Symbianin seuraavat päivitykset ovat Carla ja Donna

28
Manu Pitkänen

Symbianin seuraavat päivitykset ovat Carla ja Donna
Nokia paljasti Meksikossa järjestetyssä kehittäjätapahtumassa seuraavien Symbian-päivitysten nimet: Carla ja Donna.

Ensimmäisenä ilmestyy Carla, jossa on uusi verkkoselain (v8) sekä parannetut tuet Dolby Surround- ja NFC-tekniikoille. Bellen seuraajassa on myös paremmat widgettiominaisuudet. Päivitys vaatii Symbian Latinon mukaan puhelimesta vähintään gigahertsin suorittimen, joten esimerkiksi Nokia N8 ei tule saamaan Carlaa.Donnan ominaisuuksista on vähemmän tietoa saatavilla, mutta siitä löytyy ainakin tuki tuplaydinsuorittimille.

Belle saapuu nykyisille Anna-puhelimille ensi vuoden alussa.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 V – hinta laskenut -27%

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -19%

Apple iPhone SE (2022)
402 € Hobby Hall
499 € Gigantti
499 € Power

Alin hinta viikko sitten: 499 €

Motorola Moto G13 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G13
123 € Hobby Hall
131 € Proshop
145 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentit (28)

ep_
ep_

1

Lupaavalta vaikuttaa. Symbianin kehitykseen on tullut sitä kaivattua vauhtia. Valitettavasti vain liian myöhään.

Vastaa
kodekn
kodekn

5

Hmm, muistelen, että N8:n julkaistuksen aikoihin oli Nokialtakin päin suoraan puhetta siitä, että Symbianin päivitykset jatkuvat uusille puhelinmalleille, eikä niin kuin oli tapana, että yksi malli saa vain muutaman korjauspäivityksen, muttei kunnon versio-päivityksiä.

Eikös tilanne nyt taas sitten olekin vähän samanlainen kuin ennenkin, että N8 ja E7 + muut saavat Bellen ja siinäpä se sitten olikin. Toki hyvä, että sentään Bellekin tuli, ei siinä mitään. Ja ymmärrän, että uudet ominaisuudet vaativat tehoja, mutta no, kuulostaa vähän kuitenkin kierolta.

Vastaa
foliomanne
foliomanne

6

No voe helevatti!! Pitää siis laittaa kaikki usko pelleen. Tosin faktahan oli, että N8:ssa käytettiin jo valmiiksi antiikkisia osia. Silti miten voi nokian kokoiselta firmalta kestää yli vuosi!!! saada puhelimen yläkulmaan kello? Ehkä ne joutuu optimoimaan, että prossu jaksaa pitää edes kellon ajassa.

Jos nokia tekis fiksun päätöksen, ni ne antais ihmisten vaihtaa ainakin E7 ja N8 vaikka N9:iin tai siihen hutsuluuriin pienellä vaihtomaksulla ja kärräis noi vanhat maineen mokaajat jonnekin, minne aurinko ei tule ikinä paistamaan.

@2 Ja vain urpot meni noita pommeja ostamaan, kuten sanoin, oli jo antiikkisia uusina. Netti sun muut ovat noille luureille aivan liian raskaita. Edes widgetit ei toimi nopeasti ensimmäisen kerran, vaikka puhelin olisi saanut niitä taskussa ladata vaikka 5 tuntia. Nokian akku kestää, koska puhelin ei tee mitään ja jos tekee, tekee sen 1/4 nopeudella vrt. oikeaan älypuhelimeen. Onneks maailmalla ne ei aina osaa yhdistää nokiaa suomeen.

Vastaa
akse
akse

7

Mikähän noissa ominaisuuksissa sitte vaatii gigahertsin prossun..

"Paremmat widget-ominaisuudet" jaha kiva tehdä widgetti softa joka käy noille puhelimille muttei noille jne. Vähän vaikuttaa että pirstaloituu liikaa tommosen takia.

Noh saa nähdä vuoden päästä tms, luultavasti sitte on jo uus puhelin muutenkin.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

8

Samalla logiikalla pitäisi Microsoftin tarjota ikuiset ilmaiset päivitykset kaikille pc:n ostaneille. Tottakai se tuki loppuu joskus ja hölmö on se joka muuta luulee.

Vastaa
yamaneko
yamaneko

9

Samaa mieltä. Aina välillä menee hardiskin uusiksi. Mutta muuten ihan jees, sillä Belle on palauttanut kyllä meikäläisen kiinnostuksen takaisin Symbianiin (kiitos myös 701:n, joka on ollut kelpo luuri).

Vastaa
pitokokka
pitokokka

11

Eikös se ole ihan luonnollista, että laitteille tulee joitakin päivityksiä, vaan ei kaikkia? N8 yms. muilla voi testailla ensiksi Belleä ja katsoa miten hyvin se pyörii ja sen jälkeen miettiä tarvitseeko uudempia (ja raskaampia versioita). Voisi veikata, että Carla voisi tulla uutuksien kylkiäisinä ensi vuonna ja Donna ehkä sitten seuraavana. Belle laitteeseen, kuten 701, Carla päivitys olisi saatavilla aikaisintaan 2012 lopussa jne.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
611161 (vahvistamaton)

12

Ei se puhelimen tuki lopu siihen, vaikka ei siihen carla päivitystä tule. Täällä on kyllä aika lapsellisia ihmisiä.

Vastaa
teme565
teme565

16

Lainaus:

Belle saapuu nykyisille Anna-puhelimille ensi vuoden alussa.


Mitä mitä? Onko tää varmistettu? Alunperin Bellen piti tulla tän vuoden viimeisellä neljänneksellä. Itsellä E7 jo odottelee päivitystä.

On kyllä mielenkiintoista, että tappotuomion saanut järjestelmä päivittyy näin huimaa vauhtia.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

17

@2,5 jne...

Eipähän uusia Android tai iOS päivityksiäkään saa kaikkiin laitteisiin, joten miksi valitatte. Ihan hyvä että tehdään softaa, joka osaa hyödyntää paremmin puhelimen tehoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jabadabaduu (vahvistamaton)

18

Vaikka ei Carlaa saisikaan niin voi Belleen ihan hyvin tulla korjauspäivityksiä. N8 saa kuitenkin kaksi isoa päivitystä. Suuri osa Anrdoid-laitteista ei saa ainuttakaan päivitystä. Kannattaa ottaa myös huomioon, että N8 on lähes puolitoista vuotta vanha laite.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

19

Lainaus:

Lainaus:

TUHKANE @


Mikä sulla on hätänä?


"hätänä" mulla tuskin on mitään.
Mutta symbianin elättämisen suhteen paljonkin,mitä vitun järkeä on elättää kuollutta paskaa? vain sen takia että nippu idiootteja diggaa siitä?
ja taas mitä nokiaan tulee on se että mikään muu ei tuota niin paljon nautintoa kun nämä ylimieliset symbian koodarit saadaan oppimaan juurikin sitä nöyryyttä jota kukaan ei,koskaan kuunnellut kun aikoinaan yritti itsekkin "asiakaspalautteen" merkeissä joskus nokialla tai muulle taholle lähettää.Sitä kun ei ollut vain parempia silloin tarjolla josta valita niin ei voinut KATO VALITA!

kymmenen vuotta eteenpäin löytyykö nokiasta merkkejä edes renkaista?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

20

@17, 18

N8 tuli markkinoille noin vuosi sitten. Puoli vuotta iPhone 4:n ja puolitoista vuotta 3GS:n jälkeen. Jälkimmäisellekin tuli uusin iOS, joten Applen tuen pituuteen on vielä jonkin verran matkaa. Androidin puolella päivityskäytännöt ovat erittäin vaihtelevia, keskimäärin toki huonompia.

Ymmärrän kyllä erittäin hyvin miksi Carlaa ei haluta tehdä S^3 plattan laitteille. Kuten aiemmin on sanottu, niiden rauta oli jo markkinoille tullessa sukupolven tai kaksi jäljessä, etenkin CPU:n ja keskusmuistin osalta, kiitos softan myöhästymisen. Jos Carla jouduttaisiin mitoittamaan sen mukaan ei kukaan olisi tyytyväinen.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

21

@20
Ottaen huomioon, että nyt puhutaan päivityksistä, jotka tulevat mahdollisesti joskus ensi vuonna, niin eipä tämä Nokian tuki nyt kovin paljoa ole Applen vastaavaa jäljessä.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

22

Eikö tätä symbiania saa edes Elop haudattua? Symbianista ei saa enää millään hyvää käyttistä ja Nokialla on Maemokin siellä nurkissa jos omaa käyttistä tarvitsee.
Toisaalta ihan hyvä ettei nyt jätetä täysin pulaan niitä ketkä ovat menneet syystä tai toisesta ostamaan nokian symbian-luurin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

23

@6 foliomanne @ 17.11.2011 17:00

> Tosin faktahan oli, että N8:ssa käytettiin jo
> valmiiksi antiikkisia osia.

Ja paskan marjat. Jospa olisit väittämättä faktaksi sellasia väitteitä, jotja ei alkuunkaan pidä paukkaansa,

> Silti miten voi nokian kokoiselta firmalta kestää yli vuosi!!! saada
> puhelimen yläkulmaan kello? Ehkä ne joutuu optimoimaan, että prossu
> jaksaa pitää edes kellon ajassa.

Mitä hittoa oikein hourailet? Käsittämätöntä paskan jauhantaa. Jos olisit edes joskus kokeillut Symbiania olisit huomannut kellon näytöllä.

> os nokia tekis fiksun päätöksen, ni ne antais ihmisten vaihtaa a> inakin
> E7 ja N8 vaikka N9:iin tai siihen hutsuluuriin pienellä vaihtomaksulla j
> a kärräis noi vanhat maineen mokaajat jonnekin, minne aurinko ei tule
> ikinä paistamaan.

Sinä et mitä ilmeisimmin ole koskaan edes kokeillut N8:a ja E7:ää, molemmat on erittäin hyviä älypuhelimia.

> Ja vain urpot meni noita pommeja ostamaan,

Urpo tunnut olevanm itse.

> kuten sanoin, oli jo antiikkisia uusina.

Ja kuten edellä sanoin, niin väitteesi on täysin perätön.

> Netti sun muut ovat noille luureille aivan liian raskaita.

HÖPÖN LÖPÖN!

> Edes widgetit ei toimi nopeasti ensimmäisen kerran, vaikka puhelin olisi > saanut niitä taskussa ladata vaikka 5 tuntia

Niinkun mikä muka? Tarkotatko nyt ehkä jotakin widgettiä, joka ensimmäistä kertaa klikattaessa lataa jotain dataa ja pitää sen datan sitten cachessa jatkossa? Tuollainen on täysin normaalia ja ihan sama koskee kaikkia alistioja, ei vain Symbiania.

> Nokian akku kestää, koska puhelin ei tee mitään ja jos tekee, tekee sen
> 1/4 nopeudella vrt. oikeaan älypuhelimeen.

Ja höpön löpön. Ihme bullshittia taas.

> Onneks maailmalla ne ei aina osaa yhdistää nokiaa suomeen.

Kun lukee näitä keskusteluja, niin suiorastaan hävettää olla Suomalainen. Käsittämätöntä, että joku edes kehtaa ja viitsii kirjottaa tollasta perätöntä sontaa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

24

@13 Bluejack

> Kuole symbian ja katoa jo.

IDIOOTTI.

@19 Bluejack

> Mutta symbianin elättämisen suhteen paljonkin,mitä vitun järkeä on
> elättää kuollutta paskaa?

Symbian ei ole millään tavalla kuollut alusta, joten jospa olisit ihan hiljaa.

> vain sen takia että nippu idiootteja diggaa siitä?

Omat kommenttisi on jatkuvasri siinä määrin idioottimaisia ettei sulla ole mitään varaa nimitellä muita. Ja sitäpautsi, just tuossa muutama päivä sitten tuli Gartnerin tilastot Q3/2011 älypuhelintren markkinaosuudesta. Vuoden kolmannella neljänneksellä Symbianälypuhelimia myytiin edelleen rutkasti enemmän kuin esim Applen luureja. Ja siinä ei tietenkään näy Symbian Bellen vaikutus vielä. Eli olet todella typerä vähätellessäsi Symbiania,.

> ja taas mitä nokiaan tulee on se että mikään muu ei tuota niin paljon
> nautintoa kun nämä ylimieliset symbian koodarit saadaan oppimaan
> juurikin sitä nöyryyttä jota kukaan ei,koskaan kuunnellut kun aikoinaan
> yritti itsekkin "asiakaspalautteen" merkeissä joskus nokialla tai muulle
> taholle lähettää.

Kuten jo edellä sanoin, olet idiootti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

25

@23 Täytyy kyllä sanoa, että kyllä sekä N8 että E7 ja X7? jne on alitehoisia luureja. Tuli kokeiltua serkun E7:aa ihan ajan kanssa ja olihan se aika järkyttävä, suurin ongelma on se nettiselain ja se nyt vaan vaatii luurilta vääntöä, ei se siitä mihinkään muutu.

Vai voiko joku muka väittää, että N9/lumia selain ja nokian symbian selain toimisi yhtä hyvin? tuskinpa, se kun on täysvale (testasin vkloppuna N9) Hienoa muuten, että nyt VIHDOIN voi verrata nokian luuria nokian luuriin niin ei tarvi aina verrata jonkun muun valmistajan luuriin ku silloinhan saa aina jonkun fanboy leiman ja puheet on täyttä roskaa ja hölynpölyä. Myös lumian nettiselainkokemus tulee olemaan ykkösluokkaa jos ei sitten flashia kaipaa.

En tiedä mulla ainakin tärkein älyluurissa on nimenomaan netti ja sen pitää toimia todella hyvin koska sitä eniten käytän, koitin E7:lla sekä operaa, että omaa selainta, molemmissa oli omat ongelmansa, noi 2 selainta yhdistettynä voisi olla ok.

Serkulla oli N900 joka hajosi ja sai vaihdokkina tämän E7 ja pettyi pahasti.

Näissähän luureissa oli juurikin erona se, että N900 käytti uudempaa prossutekniikkaa kuin esim E7.

Eli vaikka nokiapojat on kuinka puolustanu N8:n julkaisusta asti, että symbian ei tarvi enempää tehoja niin en ymmärrä tätä väitettä, kun selvästi käytössä näkyy, että tarvii. Se voisi riittää jo pitkälle, kun siiryttäisiin käyttämään samaa prosessoritekniikkaa, kun mitä 2009 vuonna julkaistu N900 (ARM A8). En vaan käsitä miksi nokia on käyttäny ARM11 prossuja mitä kukaan ei ole käyttäny aikoihin. Kuten on nyt todettu viimeisen vuoden aikana ne on täysin alitehoisia ja tästä syystä nokian symbian 3 luurit on ollu vähemmän tai enemmän floppeja.

Huomasitko miksuh kun kehuin NOKIAN luureja, kun vihdoin vuosien jälkeen on tullut jotai kehumisen arvoista ja oikeasti kilpailukykyistä, kyllä ihmiset näkee milloin laite on toimiva ja silloin se myy (N9 ja lumia luurit on myös näyttäneet lähtevän todella hyvin myyntiin) En ihmettele, testasin vkloppuna vihdoin wp7 luuria ja se oli erittäin jees, en ymmärrä miksi se on myynyt niin huonosti. Ehkä kyse on edelleen siitä mitä olen sanonut, että luurit fyysisesti on olleet roskaa, onhan lumia ihan eritasoakun muut wp7 luurit ja siitä näkee selvästi, että nokia on siihen panostanut kun taas muut valmistajat ei.

Loppuun vielä harvinaisuus, kyllä NOKIAN luuri ja selain toimii UPEASTI (lumia 800/N9)http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eHczF2ZkXbw#t=73s Ei tarvi nokialaisen hävetä yhtään kyseisellä videolla. Erittäin hyvältä näyttää ja juuri siltä miltä sen olisi pitänyt näyttää jo vuosi sitten.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

26

@24
> Gartnerin tilastot Q3/2011 älypuhelintren markkinaosuudesta. Vuoden kolmannella neljänneksellä Symbianälypuhelimia myytiin edelleen rutkasti enemmän kuin esim Applen luureja. Ja siinä ei tietenkään näy Symbian Bellen vaikutus vielä.

Vaikka niitä lukuja ei voi käyttää suoraan vastaamaan kovinkaan moneen relevanttiin kysymykseen markkinasta (kenen näkökulmasta yksi ZTE tai vaikka Blackberry vastaa yhtä myytyä iPhonea? Ei ainakaan valmistajan tai satunnaisen sovelluskehittäjän), on pakko muistuttaa että Gartnerin luvut olivat vähän erikoisia. Olisi kiinnostavaa tietää kuka ne 2.5 miljoonaa Symbian-luuria myi, jotka eivät olleet Nokialta. Ja Applen luvuissa tietenkin jo näkyi iPhone 4S:n odotuksen vaikutus. Myyntiin se tuli vasta kuluvalla neljänneksellä.

> Sinä et mitä ilmeisimmin ole koskaan edes kokeillut N8:a ja E7:ää, molemmat on erittäin hyviä älypuhelimia.

Foliomannesta en tiedä, mutta minä omistan N8:n ja se on kameraa lukuunottamatta aikamoinen pommi, uusimmalla käyttiksellä. Belleä en ole sille vielä saanut. Myös E7:aa käytin useamman viikon.

BTW, oletko testannut N9:aa tai jotain Windows Phonea? Havaitsetko suuren eroa sulavuudessa/toimivuudessa/käyttöliittymissä verrattuna N8:aan/Symbianiin? Jos et, niin alan vähitellen ymmärtää kokemusmaailmaasi. (en toki ole lainkaan samaa mieltä, mutta ymmärrän)


@25
> Eli vaikka nokiapojat on kuinka puolustanu N8:n julkaisusta asti, että symbian ei tarvi enempää tehoja niin en ymmärrä tätä väitettä, kun selvästi käytössä näkyy, että tarvii. Se voisi riittää jo pitkälle, kun siiryttäisiin käyttämään samaa prosessoritekniikkaa, kun mitä 2009 vuonna julkaistu N900 (ARM A8). En vaan käsitä miksi nokia on käyttäny ARM11 prossuja mitä kukaan ei ole käyttäny aikoihin

Eiköhän Miksu sano tähän "Höpön löpön", tai jotain muuta tyhjentävää. Se oli ainakin vastaus tismalleen samaan ihmettelyyn useampi kuukausi sitten.

Windows Phonet eivät ole myyneet koska 7.0 oli monessa suhteessa aika raakile (toki lupaava pohja), mielikuva Windowsista puhelimessa on erittäin huono, puhelinvalmistajat eivät ole panostaneet siihen täysillä ja niitä ei ole saatu kunnolla operaattorien jakeluun. Lumian, lisääntyvän markkinoinnin ja 7.5:n myötä tämä on ilmeisesti muuttumassa, toivottavasti operaattorien osalta myös USA:ssa, jossa on *erittäin* tärkeätä pärjätä.

Erittäin hyvä video, alkavat muut olla selaimen osalta lähellä iPhonea! Steve-setä taisi sanoa että iPhone on softaltaan 5 vuotta muita edellä, näyttää siltä, että arvio oli pari kuukautta virheellinen! :)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

@28

No jopas oli järkevää, mitä helvettiä toi nyt oli olevinaa? Onko toi muka olevinaan jonkinoinen säälittävä irvikuva yrityksestä murtautua tälle sivustolle jonkin sivuston ohjelmistossa olevan haavoittuvuuden kautta? Vai mitä hittoa tuolla nyt oikeen ajettiin takaa? :-)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.