Ohjelmat kaatuvat herkemmin iOS:ssä kuin Androidissa

28
Manu Pitkänen

Ohjelmat kaatuvat herkemmin iOS:ssä kuin Androidissa
Start up -yhtiö Crittercismin tutkimuksen mukaan esimerkiksi Applen iPhone-puhelimissa käytetyssä iOS-käyttöjärjestelmässä ohjelmat kaatuvat useammin kuin kilpailevassa Androidissa.

Tulos on saatu keräämällä tietoa kahden kuukauden ajan ohjelmista, joista löytyi yhtiön monitorointiohjelma. Tarkkailujakso oli viime vuoden marras-joulukuussa ja tutkimuksen aikana sovelluksia käynnistettiin yhteensä 214 miljoonaa kertaa. Eri iOS- ja Android-versiot olivat laajasti edustettuina.

Kun katsotaan millä alustalla syntyy eniten kaatumisia, saadaan selväksi ykköseksi iOS 5.0.1. Toisiksi eniten kaatuilua oli iOS 4.2.10:llä ja kolmanneksi eniten iOS 4.3.3:lla. Androidilla ohjelmat olivat kaatumisherkimmillään Android 2.3.3:lla.

Näitä tuloksia kuitenkin vääristää se, että iOS-ohjelmia käynnistettiin tarkastelujaksolla noin kolme kertaa enemmän kuin Android-sovelluksia. Kun tämä muuttuja eliminoidaan, erot tasoittuvat selvästi. IOS on kuitenkin edelleen epävakaampi alusta (alempi kaavio, ohjelmat jaettu kolmeen kastiin "paremmuuden" perusteella).
Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (28)

Ranvier
Ranvier

1

Kiinnostaisikin kuulla Apple-fanaatikkojen kommentit tästä :D Ei se iOS loppujen lopuksi olekaan niin valmiiksi hiottu kokonaisuus, kuin he väittävät.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
android 2.3.5 (vahvistamaton)

2

Android 2.3.3 versiossa huomasin kyseiset ongelmat (virrankulutuksen lisäksi),mutta 2.3.5 ongelmia ei ole esiintynyt + virrankulutuskin optimoitu ...

Vastaa
yussef
yussef

4

"Applella ohjelmat toimivat eivätkä kaatuile" oli oikeastaan viimeinen Apple-fanipoikien todistetusti kumoamaton väite. Rauta ja ominaisuudethan ovat Androidin "halpisroskalla" olleet edellä jo pitkään. Mielenkiintoista kuulla iPoikien sydäntäraastavia vastineita. ;)

Vastaa
Michelola
Michelola

5

iPoikien vastaus on tietenkin että tämä on googlen rahoittama tutkimus ja tuo monitorointiohjelma oli huonosti koodattu ja/tai puolueellisesti koodattu

Vastaa
roponen
roponen

6

On ne iOS softien kaatumiset yleistyny. Vielä pari vuotta sitten se oli sellaista harvinaista herkkua jota tapahtui vain tuoreeltaan uuden iOS version kanssa päivittämättömällä ohjelmalla. Toisaalta ei se ärsyttävän yleistä ole ollut vieläkään.

Mutta Androidissa minulla kippaavat softat vielä yleisemmin ja parhaimmillaan se vetää solmuun koko luurin niin että saa käyttää akun irti että se tokenee. Onneksi sen akun saa irti. Jos iOS-vehkeet kiinteine akkuineen kyntäisivät yhtä pahasti niin niinä aikoina lähtisivät kamat lentoon.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

7

@uutinen
>Näitä tuloksia kuitenkin vääristää se, että iOS-ohjelmia
>käynnistettiin ...
>... Kun tämä muuttuja eliminoidaan

Uutisen perusteella jää olo että koko juttu on aika pehmoinen, enemmänkin huomion kalastelua.

Mitä "v*tt**" väliä montako kertaa jokin ohjelma käynnistetään, no sitä väliä että jos softa kaatuu niin se pitää käynnistää uudestaa.
Mutta uutisen tapauksessa ei tainnut kuvata sitä, ja mitä kertoo luku johon vaikuttaa myös se montako käyttää , laitetta ja asennettua softaa on.


Jos OS ja ohjelma on vakaa, niin ohjelma pitää käynnistää uudestaan "vain" silloin, kun se kaatuu.
Jos OS on epävakaa niin koko järjestelmän uudelleen käynnistyksiä syntyy tiheämmin ja sen myötä myös sovelluksille tulee uudelleen käynnistyksiä, vaikka itse sovellus ei kaatuisi. ja käynnistystä kohti vähemmän sovellus kaatumisia, vaikka sovellus kaatuilisi paljon.

Jos verrataan eri sovelluksia kovasti erilaisilla alustoilla ja alustoilla jolla erilaiset tavat niin ehkä kannattaisi kaivaa paremmat mittarit.

Vastaa
JuhaW
JuhaW

8

@6 "Jos iOS-vehkeet kiinteine akkuineen kyntäisivät yhtä pahasti niin niinä aikoina lähtisivät kamat lentoon."

Ihan tiedoksi, että sitä akkua ei tarvii riuhtoa irti, vaikka se iPhonekin kyllä joskus vaatii sen "akkubuutin". Siihen on olemassa näppäimet sitä varten, jotta sen saa buutattua jumiin mentäessä. Sama toimii myös ainakin joissain Android puhelimissa ja esim. Nokian luureissa, jossa akkua ei saa irti helposti. Yleensä pelkkä pitkä painallus power nappia riittää.

Mutta itse uutisesta, täytyy sanoa, että jotenkin kyllä yllätti tämä, vaikka ne kaatumiset tosiaan on joillain softilla yleistynyt iOS5:n myötä, niin aika vähiin ne kuitenkin itsellä on ainakin jäänyt.

Vastaa
ep_
ep_

9

Aina kaikki oneafanit vetoavat, ettei Android toimi ja on pahasti fragmentoitunut. Jopa pahasti fragmentoituneessa Androidissa ohjelmat toimivat paremmin kuin muutaman laitteen kattavassa iOS:ssä. Heheh.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

10

@1 Koitetaan selittää tämä niin, että ranvierkin saattaa ymmärtää tuon Applevihan takaa.

Mielestäni WIN7 on nykyään todella vakaa käyttis, tainnut yli vuoden aikana mennä vain kerran niin jumiin, että vain bootti auttaa.

Sitten jos asennan netistä jotain random ohjelmia/ostan pelejä jotka satunnaisesti kaatuu ja viä mut työpöydälle niin syytänkö minä sillon Windows 7:aa vai osoittaako syyttävä sormi ohjelman/pelin kehittäjiin?

Vaikka alusta olisi kuinka hiottu niin ei sillä voi estää sitä, että jotku ulkopuoliset tekee huonompaa viimeistelemättömämpää koodia kuin toiset. Eli en mä tässä nyt lähtisi iOSsia niinkään syyttämään, kuten sinä luonnollisesti heti teit :)

Jos androidissa kaatuu kolmannen osapuolen softa en minä silloinkaan syyttäisi androidia vaan ennemmin sitä sovelluksen kehittäjää jos se android muuten on vakaa.

Se on sitten täysin eriasia jos puhutaan iOsin omista sovelluksista vs androidin omista tai käyttisten kaatumisista. Jolloin voi vertailla alustan tomimivuutta.

En tiedä androidista, mutta iOSissa ainakin jos joku kolmannen osapuolen softa kaatuu niin se tosiaan kaatuu vain se softa, koskaan ei ole kaatunut koko käyttis.

Mitä tulee tuohon tutkimukseen: kuten voi lukea iOS5 julkaistaan noihin aikoihin. Kyllä iOS5 kaato todella monet sovellukset ja sitten odoteltiin niitä iOS5 fixejä mitä alko tippumaan tasaiseen tahtiin. Tässä myös muuten erona kuten voitte lukea alkuperäisestä lähteestä, jos android sovellus päivitetään niin se päivitys on saatavilla samantiän, iOS laitteilla siihen menee päiviä ellei viikkoa.

"However, Android, it should be noted, allows developers to push updates faster than Apple. With Android developers can just send an update to its code, which can show up almost in real-time. But for iOS it can takes days or a week for an update to show up. That means there can be more app crashes while those updates are waiting to happen"

Itse käytän esim meeboa iM softana joka yleisesti on aika vakaa ja kun iOS5 tuli niin se ei toiminut lähes olleenkaan varmaan viikkoon, yksi kahdeksasta sisäänkirjauksesta ehkä onnistu. Tarpeeks monta kertaa avas uusiks niin saatto toimia. Kaatu yleensä heti kirjautumiseen ja sitä korjausta tosiaan joutu odottamaan kauan, vaikka varmasti oli tiedossa koska uskoisin, että aika suosittu ohjelma kyseessä. Nykyäänhän se taas toimii niinkun pitääkin.

iOS5 lisäsi safarin kaatumisista johon kyllä odottaisin jo korjausta, se kaatuu liian usein. Ennen iOS5:sta kaatu todella harvoin. Ihmettelen että tähän ei ole korjausta vielä tullut. vai voiko johtua esim siitä, että oma iPhone on kuitenkin jo aika vanha että esim muisti ei riitä tms. Vai kaatuukohan uusissakin iPhoneissa safari yhtä usein. Jos laittaa päälle yksityinen nettiselaus niin sillon safari ei kaadu.

Vastaa
roponen
roponen

11

JuhaW, minulla Android luuri on mennyt niin jumiin ettei mikään painikkeiden päällä seisoskelu auta. IOS on ehkä kerran tai kahdesti mennyt jumiin tässä kolmen vuoden aikana, mutta aina se tokenee nappulolla.

Mitä tuohon tihentyneeseen kaatuiluun tulee, niin Apple ei kerkeä tarkistamaan kaikkia satojatuhansia softia joka kerta kun julkaisevat uuden version iOSsista. Eivätkä lähde poistamaan sovelluksia käyttäjien vehkeistä yhteensopivuusongelmien vuoksi. Saahan nähdä löytyykö ongelmaan ratkaisua.

Safari on kaatunut minullakin iOS5:ssä pari kertaa. Ei kovin huolestuttavaa mutta kumma juttu kuitenkin. Aika oleellinen osa vekotinta jäänyt vialliseksi.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

12

@10: Ei voida pelkästään sovelluskehittäjiä syyttää, jos heidän kehittämänsä sovellukset kaatuvat iOS:llä useammin kuin Androidilla. Kyllä silloin alustassakin on vikaa.

Vastaa
mckonen
mckonen

13

Nokia on hylkäämässä elopin myötä erinomaista meego -käyttistä???
N9 ollut jo monta kuukautta olen asentanut virallisia, epävirallisia sekä harrastelijoiden softia sekä "hakkeroinut" /muokannut käyttistä, enkä ole saanut puhelinta vielä jumiutuaan millään ohjelmalla. Uskomatonta mikä luuri...Tämä olisi ollut se nokian plan B....

Vastaa
Jonahan
Jonahan

14

Tässä on taas käynyt perusvirhe. Firmalla on mielenkiintoista dataa, mutta julkaisee riittämättömän otoksen, josta firma itse, että erinäiset kommentoijat vetävät aivan liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Ensinnäkin tuo piirakkakaavio on täysin hyödytön. Sen lukujen väitetään olevan "normalisoitu", naivisti voisi siis olettaa että luvut ovat jotenkin vertailukelpoisia keskenään. Piirakasta voi lukea kaatumisien jakauman, esimerkiksi:

iOS 5.0.0: 5%
iOS 5.0.1: 29%
iOS 5.1: 0%

Onko 5.0.1 siis maanantaikappale ja kaikki kolmansien osapuolien kaatumiset on maagisesti korjattu 5.1:ssa? Ei tietenkään. 5.0.1 vaan sattuu olemaan noista yleisin, tietämättä niiden välistä suhdetta on mahdotonta päätellä prosenteista yhtään mitään. Lukuja ei oltukaan "normalisoitu", tai ainakaan ei tarpeeksi. Kaaviosta ei voi päätellä juuri mitään.

Lisäksi, kuten jo user_org sanoi, "kaatumisia per käynnistys" on aika huono mittari. Se kun voi olla hyvinkin korkea, olematta minkäänlainen ongelma, jos yksittäiset ajot ovat pitkiä. Esimerkki:

Oletetaan softa X, jolla tehdään nettihakuja, se kaatuu keskimäärin noin joka kymmenes haku, hakuja tehdään tyypillisesti 2 per käyttökerta, käyttökertoja jokunen päivässä. Ajetaan sitä identtisesti sekä iOS 3:lla ja iOS 4:lla. iOS 3:lla sen "kaatumisia per käynnistys" on noin 20%, iOS 4:ssa lähes 100%. Ai miksi? No siksi, että iOS 4:lla softaa ei käynnistetä joka käyttökerta uudestaan, kuten iOS 3:ssa.

Onko iOS 4, kyseinen softa tai käyttökokemus huonompi? Ei tietenkään ole.

Parempi mittari olisi esimerkiksi "kaatumisia per käyttötunti". Ja pitäisi vielä tietää enemmän niistä kaatumisista, miksi softa kaatui, kenen koodissa softa kaatui (applikaatio, käyttis, kolmannen osapuolen kirjasto). Ja muutenkaan kaikki kaatumiset eivät ole yhtä vakavia, jos käyttäjän dataa häviää on se paljon isompi juttu kuin parin sekunnin uudelleenkäynnistys.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

@12

Aivan totta, JOS noin on ja softat ovat vertailukelpoisia. Onko sinulla jotain dataa joka viittaisi että näin on? Ainakaan uutisen luvuista sitä ei voi päätellä.

Vastaa
SamiM2
SamiM2

16

"Tulos on saatu keräämällä tietoa kahden kuukauden ajan ohjelmista, joista löytyi yhtiön monitorointiohjelma."

Tässä yhteydessä olisi kiva tietää mistä sovelluksista oli kyse ja miten monitorointiohjelma vaikutti tuloksiin.

Artikkelista ei myöskään käy ilmi miten ja mihin kaatumisten määrää mitattiin.

Itse en näin vähäisen tiedon varassa tekisi mitään johtopäätöksiä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

17

@12:
> Ei voida pelkästään sovelluskehittäjiä syyttää, jos heidän
>kehittämänsä sovellukset kaatuvat iOS:llä useammin kuin
>Androidilla. Kyllä silloin alustassakin on vikaa.

Uutisesta ei ainakaan voi tuollaista päätellä.

Totta toki että jos sovelluskehittäjä tekee kaatuvan softa, niin se softa kaatu, vaikka alusta olisi kuinka vakaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
lolapple (vahvistamaton)

18

Tämähän on jo ollut tiedossa että ei iOS:stä ole vastusta androidille. Harmi vain applepojat :(

Vastaa
Phiideer
Phiideer

20

Ihan mielenkiintoinen uutinen - olisi vain rutkasti mielenkiintoisempi, jos jostain löytyisi varsinainen raportti.
Tämä tulos voi kyllä johtua paljolit alkuperäisen uutisen huomiosta:
"Android -- allows developers to push updates faster than Apple." Mutta en nyt tiedä, minkälaisia muita päätelmiä voisi tehdä uutisen perusteella kuin, että Adroidin päivitysmekanismista voisi ilmeisesti olla hyötyä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

21

19@
>Testit on tehty iPhone 4:llä jossa on iOS 5. Jos olisi tehty 4
>S:llä olisi vähän eri tilastot

Tuon keksit aivan itse, ja siis aivan puppua.

Juttu ei kerro miten kaatumiset jakautuneet yksittäisten tarkkojen mallien välillä, sen kerto että IOS koneista pahin nimenomaan iPhone, joten se "pahin" kaatuilia on voinut olla juurikin se 4S tai 4.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

22

@21

Niin, paitsi että lukuja ei oltu osattu normalisoida ainakaan käyttisversioden suhteen, joten oletettavasti siitä iphone/ipad/ipod jakaumastakan ei kauheasti uutta tietoa saa, iPhoneja on eniten.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

23

22@
>Niin, paitsi että lukuja ei oltu osattu normalisoida ainakaan
>käyttisversioden suhteen,

"Normalisoitu" oli nimenomaan eri OS versiot, ne ei se normalisointi juuri kerro mistään mitään.

Mutta selviää siitä ainakin se että mukana muitakin kuin iPhone 4 malleja iOS 5lla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

24

@23

Tuossa olet oikeassa, mutta sanoit myös "iOS koneista pahin [on] nimenomaan iPhone", se taas ei käy ilmi tuloksista. iPhonesta tuli toki eniten raportteja, mutta pärjääkö iPhone huonommin, paremmin vai yhtä hyvin kuin iPod tai iPad ei käy ilmi.

Kuten jo aiemmin sanottua, riittämätön otanta luvuista, ei niistä saa irti oikein mitään, tarttis lisää dataa.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

25

@23
Millä tavoin perustelet tuon otannan riittämättömyyden? Ajattelin vain, että itsehän en ole tässä enkä Forbesin uutisessa paljoa varsinaista dataa nähnyt mainittavan; Ainoat datat oli nuo pari lukua ohjelman käynnistyksistä: 214 miljoonaa käynnistystä...ei ollenkaan mikään pieni otoskoko, vaikka versioita on noin paljon.

Voihan uutisen päätelmä olla paikkaansa pitävä, mutta ei vakuuta, kun ei muut pääse dataa tai analyysimetodeja tarkastelemaan. Eli aika yhtä tyhjän kanssa.

Vastaa
aj84
aj84

26

Kiinnostaisi tosiaan kyllä tietää näistä "kaatuvista" sovelluksista !? Jokin voi toki taustalla kaatua tietämättäni, mutta itse käyttäjän kohdalle sattuvat kaatumiset ovat kyllä jääneet ainoastaan facebook sovellukseen. Sekin korjaantuu aina välillä ohjelmistopäivityksellä itse sovellukseen vaihtelevalla menestyksellä.

Muita kaatumisia en ole 3G mallista lähtien oikein huomannut. Eli nämä vertailut on tehty mitä ilmeisemmin lokipohjaisesti joka tarkoittaa siis sitä että itse käyttäjää häiritseviä kaatumisia ei välttämättä edes juuri ole. Olen melko varma että tässä on taas vain yksi esimerkki puutteellisista taustatiedoista itse uutiseen liittyen joka kiteytettynä on siis harhaanjohtavaa uutisointia !

Vertailuksi voin mainita esimerkiksi työkaveriani piinaavat samsung galaxy s2 mallin jatkuvat uudelleenkäynnistelyt puheluissa ja viesteissä, puheluiden kuuluvuus vain yhteen suuntaan, sähköposti sovelluksen toimimattomuus ja facebook sovelluksen vielä huonompi toimivuus kuin minulla itselläni :) Hän on vain yksi tuttavistani joka pesi kätensä koko androidista ja vaihtoi tyytyväiseksi iPhone 4S:n uudeksi omistajaksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.