluasetuksista löytyy vastaajanumeron, soitonsiirron ja SIM-kyselyn valinnat sekä avustus ulkomaanpuheluiden tekemiseen.

Profiiliasetuksista yhteystiedolle on mahdollista määrittää kaikki tarpeelliset tiedot, joiden lisäksi linkkaaminen käyttäjän eri nettiprofiileihin on tehty erittäin helpoksi. Automaattisen Facebook-tilien linkkauksen lisäksi puhelin ehdottaa käyttäjälle Windows Livestä ja Googlesta löytyviä tilejä, joilla täydennetään käyttäjän tietoja. Windows Phone 7:n harvoja aloitusnäkymän kustomointeja on puolestaan yhteystietojen “pinnaaminen” eli liittäminen aloitusnäkymään.


Laite toimii puhelimena odotetusti eikä mitään dramaattisia virheitä tai uusia oivalluksia juurikaan löydy. Ainoastaan puolitiehen jäänyt lokalisointi hieman häiritsee ja puolestaan yksinkertainen tilien linkkaaminen palkitsee.Viestit ja sähköposti


Tekstiviestisovelluksessa ei ole juuri jälkipolville kertomista. Applen iPhonen tavoin viestit ilmestyvät puhelukupliin jokaiselle kontaktille omaan “välilehteen”. Kuten kaikissa puhelimen virtuaali-QWERTY-näppäimistöissä, tekstiviestien kirjoituksessakin ääkköset täytyy etsiä A- ja O-kirjaimien takaa. Suomessa tämä on erittäin harmittava puute.

QWERTY-näppäimistö toimii sekä pysty- että vaakatasossa. Näkymät ovat painikkeiden puolesta identtisiä, vaikka vaakatilassa tilaa olisi useammallekin erikoismerkille. WP7:n QWERTY näyttää suoraan ainoastaan pilkun ja pisteen, joten huutomerkin tai kysymysmerkin hakeminen tapahtuu erikoismerkkipainikkeen takaa. Sähköpostiosoitetta kirjoittaessa hymiö vaihtuu .com-päätteeksi ja pilkku @-merkiksi, joka helpottaa tehtävää huomattavasti.

Sähköpostisovellus tukee tavanomaiseen tapaan suosituimpia webbimailipalveluita, kuten Hotmailia, Yahoo! Mailia ja Gmailia, joiden lisäksi Windows Phone 7:stä löytyy tuki Outlookille ja Exchangelle sekä POP- ja IMAP-tileille. Kukin sähköpostitileistä toimii erillisenä sovelluksena, joten yhdistettyä sähköpostinäkymää ei ole saatavilla.

Mailisovellus tukee muun muassa Gmailin merkintöjä ja kansioita. Sähköposteja selataan kansioittain neljästä perusnäkymästä. Näkymät on jaettu kaikkiin, lukemattomiin, merkittyihin ja kiireellisiin sähköposteihin. Asetuksista on mahdollista muuttaa muun muassa synkronoinnin tiheyttä, synkronoitavia kohteita (mailit, kontaktit ja kalenteri), allekirjoitusta sekä ladattavan sähköpostihistorian pituutta.


Mielestäni mailisovellus on muutamista ongelmista, kuten yhdistetyn sähköpostilaatikon ja QWERTY-näppämistön ääkkösten puutteesta huolimatta yksi WP7:n onnistuneimmista sovelluksista.Selain


Windows Phone 7:n mukana toimitetaan täysin uudistettu mobiiliversio Internet Explorerista. Vanhanaikainen ja vaikeakäyttöinen dinosaurus on saanut tehdä tietä nopealle ja helppokäyttöiselle selaimelle.

Selain toimii -- kiitos WP7:n suoritinstandardien -- erittäin sulavasti. Lähennys ja loitonnus onnistuu joko tuplakosketuksella tai nipistyseleellä eikä viivettä havaitse juurikaan zoomatessa tai vierittäessä. Internet Explorerin ominaisuuksissa on tosin toivomisen varaa. Asetuksia ei juurikaan ole, RSS-syötteille ei löydy tukea eikä selain tue latauksia kuin harvoille, WP7:n ohjelmien tukemille tiedostoformaateille. Flash-tukea ei myöskään ole vielä tarjolla Windows Phone 7 -alustalle.

Muutamia omituisia puutteita tai ongelmia esiintyi testien aikana. WP7:n IE ei suostunut avaamaan esimerkiksi lippupalvelu.fi:tä ollenkaan valittaen oikeuksien puuttumista. Lisäksi ainakin HTML5 geolocation -ominaisuudella varustetut sivustot eivät toimineet paikannuksen osalta. Oletettavasti toteutus on jäänyt puolitiehen myös muiden vaativampien ominaisuuksien osalta.

Välilehtiä IE:n mobiiliversio tukee kuuteen asti. Välilehtien välillä siirtyminen sekä niiden avaaminen ja sulkeminen on helppoa ja nopeaa. Selain ei myöskään hidastele yhtään enempää, vaikka käytössä olisi kaikki kuusi välilehteä. Tuki löytyy myös kirjanmerkeille, sivulta haulle sekä sivun jakamiselle viestillä tai sähköpostilla. Lisäksi sivustoja on mahdollista liittää aloitusnäkymään.

Selain tukee muun muassa kuvagallerian tapaan automaattista näytönkääntöä, mutta valitettavasti sekään ei ole täysin ongelmaton. Vaakatasossa navigointielementit katoavat täysin ja sivusto valtaa koko näyttöpinta-alan. Uuden osoitteen kirjoittaminen tai esimerkiksi tabien vaihtaminen vaatiikin puhelimen kääntämisen takaisin pystyasentoon.
Muut sovellukset


Windows Phone 7 -alustan yksi tärkeimmistä sovelluksista on luonnollisesti Marketplace-sovelluskauppa. Sovelluskauppa toimii samalla aikaa sekä Zune-musiikkikauppana, ohjelmien ostospaikkana että Xbox Live -pelikauppana. Omnia 7:n mukana tulee myös Microsoft Office, kuvien jakamiseen tarkoitettu Photo Sharing, ajankohtaista tietoa kertova Now-sovellus sekä Microsoftin Bing Maps -karttapalvelun mobiiliversio.

Microsoft Officen WP7-versiolla on mahdollista lukea PowerPoint-dokumentteja sekä lukea ja kirjoittaa Word- ja Excel-dokumentteja. Sovellusta on luonnollisesti pyritty optimoimaan kosketusnäytölle, mutta kirjoittamiseen se ei ainakaan houkuttele. Pakolliset dokumenttien selaamiset onnistuvat kuitenkin moitteetta, olettaen että dokumentit ovat tuettuina -- kaikkia .doc-päätteellisiä dokumenttejakaan ei sovellus avannut. PDF-tiedostojen tarkastelemista varten Marketplace tarjoaa ilmaisen Adobe Reader -sovelluksen.

Sovelluskaupan ja pelikaupan valikoimat eivät vedä millään vertoja App Storelle, mutta joitain tärkeimpiä sovelluksia sentään on saatavilla. Muun muassa Facebookille, IMDB:lle ja YouTubelle sovellukset löytyvät, joskin jälkimmäinen on ainoastaan YouTuben mobiilisivuston ja WP7:n mediasoittimen yhdistävä kyhäelmä. Pelejä on tarjolla suhteellisen hyvin, mutta Marketplace ei ilmeisesti toistaiseksi tue ostamista Suomesta, joten tarjonta rajoittuu ilmaisiin peleihin ja kokeiluversioihin.

Xbox Live on erillinen sovellus pelitilin hallinnointia ja pelien pelaamista varten. Kuten mainittua se käyttää Marketplacea pelien ostamiseen ja lataamiseen. Xbox Live -pelitiliin on mahdollista valita konsolista tuttu avatar-hahmo, muuttaa tilin tietoja sekä yhdistää Xboxin gamertag.


Windows Phone 7:n mukana tuleva Maps käyttää Microsoftin Bing Maps -karttapalvelua, joka ei vedä vertoja Google Mapsille tai Ovi Mapsille. Käytännössä ainoa hyvä puoli on suhteellisen hyvät satelliittikuvat, mutta se ei todellakaan korvaa esimerkiksi navigoinnin totaalista puuttumista. Bing Maps onkin -- ainakin vielä -- suhteellisen turha sovellus.Yhteenveto


Windows Phone 7 on tehty selvästi kilpailemaan Applen iOS-käyttöjärjestelmää vastaan. Alustojen vahvuudet ja heikkoudet ovat hyvin pitkälti yhtäläisiä, mutta WP7:n lyhyemmästä elinkaaresta johtuen puutteiden paikkailua ei ole vielä tehty Applen tavoin. Microsoft on onnistunut kuitenkin tuomaan Windows-puhelinalustan 2010-luvulle, valitettavasti se ei tosin tarkoita pelkästään hyvää.

Muutos vaati Windows Mobile aikakauden totaalista unohtamista ja panostamista erityisesti sulavaan kosketuskäyttöliittymään. Samalla kun puhelimeen tuotiin sievät transitioefektit, nopea ruudunpäivitystahti ja yksinkertaistettu valikkorakenne, vaipui unholaan monia oleellisia asioita. Yksinkertaiset toiminnot, kuten kopiointi ja liittäminen, loistavat poissaolollaan ja moniajon sekä liitettävyysominaisuuksien toteutukset jäivät puolitiehen. Myös kehno lokalisointi ja navigoinnin puuttuminen rasittavat alustaa.

Itse puhelin on puolestaan erittäin jämerää tekoa ja erittäin laadukkaan oloinen, kiitos alumiinikuorien. Onkin kiva nähdä, että Samsung tuo puhelimeensa metallia, poiketen tavanomaisista muovikuorista. Valitettavasti jokin puhelimessa mättää. Se vaikuttaa liian liukkaalta ja useat puhelinta testanneet ovat valittaneet, ettei se sovi kovin hyvin käteen. Luonnollisesti tämä johtuu osaltaan puhelimen suuren näytön vaatimasta leveydestä ja korkeudesta. Puhelin on kuitenkin erittäin ohut, joten taskuun se sujahtaa erittäin helposti.


Samsung Omnia 7 ja Windows Phone 7 antavat useille käyttäjille erittäin hyvän ensivaikutelman. Sulavasti toimiva, omintakeinen käyttöliittymä on piristävä ilmestys ja kaikessa helppokäyttöisyydessään helposti lähestyttävä. Pitempään puhelinta testattuaan voi kuitenkin helposti huomata puutteita. Windows Phone 7 on vielä toistaiseksi raakile.

Mikäli puhelimelta ei kuitenkaan vaadi juurikaan muuta kuin sulavan käyttöliittymän ja vikkelästi toimivan webbiselaimen, voi Omnia 7 olla oikea valinta. Valitettavasti yli 600 euron hinnalla tulee odottaa paljon enemmän, sillä puhelinkaupasta löytyy muun muassa lukuisia Android-puhelimia, jotka tarjoava vähintäänkin saman toiminnallisuuden huokeammalla hinnalla.

Samsung Omnia 7 hurmaa siis käytettävyydellään, mutta loppukädessä puhelinta ei halua ostaa lukuisista puutteista johtuen. Windows Phone 7 ei näillä esityksillä tule saamaan kovinkaan merkittävää jalansijaa matkapuhelinmarkkinoilla.

Testin loppuvaiheissa saimme kuulla Nokian ja Microsoftin yhteistyöstä, joka osaltaan voi tuoda helpotusta Windows Phone 7:n tuskaan. Todennäköisesti tämä yhteistyö tarkoittaa ainakin navigoinnin saapumista WP7-alustalle. Microsoft kertoi myös tärkeistä uudistuksista, jotka koskevat tämän vuoden aikana muun muassa tekstin kopiointia ja liittämistä, moniajoa, Twitter-integrointia sekä verkkoselainta. Edellä mainitut uudistukset ja yhteistyö Nokian kanssa edesauttavat Windows Phone 7 -alustan maailmanvalloitusta, mutta riittävätkö ne, se jää nähtäväksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (22)

JuhaW
JuhaW

1

"Uuden osoitteen kirjoittaminen tai esimerkiksi tabejen vaihtaminen vaatiikin puhelimen kääntämisen takaisin pystyasentoon. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että puhelin ei tue selaimessa vaakatason QWERTY-näppäimistöä lainkaan."

Pieni virhe kyllä tässä, ettei tue LAINKAAN. Kyllä selaimessa voi kirjoitella vaakatasossa ihan normaalisti esim. lomakkeille, foorumeille, mihin tahansa tekstikenttiin, ainoastaan selaimen omissa toiminnoissa (esim. kirjanmerkin editointi jne.) ei toimi vaaka qwerty.

Vastaa
Anestic
Anestic

4

Joo apinoivat applelta kaikki ne syyt miksi en ikinä hanki iphonea... Eli en myöskään näihin kajoa. Symbian oli parempi. Avointa sen olla pitää. Mitään zuneja...

Vastaa
Routalempi
Routalempi

6

Eiköhän noihin Meego laitteisiin ilmaantune mahdollisesti edukaskin tapa tutustua, jos se ZTE tosiaan Meego puhelimiakin markkinoille tuo. Ehkä hyvä kakkosluuri moista kaipaavalle (siis kakkosluuria), joskaan Nokian UI:ta näissä ei toki tule olemaan (ellei sitten Nokian Meego laite tule ensin ja myös Nokia UX:n osalta avoimena koodina).

Vastaa
miksuh2
miksuh2

7

Sen mitä itse olen noita WP7 luureja päässyt kokeilemaan, niin pakko sanoa että noi on ihan täyttä roskaa. Samanlaista roskaa kuin iPhone. En käsitä mitä huittoa Nokian tyypit oikeen on ajatellut. WP7 on todella alkeellinen ja suoraansanoen valtava harppaus taaksepäin Symbianiin ja MeeGoon verrattuna.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

8

Ja kuten noista videoista näkyy niin luurin käyttäöliittymä on vielä rumakin, ja toi alotusnäyttö on ihan turha kun siihen ei saa mitään widgettejä jne.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
stma (vahvistamaton)

10

Windows 3.1 oli moniajo, copy-paste, tuki socketeille, tuki 3. osapuolen natiivikoodille,...

windows phone 7:ssa ei ole mitään näistä ominaisuuksista. Wp7 julkaistiin noin 20 vuotta Win3.1:n jälkeen. Repikää siitä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
stma (vahvistamaton)

11

Windows 3.1 oli moniajo, copy-paste, tuki socketeille, tuki 3. osapuolen natiivikoodille,...

windows phone 7:ssa ei ole mitään näistä ominaisuuksista. Wp7 julkaistiin noin 20 vuotta Win3.1:n jälkeen. Repikää siitä.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

12

@7/8, "Samanlaista roskaa kuin iPhone". Asiahan nyt on niin että iPhone menee kuin kuumille kiville eikä siinä Nokia katso herra miksuh2:n mielipidettä.
On myös vaikea ottaa tosissaan henkilöä kenen mielestä Symbianin käyttöliittymä on kauniimpi kuin WP7. Luulisi myös tajuavan että live tilet voivat toimia myös "widgetteinä". Meego-puhelimesta tuskin tiedät mitään, joten siitä on turha huudella.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Asentaja123 (vahvistamaton)

13

@10 Osuit asian ytimeen :)
@4 Samoilla linjoilla, mutta ehkä yhteistyö Nokian kanssa korjaa nämä lukuisat puutteet, ennenkuin ensimmäinen Nokian WP7 puhelin tulee kauppoihin.

Vastaa
Michelola
Michelola

14

en vieläkään tajua tota avoimuudesta hössöttämistä, siitä ei ole mitään iloa käyttäjälle. Ihan yhtä helposti niitä ohjelmia voi koodata suljetullekkin systeemille. Ohan se nyt nähty mäccien ja windowsien kanssa pc-puolellakin että niillä on miljoona kertaa enemmän ja laadukkaampia ohjelmia kun avoimella linuxilla jolla on lähinnä jotan kellarissa asuvien nörttien viritelmiä jotka ei toimi. Lisäks iPhone puhuu puolestaan.

Vastaa
perhana
perhana

15

moniajosta eräs pointti...
androidissa on moniajo, ja yksi android-marketin ladatuinpia ohjelmia onkin sitten yllättäen Advanced Task Killer joka sulkee moniajossa auki olevat ohjelmat.
Eli, ensin vingutaan sitä moniajoa, ja sitten kun se saadaan, halutaankin ohjelma joka kumoaa sen moniajon?

Vastaa
Thor1993
Thor1993

16

@15
Ehkäpä se, että halutaan moniajo ei tarkoita sitä, että halutaan pitää kaikki ohjelmat samaan aikaa päällä ja akkua viemässä. Tarkotus ehkä on valita ne tarpeelliset ohjelmat sinne päälle ja karsia turhat.

Nythän se pitäs olla varma et syksyl (ennen ku Nokia tuo ekan WP7 puhelintaan kauppoihin) tulee moniajo ja muita tärkeitä juttuja ja ennen sitähän on jo copy-paste etc. saatu. Ehkä tosta vielä tulee jotain hyvää.

Vastaa
pitokokka
pitokokka

18

Pettymys, lähtien Zunesta ja moniajon puutteesta. Usein tulee surffailtua / muuta tehtyä musiikin kuuntelun lomassa. Oletin, että Windowsin avulla päästään ylimääräisistä ohjelmista eroon. Miks kummassa pitää jotain Zunea käyttää. Asennappas zunea joka koneeseen, missä puhelinta käytät. Kännykkää tulee käytettyä mm. kamerana ja kuvat sirrettyä työkoneeseen. Teemojen muuttaminen on älypuhelimessa perusjuttuja.

Jospa sitä vielä ostaisi yhden / pari symbiania, kun nyt jo tietää mistä mikin suunnilleen löytyy.

Tarkoittaako Mikkiksen ja Noksun yhteistyösoppari sitä, että mikkis maksaa Noksulle WP7 uskottavuuden kasvusta ja kehitystyöstä käytettäväksi älypuhelimeksi? Taitaa symbian säilyä markkinoilla vielä vuosia.

Vastaa
perhana
perhana

19

@18
Ja jälleen eräs joka itkee moniajon puuttumista edes tietämättä mihin sitä tarvitaan lol
WP7:ssa kyllä voi tietääkseni aivan hyvin musiikin kuuntelun lomassa surffailla tai tehdä mitä tahansa, ilman sitä täydellistä moniajoa kolmannen osapuolen sovelluksille joka siihen on tulossa myöhemmin.
Tässä varsin hyvä video siitä mitä kaikkea voi samanaikaisesti tehdä, ilman moniajoa: http://www.youtube.com/watch?v=bn15FHZjSPs

Vastaa
juzzlin
juzzlin

20

Itseäni tuossa eniten haittaa Zune-pakko. WP7 vaikuttaa yhtä suljetulta vankilalta kuin iPhone. Ellei jopa pahempi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
600€?! (vahvistamaton)

21

Vaikuttaisi ihan hyvätlä puhelimelta...jos se maksaisi satasen tai hieman yli. Mutta 600?? Jaahas? Itselläni on Huawein Ideos X5. Maksaa hieman yli 200€, 3g mukana. Kulkee android 2.2:lla ja kamera on 5 megapixeliä. Eli toisin sanoen kaikki on joko vähintään yhtä hyvää tai parempaa kuin tässä puhelimessa. Näyttökin on suht iso. (googlettakaa vaikka puhelin)

Kuka siis oikeasti tuhlaisi rahansa tähän puhelimeen kun saa jopa paremman 3 kertaa halvemmalla? En vaan käsitä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
600€?! (vahvistamaton)

22

Vaikuttaisi ihan hyvätlä puhelimelta...jos se maksaisi satasen tai hieman yli. Mutta 600?? Jaahas? Itselläni on Huawein Ideos X5. Maksaa hieman yli 200€, 3g mukana. Kulkee android 2.2:lla ja kamera on 5 megapixeliä. Eli toisin sanoen kaikki on joko vähintään yhtä hyvää tai parempaa kuin tässä puhelimessa. Näyttökin on suht iso. (googlettakaa vaikka puhelin)

Kuka siis oikeasti tuhlaisi rahansa tähän puhelimeen kun saa jopa paremman 3 kertaa halvemmalla? En vaan käsitä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.