Applen tuotteiden eettisyys kyseenalainen

34
Manu Pitkänen

Applen tuotteiden eettisyys kyseenalainen
The New York Times julkaisi eilen verkkosivuillaan kattavan uutisen, jonka perusteella Apple painostaa sopimusvalmistajiaan tekemään töitä työturvallisuuden kustannuksella.

Lehden mukaan valmistajat joutuvat tekemään tarkan selonteon paljonko tietyn komponentin osat maksavat sekä paljonko valmistukseen tarvitaan työvoimaa ja paljonko työntekijälle maksetaan palkkaa. Applen omat johtajat laskevat sen jälkeen hinnan, jonka yhtiö on valmis maksamaan komponentista. Komponenttien katteet jäävät yleensä vaatimattomiksi, minkä takia sopimusvalmistajat joutuvat miettimään mistä heidän tulisi tinkiä paremman tuoton saamiseksi.

Tuoton havittelu johtaa usein työolosuhteiden ja -turvallisuuden heikentymiseen. Työntekijät joutuvat painamaan töitä nopeammassa tahdissa ja tarvittavat kemikaalit vaihdetaan mahdollisimman edullisiin. Joissain tapauksissa työntekijät ovat esimerkiksi joutuneet pesemään iPhone-puhelimien ruutuja myrkyllisillä kemikaaleilla.Applen toimitusjohtaja Tim Cook on raivoissaan lehden väitteistä. Työntekijöilleen lähettämässään sähköpostissa Cook toteaa, että jokainen ihminen sen koko tuotantoketjussa on erittäin tärkeä. Cookin mukaan on loukkaavaa väittää jotakin muuta. Foxconnin (Applen tärkeä sopimusvalmistaja) entisen johtajan mukaan Applea ei ole kiinnostanut mikään muu kuin tuotteiden laadun parantaminen ja tuotantokustannusten leikkaaminen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentit (34)

Vlaadi
Vlaadi

2

Nyt Puhelinvertailu.com kirjoittajat sitä lähdekritiikkiä taas. Jälleen kerran mennään sieltä mistä aita on matalin ja saadaan raflaava otsikko. Kuten tuossa yläpuolella linkitetyssä uutisessakin lukee, on lapsellista syyttää pelkkää Applea tehtaiden huonoista oloista. Eikö pitäisi uutisoida samaa Samsungista, se kun taitaa olla suurin älypuhelinvalmistaja nykyään?

Toivon, että iltapäivälehtiotsikointi pysyisi jatkossakin poissa muuten erittäin asialliselta sivustoltanne.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

3

Tämä on yksi niistä syistä, miksi en tue Applea. Pistääkin miettimään, miten jotkut kehtaavat pitää Applea jossakin jumalan asemassa. Heille taitaa olla tärkeämppää se, että kunhan saavat vain lisää Applen tuotteita. Ihmisistä viis. Niillä ei tunnu olevan minkäänlaista arvoa. Apple valmistaa teknologia-alan veritimantteja.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

4

Minkä valmistajan tuotteiden eettisyys ei ole kyseenalainen? Niistä ihan samoista tehtaista tulee suurin osa läppäreistä. Ja erittäin paljon älypuhelimia ja niiden osia.

Ton listan kun ottaa boikotoitavaksi niin tekniikan ostosta tulee paljon helpompaa kun valinnanvara lähenee nollaa.:

http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn#Major_customers

Ja kannattaa muistaa, että Foxconn ei ole ainoa, eikä varmaan edes pahin.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

5

> ...on lapsellista syyttää pelkkää Applea tehtaiden huonoista
> oloista. Eikö pitäisi uutisoida samaa Samsungista, se kun taitaa
> olla suurin älypuhelinvalmistaja nykyään?

Varmasti lähes kaikkien voittoa havittelevien yhtiöiden toiminnassa olisi paljon korjattavaa. Mutta tässä uutisessahan kerrottiin The New York Times:n artikkelista, jossa puhuttiin juuri Applesta. Ei kai Puhelinvertailu.com oikein voi lehden tarinan roistoa mennä vaihtamaan Samsungiksi tai laajentaa artikkelia koskemaan muitakin valmistajia, joiden todellisesta toiminnasta ei ole tietoa? Jos Applen johto käyttäytyy, kuten väitetään, kriittinen artikkeli kohdistuu mielestäni ihan oikeaan osoitteeseen. Ja Applellä ainakin on niin valtavat katteet tuotteissaan, että siellä olisi varaa olla eettisempikin.

Vastaa
TemeTee
TemeTee

6

Onneksi esim. Samsungin, Nokian, HTC:n tuotteet valmistetaan luonnonmukaisesti maaseudulla ruraalissa rauhassa vapaaehtoistyöntekijöiden toimesta ja myynnistä saadut tuotot käytetään ydinaseriisuntaan ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.
Siksi suosin vain näitä merkkejä.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

7

Pitäisi ostaa vain sellaisia tuotteita, joissa lukee "Made in Finland." Pienempi todennäköisyys sille, että ne olisi jollakin orjatyöllä tehty, tai että työntekijöiden olot olisi erittäin huonot.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

8

@7 Ainakin erään kotimaisen puhelinvalmistajan puhelimissa "Made in Finland" takasi vain sen, että loppukoonta on tehty Suomessa, se on varsin pieni työstä mitä puhelimeen tarvitaan.

Vastaa
Lumikki
Lumikki

9

Tottakai pitää syytää kaikkia yrityksiä jotka tekevät tämän tyyppisiä asioita, mukaan lukien kaikkia meitä kuluttajia jotka ostavat näiden valmistajien tuotteita ja näin tukee ihmisoikeuksia polkevia käytäntöjä.

Mutta tämä artikkeli käsitteli Applen tekemisiä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

11

7@
>Ainakin erään kotimaisen puhelinvalmistajan puhelimissa "Made in
>Finland" takasi vain sen, että loppukoonta on tehty Suomessa, se on
> varsin pieni työstä mitä puhelimeen tarvitaan.

Taisi sillä Benefonilla olla joskus Avainlippukin, mutta viimeiset mallit eivät paljoa suomalaista työtä sisältäneet, vaikka salossa pakattiin.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

12

The New York Times ja vielä eettisyys.. xd
En tiedä ristiriitoja tuo mieleen jo nuo kaksi sanaa keskenään.

Eettisyys on heti uhattuna jos elät hyvinvointi valtiossa suuryrityksenä,näinhän se vaan menee. Suomalaisen tuntipalkalla pienikäsi tekee vkon samat duunit ja todennäköisesti vielä laadukkaammin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

@13 En tiedä Lumioista mitään muuta kuin että ne ovat suunnittelultaan ja valmistukseltaankin pitkälti Compalin käsialaa.

Puhuin yleisellä tasolla siitä, mikä kyseisen valmistajan Made in Finland merkintä on tarkoittanut. Myönnän kyllä, että en ole Salossa käynyt enää muutamaan vuoteen.

Vastaa
tonttila
tonttila

16

Kuka uskoo että missään aasialaisessa isossa tehtaassa on mukavaa ja turvallista työskennellä? Palkka on varmasti kohtuullinen ja työajat- ja olot lailliset?

Mukaanlukien auto, elektroniikka yms. tehtaat.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

17

mutku ne muutkin...!

Ei kai kukaan sitä kyseenalaistakaan, etteivätkö kaikki valmistajat ostaisi komponentteja, joiden teettämiseen liittyy epäkohtia. Epäeettistä on kuitenkin, jos yritys vaatii alihankkijoitaan heikentämään työolojaan omien katteiden kasvattamiseksi (huom. toiminta ei välttämättä ole laitonta ja puhtaasti taloudellisesti ajateltuna jopa viisasta, mutta silti epäeettistä).

Eikö tätä saisi tuoda esille Applen kohdalla (koska joku muu saattaa toimia samoin)? Vai pitäisikö NYT:a pitää epäluotettavana, koska Applen fanisivusto väittää muuta?

Vastaa
Ranvier
Ranvier

18

@14 Mutta Nokia ei vaadi Compalia heikentämään työntekijöiden olosuhteita, jotta saisivat parhaan mahdollisen katteen. Se nyt ei kuitenkaan kerro sitä, etteikö Compalikin kohtelisi työntekijöitään huonosti Foxconnin lailla, mutta Nokia ei ainakaan sellaista tue eikä vaadi. Uutisessa oli nimittäin kyse siitä, että Apple vaatii alihankkijoitaan heikentämään työolosuhteita ja -turvallisuutta. Kaksi täysin eri asiaa.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

20

@20 Voi nyt kuules SGS2-trölli jos ny lopettaisit hyvän sään aikana. Sähän täällä ite koko ajan rupeet eikä kukaan muu. Sulla ei vissiin oo sisälukutaito kohillaan, jos et kerta ymmärtänyt myöskään tonttilan kommenttia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

21

14@
>En tiedä Lumioista mitään

>Puhuin yleisellä tasolla siitä, mikä kyseisen valmistajan Made in
>Finland merkintä on tarkoittanut. Myönnän kyllä, että en ole
>Salossa käynyt enää muutamaan vuoteen.

Lumia -> Nokia, niin aijemmin Nokian oslta Salossa valmistettujen Made in Finland tuotteiden Made in Finland on hyvin perusteltu.
Kotimaisuusaste yllättävän iso, vaikka komponetteja valmistetaankin ulkomailla.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

22

@24 Näin minänkin olin asian ymmärtänyt. Lumiathan valmistetaan Compalilla sen takia, että Nokian piti saada mahdollisimman nopeesti WP-puhelimia markkinoilla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

23

@18

Missäköhän kohtaa juttua väitettiin Applen nimenomaisesti vaatineen työntekijöiden huonoa kohtelua? En sellaista jutusta löytänyt.

Nokian ja Compalin sopimuksista minulla ei ole tietoa. Eikä myöskään Nokian ja Foxconnin, mutta olisin hyvin yllättynyt jos tehtaan toimintatavat muuttuisivat radikaalisti sen mukaan kenen laitteita milläkin viikolla valmistetaan

@24

Ehkäpä, jos kyseessä on alusta loppuun Salossa valmistettu tuote (tosin niissäkin suurin osa komponenteista ja mekaniikasta tulee muista maista). Mutta samanlainen "Made in Finland" -teksti ilmeistyi puhelimeen myös siinä tapauksessa että Salossa tehtiin ainoastaan viimeinen koontiaskel ja pakkaus.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

24

Niin ennen vanhaa Englannillekin toimi nämä alusmaat mutta ei se kauaa kestä. Aina pitää alistaa uusia kansoja.

Puolet tuotannosta on nyt Kiinassa joillain firmoilla kaikki. Siirtävät muualle ja pari sotaa väliin niin taas saa halvalla...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

25

28@
>Mutta samanlainen "Made in Finland" -teksti ilmeistyi puhelimeen
>myös siinä tapauksessa että Salossa tehtiin ainoastaan viimeinen
>koontiaskel ja pakkaus.

Ja ongelma oli missä ? Mitä siinä pitäisi lukea Made In Salo ? vai jotain muuta ?
Unkarissa kasatussa lukee Made in Hungary, vaikka sen suomalaisuus aste olisi unkarilaisuus astetta isompi.
Muista että avainlipputuote on aivan eriasia kuin Made In Finland.

Valmistajat usein, ei aina, tulostaa sen maan missä tuote alkaa näyttää loppulliselta, tarroitus ei välttämättä tapahdu siinä maassa mikä tarrassa lukee.
Maahantuonti muokkaukset kohteessa, tai jossain välillä, eivät pienimuotoisena muuta valmistusmaata.


Monen tuotteen, esim matkapuhelinkomponentteja valmistetaan ympärimailmaa, ja esim Euroopasta ei saa kaikkea ja suomessakin siltä osin komponenttien valmistus vähentynyt vuosien saatossa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

26

@28

Voisitko lukea koko keskustelun, kiitos.

Minulla ei ole mitään ongelmaa asian suhteen, eräs toinen keskustelija vaan kuvitteli, että lauseesta "Made in Finland" voi päätellä jotain tuotteen eettisyydestä. Yritin tuoda asiaan perspektiiviä sillä mitä se voi tarkoittaa.

Kuvitellaan malli, joka on valmistettu alusta loppuun Salossa, projektitiimi on Suomessa ja softanakin Maemo. Kotimaisuusaste on siis niin suuri kuin mahdollista, tällöinkin suurin osa komponenteista tulee Aasiasta, osa todennäköisesti Foxconniltakin. Sitä on toistuvasti väitetty epäeettiseksi, vaikka suurimmat ongelmat liittyvät sitä paljon pienempiin Kiinalaisiin ja muihin Aasialaisiin toimijoihin.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

28

Tarkoitin nyt lähinnä sitä, että kun noin yleensä ostaa tuotteita, oli se sitten ruokaa, vaatteita tai jokin tekninen laite, niin kannattaa ostaa kotimaista. Silloin on paljon pienempi todennäköisyys sille, että tuote olisi valmistettu epäeettisesti. Se voi tietty olla mahdollista, että joissakin Nokian puhelimissa olisi epäeettisesti valmistettuja komponentteja, mutta se on kyllä sitten tehty Nokialta salassa, koska Nokia ei tue epäeettisyyttä. Ymmärsitkö vihdoin mitä tarkoitan?

Vastaa
Ranvier
Ranvier

29

Enkä usko yhdenkään toimistujohtajan olleen Nokialla samanlainen puoskari, kuin mitä Steve Jobs oli alaisiaan kohtaan.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

30

@31

"tehty Nokialta salassa, Nokia ei tue epäeettisyyttä"

Just näin. :)

Haluat nyt selkeästi uskoa, että suomalaiset suuryritykset ovat automaattisesti eettisempiä kuin ulkomaiset. Perusteluja ei ole näkynyt, mutta se sinulle suotakoon. Edelleenkään se Made in Finland ei kerro kauheasti.

Jos Foxconnnin toimintatapojen katsotaan olevan epäeettisiä, tukee Nokia sitä täsmälleen samalla tavalla kuin Apple, HP, Dell, Sony, Samsung, Acer, Motorola, Nintendo, Microsoft ja kymmenet muutkin Foxconnia alihankkijanaan käyttävät suuryritykset. (Kaikki mainitut ovat Foxconnin suurimpien asiakkaiden listalla)

Jos Nokia saa "vapaudut vankilasta"-kortin, koska se toimii paremmin Salossa, kuuluisi sama kortti Applelle, koska sen Cupertinon työpaikkaruokalasta saa jumalaista pizzaa (suosittelen), ja halvalla.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

31

> Kuka uskoo että missään aasialaisessa isossa tehtaassa on mukavaa ja turvallista
> työskennellä? Palkka on varmasti kohtuullinen ja työajat- ja olot lailliset?

Riippuu myös mihin vertaa. Toisissa aasialaisissa tehtaissa on varmasti paremmat työolot ja palkkaus kuin toisissa, mutta tietysti silti paljon huonommat kuin esim. meillä Suomessa. Mutta eipä kai sekään olisi hyvä, jos länsimaiset firmat lopettaisivat kaiken tuotantonsa aasiassa ja tehtaat potkisivat työläiset ulos. Eipä taida siellä olla juuri sosiaaliturvaa eikä työttymyyskorvauksia tiedossa. Parempi varmaan työläisenkin saada sen maanosan tasoon nähden kohtuullinen palkka, jolla sentään voi elättää itsenäsä ja ehkä perheensäkin, kuin ei mitään. Ja tehdastyöläisten palkka on kuitenkin usein parempi kuin monien muiden työläisten. Pikkuhiljaahan työolosuhteet ja palkkataso sitten lähestyvät länsimaita, jolloin tehtaiden onkin aika muuttaa afrikkaan:-( Mutta vuosikymmenien aikana uskoisin tälläisen kehityksen hyödyttävän myös köyhiä maita ja tasaavan maailmalaajuisesti tuloeroja.

Mutta se, että rikkaan firman hyvätuloiset johtajat koittavat kaikin keinoin hidastaa palkkakehitystä ja sortaa alihankkijoidensa työläisiä, ei kuulosta kovin eettiseltä. Mielestäni myöskään tälläisen toiminnan esiintuontia ei voi kovasti moittia, vaikkei samassa jutussa tuomitsisikaan kaikkia muitakin länsimaisia firmoja tai kuluttajia.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

32

@33 Niin siis JOS on päässyt, mitä kuitenkin epäilen suuresti. Sillä Nokia ei vaadi alihankkijoitaan tinkimään työolosuhteista- ja turvallisuudesta, vaan maksavat kunnollisen hinnan, jolloin alihankkijoilla ei edes ole tarve tinkiä niistä. Kuten uutisessakin mainitaan, Apple ei edes itse suostu maksamaan alihankkijoille sellaista hintaa, jolla kaikki kulut saataisiin katettua, eikä työntekijöiden olosuhteista tarvitsisi tinkiä.

PS. Kyllä jumalaisen hyvää pizzaa saa ihan suomestakin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

33

@35

Kuinka monta kertaa sulle pitää kertoa että Nokia käyttää ihan sen saman Foxconnin palveluita kuin Applekin? Mistä päättelet, että Nokialle tehdyt tuotteet tehdään siellä merkittävästi suuremmalla katteella ja vaikka niin olisikin, että se näkyisi jotenkin duunarille asti? "Koska Nokia" ei ole hyvä peruste.

Artikkelissa oli joitakin väitteitä Applen maksamasta korvauksesta alihankkijalle. Ne eivät vaikuttaneet kovinkaan erikoisilta noin yleisellä tasolla. Mutta jos Applen ehdot eivät ole kohtuullisia, ei alihankkija hyväksy sopimusta. Alihankkijoiden tiukka kilpailuttaminen ennen uutta sopimuskautta on arkipäivää kaikissa suuryrityksissä, myös Nokialla.

Nokian alihankkijoille laittamasta paineesta on monta tarinaa, ihan Suomestakin. Ja ne eivät ole aina kauhean kauniita, kannattaa vähän kuunnella ja kaivella. Ulkomaillakaan ei olla aina oltu kauhean tyytyväisiä Nokiaan, ei alihankkijoiden eikä omienkaan tehtaiden osalta (Saksa, Romania, Kiina...)

P.S. ihan kohtuullista pizzaa on tullut vastaan Suomessakin, mutta parempaa useassakin paikassa USA:ssa. Pointtina oli kuitenkin se, että monikansalliset firmat kohtelevat työntekijöitään "maassa maan tavalla". Se mitä Salossa tehdään ei kerro siitä mitä Kiinassa tai Intiassa, ja vastaavasti Cupertinon työolot ja ruoat eivät peilaa Foxconnia juuri millään tavoin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

34

36@
>Kuinka monta kertaa sulle pitää kertoa että Nokia käyttää ihan sen
>saman Foxconnin palveluita kuin Applekin?

Nokia kyllä tekee poikkeuksellisen suuren osan itse, komponentteja toki tulee ympärimailmaa, mutta loppukokoonpano pitkälti omissa laitoksissa.

Se ei tarkoita etteikö vuosien saatossa sitäkin olisi muualla tapahtunut, ja kuten hyvin tiedettyä ensimmäisen aallon Lumia puhelimissa Nokian omien tuotantolaitosten osuus poikkeuksellisen minimaalista.


>Mistä päättelet, että Nokialle tehdyt tuotteet tehdään siellä
>merkittävästi suuremmalla katteella ja vaikka niin olisikin, että
>se näkyisi jotenkin duunarille asti? "Koska Nokia" ei ole hyvä
>peruste.

En tiedä paljonko ja mitä Foxcon nyt toimittaa Nokialle, julkisuudessa on ollut jotain tuotteita joita se on Nokialle aikanaan toimittanut, ja niiden osalta voi olettaa että prosenttuaalinen kate on ollut paremi kuin Applen massatoimituksissa. Siitä ei käsitystä millaiset olot on silloin ollut.

Jos Foxconn on Applen kanssa opinut tehostamaan toimintaan niin tottakai se käyttää oppejaan myös muiden kanssa, ellei asiakas toista vaadi.

Jonkinverran eroa yhtiöissä on, Nokialla on ollut tuotantoa ympärimailmaa lähella markkinoita, Intialaiset on tehneet intilaisille, eurooppalaiset eurooppalaisille jne.

Halpapuhelimissa intilaisella asiakkaalla ei ole varaa maksaa eurooppalaisia hintoja. ja eurooppalaisittain pitkätyöpäivät ja tiheäasuminen voivat olla heistä hieno saavutus.

Länsimaisella puhelimen osatajallam varsinkin kalliimman puhelimen osatajalla voisi olla varaa maksaa kokoojankin lomapäivistä ja terveydenhuollosta, mutta eivät ole halukkaita edes sitä ALVia maksamaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.