Samsung voitti: iPhone- ja iPad-malleja uhkaa maahantuontikielto Yhdysvalloissa

14
Manu Pitkänen

Samsung voitti: iPhone- ja iPad-malleja uhkaa maahantuontikielto Yhdysvalloissa
Samsung on saanut tärkeän voiton sen ja Applen välisessä patenttisodassa. Yhdysvaltain Kansainvälisen kauppakomission (ITC) tuore päätös estää tiettyjen iPhone-puhelinmallien ja iPad-taulutietokonemallien maahantuonnin.

ITC:n mukaan osa Applen AT&T:n verkkoon suunnittelemista laitteista rikkovat Samsungin langattomaan viestintään liittyviä patentteja. Maahantuontikielto koskee esimerkiksi iPhone 4:ää, iPhone 3GS:ää, iPadiä (3G-versio), iPad 2:ta (3G-versio) ja iPad 3:a. Uudemmat laitteet, kuten iPhone 5 ja iPad 4, ovat kiellon ulkopuolella.

Apple kertoi valittavansa päätöksestä ja ihmettelevänsä Samsungin taktiikkaa. Korealaisyhtiö vaatii Applen tuotteille maahantuontikieltoa Yhdysvaltoihin, vaikka se on todennut Euroopassa käydyissä patenttioikeudenkäynneissä, että tällaiset kiellot ovat vastoin kuluttajien etuja. Applen mukaan Samsung on luvannut lisensoida reiluilla ehdoilla maahantuontikiellon tuonneita patentteja kenelle tahansa. Applen mukaan päätöksellä ei ole toistaiseksi vaikutusta sen tuotteiden saatavuuteen.Samsungin mukaan ITC:n päätös osoittaa, että Apple on siipeillyt sen teknologisilla innovaatioilla.

Päätös tuli mielenkiintoiseen aikaan, sillä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti samoihin aikoihin toimista, joiden avulla taistellaan niin sanottuja patenttitrolleja vastaan. Toimien yhtenä tavoitteena on saada riidat ratkaistua enenevissä määrin ITC:n ulkopuolella.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

Motorola Edge 30 Ultra – hinta laskenut -14%

Motorola Edge 30 Ultra
625 € CDON
730 € Hobby Hall
749 € Power

Alin hinta viikko sitten: 729 €

Apple iPhone 14 Pro Max – hinta laskenut -14%

Apple iPhone 14 Pro Max
949 € Teleoutlet
1249 € Elisa
1255 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1109 €

Apple iPhone 14 Pro – hinta laskenut -13%

Apple iPhone 14 Pro
849 € Teleoutlet
999 € DNA
1079 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 979 €

Kommentit (14)

Kuveerty
Kuveerty

1

Ohoh.. Alkaakohan maahantuontikielto heti vai kestääkö sen voimaantulo niin kauan ettei sillä ole mitään merkitystä (mallit poistuvat vanhetessaan myynnistä). Mikäli heti, paljonkohan riittää iPad2/3 varastoissa..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jomahan (vahvistamaton)

3

Todella törkeä päätös applen ekosysteemin takia.! ja hienon brändin.!!

Vastaa
Boss93
Boss93

6

@3 Ei tuo ole yhtään törkeää... Ihan samalla tavalla on Samsungia rangaistu sen tekemistä patenttirikkomuksista Applea kohtaan, joten tasavertaisuus on ainakin kunnossa tältä osin.

Vastaa
Lauzi
Lauzi

9

@8 Ei kun täällä on normi käytäntö trollailla vakikäyttäjien nimimerkkejä muistuttavilla nimillä ja menit nyt korjaamaan trollia...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

10

Niin, täällä on kyllä tapana trollailla, mutta enpä jaksa enempää siitä.

Kuten moni jo huomasikin, vain yksi tuotteista on edelleen myynnissä (iPhone 4) ja senkin tapauksessa on kyse vain AT&T-mallista, joten vaikka päätös tulisi voimaan tänään olisi sen vaikutus pieni. Se kuitenkaan ei vielä tullut voimaan, vielä kumota Valkoisen Talon toimesta ja vaikka sekään ei toteutuisi on valitusasteita vielä edessä. Mitä ilmeisimmin asiaa ei saada päätökseen ennen iPhone 4:n normaalia poistumaa markkinoilta ensi syksynä.

Päätös oli sinällään aika yllättävä, onnistumistodennäköisyys vastaavissa essentiaalipatenttien avulla haetuissa myyntikielloissa on ollut heikko. Samsung on onnistunut voittamaan vain Koreassa (jossa päätöstä ei kuitenkaan laitettu käytäntöön) ja Hollannissa, jossa se muutettiin pieneksi rahalliseksi kompensaatioksi. Yhteensä näitä Samsungin juttuja on ollut reilu parikymmentä.

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

11

@10

Eikö jenkeissä ole enää myynnissä vanhempia iPadeja kuin tuota uusinta? Suomessahan on vielä kakkostakin useassa paikassa myynnissä. Kolmonen oli kyllä niin outo välimalli-tapaus että sen ostajana (ainakin yksi Apple-fani kaveri joka osti iP3 kirosi kovasti) olisi ottanut päähän kyllä rankalla kädellä nelosen ilmestyessä. Niin kolmosta ei taida olla pahemmin markkinoilla? Mutuilen näin, en jaksa nyt tutkia.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@11
Olet ihan oikeassa, myynnissä ovat iPad mini, iPad 2 ja iPad 4, joka korvasi kolmosen viime syksynä.

Unohdin täydellisesti iPad 2:n olemassaolon, varmaan koska itse en ole pitänyt sitä mitenkään järkevänä ratkaisuna pitkään aikaan, mutta varmaan sillekin joku markkina on :)

Kolmonen oli yllättävän vähän aikaa markkinoilla, mutta vaikka kolmosen omistankin en kyllä kironnut yhtään nelosen tullessa. Tekniikka kehittyy, hinnat laskee, uusia malleja tulee. Sellaista se on.

Vastaa
delic
delic

13

@11

"Kolmonen oli kyllä niin outo välimalli-tapaus että sen ostajana (ainakin yksi Apple-fani kaveri joka osti iP3 kirosi kovasti) olisi ottanut päähän kyllä rankalla kädellä nelosen ilmestyessä"

Mun mielestä kolmonen oli kyllä kaikkea muutakun välimalli. Mun mielestä kolmonen oli se the iPad, eli se missä iPad oli sillä tasolla mitä sen olisi pitänyt olla ekasta lähtien, toki tekniikka ei sillon vielä ollut sillä tasolla.

En kyllä usko, että juuri ketään iPad 3 omistajaa harmittaa iPad 4:n markkinoille tulo, se kun ei tuonut juuri mitään lisää. Suurin syy iPad 4:ään ja lähes ainoa syy oli varmastikin, että apple saisi lightning liittimen mahdollisimman moneen laitteeseen, toki samalla tehtiin pieni rautapäivitys kun tekniikka oli olemassa, ja tehtiin kilpailijoille taas hieman tukalammaksi menestyä, mutta mitään sinällään uuttahan nelonen ei tarjonnut tai että minkä pitäisi harmittaa. Eriasia olisi ollut jos iPad 4 olisi ollut täysin uusi laite.

Miksi muuten sua olisi nelosen markkinoille tulo niin paljon ärsyttänyt? Mitä sellaista siinä tuli mikä sun olisi pitänyt saada?

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

14

@13

Menee nyt vähän ohi uutisen, mutta vastataan nyt vielä tähän.

Jos olisin jossain vaiheessa ostanut jonkun iPadin, odottaisin sen olevan kärkijuttu pidemmän aikaa kuin iPad 3 oli. Pidän edelleen iPadeja reilusti parempina kuin esim. Android-tabletteja, Windows-tabuja en ole missään kokeillut vielä. iPad 1 sai olla "kukkulan kuningas" ~vuoden, sama juttu kakkosella, 3 julkaistiin ja sai olla rauhassa puoli vuotta kunnes tuli samaan hintaan saataville paranneltu masiina (mm. LTE, 3:sen 4G oli suuri kusetus).

Tottakai teknologiassa kaikki muuttuu todella nopeaa tahtia, mutta puoli vuotta ja uuden mallin tuominen paranneltuna on liian lyhyt aika. Nelonenkin on jo ohittanut tuon ajan eikä vielä kuulu uutta padia. Ei sillä, en epäile yhtään etteikö iPad 3 riittäisi mainiosti nelosen rinnalla, ja kokematon tuskin huomaisi eroja. Lähinnä vain se, että kun hankin Applen laitteen, oletan sen olevan pidempään kuin puoli vuotta kärkilaite sarjassaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.