Kuvassa: Ice Cream Sandwich toimii N9:llä

36
Teemu Laitila

Kuvassa: Ice Cream Sandwich toimii N9:llä
Nokian Maemo/Harmattan-pohjaiset laitteet ovat avoimuutensa vuoksi olleet virittelijöiden suosiossa ja myös uusin (ja ehkä viimeinen) laite on saanut osansa. Androidia Nokialaisille kääntävän NITDroid-projektin Alexey Roslyakov on julkaissut Twitterissä kuvan N9-puhelimesta, jossa pyörii Android 4.0.

Kuva oli otsikoitu sanalla "progress" eli "edistystä", mikä viitannee projektin olevan vielä vähintäänkin hieman vaiheessa.

Jos Ice Cream Sandwich saadaan toimimaan luotettavasti N9:n laitteistolla, pientä säätämistä pelkäämättömille N9:n omistajille tarjoutuu tulevaisuudessa mahdollisuus hyödyntää Androidin laajaa sovellusvalikoimaa yhdistettynä laitteeseen, joka on Nokian muotoiluosaston paras tuotos aikoihin.

Toisaalta yksi N9:n parhaista puolista on juuri sen uudentyyppinen käyttöliittymä, joka hyödyntää tehokkaasti puhelimen muotoilua. Onneksi NITDroid-projektilla on tarkoituksena kehittää myös dual-bootin mahdollistava järjestelmä, jolloin MeeGo-käyttöliittymästäkään ei tarvitse luopua Androidia kokeillakseen.

Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia C02 – hinta laskenut -23%

Nokia C02
79 € Prisma Verkkokauppa
98 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Motorola Moto E13 – hinta laskenut -22%

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Realme 10 – hinta laskenut -16%

Realme 10
192 € CDON
229 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 228 €

Kommentit (36)

mniskane
mniskane

1

Mielenkiintoista... Tulee varmaan testattua jossain vaiheessa jos tuo saadaan siedettävään kuosiin. Muistelen, että nuo N900 laitteelle olleet versiot olivat melkoisen kokeellisia joten en pidätä vielä hengitystä.

Vastaa
SGS2
SGS2

2

Miksi kukaan haluaisi asentaa androidia Nokian P**** rautaan. Satasella saa yhtä surkeaan teknologiaan perustuvia puhelimia.

Vastaa
TUHKANE
TUHKANE

3

2@ Ei nokiassa mitään paskaa rautaa ole, ja kaikki ei halua ostaa samsungin paskoja iphone muovi kopioita ;)

Vastaa
teme565
teme565

4

Dont' feed the troll but...

@2
Jos olisit joskus availlut (fyysisesti) eri valmistajien puhelimia, tietäisit että Nokia on luultavasti sieltä parhaasta päästä, mitä tulee rautaan ja sen suunnitteluun. Samsungeista taas tulee mieleen joku vanha saloran televisio, niin kuin olisi joku kyläseppä kokoon kasannu, sen verran mielenkiintoiset sisuskalut löytyy monesta sampasta.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

5

Se on kyllä hauska, miten moneen nämä "virittelijälaitteet" saadaan venymään. Millois saadaan iOS pyörimään N9:llä? :D

Vastaa
SGS2
SGS2

6

No jos te NOKIAFANBOYT jaksaisitte edes perehtyä ottamaan selvää N9:n raudasta, niin huomaisitte, että se on vastaavaa kuin kilpailijoiden puhelimissa pari vuotta sitten. Tämä johtuu siitä, että nokian tuotantoprosessi, suunnittelusta->valmiiksi tuotteeksi, kestää aivan liian pitkään. Nokialta tulee aina auttamattomasti valmiiksi vanhentuneita tuotteita markkinoille. Nokia on kuolemaisillaan oleva hidas dinosaurus.

Ja turhaan yritätte haukkua Samsungia, joka tekee tällä hetkellä parhaat puhelimet :)

Vastaa
simsim4
simsim4

7

Kröhöm... saanen nauraa!!! Mulla on ensimmäinen Samsungin android puhelin (i7500) se on julkastu n. 2,5 vuotta sitte ja on paskin puhelin ikinä mitä oon käyttäny! Puhelimessa 600mhz prossu joka on älyttömän hidas! Edes viestiä ei pysty kirjoittamaan ilman lagailua! Eiköhän kaikki tiiä kumpi laittaa laadukkaampaa rautaa älypuhelimiin, Nokia vai Aasian vinosilmät. Jos laatua verrataan (Nokiaan) koko puhelin on kovamuovinen lastenlelu. Itseasiassa se on ihan mihin vaan puhelimeen verrattuna LELU! Ja muuten se kuumenee ihan jumalattoman kuumaksi. Nokian käyttikset ei tartte niin paljoa tehoa kuin Android.

Vastaa
simsim4
simsim4

9

@6 Jos kerran näitä ylimpiä kommentteja kirjoittaneet ovat Nokiafanboyita, niin eivätköhän he perehdy aika tarkasti esim. N9:iin ennen kuin näitä kommentteja kirjoittelevat.

Vastaa
SGS2
SGS2

10

@Kyllä kaikki, paitsi NOKIAFANBOYT, tietävät kumpi tekee parempia puhelimia. Samsung ehdottomasti. Nokialla ei ole mitään, eikä ole tulossa, puhelinta, joka pärjäisi missään osa-alueella SGS2 ylivoimaisuudelle. Ja pian julkaistaan jo SGS3.

Se että olet käyttänyt samsungia 2,5 vuotta sitten, ei tarkoita, että puhelimet olisivat yhä samanlaisia kuin silloin. Katsos.. Samsung tekee kokoajan tuotekehittelyä ja julkaisee yhä vain parempia puhelimia. Toisin kuin Nokia, joka suoltaa samaa p***** yhä uudestaan, vain uusissa kuorissa..

On totta, että nokian käyttikset eivät tarvitse yhtä paljon tehoja kuin android, koska nokian käyttikset ovat niin surkeita. Kukaan ei halua käyttää Nokian käyttiksiä. Kaikki järkevät siirtyvät androidiin. Windows 95 kuluttaa vähemmän tehoja kuin windows 7, mutta kuka haluaisi käyttää windows 95:sta?

Nokia on 80-luvun lada. Siitä ei kovin moni tykkää :D

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

11

Rekisteröintipakko? Ymmärrän kyllä (melkein), jos joku haluaa julistaa Samsungin/Nokian/Applen/jne ilosanomaa ja on täysin hurmiossa jonkun teknologiafirman takia, mutta ihan oikeasti. Eivät nämä jutut ole pysyneet läheskään aiheessa saatika asiallisina.

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

13

@10
Käytä sinä vain sitä ämpärimuovista, Samsungin muilta huonosti kopioitua SGS2:si.
Androidikin tarvitsee itsessään pelkästään sen tuplaydinprosessorin toimiakseen edes jotenkin sulavasti.
Samsung tekee edelleen näiden vuosien jälkeen puhelimensa siitä samasta halvasta muovista eikä edes vaivaudu itse suunnittelemaan tuotteitaan vaan kopioi muilta. Oikea tuotekehittelyn esimerkki.

Vastaa
mckonen
mckonen

14

tuota..täällä monesti ihmiset kirjoittavat kuten autoista ilman käyttökokemusta. Androidissa paljon bugeja myös samsungissa, N9:ssä ei ole ainuttakaan marraskuusta lähtien, edes näin OSn alkutaipaleilla, 1.2 päivitys tekee käyttiksestä vielä täydellisemmän, ja softia löytyy tällä hetkellä kaikki tarpeellinen, mitähän ohjelmia tähän toivoisi lisään eipä tule heti mieleen. Moniytimisyys on vain markkinointikikka, yksiytimisellä pyörii kaikki tapeelinen ja tarpeeton; HD peli, PSX emulaattori, leffat...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
n8 no rules (vahvistamaton)

16

@7. Kuules sinä vinosilmä.Eikö ole vähän tyhmää verrata tämän päivän älyluureja ja 2-3 vuotta vanhoja älyluureja keskenään?.Kyllä Nokia puhelimissa käytetään vanhoja komponentteja verrattuna Samsungin malleihin!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
n8 no rules (vahvistamaton)

17

@13 Ne kertakäyttö älyttömät puhelimet tekee kylläkin Nokia,koska ne eivät mene kaupaksi.Teknisesti/ominaisuuksiltaan karsitut mallit taas menevät.

Vastaa
akse
akse

18

Kamoon tyypit menee tohon trolliin kerta toisensa jälkeen :)

Ihan riittävää rautaa n9ssä on harmattan käyttikseen.. androidista en osaa sanoa. En näe kyllä järkeä miksi kukaan haluisi downgradee käyttiksen harmattan -> anroid

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

19

15@
>Suurin osa softasta ei edes tue useampaa ydintä.

öö, mitä sitten ?

14@
>Moniytimisyys on vain markkinointikikka,

Sitä se myös on, siitä huolimatta useaa ydintä voidaan käyttää myös hyödyksi, optimoida toimintaa ja myös paikkailla mahdollisia OSn heikkouksia.

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

20

@19
Hyvin sanottu, paikata OS:in heikkouksia. Android itsessään tuntuu tarvitsevan sen tuplaydinprosessorin toimiakseen sulavasti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kiimakaverit (vahvistamaton)

21

Molemmista puhelimista löytyy buginsa. Samsung S2 on mielestäni aika hyvä taidonnäyte, miten ohuisiin kuoriin on saatu ängettyä huipputekniikkaa. Nokiassa taas hienoa onkin käyttis, jota voi vieläkin virittäjäveijarit kääntää oman maun mukaan.

Surullisinta tässä koko keskustelussa, että mennään jollain hirveellä mutu-tuntumalla ja kun toinen esittää argumentin, nii toinen vastaa "nii mut sun känny on paska!". Ois tosi hienoo, ettei tää keskustelu täyttyis tälläsest erityisesti omenaomistajia vaivaavasta hirveestä kiimasta omaa laitetta kohtaan.

Kiitos, siinä oli avautuimiseni.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jonskuuuu (vahvistamaton)

22

Nokia ja iphone fanipoikien kannattaisi olla vaan hiljaa kun ottaa huomioon mistä puhelimista niitä uusia vikoja ja bugeja koko ajan löytyy, nokialaisista ja iphoneista. Turha itkeä siinä koko ajan, kun jo monta kertaa ollaan huomattu että android on tällä hetkellä se kovin sana. Tulevaisuudesta ei tiedä mutta tällä hetkellä androidia parempaa ei ole.

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

23

@22
Paljon asiaa ja niin vähän perusteluja.
Androidin ongelmia ovat mm. haittaohjelmat jopa Android marketissa jolloin vaarassa kaikki puhelimen tiedot sekä surkea päivitettävyys. Jos ostat nyt puhelimen, et voi tietää tuletko saamaan siihen edes seuraavaa päivitystä, ja jos saatkin niin ehkä vuoden päästä. Samsung Galasy S oli vähän aikaa sitten se huippumalli ja nyt se ei saa edes ICS:ää.
Android on myös niin pirstaloitunut että sovellusten kehittäminen on erittäin työteliästä sekä kyseinen käyttis on vähänkin halvemmilla puhelimilla erittäin epämiellyttävä kokemus; jopa valikot ja aloitusnäytöt lagaavat.

Vastaa
teme565
teme565

25

Lainaus:

Tulevaisuudesta ei tiedä mutta tällä hetkellä androidia parempaa ei ole.


Riippuu vähän mistä näkökulmasta katsoo. Itse en androidille anna suurta arvoa sen raskauden takia. Jos joku ei tiedä niin androidsoftat koodataan javalla ja javalla tehdyt softat nyt ei niitä kaikista köykäisimpiä ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SGS3 (vahvistamaton)

26

Samsung Galaxy S on kyllä rehellisesti varmaan maailman bugisin älypuhelin. Homman kruunaa se, ettei sille julkaista ICS:ää. SGS 2 paransi tilannetta, mutta itse en halua uusia kännykkää joka vuosi. Katsotaan onko SGS3:sta mihinkään.

Vastaa
SGS2
SGS2

27

@23 & 26

Voi HUOH te nokiatrollit :D
Ihanko on kauheata, ettei 2 vuotta vanha puhelin saa uusinta Androidin versiota. Galaxy S1 on silti aivan hyvä, Nokioita parempi, vaikkei se ICS:ää virallisesti saakkaan. Mitenkä on niiden Nokioiden päivitettävyys, saavatko 2 vuotta vanhat Nokialaiset vielä päivityksiä? Android se nyt on vaan järkevämpi sijoitus tällä hetkellä, laajan ohjelmatarjonnan ja levinneisyytensä ansiosta. Nokian Symbbarit, Meegot ja Windows Mobilet alkavat olla marginaalisia käyttiksiä, joiden ajanmukainen ohjelmatarjonta on surkeaa. Miksi ostaa älypuhelin, johon ei ole ohjelmia?

Ja mitä tulee bugisimpiin älypuhelimiin koskaan, niin kyllä Nokia pitää sitä listan kärkeä :D Esim. surullisen kuuluisa Nokian N97 ... xD

http://www.iltalehti.fi/digi/2009090410191085_du.shtml

http://www.youtube.com/watch?v=_rkWhGDdnT4

Uuh ihanaa nokiafanboyt, ihanaa ihanaa xD

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

29

@27, 28
Galaxy S on omien kokemuksieni mukaan surkuhupaisa esitys huippumallista, tehty siitä halvasta muovista mistä Nokia tekee ne <150€ puhelimensa.
Esimerkiksi Nokia 5800 on julkaistu 2008 ja se on saanut viime vuoden lopulla viimeisimmän päivityksensä. Ei taida tapahtua Android-maailmassa; päivitykset ehkä puoleksi vuodeksi puhelimen ostosta ja niitä itse päivityksiä joutuu odottamaan toiset puoli vuotta että valmistajasi saa ne jakeluun. Custom romien käyttäjätkin ovat marginaalisia, se on huono perustelu tähän kohtaan.
Symbianilla on melko kattava sovellusvalikoima, Androidilla toki enemmän, sen huomaa mm. kymmenistä eri pierusovelluksista joita sille on saatavilla. Itselleni löytyy kuitenkin kaikki tarvittava ja paljon muuta Nokia Storesta.

Ja tuosta N97:sta; myönnän itsekkin että se ei ole mikään maailman hienoimpia ja onnistuneimpia tapauksia, mutta eivät ole myöskään nämä Samsung Galaxy muovilelut.
Toisekseen N97 on jo melko vanha tapaus, virheistä on opittu ja sen huomaa Nokia Bellestä.

Vastaa
SGS2
SGS2

30

@29
Nokia 5800 on onneton bugikasa myös. Ei ihmekkään, että sitä paikkaillaan vielä päivityksillä... Tosin olisi ollut parempi, jos olisivat siitä alumperin tehneet toimivan.

Jos olet tyytyväinen vanhan symbbari Nokialaisen käyttäjä, niin hyvä sinulle! Kyllä niillä perusasiat, kuten soittaminen onnistuu. Mutta jos haluaa käyttää puhelintaan vähänkään uudempia, innovatiivisempia käyttötarkoituksia varten, niin Android ja iOs ovat pakollisia.

Android vaatii ehkä enemmän teknistä osaamista ja älykkyyttä kuin Symbian. Ja hyvä niin! Itse ainakin pidän siitä, että voin muokata vapaasti käyttöjärjestelmän ulkoasua ja toimintoja. Puhelimiltaan vähemmän vaativilta, pelkästää perusominausuuksia haluaville, symbbari voi olla aivan ok, halpa soittopuhelin. Toyota käy toislle, toiset haluavat Bemarin.

Ja ihan turhaan yrität haukkua Galaxya, ensimmäistä tai toista, koska ne molemmat ovat olleet testimenestyjiä ja halutuimpia... Uskottavuutesi lähestyy nollaa... Mutta Nokiafanboyt kulkevatkin Suomilasit silmillä, eivätkä halua nähdä totuutta...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
luu mia (vahvistamaton)

31

Kaikki Nokiat (myös Lumia) ovat onnettomia räpellyksiä!. ;)

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

32

@30
Nokia 5800 sai muunmuassa uuden selaimen viimeisimmässä päivityksessä, ei niinkään bugikorjauksia. Ja ei siinä julkaisunsa aikaan tainnut muutenkaan mitään järisyttävän suuria ongelmia ollakaan.
Mitä nämä "vähääkään uudemmat, innovatiiviset käyttötarkoitukset" joita Symbianilla ei voi tehdä, ovat?
Miksei Symbianilla voi muokata ulkoasua ja toimintoja? Kyllä minä vaan voin, mm. Nokia Storesta lataamallani softalla.
Kaikesta kirjoittamastasi päätellen huomaa kyllä ettet ole juurikaan Nokia Belleä testaillut.
Ja onko sulla jotain todistusta siitä, että uudet Symbianit tai Lumia ovat myyneet huonosti? Lumia on myynyt ainakin sen miljoonan, ja kannattaa sitä verrata siihen paljon Android myi ensimmäisillä suurilla julkistuksillaan.. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vai että lumia (vahvistamaton)

33

@32 SGS 2 myi jo ekana kuukautena 2x enemmän,kuin Nokia 800 Lumia kun markkinoille tuli myyntiin. ;)

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

34

@33
Lueppas se viiminen lauseeni vielä kertaalleen ja mieti sen sisältö kunnolla.
Toisekseen kannattaa muistaa se, että Lumia julkaistiin alussa vain muutamille markkina-alueille.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.