Nokialta ohjelmistopäivitys: Symbian Anna

47
Manu Pitkänen

Nokialta ohjelmistopäivitys: Symbian Anna
Nokia on tänään julkistanut uusia puhelinmalleja ja päivitetyn version Symbian-käyttöjärjestelmästä. Uudistettu ohjelmisto tunnetaan nimellä Symbian Anna ja se tulee esiasennettuna tänään julkistettujen X7-00- ja E6-00-puhelimissa.

Symbian Anna on käytännössä PR 2.0 -päivitys, josta verkkoon on vuotanut lukuisia hands on -videoita. Se tuo kosketusnäytöllisiin nokialaisiin pystysuuntaisen QWERTY-näppäimistön, uudistetun verkkoselaimen, uudet ikonit, päivitetyn karttapalvelun ja sulavamman kotinäkymien selailun. Anna-päivitys tulee myöhemmin N8-, E7-, C7- ja C6-01-puhelimiin.
Nokia julkisti ohjelmistopäivityksen lisäksi kaksi kosketusnäytöllistä Symbian-laitetta. Nokia X7 ja E6 saavat uuden ohjelmiston heti julkaisusta. Nokia X7 on neljän tuuman AMOLED-kosketusnäytöllä varustettu viihdepuhelin ja Nokia E6 puolestaan pienellä, mutta tarkalla kosketusnäytöllä varustettu patukkamallinen bisnespuhelin. Molemmista puhelimista löytyy 8 megapikselin EDoF-kamera, microSD-muistikorttipaikka sekä Bluetooth, WLAN ja GPS. Alla puhelimien esittelyvideot.

Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
145 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Motorola Moto g32 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto g32
130 € CDON
169 € Power
204 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Kommentit (47)

JussiFX
JussiFX

2

@1: tuskinpa noidenkaan kaiuttimien ääni tulee olemaan sellaista hifiä että sitä kukaan kauaa jaksaisi kuunnella.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

5

@2 JussiFX

> tuskinpa noidenkaan kaiuttimien ääni tulee olemaan sellaista hifiä että
> sitä kukaan kauaa jaksaisi kuunnella.

En menisi vähättelemään. Oletko koskaan oikeasti kuullut millanen ääni Nokian musiikkipuhelinten kaijuttinmista lähtee? Niissä nimittäin perinteisesti on uskomattoman hyvä äänenlaatu. Esimerkiksi Nokia 5800 XPressMusicissa on käsittämättömän hyvät kajarit vaikka ne on niin pikkuruiset. Sitä ei pysty kirjottamalla mitenkään kuvaamaan, ne pitää itse kuulla. ja siis äänenvoimakkuus on toinen juttu, jollain käsittämättömällä tempulla niistä pienistä kajareista saa melkosesti ääntä ulos.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

6

@5 paskat kaiuttimet on N 5800:ssa voi olla et on paremmat ku muissa puhelimissa mutta joka tapauksessa hirveetä kuraa. Ne on soittoääniä sekä kaiutin puheluita varten! Joka muuta väittää on väärässä!
Sent from my iPad 2

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

@6 sirkuttaja

Toisinsanoen et ole koskaan kuullut musaa soitettavan esim 5800XM:n kaijuttimilla. Eihän ne nyt tietenkään millekään täysin varustellulle hifistikorireatterille pärjää, mutta se tuskin on tarkotuskaan. Kuitenmkin niissä kajareissa ON uskomattoman hyvä äänenlaatu.

Vastaa
kaarlo1
kaarlo1

10

Kaiuttimet olikin keskeinen osa tätä uutista..

Loistava nimi Sympparille. Se olisi voinut yhtä hyvin olla vaikka Hilja tai Kari Tapio niin se vetoisi siihen ainoaan ostajaryhmään mitä noksulla on jäljellä = keski-iän ylittäneet miehet.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

11

Hieno päivitys, ei voi olla pitämättä siitä suunnasta, mihin Symbian on menossa. Ja vaikka iPojat kuinka ilkkuvat, Symbian on maailman käytetyin älypuhelinsofta (tai oli ainakin hetki sitten :D).

@10 Joo, Annathan ei oo perinteisesti Apple-miehiä kiinnostaneet. No news there.

X7:stä tykkään erityisesti, mielenkiintoisesta muotoilusta ja lupailluista multimediaominaisuuksista, eritoten musiikkipuolella.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
notervegei (vahvistamaton)

12

@10

No huhhuh... Ainoa valmistaja jonka puhelimiin voi luottaa. Kokeiltu on muut, mutta ainoa mikä toimii puhelimena loistavasti on Nokia. Ja olenpa aika kaukana vielä määrittämästäsi ostajaryhmästä. Iphone kutkuttaa ainoastaan puppelipoikia ja jälkeenjääneitä ja Android täydellisiä tekniikka friikkejä. Nokiaan taas voi luottaa, jos kaipaa hyvää puhelinta / navigaattoria / kameraa. En siis pelaa pelejä ja katsele elokuvia puhelimesta. Sitä varten on läppäri/PC/televisio.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sirkuttaja:

paskat kaiuttimet on N 5800:ssa voi olla et on paremmat ku muissa puhelimissa mutta joka tapauksessa hirveetä kuraa. Ne on soittoääniä sekä kaiutin puheluita varten! Joka muuta väittää on väärässä!

Kateuden ääni koviten puhuu. Ipädissäs ei taida olla minkäänlaista äänenLAATUA.

Minulla on itselläni Nokia 5800 XpressMusic, ja äänenlaatu todellakin on aivan uskomattoman upea. Bassoakin löytyy. Ja ihan tiedokses vaan, vaikka väitätkin, että ne on tarkoitettu soittoääniä ja kaiutinpuheluita varten, niin tämä puhelin on nimenomaan MUSIIKKIPUHELIN. Varmaan harmittaa kun applella ei ole semmoisia. Nyyh.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

14

@13 Kerroppas nyt mistä 5800:n ominaisuudesta olisin kateellinen. Myönnän että siinä varmasti on parempi kaiutin whii!! Mutta siinä se sitten onkin. Kerro ihmeessä jos olen väärässä! Itseasiassa pidän jokaista iPhonea noin suurinpiirtein 1000 kertaa enemmän musiikkipuhelimena kuin 5800 surkeine soittimineen ja kuppasine kosketusnäyttöineen ja käyttöliittymineen. Ei millään pahalla, mutta on se nyt vaan niin paska "MUSIIKKIPUHELIN" ps. kokemuksen syvällä rintaäänellä!

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

16

Ja lisätään vielä että kaikissa iphoneissa ja ipadeissä on aivan lyömätön hifitason linjalähtö ja puhun nyt taajuusvasteesta! Tämä asia selkenee monista testeistä. Esim. MB & TM

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

18

@14.

Ootko sä vähän hidasälyinen tai muutenvaan niin applelle antautunu, että et tajunnu mistä on kyse? Kysehän oli niiden kaiutinten äänenlaadusta. Ei mistään muusta.

Vastaa
kaarlo1
kaarlo1

19

@11 Minä en kuule koske omenaan enkä palvo Jobsia.

@12 Eipä mun samsungissa ole ollu mitään valittamista vuoden aikana. Voisin lisätä sun listaan "en kuvaa puhelimella kun sitä varten on digipokkari/järkkäri".

En minä mitään halua alkaa kinaamaan mielipiteistä. Se ken haluaa käyttää Symbiania niin ihan vapaasti, ei se minulta pois ole.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

20

Sitäpaitsi mä en kaipaa mobiililaitteessani mitään super HAIDEFINITION hifiäänentoistoa kun se kuitenkin katoaa kuulokkeiden häiriöihin ja taustameteliin. Mulle riittää toi 5800 ihan täydellisesti äänenlaadultaan. Se korvaa mp3 soittimenkin.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

22

@19 miksi sun samsungissa pitäisi olla jotain valittamista? Jos multa kysytään niin samsungilla on markkinoiden parhaimpia puhelimia! Ja uusimman tabletin myötä myös markkinoiden parhaimmistoon kuuluva tabletti. Ja mihin listaan lisäisit? Olen kyllä samaa mieltä tuosta kamerasta itsekkin hoidan kuvaamiset järkkärillä. Toki on hyvä asia jos puhelimessa on hyvä kamera koska järkkäriä ei aina ole mukana!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eriystävä (vahvistamaton)

23

Ei nyt hyvää päivää.. :D Mikä tän "sirkuttajan" ongelma oikein on? "Minä minä minä olen oikeassa ja kaikki muut mielipiteet ovat vääriä ja mää oon alffauros!" -.-

Vastaa
Routalempi
Routalempi

24

@10 Näinpä.. Kommentteja lukemalla luulisi tosiaan että Nokia julkaisi kaiuttimet. :)

Edit: Muokataan nyt senverran, että kommentoin itse uutistakin. Täytyy sanoa että E6 kiinnostaa periaatteessa jonkinverran (en tule kyllä ostamaan), sillä pysty qwerty on vaan "mun juttu" ja N8 tekis mieli heittää seinään aina kun pitää viesti kirjoittaa (kärjistetty heitto). Toisaalta tästä päästäänkin tuohon Symbian päivitykseen. Pystytilan qwerty viimeinkin. Vielä kun ne olis saanut vihdoin swypeen tuen suomen kielelle, jotenkin tuntuu että tämän N8:n viimeinen toivo pysty qwertyn kera, mitä viestien kiroitteluun tulee. Toki asiaan vaikuttaa sekin että olen tottunut E71:stä käyttämään + yritän suht nopeasti naputella, niin eihän se hipaisu näytöllä tarvi paljoakaan tökkiä kun menee väärin. :)

Mutta tosiaan selvennyksenä mainittakoon, että N8 on itselleni se viimeinen Symbian puhelin, uutta luuria katselen sitten 2012 kun on jokunen Windows phone luuri Nokialta ulkona, ja niitä sitten vertaan muiden valmistajien luureihin (ei Windows Phone kuitenkaan muilta...).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
raikas anna? (vahvistamaton)

25

Nokian kurssi -3,58 %

Ilmeisesti joku muukin kuin minä ihmettelee, että mitä ihmettä nokia touhuaa. Melko vitsi ollu tämä päivä ja noksun "uutuudet"

Vastaa
miksuh2
miksuh2

26

@14 sirkuttaja

> @13 Kerroppas nyt mistä 5800:n ominaisuudesta olisin kateellinen.
> Myönnän että siinä varmasti on parempi kaiutin whii!! Mutta siinä se
> sitten onkin. Kerro ihmeessä jos olen väärässä! Itseasiassa pidän
> jokaista iPhonea noin suurinpiirtein 1000 kertaa enemmän
> musiikkipuhelimena kuin 5800 surkeine soittimineen ja kuppasine
> kosketusnäyttöineen ja käyttöliittymineen. Ei millään pahalla, mutta on
> se nyt vaan niin paska "MUSIIKKIPUHELIN" ps. kokemuksen syvällä
> rintaäänellä!

Ensinnäkin. Symbianin soitin on kyllä minusta oikein hyvä siihen tarkoitukseen mihin se on tehty, eli musiikin toistamiseen. Soitrimen äänenlatu on hyvä, soittimessa on taajuuskorjaun jolla voit valita eri musiikkityylien välillä, soittimessa on asetukset sävukorostukselle, äänen tasapainolle ja stereokorostukselle. Soitin nopea ja helppo käyttää, Voit tehdä soittolistoja, valita kappaleita albumeittain, artisteittain, säveltäjittäin jne jne. Lisäksi se toimii yhteen Mobbler last.fm clientin kanssa, joten scrobblaus onnistuu.

Toisekseen mitä ihmeen tekemistä kosketusnäytöllä on musiikiopmionaisuuksien kanssa? Itse 5800XM luurin omistaneena olen ollut aivan tyytyväinen kyseiseen älypuhelimeen, Toki nyt mulla E7 on korvannut 5800XM:n mutta en silti lähde tuota vanhempaa luuria tuollalailla haukkumaan. En ole aikeissa luopua 5800XM luurista koska käytän sitä sovellusteni testaamiseen S60 5th edition luureilla.

@16 sirkuttaja

> Ja lisätään vielä että kaikissa iphoneissa ja ipadeissä on aivan
> lyömätön hifitason linjalähtö ja puhun nyt taajuusvasteesta! Tämä asia
> selkenee monista testeistä. Esim. MB & TM

No jos tolle linjalle lähdetään, niin lisätään nyt myös, että esim N8:ssa ja E7:ssä on Dolby Digital Plus audioulostulo HDMI:tä käytettäessä älypuhelimen ja kotiteatterin välillä, onko iPhonessa? Ei taida olla.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

27

Näyttää tää keskustelu liittyvän pitkälti tuohon musiikipuoleen, joka on vähän hassua uutisen otsikkoon nähden :) Mut tuo toki johtunee siitä, että tämä ja tuo toinen uutinen X7 ja E6 luutreihin liittyen oli aluksi yhtenä artikkelina.

Mut jospa palattas aiheeseen :)

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

30

Kerroppas nyt sitten, että miten se eroaa. Kyllä siinä on ihan virallisesti HDMI! ja kaikki mitä puhelimessa näkyy tulee HD:nä ulos! Ja mä sanoin Dolby digital 5.1 :) lol. Ja eikö noklassa sitten ole USB on the go:ta kun siinä on adapteri:D

Vastaa
miksuh2
miksuh2

31

@30 sirkuttaja

> Kyllä siinä on ihan virallisesti HDMI!

Eikä kyllä todellakaan ole,

> ja kaikki mitä puhelimessa näkyy tulee HD:nä ulos!

No se nyt ei yksinään tarkota, että puhelimessa olisi HDMI yhteensopiva ulostulo.

> Ja eikö noklassa sitten ole USB on the go:ta kun siinä on adapteri:D

Toi on täysin eri asia. Se adapteri on vain adaperi kahden erilaisen USB-liittimen välillä, ei mitään sen monimutkasempaa. N8:ssa ja E7:ssä itsessään on tuki USB-OTG:lle. Se tuki on puhelimen USB-portissa ja ohjelmistossa itsessään.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

32

@30

iPhonessa ei ole virallisesti hdmi liitäntää. Siihen saa hdmi adapterin joka on eri asia kuin liitäntä. Samaa paskaahan sieltä tuutista kyllä tulee ulos, mutta Applella on omat metkut mielessä. iPhoneen tarvitset sen 50e maksavan jobbsin munakarvoista kudotun adapterin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

33

@30 sirkuttaja

Ja viitsisitkö mennä hastamaan riitaa johonkin muualle, vai pitääkö mun tulla lataamaan täyslaidallinen mielipiteitäni iPhonesta seuraavaan iphone ketjuun? Tässä ketjussa ei ole kyse iPhonesta jos et nyt ole sattunut huomaamaan.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

34

Eli onko se nyt sitten niin että jos puhelimessa ei ole HDMI liitintä mutta valmius hdmi:lle niin siinä ei sitten virallisesti ole HDMI:tä? :) aika hauska ajattelutapa mulla ei ole telkkarissakaan korttipaikkaa siihen joutuu ostamaan sellasen adapterin:) joten eikö siinä ole sitten virallista korttipaikkaa:)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

35

@34

Jos puhelimessa ei ole HDMI-liitäntää, niin siinä ei ole sitä. Mikä tässäö on niin vaikeaa ymmärtää? En minäkään väitä, että N8:ssa ja E7:sä olisi DVB-H vastaanotin, vaikka siihen saakin kytkettyä sellaisen USB-OTG:n kautta.

Vastaa
akse
akse

36

@25

"Nokian kurssi -3,58 %

Ilmeisesti joku muukin kuin minä ihmettelee, että mitä ihmettä nokia touhuaa. Melko vitsi ollu tämä päivä ja noksun "uutuudet""
Perus markkinat.. sijoittajat odotti jo windows phone julkaisuja ja vaikka mitä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

37

@36 akse

> Melko vitsi ollu tämä päivä ja noksun "uutuudet""

Ja höpön löpön, tämän päivän uutiset on ehdotomasti hyviä, vaika joillain teillä näkyy olevan hirveä tarve hukuttaa hyvät uutiset loanheiton alle.

> Perus markkinat.. sijoittajat odotti jo windows phone julkaisuja ja
> vaikka mitä.

Niin paljos se kurssi putoskaan sillon kun Nokia ilmotti ottavansa käyttöön WP7:n? Eihän se pydonnu kuin jotain 30% tjsp. Sitäpaitsi tuskin nyt kukaan mitään WP7 julkistuksia vielä odotti, koska on hyvin selvästi sanpttu jo ettei niitä nähdä markkinoilla ennen ensivuotta. Eihän Nokia ja microSoft ole edes allekirjottanut lopullista sopimusta vielä.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

38

@34
Jos ymmärtäisit usb-porttien päälle, niin tietäisit, miksi usb-otg:hen liittyvä adapteri on käytännössä tällä hetkellä järkevä ratkaisu. Et kuitenkaan tarvitse adapteria, jos sinulla on esim. microB-miniA -kaapeli (riippuen laiteparista); aivan standardin mukaisilla liittimillä varustettu kaapeli.
Eli lyhyesti: analogiasi on tyhmä.

Edit: osoituksen korjaus

Vastaa
Mauriland
Mauriland

41

Hitsi kun olisikin tiennyt että toi E6 tulee jo niin olisi viivästyttänyt uuden työpuhelimen hankintaa. tai siis vanhan liisaria jatkanut :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

42

@36

Koko Helsingin pörssi reilussa 1,75% alamäessä. Edellisenä päivänä Nokia oli noussut jokseenkin vastavirtaan. Näillä julkistuksilla ei juurikaan merkitystä näihin lukuihin.

On se kyllä kiva, että nuorisokin on nykyään kiinnostunut pörssikursseissa ja monikansallisten yhtiöiden pörssiarvoista. Ei se todellakaan ollut niin omassa nuoruudessani.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

43

Voi nyyh nyyh, jos HDMI liitin on adapterilla ni se ei käy ku se ei oo virallinen liitin. Voi antakaa mun kaikki kestää! No mut any way. Ja Miksuh2 mun eka viesti ei liittynyt mitenkään iphoneen vaan siihen että miten musta on ihan sama millaiset kaiuttimet puhelimessa on. Ower and out!l

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
notervegei (vahvistamaton)

44

@19

No eipä olekkaan mitään pois. Kunhan vain kommentoin, että turha yleistää. Symbianit ei omasta mielestä häviä juurikaan ollenkaan nykyisillä päivityksillään andoidille/iOS:lle. Toki pientä viilausta vielä kaipaisi esim. selaimeen, mutta se nyt on melkoisen pieni asia ja toimiihan tuo nykyinen/Opera täysin riittävästi puhelimelle. Toki digipokkari on vielä ihan käytännöllinen, mutta esim. N8 kamera voittaa jo monta oikeeta pokkariakin laadullisesti ja osittain tekee pokkarin turhaksi nykyisin.

Vastaa
Mauriland
Mauriland

45

@44 tuon kameran huippu laadun takia päätin päivittii oman Nokia 3110:n tuohon N8:iin. oli tarvetta uudelle kameralle ja jättää leikkimiset pois työpuhelimesta.

Vastaa
akse
akse

46

@37 & @42

Jos ette huomannu ni quotesin kommentissani 25:sta.. mutta samapa tuo.

Monesti ollu nokian kanssa viimeaikoina kun on julkaistu jotain uutta niin kurssi on aina hieman notkahtanu, eipä tolla 3% paljon merkitystä ole aika pohjalla oli kurssi helmikuun lopulla, siitä on tultu vähän ylöspäin. Tosin koko pörssin alamäki muutenkin vaikuttaa asiaan.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tnoi:

@38

Mitäs mä oon usb-porteista puhunut? Vai tuliko viestiin väärä numero?


Jep, oli tarkoitettu #34. Pahoitteluni!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.