Testissä Lumia 710: Lumioiden keskihintainen vaihtoehto

12
Teemu Laitila

Testissä Lumia 710: Lumioiden keskihintainen vaihtoehto
Nokia lanseerasi Lumia-malliston maailmalla alun perin kahden eri puhelimen voimin. Kalliimpi laitteista on kehuttuun N9:n muotoiluun perustuva Lumia 800 ja halvempi enemmän perinteistä muotoilua noudattava Lumia 710. Ensimmäisenä markkinoille saapunut Lumia 800 oli Puhelinvertailun testissä jo tammikuussa ja nyt vuorossa on helmikuun aikana myyntiin tullut Lumia 710.

Vaikka Lumia 710 sisältää saman suorittimen ja näytönohjaimen kuin malliston tämän hetkinen lippulaiva, se eroaa kuitenkin kalliimmasta mallista merkittävästi esimerkiksi näyttönsä ja kuoren materiaalien osalta. Sama prosessori varmistaa silti sen, että myös halvemman mallin ostaja pääsee kokemaan Windows Phone -järjestelmän sulavana ja hyvin toimivana.

Koska Windows Phone -käyttöjärjestelmän Mango-nimiseen 7.5-numeroituun versioon tutustuttiin tarkemmin jo edellisessä artikkelissa, tässä artikkelissa keskitytään pääasiassa puhelimen rautapuoleen höystettynä muutamilla huomioilla ohjelmistosta.Tekniset tiedot

Nokia Lumia 710

KäyttöjärjestelmäWindows Phone (Mango)
Paino125,5 g
Mitat (LxKxS)119 mm x 62,4 mm x 12,5 mm
Näytön koko3,7 tuumaa
Näytön resoluutio800 x 480
RAM-muistia512 megatavua
Kameran tarkkuus5 megapikseliä
Ilmoitettu puheaika7h 40min (3G)Lisää teknisiä tietoja, käyttäjien arvosteluja ja hintatietoja löydät Edukas.fi:stä.

Muotoilu ja rakenne

Muotoilunsa puolesta Lumia 710 ei juuri herätä ihastusta, mutta ei puhelin pahaltakaan näytä. Muotoilussa näkyy häivähdyksiä Nokian jo N8:n yhteydessä lanseeraamasta tyylistä, jonka tunnistettavin elementti on kulmien pyöristäminen. Laite ei ole missään tapauksessa ohuimmasta päästä. Se on 12,5 mm paksu, mikä on kuitenkin vain 0,4 mm enemmän kuin Lumia-sarjan lippulaivalla. Silti muotoilu saa Lumia 710:n vaikuttamaan todellista kokoaan paksummalta. Massiivista vaikutelmaa vahvistaa lisäksi näytön ympärillä selkeästi erottuvat paksut kehykset, mikä myös saa näytön pinta-alan vaikutamaan todellisuutta pienemmältä.Lumia 710 on täysin muovikuorinen, joka saa laitteen vaikuttamaan halvahkolta. Nokia ei onneksi ole silti päätynyt budjettiluokan Lumia 610 -mallin tapaan kiiltävään muovipintaan, vaan takakuoren mattapintainen kumipinnoite pelastaa tuntumasta ja ulkonäöstä paljon. Vaikka materiaalivalinnat saavat puhelimen tuntumaan vähemmän laadukkaalta, laite on tukevan tuntuinen ja vaikuttaa siltä, että pudottamista ei tarvitse suuremmin jännittää (ei kokeiltu käytännössä). Samsungia on usein kritisoitu uusimpien Galaxy-laitteiden paperinohuista takakuorista. Myös Nokia on tehnyt Lumia 710:n takakuoresta erittäin ohuen ja joustavan, mutta se vaikuttaa kuitenkin huomattavasti kestävämmältä kuin Samsungin versio.
Lumia 710:n kaikki liitännät löytyvät yläreunasta. Liittimiä on tarjolla vain dataa ja latausta varten olevan micro-USB:n ja 3,5 mm kuulokeliitännän verran. Microsoft määrittelee tarkasti mitä näppäimiä Windows Phone -laitteista on löydyttävä ja Lumia 710:ssä kaikki näppäimet on toteutettu fyysisinä versioina. Näytön alapuolella on lähes koko sen pituudelle ulottuva näppäin, josta löytyy vaaditut takaisin-, windows- ja haku-näppäimet. Puhelimen oikeassa reunassa on ylhäällä perinteinen näppäin äänenvoimakkuudelle sekä alareunassa erillinen kameranäppäin. Yhdistetty virta- ja lukitusnäppäin löytyy liitäntöjen oikealta puolelta puhelimen yläreunasta. Takakannen irrottamalla esiin ilmestyy akku sekä mikro-SIM-paikka, johon käsiksi pääseminen edellyttää akun irrotusta.Näyttö

Lumia-sarjan keskimallissa on näyttötekniikkana päädytty perinteiseen LCD-tekniikkaan verrattuna kalliimmasta mallista löytyvään Super AMOLED -näyttöön. Kuten odottaa saattaa, LCD ei yksinkertaisesti pärjää laadussa AMOLED-paneelille. Lumia 800:n uskomattoman hyvästä kontrastista ja kirkkaudesta ei ole tietoakaan, vaan näyttö on korkeintaan keskinkertainen. Kun näyttöjä vertailee vierekkäin, sama "Nokian sininen" teema on todellisen syvän sininen AMOLED-näytöllä, mutta huomattavasti hailakampi Lumia 710:n ruudulta katsottuna. Lumia 710:n näytön valkoiset sävyt vaikuttavat kevyesti kellertäviltä AMOLED-näytön rinnalla, mutta yksinään katsellessa sävyeroja ei käytännössä havaitse.Vasemmalla Lumia 710, oikealla Lumia 800


Lumia 710:n näytön suhteen ei ole kuitenkaan tehty kaikkia mahdollisia kompromisseja, vaan Nokian oma polarisaatiotekniikka ClearBlack parantaa luettavuutta ulkotiloissa.Kuten muissakin Windows Phone -laitteissa, näytön resoluutio on 800x480 pikseliä. WVGA on sinänsä riittävä 3,7 tuuman näytölle, mutta korkeammasta resoluutiosta ei olisi myöskään haittaa. Toisaalta on pidettävä mielessä puhelimen hintaluokka, jossa korkeampia resoluutioita ei juuri nähdä. Parannusta Windows Phone -laitteiden resoluutioon on luvassa vasta seuraavan ison loppuvuodesta odotetun järjestelmäpäivityksen myötä.

Konepellin alla

Sisuskalujensa puolesta Lumia 710 ei juuri eroa kalliimmasta Lumia 800:sta. Molempien käyttöjärjestelmiä pyörittää Qualcommin yksiytiminen MSM8255 järjestelmäpiiri, jonka kellotaajuus on 1,4 GHz. Järjestelmäpiirin GPU:na toimii Adreno 205, joka ajaa asiansa peruskäytössä, mutta ei tarjoa parasta mahdollista vääntöä mobiilipelien ystäville. Muistia löytyy 512 megatavua. Lumia 710 on kuitenkin varustettu vain puolet pienemmällä kahdeksan gigatavun tallennustilalla, jota ei muistikorttipaikan puutteen vuoksi voi edes kasvattaa. Nykyisellä Spotifyn ja pilvipalveluiden aikakaudella musiikkia ja muita tiedostoja ei välttämättä tarvitse kuljettaa mukana gigatavuittain, mutta ei tallennustilasta silti haittaa olisi.


Windows Phone -laitteiden lähes identtiset ominaisuudet johtuvat Microsoftin asettamista rajoituksista. Käyttöjärjestelmän nykyinen versio ei edes tue muita kuin Qualcommin Snapdragon-piirejä. Rajoitettu komponenttivalikoima yksipuolistaa ostajan valinnanvaraa, mutta toisaalta vain tietylle järjestelmäpiirille ohjelmointi mahdollistaa optimointia, jolla varmistetaan käyttöjärjestelmän sulava toiminta eri valmistajien puhelimissa ja helpotetaan esimerkiksi järjestelmäpäivitysten julkaisua. Microsoft sijoittuu alustan avoimuuden suhteen suljettua omenatarhaansa rakentavan Applen ja ongelmaksi asti avoimen Googlen Android-järjestelmän välimaastoon. Yhtiö sallii laitevalmistajille tiettyä valinnanvapautta, mutta varmistaa samalla käyttökokemuksen säilymisen tyydyttävänä ja yhtenäisenä eri mallien välillä.

Nokian keskihintaisen Lumian käyttökokemus ei jää ainakaan prosessoritehosta kiinni, sillä 1,4 GHz:n prosessori pyörittää Metro-näkymän tiiliä sujuvasti ja muistikin tuntuisi riittävän. Jos pelaaminen keskittyy Angry Birdsin kaltaisiin ajanvietepeleihin, teho riittää mainiosti. Nettiselailussa Flash-mainokset eivät hidasta latausta siitä yksinkertaisesta syystä, että Applen iOS-laitteiden tapaan selain ei tue Flashia lainkaan.

Lumia 710 tukee perinteiseen tapaan neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900MHz) ja kolmea 3G-taajuutta (900/1900/2100MHz). Laitteen GPS-piiri tukee paikannusta nopeuttavaa A-GPS-tekniikkaa. Bluetooth perustuu versioon 2.1 ja se tukee musiikinkuunteluun sopivaa A2DP-tekniikkaa ja tiedonsiirtoa nopeuttavaa EDR-tekniikkaa.

Laitteelle tarjoaa virtaa 1300 mAh akku verrattuna Lumia 800:n 1450 mAh versioon. Valmistaja lupaa yhden latauksen riittävän 400 tunnin valmiusaikaan, vajaan kahdeksan tunnin puheaikaan 3G:tä käyttäen ja 38 tunnin musiikintoistoon. Valmistajan antamat luvut ovat sinänsä hyödyttömiä, koska niiden mittaustavoista ei ole annettu tarkempia tietoja eivätkä ne ole vertailukelpoisia eri valmistajien välilä. Testijakson aikana puhelimen akku osoittautui kuitenkin riittävän kestäväksi surffailua, Facebookia jne. sisältävässä peruskäytössä, kun päällä oli lisäksi muutaman sähköpostilaatikon ja kalenterin synkkaus.


Kamera

Lumia 710:n kamera tallentaa kuvat viiden megapikselin tarkkuudella. Etukameraa laitteesta ei löydy. Videokuvaus toimii 720p-tarkkuudella 30 ruudun sekuntivauhdilla.

Kuten puhelimen hintaluokasta voi päätellä, kamera ei ole Nokian parhaita saavutuksia, mutta ei toisaalta myöskään häviä kilpailijoilleen. Mukana ei ole esimerkiksi kalliimmista malleista löytyviä Carl Zeiss-optiikoita ja salamavalon virkaa hoitaa yksi LED-valo. Kuvien laatu on yleisesti ottaen kohtalainen. Vähänkään hämärämmissä sisätiloissa kuvattaessa kohinan määrä kuitenkin kasvaa nopeasti.

Windows-puhelinten rautavaatimuksissa määritelty erillinen kameranäppäin on sinänsä mukava lisä kameran käyttöön. Näppäin on silti käytännössä täysin tunnoton ja kuvan tarkentaminen on hankalaa. Näppäimen painaminen pohjaan asti tuntuisi myös aiheuttavan usein puhelimen heilahtelua, mikä viimeistään pilaa tarkennuksen. Paras tapa varmistaa tarkennuksen osuminen oikeaan kohtaan on koskettaa haluttua tarkennuspistettä puhelimen ruudulla, jolloin kamera nappaa kuvan automaattisesti kun kohde on tarkka.Yksityiskohta laajemmasta kuvasta:Käyttöjärjestelmä ja sovellukset

Lumia 710:n parin viikon mittainen testijakso oli minullekin ensimmäinen kerta kun vietin Windows Phone -laitteen kanssa pidempiä aikoja käyttäen sitä pääasiallisena puhelimena. Tässä osiossa käyn läpi muutamia huomioita käyttöliittymästä ja sovelluksista Android-käyttäjän näkökulmasta. Tarkempi esittely käyttöjärjestelmästä ja sen ominaisuuksista löytyy aiemmasta Lumia 800 -artikkelista, joka laitteiden samankaltaisuuksien vuoksi pätee hyvin myös Lumia 710:n tapauksessa.

Windows Phone on tervetullut kehitysaskel mobiililaitteiden käyttöliittymiin, jotka Androidin ja iOS:n jälkeen ovat polkeneet pitkälti paikallaan. Windows Phonen peruskäyttöliittymä koostuu käytännössä etusivusta, joka sisältää alustalle tunnusomaiset Live tile -neliöt sekä sivulle pyyhkäisemällä esiin tulevasta sovellusvalikosta. Usein käytetyt sovellukset tai lähes minkä tahansa muun sisällön (musiikin, nettisivut, kontaktit) voi kiinnittää aloitusruutuun omaksi live tile -ruudukseen. Tiilet näyttävät reaaliaikaista informaatiota kuten saapuneet puhelut, viestit ja sähköpostit tai esimerkiksi sään erillisten sovellusten avulla.

Useisiin kotinäyttöihin ja ikonipohjaisiin valikoihin tottuneella Android-käyttäjällä kestää muutama minuutti logiikan opettelussa, jonka jälkeen lähinnä tekstistä koostuvissa valikoissa on nopea ja vaivaton liikkua. Windows Phone hylkää kokonaan ajatuksen erillisistä ikkunoista ja perustuu enemmänkin kaksiulotteisiin vierekkäisiin paneeleihin. Käyttökokemus on totuttelun jälkeen erittäin miellyttävä. Peruskäytössä tuntuu, että laitteella saa aikaan tarvittavia asioita sen sijaan, että aikaa kuluisi käyttöliittymän käyttämiseen.


Hyvän peruskäytettävyyden lisäksi Windows Phonen vahvuus on sen tiukka integraatio erilaisiin palveluihin ja viestimiin. Järjestelmä kokoaa viestisovellukseen tekstiviestit ja esimerkiksi Facebookin chat-viestit. Jos kontakti on yhdistetty Facebook-tiliin, viestiä lähettäessään voi helposti valita haluaako viestin menevän Facebookin kautta vai perinteisenä tekstiviestinä. Viestejä voi lähettää myös MSN Messengerin kautta, mutta Google Talk ei ole tuettujen listalla. Osoitekirjana toimivaan Ihmiset-sovellukseen on kerätty kaikkien sosiaalisten verkostojen päivitykset samaan näkymään. Kaikki yksittäisestä kontaktista tarjolla oleva tieto kuten puhelinnumerot, sähköpostit, Facebookin kuva-albumit ja viimeisimmät viestit Facebookiin tai Twitteriin löytyvät samasta paikasta. Samalta sivulta voi myös vaivattomasti soittaa tai tekstata henkilölle, kirjoittaa Facebook-seinälle tai mainita Twitterissä.

Sosiaalisen median lisäksi Windows Phone tukee hyvin myös esimerkiksi Googlen palveluita kuten GMailia ja kalenteria, joka on monen Android-käyttäjän kannalta lähes elintärkeää. Yhteystietojen synkronointi Googlen palveluiden kautta ei kuitenkaan onnistu ilman ongelmia, sillä Google tallentaa henkilön pääasiallisen puhelinnumeron tietueeseen, josta Windows Phone ei sitä osaa etsiä. Silti sähköposti ja kalenteri jopa useammista Google-tileistä integroituvat sulavasti käyttöjärjestelmään. Nokian laitteissa myös Ovi-palvelut ovat luonnollisesti tuettuina.

Yksi syy integroinnin helppouteen lienee se, että Microsoft saapuu markkinoille, jossa suurimmalla osalla käyttäjistä on jo vakiintuneet käyttäjätilit, jotka eivät suinkaan ole Microsoftin Live-palveluissa. Helpottamalla tietojen tuontia laitteisiin, yhtiö madaltaa kynnystä siirtymiseen muilta alustoilta.

Ei kuitenkaan täydellinen

Kaiken hehkutuksen jälkeen on todettava, että ei Windows Phone ole suinkaan täydellinen. Vaikka käyttöliittymän perusidea on loistava, monet asiat voisi toteuttaa huomattavasti paremminkin. Yksi epäkohta on erittäin kömpelö moniajo. Sovellus jää taustalle kun käyttäjä siirtyy kotiruutuun Windows-näppäimen avulla. Lista avonaisista sovelluksista löytyy painamalla pitkään takaisin-näppäintä. Järjestelmä esittää avoimista sovelluksista ruutukaappauksen, mutta alkeellisen tehtävänhallinnan kautta sovelluksia ei voi sulkea kokonaan yhdellä painalluksella. Sulkeminen onnistuu vain avaamalla sovellus ja painelemalla takaisin-näppäintä tarpeeksi monta kertaa, mikä esimerkiksi nettiselaimen tapauksessa on erittäin huono käytäntö. Microsoft sallii tausta-ajon omien sovellustensa lisäksi myös monille kolmannen osapuolen sovelluksille. Käyttöjärjestelmän Mango-version myötä sovellukset voivat taustalla ollessaan soittaa musiikkia, siirtää tiedostoja sekä ilmoittaa käyttäjälle tapahtumista ja suorittaa ajastettuja tehtäviä. Esimerkiksi selain kykenee toistamaan ääntä nettisivulta taustalla ollessaan. Mielenkiintoinen lisä on lukitusruutuun ilmestyvät ohjaimet myös selaimen toistamalle äänelle.


Heikon moniajon lisäksi toinen ärsyttävä asia on Microsoftin Zune-sovelluksen pakollisuus. Windows Phone ei toimi pelkkänä massamuistina tietokoneeseen liitettynä, vaan ainut keino musiikin ja kuvien siirtämiseen on Zune. Saman sovelluksen avulla hoituu erilaisten synkkausten lisäksi myös ohjelmistopäivitykset. Jos mahdollista, Zune on vieläkin tuskallisempi käyttää kuin Samsungin paljon parjattu Kies. Sovellus haluaa automatisoida monia tehtäviä, jotka ainakin itse suorittaisin mieluusti omalla tavallani. Toisaalta langaton automaattinen synkronointi wlanin läpi on näppärä ominaisuus, jos mediaansa haluaa hallita Zunen avulla.

Kilpailijoihinsa verrattuna Windows Phone on nuori alusta. Nuoruudesta kertovat puuttuvat ominaisuudet, jotka kilpailijoilta ovat löytyneet jo pitkään. Windows Phone -laitteet eivät tue esimerkiksi tiedostojen siirtoa Bluetooth-yhteyden yli. Sovellustarjonnan ja järjestelmän puutteeksi voi laskea sen, että Skypeä ei ole vielä tarjolla Windows Phone -alustalle huolimatta siitä, että Microsoft omistaa palvelun. Skype kuitenkin saapunee alustalle viimeistään Apollo-nimellä tunnetun Windows Phone 8 -version myötä. Toinen tulevaisuudessa saapuva ominaisuus on mahdollisuus jakaa puhelimen nettiyhteys wlanin tai USB-kaapelin avulla. Ominaisuus löytyy jo Nokian uusimmista Windows Phone -malleista (Lumia 900, Lumia 610) ja sen on luvattu saapuvan myös 710- ja 800-malleihin "pian".

Selkeiden huonojen suunnitteluvalintojen lisäksi järjestelmästä löytyy myös oikeita bugeja. Testijakson aikana puhelimen ylöspäin pyyhkäistävä lukitusruutu jäi muutaman kerran jumiin puoliväliin, mikä korjaantui painamalla lukitusnäppäintä uudestaan. Toinen esiin tullut vika oli puhelimen jumittuminen toimimattomaksi puhelun tullessa, mikä esti vastaamisen kokonaan.

Sovellukset

Kun sovellustarjontaa verrataan numeroita tuijottaen, Microsoftin ekosysteemi jää auttamatta kilpailijoiden jälkeen. Vaikka Apple ja Google jaksavat muistuttaa sadoista tuhansista eri sovelluksistaan, ekosysteemin sovellustarjonnassa laatu ratkaisee määrän sijaan. Windows Phone -alustalle löytyy suuri osa ainakin omassa käytössä tärkeistä sovelluksista. Tarjonta myös kasvaa koko ajan. Yksi suurempi puute on Dropbox-sovellus ja muutamat spesifit suomalaissovellukset, kuten nettipankit, jotka on ainakin tässä vaiheessa julkaistu lähinnä Android- ja iOS-versioina. Silti tarjolla on myös yksittäisiä helmiä, joita Androidille ei löydy, kuten VR:n loistava Junat kartalla (joka on kuitenkin tulossa myös Androidille myöhemmässä vaiheessa).


Tärkeä osa sovellustarjontaa ovat Nokian omat sovellukset kuten ilmainen navigaatio Nokia Drive, peruskarttapalveluja ja kävelynavigaatiota tarjoava Nokia Maps ja musiikkisoittimena sekä kauppapaikkana toimiva Nokia Music. Ilmainen navigaatio on selvästi yksi Nokian suurimpia valtteja millä tahansa alustalla. Nokia Drive mahdollistaa esimerkiksi karttojen lataamisen puhelimen muistiin, jolloin navigointi onnistuu ulkomaillakin ilman tarvetta nettiyhteydelle. Itse navigaattori on käyttöliittymältään selkeä ja löysi testikäytössä perille. GPS löytää lukituksen nopeasti, mikä parantaa käyttömukavuutta. Yksi miinus (jonka suuruus riippuu oman kaasujalan raskaudesta) erillisiin navigaattoreihin verrattuna on se, että laite ei varoittele teiden varsilla olevista kameratolpista.

Erityisesti Lumioita työpuhelimena käyttäville on mieleen Windows Phonen vahva integraatio Microsoftin Office-sovelluksiin, SharePoint-palveluihin ja Exchange-sähköpostiin. Word-tiedostot ja Excel-taulukot avautuvat puhelimessa mallikkaasti, vaikka niiden suurimittaisempaan editointiin ei mielellään ryhdy pelkällä virtuaalinäppäimistöllä. Office-sovellus osaa avata tiedostoja puhelimen omasta muistista tai sähköpostin liitteistä, suoraan Microsoftin SkyDrive-palvelusta tai Officen maksullisesta nettiversiosta Office365:stä. SkyDrive-palvelussa sijaitsevia tiedostoja on myös helppo jakaa muille tarvitsijoille, sillä sovellus tarjoaa mahdollisuuden luoda suoria linkkejä tallennettuihin tiedostoihin. Jos SkyDriven asentaa myös tietokoneelle, sinne tallennetut tiedostot kulkevat automaattisesti mukana myös puhelimessa. SkyDrive ei silti ainakaan nykyisellään toimi täysin muiden pilvipalveluiden korvaajana muiden kuin pienempien tekstitiedostojen osalta, sillä tiedostojen enimmäiskoko on rajoitettu 100 megatavuun.

Sovellusten osalta yksi positiivisimmista yllätyksistä oli laitteen Internet Explorer -selain. Kuten samaan rautaan perustuvan Lumia 800:n testistä voi lukea, Internet Explorer 9 ei juuri jää kilpailijoilleen selaimen suorituskykyä mittaavissa testeissä. Nettiselaimen todellinen laatu mitataan kuitenkin käyttökokemuksessa. Lumia 710 tuo hyvin esiin sen, että nettiselailussa suurin merkitys ei suinkaan ole pelkällä laskentateholla, vaan hyvin optimoitu selain takaa parhaan käyttökokemuksen. Sivut latautuvat vikkelästi ja käyttö on huomattavasti sujuvampaa kuin Androidin 2.3-version perusselaimessa. Uusimman Androidin perusselain sen sijaan ei juuri enää häviä IE:n mobiiliversiolle sulavuudessa tai ominaisuuksissa ja Chromen Android-versio on ominaisuuksiltaan huomattavasti edellä.

Vaikka selaimen puolesta nettikäyttö onkin miellyttävää, suurempaan ruutuun tottuneelle Lumia 710:n 3,7 tuumaa on auttamatta liian pieni. Pienellä ruudulla suuremmasta resoluutiostakaan ei juuri olisi hyötyä kuin paikoitellen kuvanlaadun kannalta.


Yhteenveto

Kokonaisuutena Lumia 710 on toimiva paketti. Sen suorituskyvyssä ei ole mitään valittamista ja jos muovinen ulkomuoto tai vain välttävä LCD-näyttö eivät haittaa omassa käytössä, se on pätevä vaihtoehto Windows Phone -maailmaan siirtymiseen ja tarjoaa lähes kalliimpaa Lumia-mallia vastaavan käyttökokemuksen.

Moni silti todennäköisesti pohtii uskaltaako hypätä Microsoftin kelkkaan seuraavaksi pariksi vuodeksi. Android-käyttäjän näkökulmasta Windows Phone oli kuitenkin positiivinen yllätys. Alustan puutteiksi mainitaan aina ekosysteemin pienempi koko kilpailijoihin verrattuna, mutta käytännössä sovellustarjonta riittää pitkälle. Testijakson aikana ei tullut vastaan asioita joihin Windows Phone ei olisi taipunut ja suuri osa tehtävistä sujuu vieläpä erittäin vikkelästi ja mukavasti.

Vaikka peruskäyttö onnistuu hyvin, Windows Phone on selvästi vielä nuori alusta. Laitteet eivät tue moniydinprosessoreita (eikä niitä tehonsa puolesta edes tarvita), isompia resoluutioita tai Bluetooth-tiedonsiirtoa ja Nokian tapauksessa myös netin jakaminen on mahdotonta ainakin toistaiseksi. Silti Windows Phonella on paljon potentiaalia. Jo nykyisen version SkyDrive-sovellus sekä Office-integraatio antavat esimakua siitä, mihin Microsoft pyrkii ensi syksynä julkaistavien Windows Phone 8:n ja Windows 8:n myötä. Yhtiön tavoitteena on yksi pilvi, jota käyttää monta laitetta. Microsoftin tapauksessa samoja pilveen tallennettuja tiedostoja käyttävät pöytäkoneet, läppärit, tabletit, puhelimet ja Xbox-konsolit. Kun yhtälöön lisätään yrityskäyttäjille tärkeä tuki Microsoftin Exchange- ja SharePoint-tekniikoille, kasassa on kattava paketti lähes kaikkien tarpeisiin.

Windows Phonen pelkistetty käyttöliittymä ei silti varmasti sovi kaikille. Jos surffailun, viestittelyn ja soittamisen lisäksi älypuhelimen tarkoituksena on tarjota viihdykettä pelkän säätämisen ja virittämisen muodossa, Android lienee edelleen parempi valinta. Puhelinten todellisia tehokäyttäjiä saattaa rajoittaa myös kömpelösti toteutettu moniajo. Silti ensimmäisen älypuhelimen ostajalle tai muuten yksinkertaista ja toimivaa ratkaisua etsivälle Windows Phone on hyvä valinta, jonka käytön omaksuminen on helppoa.


Lumia 710:n hinta on asettunut runsaan 300 euron tasolle halvimmillaan jo 260 euron tietämille. Sen alle mahtuu siis useita halvempia Android-puhelimia. Sujuvaa käyttökokemusta kaipaavalle Windows Phone on kuitenkin parempi ratkaisu kuin Android-luurien halvempi segmentti, sillä Lumian käyttöjärjestelmä hyödyntää resurssinsa huomattavasti Androidia tehokkaammin. Jos budjetti ei ole tiukasti rajattu juuri Lumia 710:n hintakategoriaan, kannattaa kuitenkin harkita runsaan sadan euron lisäpanostusta kalliimpaan Lumia 800 -malliin. Lisähintaan saa tuplasti tallennustilaa, huippulaadukkaan Super AMOLED -näytön, paremman kameran ja ehkä tämän hetken parasta muotoilua älypuhelinten saralla. Jos lisäpanostus ei kuitenkaan kiinnosta, loppuviimeksi kyseessä ovat vain ulkoiseen tuntumaan vaikuttavat asiat. Käyttöjärjestelmä pyörii molemmilla laitteilla yhtä sujuvasti ja ruudun koko sekä resoluutio ovat molemmissa puhelimissa identtisiä.

Edit: Lumia 710:n hinta on nykyään halvimmillaan jo 260 euron tuntumassa. Lumia 800:n hinta sen sijaan ei ole muuttunut 430 euron tasoltaan merkittävästi. Kasvaneen hintaeron vuoksi Lumia 710 on aiempaa houkuttelevampi vaihtoehto.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 8 Pro – hinta laskenut -35%

Oppo Reno 8 Pro
382 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 587 €

vivo V21 – hinta laskenut -26%

vivo V21
191 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 257 €

Honor X7b – hinta laskenut -25%

Honor X7b
149 € Gigantti
149 € Euronics
149 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 199 €

Motorola Razr 40 – hinta laskenut -24%

Motorola Razr 40
675 € CDON
894 € Verkkokauppa.com
899 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 894 €

Kommentit (12)

squi
squi

2

Näyttö on tuon perusteella värintoistonsa puolesta parempi kuin iPhone 4S:n paneeli, koska se teknisesti ottaen toistaa syvän sinistä paremmin. Kuten tuollakin todetaan, iPhone päihittää 710:n kirkkaudessa ja kontrastissa. Värintoistossa Lumia 800 puolestaan on selkeästi parempi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pekkuli1 (vahvistamaton)

3

No ei oo anteronkaa moniajo hirveen näppärä :) paras mitä itellä on ollut oli Maemossa, Nysisatasessa.

Vastaa
jaska_70
jaska_70

5

Moniajon "puuttesta". Jutussa mainittin, että Windows puhelimissa ei voi sulkea ohjelmia taustalta. Sikäli kun olen ymmäränyt oikein, niin niitä ei tarvitse sulkea. Tämä koska kun painaa nuolinäppäintä pitkään, siinä näkyy viimeksi _käytetyt_ ohjelmat (EI avoimet ohjelmat) ja niiden viimeinen tila. Eli ei ne siellä kuluta akkua/CPUa. Eli annat vaan olla ne siellä "auki" ihan rauhassa. Helppoa, eikö?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

6

En pysty ymmärtämään jutun ylitsevuotavaa AMOLED-kehua. Lumia 800:n (ja N9:n) heikko kohta on nimenomaan ollut AMOLED-näyttö, jonka väritoisto on ylisaturoitunut ja tietyillä väriskaaloilla heikko. Lisäksi niissä on erittäin harmittava Pentile-pattern, joka vielä korostuu varsin pienen pikselitiheyden takia.

Pitänee käydä kaupassa katsomassa tuota uutta, sehän voisi olla ensimmäinen Nokian Lumia-malli jossa on järkevä näyttö.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

7

Lainaus:

En pysty ymmärtämään jutun ylitsevuotavaa AMOLED-kehua

ei sitä voikaan ymmärtää jos on tottunut rätinä näytön mustaa harmaana katteleen..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
veke61 (vahvistamaton)

8

Verkkokauppa myy 710 hintaan 269? ei sen hinta ole yli 300?.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

@8

Hauska arvaus, muttei osunut. Olen katsellut Retina-näyttöä huomattavasti vähemmän kuin N8:n (RGB), N9:n (Pentile) ja Galaxy Nexuksen (Pentile) OLED-näyttöjä yhteensä.

Hyvä musta on yksi kriteeri, muttei läheskään ainoa. Sinua ei häiritse epärealistinen väritoisto eivätkä Pentile-patternin ongelmat?

Vastaa
simsim4
simsim4

10

Ihan hyvä näyttö mut ei mun Galaxy Notea voita! Tosin sitä clear blackiä jään kyllä kaipaamaan... siin onki ainoo mitä sampalta puuttuu. Muuten on kyllä näyttöjen ykkönen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
rampahammas (vahvistamaton)

11

Eikö tolla WP7.5 tosiaan pysty siirtämään dataa / kuvia puhelimesta toiseen bluetoothilla? Tiesin, että iOS -alustalla on rampa BT mut että WP:llä kans..

Vastaa
squi
squi

12

Korjasin tuota hinta-arviota. Tekstiä kirjoitettiin pidemmän ajan kuluessa ja hinta oli ehtinyt muuttua sitten edellisen tarkistuksen jälkeen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.