Arvostelussa Samsung Galaxy S III: Tie tähtiin vai mullan alle?

32
Matti Robinson

Arvostelussa Samsung Galaxy S III: Tie tähtiin vai mullan alle?
Pitkään odotettu Galaxy-sarjan lippulaiva on markkinoilla. Galaxy S II:n, Galaxy Noten ja Galaxy Nexuksen perintöä kantaen kulkee nyt uuden sukupolven lippulaiva Galaxy S III. Toukokuussa julkistettu laite astuu haastamaan paitsi tuttua hedelmää kantavaa markkinoiden ykköslaitetta, myös Android- ja Windows-puhelinten kärkimalleja.

Samsung Galaxy S III:a voidaan pitää osittain pelkkänä päivityksenä aiemmille malleille, mutta puhelimessa on paljon uutta sekä ohjelmiston että laitteiston puolella. Puheet faceliftistä voidaan siis ainakin unohtaa.

Tässä artikkelissa pyrimme selvittämään millä tavoin Galaxy S III pystyy vastaamaan entistä kovempien kilpailijoiden haasteeseen, ja kuinka Samsung on onnistunut lippulaivan tärkeimmissä uutuusominaisuuksissa, designissa ja käyttöliittymän muovaamisessa.Samsung Galaxy S III

KäyttöjärjestelmäAndroid 4.0.4 (Ice Cream Sandwich)
Paino133 g
Mitat (LxKxS)136,6 mm x 70,6 mm x 8,6 mm
Näytön koko4,8 tuumaa
Näytön resoluutio1280 x 720
RAM-muistia1024 megatavua
Kameran tarkkuus8 megapikseliä
Ilmoitettu puheaika11h 40min (3G)


Lisää teknisiä tietoja, käyttäjien arvosteluja ja hintatietoja löydät Edukas.fi:stä.

Muotoilu ja rakenne

Ehkä eniten keskustelua herättänyt piirre Samsungin uutuudessa on yhtiön muotoiluosaston näkemys. Muotoilultaan Galaxy S III muistuttaa ehkä eniten Googlen kanssa yhteistyössä tehtyä Galaxy Nexus -mallia pyöreine muotoineen.

Galaxy S II:sta ja Galaxy Notesta tuttu muotokieli loistaa poissaolollaan ja tilalle on tullut luonnon inspiroima muotoilu muistuttaa enemmän jopa HTC:n malleja kuin laitteen omia edeltäjiä. Muotoilun selkeät muutokset ovat saaneet jotkin tahot epäilemään, että yhtiö on Applen oikeushaasteiden pelossa laittanut design-tiimin sijaan muotoilusta vastaaviin töihin lakimiehet. Näin ei kuitenkaan Samsungin mukaan ole.

Materiaalivalinnoissa Samsung pysyttäytyy muovissa, jota se Nokian tapaan nimittää polykarbonaatiksi. Kestävä muovi on materiaalina hyvä, mikäli sen pinnoittaminen ja värittäminen tehdään hyvin. Valitettavasti näin ei ole valkoisessa Galaxy S III:ssa. Kiiltävä, ohut ja vailla minkäänlaista kuviointia oleva takakuori on halvanoloinen, kohtalaisen liukas ja kerää sormenjälkiä.

On tosin selvää, että käytännöllisenä ratkaisuna irroitettava takakuori on omiaan, mikäli akkua haluaa joskus ylipäätään vaihtaa. Laadukkuutta SGS3 ei kuitenkaa hengi millään mittarilla. Etupaneelia ympäröivä hopeanvärinen "muka-alumiini" ja muoviset, keskimääräistä heikommalla tuntumalla varustetut näppäimet sopivat ikävä kyllä laitteen laaduttomuuden tuntuun.

Ehkä Samsungilla onkin tehty päätös, ettei ulkonäkö saa olla esteenä käytettävyydelle. Laite on saatava keveäksi ja kestäväksi, olipa estetiikka mitä tahansa. Samalla täytyy muistaa, että allekirjoittaneen mielipiteet puhelimen ulkonäöstä ja muotoilusta ovat juuri sitä -- mielipiteitä. En kuitenkaan ole yksin mielipiteeni kanssa.


Enemmän hämmästyttää tosin se, että mikäli Samsung on tehnyt tietoisia valintoja sivuuttaen estetiikan, on käytännöllisyyskin jäänyt hieman puolitiehen. Jo mainittujen näppäimien heikohkon tuntuman lisäksi lukitus- ja volyyminäppäinten sijoittaminen vastakkaisille kohdille aiheuttaa välistä ongelmia. Kättä puristaessa tulee alkuun painettua puhelinta molemmilta sivuilta, ennen kuin oppii välttämään tämän.

Hieman risuja täytyy antaa lisäksi kosketusherkkien nappien sijainnista. Johtuen paljolti laihdutuskuurilla olleesta muotoilusta tilaa ei jää reunoille yli nimeksikään. Tämä tarkoittaa, että yhdellä kädellä näyttöä kurkottaessa tulee ajoittain painettua kapasiitivista takaisin- tai valikkonappia riippuen kummalla kädellä puhelinta käyttää. Tämä tosin menee enemmän muotoilun kuin käyttöliittymän piikkiin.

Laite on kuitenki jämäkkä eikä mistään kohtaa nitise tai natise, joten mikäli ulkonäkö miellyttää ei puhelimen pienoiset ongelmat varmasti ole esteenä sen ostamiselle.

Tekniikka

Samsung Galaxy S III on varustettu eittämättä Samsungin parhaalla käsiin saamalla tekniikalla. Luonnollisesti tekniikan rajoitteena ovat muun muassa koko-, hinta- ja virrankäyttövaatimukset, mutta Galaxy-sarjan lippulaivaan sopivista komponenteista Samsung on kerännyt parhaat.


Tämä ei kuitenkaan tarkoita välttämättä samaa kuin aiemmin. Samsungin muskelit tekniikan saralla ovat kiistattomat, mutta kilpailijoiden laitteet ovat tässä sukupolvessa päässeet hyvin lähelle ja osiltaan jopa ohi korealaisjätistä -- joskus tosin Samsungin myymillä komponenteilla.

Yhtiön tärkein kilpailija on -- ainakin Android-leirin sisällä -- HTC, jonka One-sarjan huippumallit saapuivat markkinoille hieman Samsungia ennen. One S- ja One X -mallejen tekniikka on samalla tasolla Galaxy S III:n kanssa, joten Samsung ei siis varsinaisesti nosta Galaxy-sarjaa teknisesti kilpailijoiden yläpuolelle, kuten on aiemmin totuttu näkemään yhtiön lippulaivoilta.

Galaxy S III:n tekniikkaan kuuluvat muun muassa nelitaajuusmodeemit GSM- ja 3G-verkoille, WiFi 802.11n, Bluetooth, NFC, microSD-muistikorttipaikka ja A-GPS GLONASS-tuella. RAM-muistia laitteesta löytyy gigatavu ja testiin saapuneessa perusmallissa on 16 gigatavua tallennustilaa.

Suorittimet Samsungin omalla Exynos-järjestelmäpiirillä ovat 1,4 gigahertsin neliydin Cortex-A9 sekä grafiikkapiiri Mali-400MP, joka löytyy hieman heikompitehoisena myös Galaxy S II:sta.


Suorituskyky

Edellisessa kappaleessa mainitut suorittimet takaavat, että Galaxy S III sijoittuu älypuhelinten aivan kirkkaimpaan kärkeen suorituskykymittarilla. Vaikka grafiikkasuorittimen osalta suuret päivitykset jäivätkin tekemättä, on uuden Exynos 4212 -piirillä tehoa huimasti.

Pyrimme valottamaan suorituskykyä muutamilla eri Benchmark-testiohjelmistoilla, joilla olemme aiemmin testanneet muun muassa laitteen suoraa edeltäjää Galaxy S II:a sekä vasta markkinoille saapunutta HTC One S:ää.

Nopeutta mittaavien Benchmark-sovellusten mittaustavat vaihtelevat kovasti, joten on hyvä muistaa muutama asia. Tulokset vaihtelevat usein muun muassa resoluution ja suoritinydinten mukaan, ja eivät aina anna todenmukaista kuvaa koko laitteiston suorituskyvystä.

Tosin, nämäkin ovat sovelluksia siinä missä muutkin, joten niiden antamat tulokset voidaan rinnastaa tosimaailman käyttötilanteisiin. Kaikki sovellukset eivät todellakaan ole optimoitu esimerkiksi neljälle ytimelle tai suurelle resoluutiolle.

GL Benchmark sovelluksessa Galaxy S III pärjää erinomaisesti. Standard-testissä käytettävä vsync rajoittaa päivitysnopeuden 60 kehyksen sekuntivauhtiin, joka täyttyy kaikilla testin puhelimilla. Parin kehyksen heitto SGS3:lla menee virhemarginaaliin. Off screen -testissä päivitysnopeutta ei rajoiteta ja SGS3 päätyykin edeltäjää selkeästi parempiin lukemiin ja päihittää niukasti myös One S:n.

Vellamon kohdalla SGS3 päihittää edeltäjänsä huomattavasti, mutta jää One S:lle myös selvästi. Syystä tai toisesta Basemarkin Taiji-testi ei anna kovin hyvää tulosta Galaxy S III:lle. Voi olla, että kyseinen benchmark-sovellus ei suosi useaa ydintä ja suurta resoluutiota.Akkukeston osalta Samsung Galaxy S III tarjoaa erittäin miellytävän yllätyksen. Keskivertokäytöllä puhelin jaksaa pinnistää jopa kaksi päivää suuresta 2100 milliampeeritunnin akustaan. Tehokäytölläkin puhelin kestää helposti päivän. Tietysti kaikkia suorittimia jatkuvasti rasittaen laitteen saa sammumaan aikaisemminkin, mutta käytännön tilanteissa uusi Galaxy on täyttä rautaa.


Selain

Puhelimen suorituskyvystä päästäänkin selaimeen, joka nauttii paitsi modeemejen tarjoamista nopeista tietoliikenneyhteyksistä, myös huipputehoisesti suorittimesta. Verkkoselain toimiikin kuin rasvattu.

Mikäänlaisia nitkahduksia ei tapahdu edes raskaimmilla sivustoilla, ja kuten aiemman kappaleen selaintestit osoittavat, käytännössä kaikenlainen verkkosisältö aukeaa.

Luonnollisesti verkkoselaaminen on paljon muutakin kuin lataamista, jonka kannalta Galaxy S III ei hätkähdä yhtään. 4,8 tuuman teräväpiirtonäyttö on omiaan verkkoselaamisessa, vaikka erottelukyky kärsii näytön Pentile-matriisista, mutta siitä tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Selaimen ominaisuuksiin kuuluvat tietysti suosikit, RSS-syötteet ja lataukset. Asetuksista löytyy valinnat lomakkeiden tietojen tallentamiselle ja automaattitäytölle, salasanojen tallentamiselle sekä paikkatietojen käytölle. Lisäksi linkistä avattavat uudet ikkunat saa aukeamaan taustalle, jolloin lukuhetki ei keskeenny.

Näyttö

Galaxy S III:n näyttö jatkaa käytännössä samalla näytöllä, jota se käytti jo Galaxy Nexus -mallissa. Googlelle räätälöity Nexus tosin oli varustettu hieman pienemmällä näytöllä, mutta resoluutio, pikseliasetelma ja näyttöteknologia ovat samoja.


Tämä tarkoittaa, että puhelimesta löytyvä Super AMOLED -näyttö yltää 1280x720-resoluutioon asti, joka on markkinoiden huippua. Suuremmasta näytöstä johtuen pikselitiheys on laskenut hieman, mutta ei merkittävästi. Galaxy S III:ssa -- kuten muidenkin valmistajien HD AMOLED -näytöissä -- käytetyssä Pentile-järjestyssä alipikselimatriisissa joudutaan antamaan tasoitusta erottelukyvyssä esimerkiksi HTC:n IPS-paneeliin luottavaan One X -malliin.

Useille nämä seikat eivät kuitenkaan merkkaa käytännössä mitään. Mikäli puhelimia ei tarkastele vierekkäin tai nenä kiinni näytössä, ei eroa todennäköisesti tule huomaamaan.

Toisaalta esimerkiksi Galaxy S II:sta ja sen 800x480-resoluution näyttöpaneelista uutukaiseen siirtyessä eron huomaa varmasti. Positiivisessa mielessä tietysti.

Samsungin AMOLED-näytöt ovat edelleen ilo silmälle ja toistavat mustan täydellisesti. Korkean resoluution ansiosta aiemmin mainitut ongelmat muuttuvat päivittäiskäytössä toissijaisiksi. Suurimmat ongelmat aiheutuvat automaattisesta kirkkauden säädöstä, joka oletettavasti vaihtaa kirkautta hieman liian aggressiivisesti toivoen akkusäästöjä. Tämä toimiikin, mikäli katsoo pitkään kestävää akkua, mutta allekirjoittaneella raksi automaattiasetuksesta lähti nopeasti pois.

Yksi mukavimmista uutuusominaisuuksista on Smart Stay, joka varmistaa, ettei näyttö himmene tai sammu tarpeettomasti kesken lukukokemuksen. Ominaisuus vaatii tosin, että puhelin on suoraan kohden naamaa, jotta etukamera näkee kasvosi.

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä

Samsung on asentanut Galaxy S III:een Androidin uusimman käyttöjärjestelmäversion, joka kantaa nimeä Ice Cream Sandwich. Versionumeroltaan käyttöjärjestelmä on 4.0.4, eli markkinoilla olevista ICS:stä uusin.

Käyttöliittymää on väritetty uudella TouchWiz-käyttöliittymällä, jonka lisänimenä toimii aiemmista malleista poiketen Nature UI. Samsungin design-sanomana toimii luonnonläheisyys, jota ei kuitenkaan juurikaan näe itse käyttöliittymästä. Lienee ainoa suurempi vihje luonnosta löytyy lukitusnäkymän veden pintaa jäljittelevästä kosketusvasteesta.


Vaikka Nature UI ei erityisesti tuo luonnon avulla esiin käyttöjärjestelmän parhaita puolia, on uusi käyttöliittymä selvää parannusta Samsungin aiempiin tuotoksiin. Allekirjoittaneen aiemmat kokemukset eri TouchWiz-versioista eivät ole olleen kovinkaan positiivissävytteisiä, mutta Galaxy S III:ssa käyttöliittymä toimii kaikessa vähäeleisyydessään loistavasti.

Itse Androidin osalta mitään yllättävää ei ole juurikaan tarjota, mikäli on nähnyt uusinta Androidia pyörittäviä puhelimia tai tabletteja aiemmin. Ominaisuuksiltaan ja muokattavuudeltaan Android on allekirjoittaneen mielestä mobiilikäyttöjärjestelmien piikkipaikalla.

Yksi tärkeä ero tärkeimpiin Android-kilpailijoihin nähden löytyy puhelimen kotinäppäimen molemmin puolin asetetuista kapasitiivisista eli kosketusherkistä napeista. Toisin kuin tyypillisesti ICS-puhelimissa, Galaxy S III:ssa kotinapin vasemmalta puolelta löytyy valikkonäppäin. Tavallisesti tässä käytetään moniajonappia. Moniajo puolestaan avataan Galaxyssä kotinäppäimen pitkällä painalluksella. Valikkonapin pitkä painallus avaa haun kotinäkymässä sekä sovelluksissa, joissa sellainen on tarjolla.

Nämä ovat tietysti tottumis- ja mielipidekysymyksiä, mutta allekirjoittanut on tottunut moniajon avautuvan kotinapin takaa, joten Samsung saa tässä kohtaa pisteet kotiin.

Käyttöliittymän yksi olennaisimmista näkymistä on tietysti lukitusnäkymä. Samsungilla on tarjota tähän neljää pikakuvaketta, jotka ovat vaihdettavissa -- kunhan ensin löytää ne turvallisuusvalikon (?) takaa. Lukitusnäkymä tukee kasvotunnistuksella avaamista sekä eleohjauksella kameran pikakäynnistystä.

Yksi mainittava ärsytyksen kohde on ajoittain pitkä viive laitteen näytön käynnistymisestä, kun valmiustilassa painaa virta- tai kotinäppäintä.


Kamera

Samsungin lippulaivamalliin odotettiin huipputarkkaa kameraa, joka nostaisi megapikselit mahdollisesti kahteentoista. Yhtiö istutti Galaxy S III:een kuitenkin 8 megapikselin kennon, joka on varsin riittävä pikselimäärä puhelimeen. Kuten monet kameroiden ihmeelliseen maailmaan tutustuneet tietävät, enemmän kuvanlaatuun vaikuttavat optiset sekä ohjelmalliset avut.

Kennon on identtinen iPhone 4S:n kanssa ja sen valmistaja on Sony. Sen suoriutumista Samsungin paketissa voi tarkastella ja arvioida alla olevista kuvista.

Kamerasovellus on ominaisuuksiltaan erittäin runsas, kuten Samsungilta sopii odottaa. Mukana on kaikennäköisiä säätöjä, ja HTC:ltakin tuttu sarjakuvaus. Lähes olemattomalla kuvausviiveellä varustettu kamera tarjoaa laadukkaita kahdeksan megapikselin otoksia.

Videokuva on sekin laadukasta täysteräväpiirtoa, vaikka automaattitarkennus voisi toimia vähemmän aggressiivisesti. Kuvaus tapahtuu maksimissaan siis 1080p-tarkkuudella ja kuvaa tallennetaan 30 kehyksen sekuntinopeudella. Videokuvauksen aikana on mahdollista ottaa myös kuvia.


Puhelut ja viestit

Puhelimena Samsung Galaxy S III toimii oivallisesti, varsinkin mikäli on tottunut Androidiin jo aiemmin. ICS ei ole juurikaan muuttanut toimivaa konseptia. Mitään yllätyksiä ei löydy myöskään tekstiviesti- tai sähköpostipuolelta.

Yhteystiedoista puhelut ja tekstiviestit voi lähettää swipe-eleellä ja loput toiminnoista voi toteuttaa kontaktin sivulta. Sieltä löytyvät esimerkiksi tiedot sähköpostiosoitteista ja sosiaalisista verkostoista. Uutena ominaisuutena henkilökohtaisen soittoäänen lisäksi voi nyt määrittää myös värinäkuvion.

Soittojen laatu ja soitonaikaiset toiminnallisuudet ovat erinomaiset, joskin hieman sekavasti esitetty. Ehkä edellisestä Samsungin Android-testilaitteesta vain on liian kauan.

Viestinäkymästä löytyy yksi Lontoossa esitellyistä uusista ominaisuuksista. Viestiä lukiessa nimittäin pikasoiton viestin lähettäneelle henkilölle voi tehdä vain nostamalla puhelimen korvalle.

Allekirjoittanut on tottunut käyttämään erillistä Gmail-sovellusta, joka on tarkoitettu ja optimoitu Google sähköpostipalvelulle, mutta myös oletussovellus, joka kantaa omalaatuisesti nimeä Sähköposti, toimii moitteetta ja on tarpeellinen, mikäli haluaa käyttää usealle sähköpostitilille samaa postilaatikkoa.
Muut sovellukset

Galaxy S III:n mukana tulee liuta muitakin esiasennettuja sovelluksia, joiden lisäksi valikoimaa voi laajentaa uudistuneesta sovelluskaupasta, joka kantaa nykyisin nimeä Play-kauppa. Satojen tuhansien sovellusten joukosta löytyy vaihtelevanlaatuista tarjontaa, mutta kutakuinkin kaikkeen on sovellus, kuten iPhonellekin.

Tavanomaisten hyötysovellusten, kuten laskimen ja kalenterin, lisäksi mukana on muutama uutuus. Näistä lienee puhutuin on S Voice, joka häikäilemättä kopioi iPhonen Siri-ääniavustajaa. Valitettavasti Samsunginkaan avustaja ei osaa suomen kieltä, eikä ymmärrä kyllä läheskään kaikkea edes englanniksi. Johtuen suppeasta komentovalikoimasta S Voicen käyttö jäi muutaman kokeilun jälkeen olemattomaksi.

Galaxy S III:n ostajille mukavana bonuksena tulee Dropbox-tilin kasvu 50 gigatavuun, mikäli jaksaa käydä muutaman kohdan läpi palvelun sivustolta. Pilvitallennus toimii oivasti puhelimessa, ja esimerkiksi kameralla otetut kuvat saa automaattisesti lähetettyä haluamaansa Dropbox-kansioon.

Googlen palvelut ovat luonnollisesti mukana tässäkin Android-laitteessa, joten Maps Latitude-paikannuspalveluineen ja Street View -näkymineen, YouTube sekä Google Talk- ja Google+-sovellukset on valmiiksi asennettu. Google Maps ei vieläkään tue Suomessa ääniohjattua navigointia, joten sen suhteen täytyy pärjätä reittiohjeilla.

Mukana on tutusti myös aimo annos Samsungin omaa bloatwarea, jolle allekirjoittanut ei ole löytänyt mitään käyttöä. Onneksi valikosta voi piilottaa turhat sovellukset, sillä poistettua niitä ei saa.


VideoarvosteluYhteenveto

Julkaisutilaisuuden aikana ja jälkeen vellonut pettymyksen ilmapiiri on jo laantunut, mutta onko Galaxy S III muuttunut ensi näkemästä mihinkään? Kyllä ja ei.

Puhelimen olematon karisma on edelleen tallella eikä oikein mikään saa haukkomaan henkeä innostuksesta. Näyttö on edelleen samaa tasoa kuin Galaxy Nexuksessa ja kamerassakaan ei paiskittu kilpailijoita maan rakoon.

Ulkoasua lukuun ottamatta Galaxy S III on kuitenkin rautainen paketti. Ehkei tätä rautaista sisälmystä voi kutsua aivan älypuhelinten adamantiumiksi, mutta valtaosa kilpailijoiden sisuskaluista jää jälkeen.

Täynnä nykytekniikkaa oleva laite tekee kaiken empimättä ja korealaisella tehokkuudella -- joka mitä ilmeisimmin on saksalaista parempaa. Ensimmäisen viikon jälkeen takakannen ja feikkimetallireunusten huomio jää olemattomiin ja esiin pomppaa uusimmilla Android-ominaisuuksilla ja Samsungin omilla softakikoilla varustettu tähtilaite.

Kameran suorituskyky on sen verran hyvää, että oikeastaan hyvä ettei puhelimeen yritetty istuttaa mitään 16 megapikselin mammuttia. Markkinoiden nopeimpiin lukeutuvan neliydinsuorittimenkin aisoissa pitävä 2100 milliampeeritunnin akku ja selvästi huomioidut virrankulutusoptimoinnit ansaitsevat hatunnoston.

Puhelin on kaikilla osa-alueilla sitä mitä Galaxy S -sarjan uusimmalta tulokkaalta voi odottaa. Juuri ja juuri. Ei kylläkään enempää, mutta ei vähempääkään. Ainoa ongelma puhelimen ostamista mietittäessä on se, että kilpailu on järjettömän kovaa. HTC:n One-sarjan puhelimet ovat tosissaan huippulaitteita, eivätkä kalpene vertailussa.

Android-puhelinten kesken valinta onkin käytännössä tehtävä ulkoisen olemuksen, valmistajan muokkaaman käyttöliittymän ja näyttökoon armoilla.

Valitettavasti mitään edellämainituista kategorioista ei voi asettaa muuta kuin henkilökohtaiseen paremmuusjärjestykseen, sillä objektiivista mittaustapaa ei ole. Ja valitettavasti henkilökohtainen paremmuusjärjestykseni ei nosta Galaxy S III:a ykköspallille, vaikka lähelle sitä pääseekin. Loppujen lopuksi, kuten tähdet kertovat, paljon parempaa ei voi kuitenkaan odottaakaan.

Samsung Galaxy S IIITilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -32%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
866 € CDON
894 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1028 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -30%

Realme 11 Pro
301 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 431 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Xiaomi Redmi 12 – hinta laskenut -22%

Xiaomi Redmi 12
124 € Teknikproffset
128 € CDON
129 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 159 €

Kommentit (32)

Anonyymi käyttäjä
Ejurr (vahvistamaton)

1

Näyttäähän se ihan kivalta, mutta henkilökohtaisesti itseäni häiritsee tuo Pentile Matrixin käyttö. Ei siinä, että sitä laitetta käyttäessä huomaisi, vaan aina se tieto asiata olisi kuitenkin alitajunnassa mukana.

Vastaa
Lauzi
Lauzi

2

Videoarvostelusta isot propsit. Pienenä kitinänä, ääni tuntuu katoilevan, ihan kuin joku heiluttelisi mikrofonia edestakaisin puhujan edessä... Pystyisikö videon ääniraidan ajamaan editointiohjelmassa jonkun filtterin läpi, tai "normalisoimaan".

Vastaa
Siggy
Siggy

3

@2 Kiitokset palautteesta ja kitinästä. :) Kyllä, ääniraita laitetaan jatkossa tarkemman käsittelyn alle. Toki se meni jo nyt editointiohjeman kautta, mutta aavistuksen jäi parannettavaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Henrix98 (vahvistamaton)

4

Minuakin häiritsee tieto Pentile -matrixista vaikkei sitä huomaakkaan. Kuten arvostelussa todettiinkin, laitteen ulkokuorta olisi voinut parantaa. Esim. muovikuoren olisi voinut jättää pois.
Kun puhuttiin takakannen liukkaudesta, niin käsittääkseni se ongelma ei koske Pebble Blue väri vaihtoehtoa joten se saattaisi olla parempi valinta.
Mukava olisi jos myyntiin tulisi myöskin 2 GB Ram -versio tänne suomeenkin vaikkakaan lisämuistista ei taida olla hirveästi hyötyä.
Onko suomeen tulossa muuten muitakin kuin 16 Gt versio? Itse en ole vielä nähnyt.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

5

Itseäni ei häiritse näyttö muuten kuin kokonsa kautta: omasta mielestäni SGSIII on vain liian iso. Myös nu (tässäkin) parjatut materiaalivalinnat antavat laitteesta huonon ensivaikutelman.

Mutta mikäli noista pääsee yli, niin kyllähän tämä nopean näppäilyn perusteella vaikuttaa melko kovalta paketilta. Ei kuitenkaan mitenkään henkeäsalpaavalta.

All in all, hyvä arvostelu, ja samoilla linjoilla olen itsekin.

Vastaa
arivesa
arivesa

6

Nuo,kuten vanhemmatkin,on tehty käytettäviksi myös jälkiostettavan silicone-suojuksen kanssa,luulen.
Tuolloin liukkaus ja näppäin-yliherkkyys katoavat.

Kun Full-Hd kuva käyttää alle 3 Mpix,miksi pitäisi olla maximaalinen luku? Datafetissiäkö?

Turha odottaa joka julkistuksessa Jeesuksen uutta tulemista.
Yleensä ovat vain edeltäjiään jollainlailla parempia.

Lisäksi Sam.ehkä vähiten kyhääjistä "haalii" osia.
Valtaosan tekevät itse.

Tärkein jatkon kannalta on kannattaako,tuleeko tiliä.
Kun ei,käy kuin Nokialle nyt.

Vastaa
arivesa
arivesa

7

@7:
Epäilemättä jatkossa tulee kompaktimpiakin versioita.
Ostaja ymmärtääkseni valitsee.
Kiva,että vaihtoehtoja on,ja lisää tulee.

Vastaa
arivesa
arivesa

8

@8:
Joo.Jos tärkeää.
Juu-putki välittää max.720(semi HD),useimmiten vain 360 resoa.

Kuka muuten haluaa kuvata Full-HD:ta kapulalla?
Ulkona pallopuistosta,tulee mieleen.
Suomeksi kaiketi pihalla?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

9

"Kameran suorituskyky on sen verran hyvää, että oikeastaan hyvä ettei puhelimeen yritetty istuttaa mitään 16 megapikselin mammuttia."

Miksi on oikeastaan hyvä ettei laitettu mammuttia? Jos puhelimessa on kaikki muu on mammuttia. Kun optiikka ja softa paranee joka tapauksessa niin mitä haittaa olisi mammutista?

"Kameran suorituskyky on sen verran hyvää"

Mihin kameraan vertaa suorituskykyä? Tuli hiljan uusi referenssi tähän kännykällä kuvaamiseen ja siellä ollaan sitä mieltä 8Mb on pikkupojille ja 41Mb kenno kuvaamisesta kiinnostuneille. On muutenkin erikoista kuulla testaajalta sanat: varsin riittävä.

Muuten kyllä pitkälti samaa mieltä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Redes (vahvistamaton)

10

"Galaxy S II:ssa -- kuten muidenkin valmistajien HD AMOLED -näytöissä -- käytetyssä Pentile-järjestyssä alipikselimatriisissa joudutaan antamaan tasoitusta erottelukyvyssä esimerkiksi HTC:n IPS-paneeliin luottavaan One X -malliin."

Galaxy S II:ssa EI nimenomaan ole pentilea käyttävää näyttöä vaan perinteinen RGB-matriisi. Toisaalta taas Samsungin vanhemmasta puhelimesta, eli Galaxy S:sta tuo Pentile löytyy, joten olisiko toimituksella mennyt mallit vain sekaisin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Redes (vahvistamaton)

11

Nyt kun lukaisin tuon ajatuksen kanssa uudelleen, niin taidettiinkin tarkoittaa Galaxy S III:sta :)

Vastaa
arivesa
arivesa

13

@11:
Jopa useissa "pro"-luokan kameroisssa(video)ei ole kuin suuri 2,4 Mpix kenno. Enemmälle kun ei ole tarvetta.

Suuri linssi,hyvä valovoima,siinä avain.

Jos kerrot 1.080 1.900,on tulo alle 2,5 M. Eli full-HD.
Enemmälle ei siis käyttöä,mutta tietty vievät tilaa oleelliselta.

Ja siis vähentävät valoa tarpeelliselta.
Hylätyt pixelit lopuksi,eivät hyödytä ketään.

Silkkaa specksipornoa.Uppoaa joihinkin,ei onneksi kaikkiin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Henrix98 (vahvistamaton)

14

@15:
Pieni moka sulla, se on 1080*1920 joka on muuten "vain" 2 073 600 pikseliä.
Täysin totta, ammattilais videokameroissa on vain FullHD:sen pystyvä kamera; enempää ei tarvitse.
Valokuvissa onkin toinen juttu. Siinä hyötyy oikeasti nimellistarkkuutta isommasta kennosta, en vain juuri nyt muista miksi. Täytyy selvittää.
Kamera tekstiä vielä, Nokia 808:n pikselinyhdistämistekniikan(onkohan kaikki yhdyssanaa?) pystyy toteuttamaan millä tahansa kamerapuhelimella tosin tarkkuus laskee mutta sillä ei ole Nokiassa mitään väliä 41mp:n takia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Muovia halpahallista (vahvistamaton)

15

Galaxy S III -puhelimen materiaalin laatu ei vastaa premium-puhelimen hintaa.

Kun puhelinta pitää kädessä, tulee muovikuorista halvan tuntuinen vaikutelma. Tästä on laatu kaukana, ennemmin tulee mieleen lelukaupasta ostettu muovihärpäke.

Laatu- ja designtietoisille on vaihtoehtoina iPhone, Lumia tai HTC One X. Näissä on sentään onnistunut muotoilu, eikä mikään lelukaupan alekorista revitty ulkokuori kuten Samsungin puhelimessa.

Vastaa
Locke23
Locke23

16

@11
"Miksi on oikeastaan hyvä ettei laitettu mammuttia? Jos puhelimessa on kaikki muu on mammuttia. Kun optiikka ja softa paranee joka tapauksessa niin mitä haittaa olisi mammutista?"

Ehkäpä juuri se, että isompi kenno on kookkaampi ja tekisi laitteesta paksumman, tai ainakin lisäisi paksun kohdan kameran kohdalle. Itse järkytyin kun kokeilin kaupassa pureviewä, tuntui että pitelin kädessäni jotain raskasta lankapuhelimen luuria.

Minua ei ainakaan haittaa tuo muovinen tuntuma, toisaalta olenkin käyttänyt viimeiset kaksi vuotta sgs:ää :) Muotoilu ei ehkä ole kauneimmasta päästä, mutta ainakin se tuntuu erittäin hyvältä kädessä, vrt One X joka tuntuu hyvin paljon isommalta ja epämukavammalta. Toisaalta One S on laatutuntumaltaan oikein mukava, mutta jo sd kortin puute saa kääntymään samppaa päin. Sgs3 ei ole täydellinen, mutta mielestäni se on kuitenkin kokonaisuudessaan paras android luuri, joten päätyy omaan taskuun kunhan sinisen mallin toimitukset alkavat.

Vastaa
jpa00
jpa00

17

Muotoilusta sen verran, että itsellä on Galaxy Nexus, jonka muotoilusta olen tykännyt todella paljon ja josta S III on onneksi ottanut vaikutteita. Galaxy S III nähden Nexusissa on tosin pari asiaa selkeästi paremmin. Oma mielipide on nimittäin se, että fyysisiä painikkeita ei kännykässä paljon tarvita, joten on hienoa, että aiempien puhelimien kapasitiiviset painikkeet on siinä korvattu täysin näytön sisään jäävillä (ja siis periaatteessa kustomoitavilla) painikkeilla. Harmillista, että joissain tuoreissa huippuluureissa on edelleen fyysisiä painikkeita. Lisäksi Nexusista puuttuu tuo S III:n kromireunus, joten koko luuri on edestä katsottuna täysin musta. Takakansikin on Nexusissa parempi hiukan kumimaisella pinnallaan, josta ote ei lipsu yhtään. Raudan puolesta S III onkin sitten selkeästi parempi... Kuitenkin omia mielipiteitähän nämä tietysti on vain. Samoin kuin se, että ainakin Nexusiin verrattuna Lumiat näyttää leluilta ja pentile-matriisi ei itseä häiritse ollenkaan.

Vastaa
perhana
perhana

18

@7
Taisi olla melkoinen floppi tuo SGS III kun meidän sitkeä sgs-röllimmekin sen meinaa jättää ostamatta... ;-)

Vastaa
Kake41
Kake41

19

@17 Samaa mieltä.

Youtube-videossa itse videon laatu on ok, mutta äänenlaatu aivan hirveää, ihan kun sataisi vettä.

Vastaa
arivesa
arivesa

20

@22
Totta,mutta silti non-PC sanoa noin toisesta.

Rauta tuossa on kohdallaan.
Pyörittää uutta WP-kasiakin,toisin kuin nykyLumeet.

Ei kannata suivaantua kuitenkaan,aika näyttää kaapin paikan.
Painosta on tehty kriteeri.Muovi on kevyempää kuin Duraluminum.

Toivottavasti ostajan valittavissa jatkossa.

Vastaa
pentsu
pentsu

21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bobakki:

8Mb on pikkupojille ja 41Mb kenno kuvaamisesta kiinnostuneille.


Oiotaan tätä sun väärää käsitystäsi. Megapikseleitä tuijottaa kamerassa vain 15 vuotiaat kameraru...it, ja muut ihmiset jotka ei kameroista mitään ymmärrä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Henrix98 (vahvistamaton)

22

@23 väärässä olet tässä tilanteessa, Nokia 808 on hakannut järjestelmäkameroita Gsmarenan testeissä. Kun on noin paljon pikseleitä ja PALJON parempi ohjelmisto niin se korvaa optiikan laadun.

Vastaa
mikis1
mikis1

23

täytyy sanoo että kamerassa olis kyllä vähän toivomisen varaa tässä S III:ssä. Varsinkin kun on tottunut n8:n fyysiseen kameranappiin niin tuntuu että kuvat meinaa väkisinkin heilahtaa kun pitää näyttöä näpäyttämällä ottaa kuva. Muutenkin tuntuu jäävän pahasti jalkoihin pari vuotta vanhalle n8 kameralle.

muutenhan puhelin on varsin oiva peli. Ja ainaki omasta mielestäni puhelin on paljon paremman näköinen mitä samsungin muut kötöstykset. Eikä nuo muovikuoret niin halvoilta loppujen lopuks tunnu koska ne istuu kuitenki sen verran saumattomasti ja jämäkästi paikoillaan. Eikä tuo takakuorikaan kiinni ollessaan vaikuta mielestäni ollenkaan sellaiselta heppoiselta läpyskältä kun se on puhelimessa kiinni.

softassa nyt olis eniten toivomisen varaa, muutama ärsyttävä bugi kun on tullu tässä kolmen viikon aikana vastaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jeivi (vahvistamaton)

24

Kokeilkaahan pureview 808:ia niin tajuatte, ettei muiden kapuloiden kameroista ole mihinkään

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pure view809@ (vahvistamaton)

25

@24
Mutta pureviewissä on taas vanhahtava käyttöjärjestelmä,jonka huomaa käytössä!. :/

Vastaa
arivesa
arivesa

26

Katsottuani WP8:n julkistuksen,livenä,selvisi että 7.x ei tuota pueviewiä tue.Rauta puuttuu.
Symbian Belle kyllä,muttei enää kenenkään ostoslistalla,kuopattu ja haukuttu kun jo muutenkin on.
Siis 808 tulee (jos tulee)WP8 käyttiksellä.Teknisesti mahdollista.
Mutta koska tulee,tuskin heti aluksi.
Ensin pitäänee saada kasi muuten toimimaan,arkikäytössä.
On tuossa mahis Nokiallekin,jos aika ja raha riittävät.

MS:ia ei tunnu kiinnostavan.Jos lintu lentää,hyvä meille.
Jos ei,huono heille.Aika laskelmoiva asenne.Mitä luulitte?

Suoraan sanoivat,että jos Nokia ei tuo lisäarvoa omistajille,huonompi juttu,mutta joku muu varmasti tuo.
Eipä tunnu olevan järin tärkeä palikka pelissä.
Mitä hyötyä on piiskata kuollutta hevosta? Kuka jää suremaan? Koskaan käyttämättömänä en minä ainakaan.

Luulakseni J.O.ei kehdannut.Tarvittiin ostosyntipukki,Elop.
Totaaliselta alasajolta puuha vaikuttaa.
Onko niin,että US-sijoittajat saavat jonkin vakuutuskorvauksen konkkayhtiöstä? Jos saavat,silloin lie jokin järki alasajossa.

Muuten näyttää vain tyhmältä.
Nyt vain shorttaajat tienaa Nokian kurssin heitellessä 1,45- 1,55 haarukassa.OMXH listan "häviäjät 6 kk" jo pitkään yli -60% listan kärjessä.
Nukkukaa kuitenkin hyvin.Nousua silti tuskin ikinä tulee.

Minulla ei ole mitään Nokiaa vastaan.Oikein hoidettuna olisi saattanut menestyäkin.Niin ei kuitenkaan lopulta tehty.Miksi?
Viisaammat kertokoot.

Vastaa
pitokokka
pitokokka

27

Yllättävää, että kameraa kehutaan monessa paikkaa. Lähikuvat ovat erittäin teräviä, mutta ulkokuvissa on toivomisen varaa. N8 on ollut suunnannäyttäjä ja 4S on testien mukaan samalla tasolla. Tuntuu vain siltä, että SIII jää paljon N8 tasosta. Yllättävää, jos kenno on sama kuin 4S:ssä. Ulkokuvissa jopa 701 tekee parempaa jälkeä kuin SIII. Nyt 808 vie kamerakännykät aivan uudelle tasolle, huolimatta vain 1.3 GHz prossusta (Belle on ihan ok käyttis).

Vähän on yllättävää, että muuten hyvässä puhelimessa on vain kohtuullisen hyvä kamera, joka ei kaikilla osa-alueilla yllä samalle tasolle kilpailijoiden kanssa.

Vastaa
arivesa
arivesa

28

@27:
Ehkä tämä vain kertoo sen,että tuo kameralaatu on valtaosalle käyttäjistä toisarvoinen asia? Kuviin vakavasti suhtautuvat tuttuni käyttävät kylläkin kameraa,eivät kapulaa,lähettäessään.

Useimmat näyttävät hyödyntävän tilanteen taltointia luurillaan.
Mutta "oikeisiin kuviin" käyttävät kameraa,isolla linssillä,ja oikealla optisella(mekaanisella)zoomilla.

Lumia 900 näyttää kykenevän toimittamaan aurinkoisia maisemia 3,4 Mt tiedostoina.Halpispokkari tekee sisätiloissa ilman salamaa 4,4 Mt kuvia.Lumia noissa oloissa vain alle 2 Mt.
Eron näkee ruudulla kyllä. Molemmat siis Jpg-formaatissa.

Ei ihan vähään aikaan luuri kameraa korvaa,arvelen.

Vastaa
pitokokka
pitokokka

29

Ongelma on kuvan (onko oikea sana) dynamiikka. Tälläisenä päivinä ulkona otetussa kuvassa taivas palaa puhki valkoiseksi, vaikka muu osa kuvautuu tummempana kuin nokialaisessa. Automaatinen kontrastin säätö auttaa asiaa (ei ollut oletuksena päällä). Tämänkin jutun testikuvan vihaisen linnun yläkulmassa näkyy kuinka rajusti vastavalo ylivaloittuu. Olisi mielenkiintoista nähdä SIII:lla otettu kuva rappukäytävästä kohden ulko-ovea (kuten 808:a käsittelevässä jutussa). Samaan syssyyn voisi kuvata ko. tilanteen myös 4S:llä ja N8:lla. SIII:lla muutaman metrin matkalta otetut kuvat ovat ihan hyviä. En tiedä johtuuko ongelma minun puhelimesta, SIII raudasta vai softasta.

Jos omaa käyttökokemusta Nokian paremmista kamerakännyköistä, on SIII:n kuvien laatu pienoinen pettymys. Sama tunnelma olisi varmaan iPhone-käyttäjällä, jos siirtyisi SIII -käyttäjäksi. Kamerakännykällä tulee räpsittyä perhepokkariin kuvia aika reilusti, puhelin on yleensä aina mukana. Jollein kuvia juurikaan napsi, ei kameran laadulla ole niin väliä. Ihmetyttää vain hehkutusta SIII:n hyvästä kamerasta. Täällä olevan kaarnanpalasen kamera ei ole hehkutuksien arvoinen.

Vastaa
Vipeltäjä
Vipeltäjä

30

Puhelimen kameraa tarvitsee yllättävänkin usein. Ei se varsinainen digijärkkäri tai edes kunnon näppäri ole aina mukana. Tämän S3:n suuria heikkouksia on kamera. Se ei pärjää paljon halvemmillekaan Noksuille tässä suhteessa. Hesari testasi saman hinta- ominaisuusluokan puhelimet ja tämä S3 oli ryhmän heikoin esitys.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Functional (vahvistamaton)

31

Taas tämä meni tähän.. Joka ikisellä keskustelupalstalla ruvetaan aukoon päätä! Opetelkaa käytöstapoja ennenkun tuutte tänne pätemään ja aukoon päätä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Seko... (vahvistamaton)

32

Joopa joo. Ostin oman Samsung Galaxy S 3:n vuoden 2012 marraskuussa ja ajattelin että jeah, mahtava puhelin. Mulla on ollu se nyt muutaman kuukauden ja kadun, että tulin koskaan ostaneeksi koko paskaläjän. Akunkesto ei voisi olla huonompi: hyvä jos yhden päivän kestää. Lagii jatkuvasti...joskus jaksaa toimia, joskus ei. Ihan peruspaskaa tää Android. Nokia Lumia 920:ssä ja Apple iPhone 5:ssa ei ole mitään turhaa eikä ylimääräistä, ja puhelimen käytöstä on tehty helppoa ja käyttäjäystävällistä. Tämän puhelimen käytöstä ei. Valitettavasti. Hyvät ihmiset, ÄLKÄÄ VAAN TEHKÖ SITÄ VIRHETTÄ ETTÄ MEETTE OSTAAN ANDROID-VEHKEEN! Jos haluutte laatua, kannattaa vaikka maksaa vähän enemmän siitä iPhonesta. Nokian uudet lumiatkin toimii oikein hyvin. Nämä android-käyttöjärjestelmän laitteet on jäänyt jälkeen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.