Tältä näyttää juuri julkistettu Ubuntu puhelimessa

21
Matti Robinson

Tältä näyttää juuri julkistettu Ubuntu puhelimessa
Kuten jo aiemmin tiedettiin, Linux-jakelustaan tuttu Canonical aikoi kertoa jotain kosketuslaitteisiin liittyvään tänä iltana. Nyt varmistui, että kyseessä on todellakin Ubuntun kosketusnäytöllinen versio, joka suuntaa matkapuhelimiin.

Aivan heti ei kauppojen hyllyiltä löydy Ubuntu-brändättyjä puhelimia, mutta ensimmäiset testiversiot on jo kyhätty kasaan. The Vergen pikaisessa katsauksessa esitelläänkin Ubuntun käyttöliittymää Galaxy Nexuksella. Nokia N9:n sekä Jollan Sailfishin kaltainen eleisiin pohjautuva käyttöliittymä on tosin vielä kovin keskeneräisen oloinen ja tökkivä.

Ensimmäiset Ubuntu-laitteet saapuvat arvioiden mukaan vasta 2014, mutta muutamien viikkojen sisällä tarjolle tulee levykuvatiedosto (image), jolla Ubuntun voi asentaa Galaxy Nexus -puhelimiin. Ubuntun puhelinversiota esitellään tarkemmin ensi viikolla alkavilla CES-messuilla.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -25%

Xiaomi 13 Pro
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -11%

Motorola Moto E22i
77 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 87 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentit (21)

Anonyymi käyttäjä
AugustX (vahvistamaton)

2

Onkin aika saada uusi tekijä kentälle. Microsoftia en periaatteesta huoli, iApple on liian kallis joten ainoa vaihtoehto on ollut Android. Valitettavasti Android on käyttöjärjestelmänä kehno eikä sovellu varsinkaan tablet käyttöön, kökkerö käytettävyys yhdistettynä Googlen pakkokytköksiin on ärsyttävää.

Toivottavasti saadaan oikeasti markkinoille Ubuntu puhelimia ja laitteita niin voisi "pakko" Androidin tumpata roskiin.

Vastaa
Siggy
Siggy

4

@1 Valitettavasti tuota termiä käytetään Suomessa. Muutettu vähän ehkä parempaan (?) versioon ja selvennetty asiaa. ;)

Itse käyttikseen, niin mieleenkiintoinen on kyllä kaikkine gestureineen. Kauan vaan joutuu odottamaan, että näkee myyntihardiksella noita.

Vastaa
Reiskalla
Reiskalla

5

"Microsoftia en periaatteesta huoli,.."
Mikä periaate? Onko ihan järkevä syy boikotoida?

"..Apple on liian kallis.."
Ainoa syy? Eikö täysin suljettu järjestelmä olisi tässä tapauksessa hyvä syy boikotoida?

"..joten ainoa vaihtoehto on ollut Android."
Androidin boikotointi on kaikista järkevintä. GPL:n alaista koodia myydään rahasta.

"Valitettavasti Android on käyttöjärjestelmänä kehno eikä sovellu varsinkaan tablet käyttöön,.."
Taitaa olla käyttöjärjestelmä käytettävimmästä päästä tabletteihin, jos ei lasketa pakkokytköksiä joilta ei voi välttyä applen kohdallakaan.

Kirjoitelmassasi ei ole päätä eikä häntää! Tuli oikeen myötähäpeällinen olo kun luin pätemisyritystäsi. Mikä järki esittää väittämiä jos ei perustele niitä?

Vastaa
SUPERHAMSTERI
SUPERHAMSTERI

6

Tizen, webOS, Mozilla, Jolla. Yrittäjiä löytyy
Melkein annan pääni pantiksi ettei lyö tulta alleen, ellei jotain ässiä löydy. Näillä tiedoilla Ubuntu ei tarjoa mitään radikaalia uutta. WP oli ainut jolta löyty rohkeutta tehdä jotain ihan erilaista. Sitä toivoisi muiltakin, sillä kaikki näyttävät vain Androidin klooneilta.
Tämä paha.

Vastaa
Reiskalla
Reiskalla

7

"Ubuntu ei tarjoa mitään radikaalia uutta."
Avoimen lähdekoodin alustan? Vapaan kehitysympäristön? Eikös se ole sikäli poikkeuksellisen uutta että vastaavaa ei ole koskaan ollut yhdessäkään puhelimessa?

Vastaa
pain83
pain83

8

http://www.youtube.com/watch?feature=pl...d&v=cpWHJDLsqTU

Tuossa huomattavasti parempi video aiheesta. Nyt täytyy kyllä sanoa, että tämä on ensimmäinen käyttis sitten Maemon ja N9:n Meego/Harmattanin mikä sai minut todella kiinnostumaan. Käyttöliittymä on, kuin N9:n swipe UI steroideissa ja ohjelmisto tuki aivan toisella pohjalla. Ehkä Jollan kannattaisi heittää Sailfish roskakoriin ja lyödä hynttyyt yhteen Ubuntun kanssa :)

Vastaa
MursuMafia72
MursuMafia72

10

Aluksi näin kuvia, ja olin hyvin vaikuttunut.
Sitten väin videon ja tajusin, että eihän tota voi yhdellä kädellä käyttää!

UI on erittäin kaunis, mutta tehty vähän enemmän tabletille/phabletille.

Vastaa
Bodomed
Bodomed

11

Ajattelin tossa ihan villejä ajatukisa, kun miettii että Valve on nyt porttaamassa aidosti Steamia ubuntulle. Niin voisko tolla olla jotain yheistä tulevaisuutta? Esim joku ubuntu-steam puhelin tyyliin Ngage mutta paljon paremmalla raudalla ja pelivalikoimalla.... :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Leemee (vahvistamaton)

13

@10 Tuli sama juttu mieleen. Tuota ei tosiaankaan käytetä yhdellä kädellä. Joka on mielestäni melkolailla must ominaisuus nykyään.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

14

Kylläpäs nyt on tunkua mobiilimarkkinoille. Android, Windows Phone, iOS, Saifish OS, Tizen, Firefox OS, WebOS, Blackberry 10 ja nyt vielä tämä. :)

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

15

Tämä säväytti. Sopii vain toivoa, että tulee markkinoille pian laitteita, joihin on asennettu tai saadaan asennettua Ubuntu helposti.

Tässä oli pitkästä aikaa jotain todella virkistävää ja oikeasti hyödyllistä uutta. Esimerkkinä ilmoituskeskus (joka puutuu Jollasta kokonaan!), oli kohtuullisen kätevä pääsy asetuksiin. Ensimmäistä kertaa myös pelkkiin pyyhkäisyihin keskittyvä liittymä näyttää jotakuinkin käytettävältä, muunmuassa kahden viimeisimmän sovellusten välillä vaihtaminen oli kätevä.

Sovelluksia on varmasti vähän, mutta tärkeimmät oli jo tuossa. Ja tuolle kehitys on todella nopeaa, joten määrä tulee varmasti lisääntymään nopeasti.

Mikäli Ubuntu lyö läpi mobiilipuolella, tulee se myös vahvistamaan asemiaan työpöytä yms käytössä. Ja suortaansanottuna olen aika vaikuttunut tuosta, joten en pitäisi Ubuntun nousua edes mahdottomana. Ubuntun käytettävyys ja luotettavuus on kuitenkin ollut jo pitkään huippua.

Nykyisin myös kehittäjät lähtevät paljon helpommin kehittämään uusille alustoille kun esim 5v sitten. Muutamien ammattisovelluksien puutuminen Linuxilta onkin mielestäni tällähetkellä suurin ongelma sillä puolella (Adobe suurimpana miinuksena ja sitten defacto autocadit yms).

Täytyy myös sanoa, että kokonaisuus oli todella tyylikäs ja siisti (kuten nykyinen Ubuntu muuallakin), lisäksi tuo Shuttleworth on eri karismaattinen kaveri, tulee Jobs (Ei blow..:)) mieleen.

Muutamaa asiaa en itse löytänyt, eli millainen moniajo? ja onko järjestelmän päivittämisasiasta ollut vielä mitään puhetta vai onko sirpaloituminen tuonkin ongelmana?

Tässä on kyllä potentiaalia ja paljon. Täytyy myös muistaa, että esim jolla joutuu rakentamaan kaiken alusta ekosysteemiä myöten, kun taas Ubuntulla on paljon valmiina: Mainetta, tietoisuutta, Omat pilvipalvelut!, suhteet kehittäjiin, tuo jo mainittu Steam ja EA yms..

Suurin vahvuus on valmistajien näkökulmasta on varmasti se, että jos laitteesa toimii Android, siinä toimii myös Ubuntu. Ei siis vaadi päättömiä panostuksia tuoda Ubuntun käyttömahdollisuutta.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

17

Joo, eitossa oon graafista käyttöliittymää ollenkaan, graafikot on piirtäneet sen vain huvikseen tuohon demoon. Eihän Ubuntossa muutenkaan saa asennettua mitään ilman komentoriviä.

Graafista näkökulmaa on tuotu rakentamalla mahdollisuus komentorivin taustavärin muuttamiselle, se tapahtuu helposti seuraamalla ohjetta allaolevassa linkissä (HUOM: kannattaa lukea myös kommentit):
http://www.cyberciti.biz/faq/bash-shell...-linux-or-unix/

Ja jos joku ei tajunnut niin sarkasmia sarkasmia..
p.s. @toope on kyllä ihan nimensä veroinen.

Ja veikkaan komentorivin olevan aika syvällä, toki toivon, että sellainen löytyy kun oikein etsii. Nykyään vaan Linuxissa ei moista tarvita normikäytössä.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

21

Alun epäilyn jälkeen ("taas yksi") tuo alkaakin pienen tutustumisen jälkeen ( http://www.ubuntu.com/devices/phone ) vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Ensinnäkin tuo on oikeasti avoin ympäristö. Toiseksi saman laitteen käyttö Androidina mobiilina ja Ubuntuna telakassa ilman erilistä buuttailua kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Samoin mm. Valven/Steamin ja EA:n kiinnostus tuoda pelejä Ubuntuun. Iskiessään kunnolla tulta, tuo voisi jopa aiheuttaa TOSI pahoja vaikeuksia Microsoftille ja ehkä Applellekin, koska tuohan voisi syödä sekä mobiili- että pöytäkonekäyttisten markkinoista ison osan.

Toivottavasti kaikki ulkomaisten suuryritysten kontrolloimat rahastus, mainostus, sensurointi ja vakoilumahdollisuudet (eli markkinapaikat ja tilit) voi oikeasti jättää ottamatta käyttöön:)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.