Windows Phone Mango ja HTC Radar testissä

14
Matti Robinson

Windows Phone Mango ja HTC Radar testissä
Puhelinvertailu.comin toimitukseen saapui testattavaksi HTC:n ensimmäinen Windows Phone Mango -puhelin. 7.5-versionumeroa kantavalla Windows Phone -alustalla varustettu HTC Radar on markkinoiden ensimmäisiä Mango-puhelimia. Versionumeroinnin perusteella päivitystä voidaan pitää merkittävänä, mutta ei maailmaa mullistavana. Onko Windows Phone nyt Mangon myötä valmis haastamaan iOS:n ja Androidin, ja miltä näyttää Nokian tulevaisuus alustan parissa?

Itse puhelin ei ole tässä tapauksessa kovinkaan erikoinen, sillä kyseessä on raudaltaan kuta kuinkin aiemmin Puhelinvertailu.comin testaamaa Samsungin Windows-puhelinta vastaava laite. Radarista löytyy 3,8 tuuman kosketusnäyttö, 512 megatavua RAM-muistia, 8 gigatavua tallennustilaa, 5 megapikselin kamera 720p-videokuvauksella ja kaikista tähänastisista Windows Phone -puhelimista tuttu yksiytiminen suoritin, joka hyrrää gigahertsin taajuudella.Keskitytäänpä siis Mangon tuomiin uudistuksiin. Pääosassa ovat uusi Internet Explorer 9 -selain, moniajonäkymä, sosiaalisten verkostojen integrointi ja Xbox Live.Puhelin

Käykäämme pikaisesti läpi itse puhelimen ominaisuudet. 3,8 tuuman kosketusnäytöllä varustettuna HTC Radar on keskikokoluokkaa. Kyseessä ei ole suurin, pienin, ohuin, paksuin, painavin tai kevein matkapuhelin.

Keskiverto kosketusnäyttöpuhelimen mitoissa oleva HTC Radar on valmistettu erittäin laadukkaasti. Lasipäälysteistä näyttöä ympäröi alumiinista valmistettu kotelo, joiden ylä- ja alapäässä on käytetty HTC:lta tuttua kumimaista ja pehmeää muovia. Muovin päällyste antaa paitsi laadukkaan tunnun puhelimelle, auttaa myös takakannen avaamisessa. Kannen avaamisesta huomioitavaa on se, että puhelin sammuu eikä lähde päälle mikäli kansi ei ole kiinni.

Puhelimen sivustoilta löytyy ainoastaan kolme fyysistä painiketta, jotka ovat kameran sulkijapainike, äänenvoimakkuuden säädin ja lukitusnäppäin. Lisäksi näytön alla on kolme, muistakin Windows-puhelimista tuttua painiketta. Puhelimeen voi liittää tuttuun tapaan kuulokkeet 3,5 millimetrin liitännällä ja lataus ja tietokoneyhteys onnistuu microUSB-liitännän avulla.

HTC Radarin sisuksissä hyrrää gigahertsin Scorpion-suoritin, 512 megatavua RAM-muistia ja Adreno 250 -grafiikkakiihdytin. Kamera on 5 megapikselinen ja sillä voi kuvata 720p-videokuvaa.

Kaiken kaikkiaan HTC Radar on onnistunut muotoilunsa ja materiaalivalintojen puolesta, mutta mitään uutta, mullistavaa tai muista WP-puhelimista poikkeavaa ei ole tarjolla.
Esimerkkikuvia:Käyttöliittymä

Windows Phone 7.5 tai Mango tuo muutamia tärkeitä uudistuksia paitsi maailmanlaajuisesti, myös erityisesti suomalaiskuluttajille. Suomalaisille erittäin tervetullut käyttöliittymäuudistus on suomen kielen tukeminen kautta käyttöliittymän. Käyttö onnistui aiemminkin moitteetta englanninkieltä hallitsevalta käyttäjältä, mutta nyt virtuaalinäppäimistöstä löytyvät odotetut ääkköset, joka helpottaa merkittävästi viestien kirjoittamista.

Yleisistä käyttöliittymäuudistuksista tärkein lienee moniajonäkymä, joka on täysin uusi ominaisuus Mangossa. Moniajo tosin ei ole vieläkään täydellinen, sillä se koostuu maksimissaan viidestä edellisestä sovelluksesta. Sovellukset tallentavat muistiin tilan, johon sovelluksen jätit siitä poistuessa, jonka lisäksi valtaosa tärkeimmistä sovelluksista toimii myös taustalla. Esimerkiksi verkkoselain lataa sivua taustalla samalla kun vaihdat musiikkisoittimesta kappaletta.

Käyttöliittymä ei muuten ole muuttunut kovinkaan paljoa. Muun muassa haku-nappi vie edelleen sovelluksesta tai sijainnista riippumatta internet-hakuun, joka on hieman harmittavaa. Yleisesti ottaen jo edellinen Windows Phone -versio toimi miltei moitteettomasti käyttöliittymän osalta, joten nyt moniajon myötä valittamiselle ei jää juurikaan sijaa.
Verkkoselain

Mangon tuomista uudistuksista yksi tärkeimmistä on Internet Explorer -mobiiliselaimen päivittyminen versioon 9. Microsoft kertoi Mangon julkistuksen yhteydessä, että sen IE9-mobiiliselain toimii käytännössä samalla tavoin kuin tietokoneversio. Desktop-moodissa puhelimen selain tunnistautuukin itseasiassa osittain pöytäkoneselaimeksi.

IE9:n tärkeimmät uudistukset ovat HTML, CSS ja Javascript -teknologioihin liittyviä parannuksia, joiden avulla verkkosivustojen renderöinti nousee uudelle tasolle. Uusi selain tukee HTML5-koodia, CSS3-tyylejä ja SVG-grafiikkaa. Chakra-moottori huolehtii puolestaan Javascriptin nopeasta toiminnasta.

Pieniä muutoksia on tehty myös verkkoselaimen ulkoasuun. Osoitepalkki on siirretty sovelluksen alareunaan ja näin on saatu lisää tilaa itse sivuston näyttämiseen.

Verkkoselain toimii siis nopeasti erityisesti monimutkaisemman HTML5- ja CSS3-sisällön kanssa, mutta pieniä puutteita edelleen on. Esimerkiksi RSS-syötteiden tilaaminen ei onnistu ja Flash-tukea ei ole.Marketplace ja Xbox Live

Microsoft on tuonut sovelluskauppa Marketplacen ja pelisovellus Xbox Liven Mangon myötä laajemmin myös suomalaiskuluttajille. Aiemmin rapakon tällä puolen toimimaton Xbox Live mahdollistaa nyt avatar-hahmot, achievementit eli saavutuspisteet sekä luonnollisesti Marketplacen kautta ostettavat pelit.

Marketplacen valikoima on kasvanut sitten viimenäkemän, mutta mitään hurraahuutoja se ei kuitenkaan aiheuta. Erityisesti ilmaissolvellusten vähäinen määrä harmittaa. Pelejä on kuitenkin maksavalle asiakkaalle tarjolla suhteellisen hyvin, ja laadunkin pitäisi olla kohdillaan. Pelejä selatessa käyttäjä saa ennen ostotapahtumaa selville onko kyseisessä pelissä saavutuksia (Xbox Live -merkintä), joka on varmasti monelle tärkeä kriteeri.
Yhteenveto

Ensimmäistä Windows Phone -puhelinta testatessa alusta vaikutti vielä raakileelta. Suurimpia puutteita olivat muun muassa moniajon, lokalisoinnin ja navigoinnin puutteelliset toteutukset. Osittain ongelmiin on tullut ratkaisuja. Lokalisointiongelma on poistettu täysin hyvillä suomennoksilla ja moniajo toimii hyvin, vaikka ei olekaan täydellinen.

Navigointikin on parantunut. Nyt karttasovellus mahdollistaa reitityksen, mutta vieläkään tarjolla ei ole ääniohjattua navigointia. Se jääneekin Nokian Windows-puhelinten valtiksi.

Vieläkin alustasta löytyy ärsyttäviä puutteita, mutta tukku pieni uudistuksia sekä muutamat tärkeät ominaisuuslisäykset nostavat Mangon huomattavasti aiempia alustaversioita kilpailukykyisemmäksi.

Luonnollisesti alustan hyvät puolet ovat säilyneet, ja muun muassa sulavuus ja selaimen toiminta ovat vain parantuneet. Lisäksi Xbox Live toimii nyt Suomessa sosiaalisine ominaisuuksineen. Kaverit, saavutukset ja avatarit löytyvät puhelimesta kuten konsoliversiosta.

Tällä hetkellä HTC Radar vaikuttaa ihan hyvältä valinnalta, mikäli ei haittaa että sovellusvalikoimaa on 300 000 sovelluksen sijaan 30 000 sovellusta. Noin 450 euron hinnalla se selvästi kilpailisi tulevien Nokian WP-laitteiden kanssa, mutta ne eivät ole markkinoilla vielä pariin kuukauteen -- HTC:n onneksi.

Uudistusten jälkeen Windows Phone vaikuttaa entistä huomattavasti paremmalta. Helposti lähestyttävää ja nopeatoimista käyttöliittymää kannattaa kokeilla, vaikka se ei varmasti kaikkien sydämiä sulatakaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Kommentit (14)

Anonyymi käyttäjä
trtr (vahvistamaton)

1

Kylläpä näyttää edelleen rumalta Windows Phonen käyttöliittymä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

3

Ainahan htc:n luureissa on olleet markkinoiden huonoimmat kamerat, mutta voisi kyllä hiukan jo pikkuhiljaa parantaa :) Ensimmäisen kerran kuulin htc:sta diamondin kohdalla ja silloin sen kamera oli aivan järkky ja edelleen ollaan paljon kilpailijoista perässä kameran osalta, tosin kehitystä kyllä tapahtuu mut ei sellasta vauhtia mitä pitäisi.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

4

No joo, ei nuokaan kuvat mitää huippuja olleet. Mutta Hyvä, että WP kehittyy jatkuvasti. Eiköhän siitä se iOS:n kanssa erittäin kilpailykykyinen alusta saada, mitä on odotettu. Varmasti vielä jotain hiottavaa, kuten aina on. Puhelin itsessään näyttää hienolta. Tosin, se hukkuu massaan kovin helposti.

Vastaa
djtob
djtob

6

Nokian navigoinnin valtiksi kannattaa laskea se, että voi ladata kartat muistiin ja silloin kykenee offlinessä ajelemaan. Tällaista ei ole muille saatavina eikä niillä todellista navigointia ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
EI kiitos! ;) (vahvistamaton)

7

djtob @
Entä sitten kun se Wintööt tai Symbioosi käyttis tilttaa kokonaan?. =(

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
EI KIITOS androidia! (vahvistamaton)

8

Mulla alkanu koko aja kaatuilee androidi puhelin. Ikinä kyl osta enään näitä linux virityksiä...!!! ;(
Windows phone vaikuttaa hyvältä, ei oo niin monimutkanen ku androidin ketale.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
s730 (vahvistamaton)

12

Myyjä ollut vähän ilkikurinen kun laittanut kamalan teräväkulmaisen Nokian Kauniin HTC:N rinnalle.

Vastaa
harhauta
harhauta

14

miksiköhän mistään ei saa lukea minusta oleellisimpia asioita windows phonesta ...millainen niissä on excelin ja wordin käyttötuntuma, pystyykö käyttämään.
Itelläni on jo ikäloppu windows mobile 6.0 varustettu ipaq jolla pystyn juuri tekemään sen minkä haluan mutta tekis mieli päivittää.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.