Nokialta lipsahti: Symbian Belle saapuu jo keskiviikkona

52
Teemu Laitila

Nokialta lipsahti: Symbian Belle saapuu jo keskiviikkona
Vaikka Symbian Anna on vasta saatu suomalaisiinkin Symbian-puhelimiin, on seuraava Belleksi nimetty versio jo lähtökuopissaan. Nokian viralliselle Facebook-sivustolle on ilmestynyt laskuri, joka vaikuttaisi laskevan aikaa seuraavan isomman Symbian-päivityksen julkaisuun.

Pocket-lint-sivuston uutisen mukaan mystiseksi tarkoitetun laskurin merkitys paljastui vahingossa, kun Flash-animaation tiedosto oli nimetty osuvasti belle_fb_TeaserMain.swf -nimellä. Tiedoston nimi muuttui vikkelään ensimmäisten kommenttien jälkeen, mutta tulevan julkistuksen luonne vaikuttaisi selvältä.

Jos seuraava Symbian-versio saapuu jo tällä viikolla, se tuo mukanaan ainakin Android-tyylisen pudotusvalikon huomautuksille sekä tehokkaamman TaskSwitcher-ominaisuuden ja mahdollisuuden nopeisiin siirtymiin sovellusten välillä. Nettiin vuotaneissa videoissa on esitelty myös uutta sovelluskauppaa, josta on poistettu kokonaan Nokian hylkäämä Ovi-brändi.
Symbian Belle ei ole pysynyt muutenkaan erityisen salaisena, sillä pitkin blogosfääriä on jo nähty useampia Bellen toimintaa esitteleviä videoita.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 V – hinta laskenut -27%

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -19%

Apple iPhone SE (2022)
402 € Hobby Hall
499 € Gigantti
499 € Power

Alin hinta viikko sitten: 499 €

Motorola Moto G13 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G13
123 € Hobby Hall
131 € Proshop
145 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentit (52)

Anonyymi käyttäjä
vierasx (vahvistamaton)

4

Ei kyllä tosiaan mitään järjen jättiläisiä ole nämä Nokian miehet...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Vesssku (vahvistamaton)

6

Ei tuota kyllä vielä Suomen nokialaisiinkaan... Ainakaan Noksun C6-01:stä en ole keneltäkään kuullut, että olisi löytynyt asennettavaksi...

Vastaa
lunkwill
lunkwill

7

Kyllä Annaa alkaa olla tarjolla, ainakin C7 sai omansa viime viikolla.

Eikähön julkistuksessa ole kyse jostain Bellen sisältävästä puhelimesta, esim 700 tai vastaava. Belle tuskin tulee vanhoihin luureihin pariin kuukauteen tarjolle. jos ees tänä vuonna...

Vastaa
miksuh2
miksuh2

8

Suht yllättävää, jos Belle tulee näin pian, ei se tietemkään mahdotonta ole. Ehkä pikemminkin arvelisin kyseessä olevan N8:n kamerapäivitys, mutta tuo animaation nimi tosiaam viittaisi Belleen. Ehkä Annan julkaisun diirtyminen elokuulle aiheutti tälläisen erikoisen tilanteen. Mielenkiintosra nähdä mistä on kyse.

Vastaa
SirWirtanen
SirWirtanen

10

Kyllä Belle tulee kaikille Symbian 3 luureille. Ja todella yllättävää jos se tulee jakoon jo nyt, aattelin että siinä olisi mennyt vähintäänkin se 3 kuukautta. Mutta todella hienoa jos näin on!

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

11

Anna on viimeinen Nokian sisällä kehitetty päivitys Symbianille, seuraavat tulevat Accenturelta mistä varmaankin johtuu että se saattaisi hyvinkin olla jo valmis.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

12

QtQuick Components julkastiin jokin aika sitten ja omiin sovelluksiin voi jo tehdä Symbian Belle -tyylisiä käyttäliittymiä. Lisäksi Symbianin uusittu UI guidelines -dokumentaatio julkastiin jokin aika sitten. Eli ei ole mitenkään mahdotonta, että Symbian Belle on jo valmis ainakin viralliseen esittelyyn. Eli jännä tosiaan nähdä mistä tässä on kyse :)---k:ssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
penapp (vahvistamaton)

13

"tehokkaamman TaskSwitcher-ominaisuuden ja mahdollisuuden nopeisiin siirtymiin sovellusten välillä"

Mitä ihme jauhantaa tämä on. Nämä ovat vanhoja symbian-ominaisuuksia. Sen sijaan jätettiin mainitsematta mm. kokonaan uusittu graafinen ulkoasu ja työpöydät.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

Nyt pitää sitten vain kestää jännityksessö pari vuorokautta, ilkeitä tämmöset teaserit :-D Helvetin hienoa kyllä, jos kyse tosiaan on Symbian bellestä.

Vastaa
Raattis
Raattis

15

Symbianhan alkaa näyttää jo siltä, mitä sen ois pitänyt olla N97:n aikaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Enpä kyllä usko, että tälläkään Android- saatika iPhone-käyttäjiä saadaan vaihtamaan leiriä.

Vastaa
akse
akse

16

Luulisin että Belle on jo Nokian sisällä hyvin pitkälti tehty valmiiksi.

Anna myöhästyi noin ½ vuotta joten en ihmettelisi kun jos Bellen kimpussa on ollut eri tiimi että se voisi olla jo pian valmis.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ce (vahvistamaton)

18

@17 Kylläpä noita Belle tietoja on tihkunut jo ennen koko Accenture liikkua eli eiköhän Belle ole vielä Nokiassa kehitetty. Seuraavat saattavat olla jo Accenturen käsialaa?

Vastaa
syrtek66
syrtek66

19

Belle:ssä on näköjään pantu Avkon ja FEP lahterin penkille, mielestäni vielä Annassa Avkon paistaa lävitse joissakin kohteissa. Anna ja Belle on tosi hyviä esimerkkejä siitä miten nopeaa ja hyvää jälkeä QT Quick saa aikaan kuitenkaan käytettävyyden kärsimättä, päinvastoin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Herätys (vahvistamaton)

20

@4 Eiköhän nämä "vuodot" ole aika harkittuja näinä päivinä. Kuka uskoo että luureja jää vahingossa baariin, tai nettiin julkaistaan jatkuvasti vahingossa videoita/kuvia...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rönnholm (vahvistamaton)

21

Eiköhän kyseessä liene 3 puhelinmallia joissa 1GHz professori ja Symbian Belle, oliko nuo nyt mallit Nokia 600 Nokia 700 ja Nokia 701.fi.moinifo.com taisin tuon suuntaista sanoa. Tarkistakaa tarkemmin sieltä, itse luurilla kirjoitan.. Tuo kuulostaakin todennäköisemmältä että enson nuo ja kuukaudesta kolmeen niin tulee päivitys vanhoihin malleihin. Mielelläni toki olisin väärässäkin.

Vastaa
akse
akse

22

@17 jep, mutta eikö tästä ole aikaa vasta jotain pari kuukautta, kun ulkoistivat. Kyllä niitä bellestä vuotaneita kuvia tais olla jo keväällä..

Vastaa
jkij
jkij

23

Kaikki symbian kehittäjät eivät ole siirtyneet vieläkään Accenturen palvelukseen. Vasta pieni osa. Tämä ei tapahdu yhdessä yössä.

Vastaa
elMiguel
elMiguel

25

Veikkaan myös että tämä menee kuten Anna julkaisun yhteydessä X7 ja E6 tuli myyntiin ensin ja sitten vasta päivitys vanhoihin malleihin. Eli nyt tulee myyntiin 700 tai vastaava belle käyttiksellä ja myöhemmin tulee päivitys vanhoihin malleihin, ei olisi mitään järkeä julkaista nuo päivitykset noin lähekkäin.

Vastaa
pitokokka
pitokokka

26

Ihan kivalta näytti video. Voisko videosta päätellä, että tulevista malleista jää fyysisiä näppäimiä pois? Mm. kamera, äänenvoimakkuus, lukitusnäppäin ja taidettiin myös valikkonäppäin esittää kosketusnäytöllä. En pidä suuntauksesta, lukitunäppäintä tulee käytettyä erittäin usein, samoin muita. Ehkä valikkonäppäin on turhin, sitten äänenvoimakkuus, kamera ja vähiten turhin on lukitusnäppäin.

Vastaa
Mobildude
Mobildude

27

Eiköhän kyse nyt ole ihan Bellen virallisesti julkaisusta...puhelimiin ladattavaksi ei varmasti tule vielä muutamaan kuukauteen, mutta eiköhän myytävissä malleissa tule näkymään tämän vuoden puolella.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

28

@25.

Mikäs siitä järjetöntä tekee? Kuluttajat saavat uskonsa takaisin Nokiaan ja saadaan tuo Symbian kuntoon. Ei kuulosta kovin järjettömältä minusta.

Vastaa
totaka86
totaka86

29

Kylläpä näyttää toimivan tos N8:s aikas loistavasti. En malta kyl oottaa että saa ton päivityksen tähä omaa N8:iin. Sitä odotelles ny ;)

Vastaa
elMiguel
elMiguel

30

@28
Kuka ostaisi uusia Belle pohjaisia puhelimia, jos sama toiminnallisuus on jo aikaisemmin tullut ilmaiseksi vanhoihin puhelimiin. Siksi oma veikkaus on että ensin myyntiin tulee pari belle mallia ja parin kuukauden päästä tuo tulee saataville vanhoihin malleihin.

En usko että yksi softa päivitys kääntää markkinoita yhdessä yössä, vaikka sitä onkin kehuttu merkittäväksi.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

34

Nokia ulkoisti Symbianin Accenturelle, mutta väki on edelleen Nokian leivissä. Loppuvuodesta siirtyvät vasta Accenturen nimen alle. Eli tästä itse vetäisin johtopäätöksen, että Symbian Bellekin on saanut alkunsa Nokian nimen alla ja sitä on Nokian toimesta myös kehitetty...

Loistavaa, jos Nokia saa Bellen pihalle jo nyt. En omista Symbian luuria, enkä ole ajatellut hankkiakaan, mutta nähtynä Belle on heti houkuttelevampi kuin aiemmat Symbianit (Annasta ei ole kokemusta tai näkemystä)...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
prprprpr-1-2-3 (vahvistamaton)

35

Jos symbian olisi ollut tuollainen "JO" pari vuotta sitten ei nokiakaan tässä kusessa olisi. ittellee olisi kelvannut aivan loistavasti.. ei olisi tarvinnut iphonea hankkia sillo.

Vastaa
elMiguel
elMiguel

37

@31
No jos uudessa mallissa saattaa olla vanhaan verrattuna hieman suuremmalla kellotaajuudella toimiva prossu, niin odotettavissa lienee suuri ostoryntäys heti kun laite tulee myyntiin.

Veikkaisin että suurin osa normaali ihmisistä tuskin on koviin vakuuttunut laitamaan rahaa uuteen malliin, jos tuo on ainut ero vanhaan.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

38

@37 No eikös iPhone toimi juuri näin. Uusi softa tulee vanhoihin luureihin ja uusien luurien mukana tulee nopeutta, uutta muotoilua yms. Miksi kukaan ostaa uuden iPhonen, jos saman softan saa vanhempiinkin?

Vastaa
elMiguel
elMiguel

39

@38 Jos olisin Nokialla töissä niin en lähtisi luottamaan siihen että uutuusmalli saa aikaan samanlaisen uskonnollisen massa hysterian kun Applen tuotteet tällä hetkellä. Mutta ehkä olen väärässä...Markkinointi saa ihmeitä aikaan.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

40

Niin että turha julkaista mitään, kun ei niitä kuitenkaan kukaan osta?

No selviäispä jo mitä markkinat mullistavaa tänään tapahtuu...

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

42

@39.

Eihän Nokialla olekaan tässä profitit nyt tavoitteena. Tarkoitus oli tuoda muutama 1GHz prosessorilla varustettu Symbiani markkinoille, jonka jälkeen yhtiö keskittyy 100% Windowsiin.

Mielestäni ihan sopivaa tasoitusta kilpailijoihin. Eihän Nokia tällä yritäkään markkinoiden huipulle, mutta mistäs sitä ikinä tietää mikä niitä kuluttajia innostaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tyki (vahvistamaton)

43

Nokia yrittää näillä päivityksillä saada myytyä varastossa lojuvia, flopeiksi osoittautuneita mallejaan Windows-puhelimien alta pois. Otan toki mielelläni vastaan vielä sen Belle-päivityksen eeseiskaani.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

44

@43

Ja höpön löpön. Ensinnäkin e7, n8, c7 jne ei ole ollut millään tavalla flopprka ja toisekseen et tainnut huomata, että Nokia just julkas uusia ältpuhelinmalleja Symbian Bellellä varustettuna.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

45

@42

> Eihän Nokialla olekaan tässä profitit nyt tavoitteena. Tarkoitus oli tuoda > muutama 1GHz
> prosessorilla varustettu Symbiani markkinoille, jonka jälkeen
> yhtiö keskittyy 100% Windowsiin.

Nokia on hyvin selvästi sanonut, että Symbiania kehitetään ja käytetään Nokian puhelimissa VÄHINTÄÄN VUOTEEN 2016 ASTI, SIIS VÄHINTÄÄN. En oikeen ymmärrä miksi tämä ei mene ihmisillä jakeluun.

Muistutetaan, nyt että älypuhelimia on ollut olemassa vain n. 10 vuotta ja Symbianilla on siis VÄHINTÄÄN viisi vuotta jäljellä. Täysin mahdollista on myös ettei Symbiania hyläyä senkään jälkeen, etenkin kun käyttöliittymäuufistus on nyt saatu hyvälle mallille ja tulevat päivitykset jatkaa sitö edelleen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
halvalla lähtee (vahvistamaton)

47

@44 Kyllä E7 isolta flopilta vaikuttaa, myynnissä puolisenvuotta ja hinta tippunut melkeinpä puoleen. Lähtöhinta 599e nyt irtoaa 323e. Sääliksi käy kytkyllä ostaneita.

X7 myös flopannut täydellisesti (ei yllätys). N8 myös flopannut odotuksiin nähden.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

48

@47.

En kyllä yhtään ihmettele jos on hinnat laskenu. Osakkeen arvoki hyppii hyppynarua ja sitä ei voi edes miksu kieltää.

Nokian puhelimet sairastaa sitä tautia mitä kärsin monta vuotta kunnes kyllästyin. Onneks vaihdoin merkkiä. Saa nyt nähdä vaihdanko takas Nokiaan. N9 on kiinnostava, mutta saa nyt nähdä tuleeko siitäkään yhtään mitään.

Vastaa
TTMT_271
TTMT_271

49

Jep, kyllä n9 näyttää jo vähän siltä, että Nokia voisi päästä takaisin jaloilleen. Itselläni n8, enkä kadu. Anna-päivitys oli mukava piriste, Belle-päivitys näyttää myöskin oikein mukavalta piristeeltä.
Varsinkin Iphonen omistaminen menettää todellakin merkitystään, jos uudet Nokialaiset kasvattavat laatua tähän malliin. Osakkeen hinta on kuitenkin hieman ennustamattomissa. Aina saa toivoa. Tuskin kellään suomalaisella pitäisi olla suurempaa ongelmaa sen kanssa, että suomalainen älypuhelinvalmistaja menestyy maailmalla mahdollisimman hyvin?

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

50

Ei toki, ainahan aikasemmin olen Nokiaa käyttänyt sen tähden, että se on suomalainen, mutta alkoi jo pänniä se, ettei ne koskaan toiminut. Vähän väliä sai laittaa huoltoon ja kun sieltä palasi niin samantien takas.

Jospa N9 tekis poikkeuksen tässä. Jää nähtäväksi.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

51

@47&48

Nokian nykymalliston myynti on huonoa ja siksi hinnat laskeneet vain koska Nokia ampui Symbianin alas keväällä. Toki ilmoittivat, että tukea ja kehitystä jatketaan ja uusia malleja tehdään vielä VUOSIA, kuten edellä todettua. Mutta vahinko tapahtui jo. Ihmiset ovat kuitenkin yksioikoisia ja hylkäsivät sillä hetkellä Symbianin. Väitän, että useat eivät edes tarkkaan tienneet tai tiedä vieläkään mikä Symbian on, mutta kun uutisista lukivat että Nokian luureja "ei kannata" ostaa, niin eivät ostaneet.

En väitä, että tämä olisi mitenkään ainut syy. Toki laatukin on ollut heikompaa kuin muilla, mutta kyllä tämä romahduksen viimeinen niitti oli. Kenties se oli tarkoituskin Nokian johdon suunnalta tai sitten vain melkoinen moka eFlopilta (tämän aika tullee näyttämään), mutta tulos on selkeä.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

52

No niin ja "vain" sana edellisessä oli vähän liikaa siinä alussa. Tämä varmistukseksi, ettei tarvi "innostua" liikaa. :p

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.