Älypuhelinbattle: Nokia Lumia 720 vs. Samsung Galaxy S III mini

17
Valtteri Ahonen

Älypuhelinbattle: Nokia Lumia 720 vs. Samsung Galaxy S III mini
Puhelinvertailu otti nimensä mukaisesti vertailuun Nokian ja Samsungin ehdokkaat keskihintaisten puhelinten sarjassa. Hintaluokaltaan puhelimet ovat kirjoitushetkellä niin identtiset kuin suinkin mahdollista, hieman alle 300 eurossa.

Molemmat puhelimet on jo erikseen arvioitu Puhelinvertailun toimesta, Lumia-artikkeli löytyy täältä, ja Galaxy-arviot täältä. Tässä artikkelissa keskitytään vertailuun ja yritettään löytää erot ja samankaltaisuudet.

Ulkonäkö ja näyttö

Molemmista puhelimista voi suhteellisen helposti tunnistaa valmistajan ulkonäön perusteella. Samsungin muotoilua pidetään monesti tylsänä, mutta yhtiö on myynyt puhelimiaan niin paljon, että sen tyyli on opittu tunnistamaan, oli siitä sitten mitä mieltä tahansa. Puhelin ei missään nimessä ole ruma, mutta mitään erityisiä ihastuksen tuntemuksia se ei herätä.Galaxy S III mini tuntuu kädessä hyvin pieneltä ja ohuelta verrattuna Lumiaan, mutta todellisuudessa laite ei kuitenkaan ole markkinoiden pienimpiä laitteita. Puhelin on muovinen, mutta hyvin jämäkkä, eikä nitise tai natise liitoksistaan. Takakuori on sileää ja kiiltävää sorttia, mutta ei erityisen liukas. Kokonsa ja muotoilunsa puolesta puhelin on hyvin käteen sopiva, eikä neljän tuuman näytöltä joudu hirveästi kurkottelemaan, jotta ylettyy kaikkialle.Lumia 720 tuntuu kädessä selkeästi suuremmalta, vaikkei kokoeroa loppujen lopuksi ole paljoa. Lumia on niin ikään valmistettu muovista, mutta Nokia on käyttänyt paljon aikaa saadakseen laitteisiin siitä huolimatta premium-tuntumaa. Onko yhtiö onnistunut siinä, on pitkälti mielipidekysymys – toisiin kirkkaat värit uppoavat ja toisiin eivät. Rakenteeltaan puhelin on todella jämäkkä ja lujatekoisen oloinen, mutta mattamuovi on jonkin verran S III minin glossy-muovia liukkaampi. Yksityiskohdat näyttävät hieman pidemmälle hiotuilta kuin vastustajassa, mutta tämä selviää vasta lähemmällä tarkastelulla.

720:n kokoluokka on siinä rajalla, alkaako se olla monille jo liian suuri. Käyttöjärjestelmän ominaisuudet on suunniteltu niin, että ruudun aivan yläreunaan on harvoin tarve ylettyä, mutta kun niin täytyy tehdä, niin se on hieman työläämpää kuin minissä (jossa yläreunassa on paljon toimintoja). Omaan käteen Lumia 720 ei tunnu vielä liian suurelta, vaan isomman näytön hyödyt korvaavat suurempien ulkomittojen huonot puolet. Yhdellä kädellä käyttö onnistuu vielä suhteellisen vaivattomasti, vaikkakin puhelinta on usein esimerkiksi kirjoittaessa vähintäänkin mukavampi pitää kiinni kahdella kädellä.
Kartat ja navigointi

Molemmissa puhelimissa on valmiiksi tarjolla nimekkäät karttasovellukset. S III minin Google Maps aukeaa melko paljon nopeammin kuin Lumian HERE-Maps, mutta HERE tekee keskimäärin paikkojen haun hieman joutuisammin. Paikannuksen molemmat laitteet tekevät pikaisella kokeilulla yhtä nopeasti ja tarkasti. Erot ovat kuitenkin jokseenkin merkityksettömiä, eivätkä ne varmasti ole hankintapäätöksiin vaikuttava seikka.

Ääniohjatun navigaation varoitetaan Androidilla olevan betainen, ja oletusääni vaikuttaa nokialaista tympeämmältä. Varsinaisesti liikenteessä navigointia ei ollut mahdollista Galaxysta testata, mutta sellainen puhelimesta joka tapauksesta löytyy. Lumiasta pääsin varsinaisen Lumia-testin aikaan kokeilemaan myös navigointia, ja se toimi moitteettomasti. Kerran Helsingissä ajaessa navigaattori neuvoi reitin, jonka sopivuudesta sillä hetkellä olin eri mieltä ja valitsin toisin, mutta reitti oli kuitenkin sinänsä oikea.

Molemmista puhelimista on huomioitava, että arvosteltavana olivat vain esiasennetut sovellukset. Varsinkin Androidiin on saatavilla sekä lukuisia karttaohjelmia että ainakin useampia maksullisia navigointisovelluksia, joiden kanssa käyttökokemus voi olla aivan toinen. Lisäksi esimerkiksi Windows Phonelle on saatavilla Googlen kartat. Kolmansien osapuolien sovelluksia meillä ei kuitenkaan ole resursseja käydä läpi – ainakaan tässä arviossa.

Näyttö

Puhelinten näytöt ovat molemmissa laadukkaat. Vaikka näytöt on toteutettu eri tekniikalla, niin molemmat ovat kirkkaita ja värien toisto on hyvä. Myös päivänpaisteessa suorituskyky on molemmissa laitteissa hyvin samankaltainen, vaikka monesti Windows Phonen selkeästä käyttöliittymäasettelusta on kirkkaassa valaistuksessa apua.

Molempien laitteiden resoluutio on sama, mutta Samsungin näyttö vaikuttaa pienemmän kokonsa vuoksi terävämmältä. Yksittäisiä pikseleitä on vaikeampi erottaa ja esimerkiksi valokuvia on ilo katsoa. PPI-arvo ei kuitenkaan ole Lumiassakaan vielä liian huono, mutta selkeästi isompiin näyttöihin toivoisi jo saavansa myös korkeamman resoluution.
Näytön kokoa arvioidessa mennään taas selkeästi mielipidepuolelle. Suuremmalta näytöltä on hieman mukavampi katsella ainakin liikkuvaa kuvaa, jota ei pääse zoomailemaan, mutta toisaalta laite muuttuu sitä epäkäytännöllisemmäksi jokapäiväisessä arjessa, mitä suuremmaksi sen kokoa täytyy kasvattaa.

Kamera

Hyvässä valossa kamerat ottavat käytännössä hyvin identtisiä kuvia. Pieniä sävyeroja on, mutta on vaikea sanoa, kumpi on lähempänä totuutta. Molempien värit ovat miellyttäviä ja kuvaaminen on helppoa, nopeaa ja tuottaa pienellä vaivalla hyviä tuloksia.

Jotkin Lumian ottamat kuvat olivat aavistuksen kylmempiä, minkä lisäksi niissä esiintyi säännönmukaisesti enemmän kohinaa kuin Galaxyn kuvissa. Lumian suurempi megapikselimäärä ei myöskään käytännössä tuo enempää yksityiskohtia kuviin, sillä kuvasuhde suurimmilla asetuksilla on eri.Hämäräkuvauksessa Lumia 720 pieksee kilpailijan mennen tullen. Olosuhteissa, jossa S III mini ottaa ilman salamaa elottomia ja harmaita kuvia, saa 720 vielä enemmän kuin tyydyttävää jälkeä aikaiseksi. Huippukuvia 720:kaan ei tietysti kovin pimeässä saa taltioitua, mutta selkeästi kuitenkin tästä kaksikosta parempia. Myös salamavalon kanssa Lumia tuntuu napsivan hiukan luonnollisempia kuvia, mutta molempien laitteiden kanssa on syytä vältellä salaman käyttöä niin pitkälle kuin mahdollista.

Pienenä miinuksena Samsungille, laitteesta ei löydy fyysistä kamerapainiketta. Kameran saa kuitenkin laukaistua lukitusnäytöltä kiitettävän nopeasti.

Alla esimerkkikuvat. Ensimmäiset neljä on otettu Galaxylla, ja seuraavat Lumialla. Kuvien alla on linkit alkuperäisiin tiedostoihin.
Alkuperäiset kuvat: 1 / 2 / 3 / 4.Alkuperäiset kuvat: 1 / 2 / 3 / 4.


Käynnistysaika

Windows Phone buuttaa selkeästi nopeammin kuin Android, minkä lisäksi järjestelmä on myös heti täysverisesti käytettävissä. S3 mini ottaa oman aikansa vielä kontrollien tultua näkyviin, että se alkaa oikeasti toimimaan niin kuin pitää. Kummankaan käynnistyminen ei kuitenkaan kestä hälyttävän pitkään, eikä ole myöskään sykähdyttävän vauhdikas. Vertailun voit katsoa itse videolta.Yleinen käytettävyys

Windows Phonea markkinoidaan usein matalan kynnyksen älypuhelinkäyttöjärjestelmäksi, mitä se Androidiin verrattuna myös on. Käyttöliittymä on paljon selkeämpi ja siinä on vähemmän tavaraa kerralla näytöllä. Toisaalta taas Androidin moninaiset valikot ja muokattavuus tuovat mahdollisuuksia niille, jotka niitä osaavat ja haluavat hyödyntää. Windows Phonen muokattavuus sinänsä rajoittuu pitkälti väriin ja lukitusnäytön taustakuvaan. Tietysti kotinäytön saa järjesteltyä haluamakseen, mutta värikkäitä neliöitä täynnä se on joka tapauksessa.Android on petrannut paljon viimeisimmissä versioissaan, mitä käytettävyyteen tulee. Animaatioita on saatu sulavammiksi ja nopeammiksi, mikä tekee käytöstä huomattavasti aiempaa nautinnollisempaa ja jopa intuitiivisempaa, kun tuntuu että puhelin todella reagoi kosketukseen niin kuin kuvitella saattaa. Windows Phonessa tämä on silti toteutettu paremmin – näyttö pysyy valikoita selaillessa paremmin kosketuksen perässä ja on välittömämpi. Esimerkiksi nettiselaimessa sivuja navigoidessa eroa ei juuri ole, mutta järjestelmässä itsessään liikkuessa Androidissa esiintyy enemmän miettimistä ja tökkimistä.

Osa tästä on kuitenkin pelkkää silmänlumetta, joka Windows Phonessa on vain hoidettu ovelammin. Esimerkiksi kotinäppäimen painaminen Samsungissa ei näytä ensin aiheuttavan mitään käytöstä, kunnes noin sekunnin päästä puhelin siirtyy kotinäytölle. Windows Phonessa kotinäytön saaminen näkyviin kestää likimain yhtä pitkään, mutta näppäimen painaminen laukaisee välittömästi siirtymäanimaation, jolloin on se tunne, ettei toiminnossa ole viivettä. Huijausta tai ei, niin mielestäni WP:n ratkaisu on miellyttävämpi ja näyttävämpi. Lisäksi Androidissa esiintyy enemmän myös ihan oikeaa tökkimistä ja lagia, vaikka sekin on nykyään paljon vähäisempää kuin ennen.
Yksi Androidin suuri vahvuus WP:hen verrattuna on ilmoituskeskus, eli tässä tapauksessa ylhäältä aukeava vetovalikko, josta löytyy viimeaikaiset tapahtumat kuten saapuneet viestit ja puhelut, sekä viimeisimmät ohjelmistojen päivitykset ynnä muuta. Samasta paikasta löytyy nykyään myös paljon pikavalikoita esimerkiksi GPS:n ja langattoman verkon kytkemiseen päälle ja pois. Windows Phonessa vastaavaa toiminnallisuutta saadaan vielä odottaa. Ilmoituskeskusta on huhuiltu Windows Blue –päivityksen yhteyteen, kun se joskus jossain muodossa päätyy puhelimille.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S III mini
Vahvuudet: Muokattavuus, monipuolisuus, kamera (hyvässä valossa), ekosysteemi.
Heikkoudet: Monimutkaisuus, ei kamerapainiketta

Nokia Lumia 720
Vahvuudet: Kamera (eristyisesti hämärässä), käytön helppous, sulavuus, Nokian omat sovellukset.
Heikkoudet: Ekosysteemi
Vaikkei Samsungin laite ole varsinaisesti ruma, niin melko hyvällä omallatunnolla voi sanoa Nokialla olevan enemmän yritystä, mitä designiin tulee. Teknisiltä ominaisuuksiltaan laitteet ovat hyvin toisiaan vastaavat, eikä niiden perusteella pysty paljoa eroa saamaan aikaiseksi. Molemmat laitteet ovat hyviä ja niissä on vain vähän heikkouksia.

Lumia 720 on siinä rajalla, etteikö resoluutio voisi olla jo pykälää suurempi, mutta hintaluokassaan ratkaisun tietysti ymmärtää, ja on hyvä, että uskalletaan tarjota myös suurempinäyttöistä vaihtoehtoa. Tarkkuus on kuitenkin jokamieskäyttöön aivan riittävä, ehkä se on vaan tämä hifistelijän silmä mitä se ajoittain häiritsee.

Tämän testin kanssa tulivat jonkin verran resurssit vastaan, eikä ollut aikaa tehdä superyksityiskohtaista selontekoa. Niinpä monet asiat käsiteltiin nopeasti, ja toisia ei ollenkaan - tarkemmin puhelimet on käsitelty omissa arvioissaan. Akkukestosta on kuitenkin loppuun sanottava sen verran, että Lumia 720 kestää levossa selkeästi paremmin, vaikka Samsungkaan ei ole siinä suhteessa huono. Suurella käytöllä molemmat syövät akkujensa varausta samalla innolla, mutta pienellä rasituksella Lumia osaa säästellä paremmin.


Edit 7.7. 9:39: NFC poistettu Lumian vahvuuksista, kun nykyisin myytävästä S3 mini -mallista se myös löytyy. Kiitos kommentoijalle!

Edit 8.7. 9:23: Nokian sovellukset lisätty Lumian vahvuuksiin. Vaikka Samsungille on saatavana paljon vastaavia, niin Nokia tarjoaa kuitenkin laadukkaat vaihtoehdot esiasennettuina, ja ne saa halutessaan poistettua.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -30%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
388 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 353 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -28%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 206 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Kommentit (17)

Kiedis
Kiedis

1

Minkäköhän takia nfc on asetettu 720:n vahvuudeksi, kun se löytyy myös S III Ministä? Ensimmäisissä yksilöissä sitä ei vielä ollut, mutta jo pidemmän aikaa taitaa jälleenmyyjillä olla ollut myynnissä vain S III Minin nfc-versiota.

Vastaa
xbkrypt0n
xbkrypt0n

2

"Akkukestosta on kuitenkin loppuun sanottava sen verran, että Lumia 720 kestää levossa selkeästi paremmin, vaikka Samsungkaan ei ole siinä suhteessa huono. Suurella käytöllä molemmat syövät akkujensa varausta samalla innolla, mutta pienellä rasituksella Lumia osaa säästellä paremmin."

Lumiassa 500mAh tai 1.34x suurempi kapasiteetti akussa. Kestääkö akku siis 1.34x pidempään vai miten tuo pitäisi tulkita?

Suosittelisin myös tulevaisuudessa näihin vertailuihin jotain pysyvää vertailukohtaa, että vertailuja voidaan käyttää hyväksi KAIKKIEN muidenkin puhelinten vertailuun keskenään eikä vain kahden puhelimen välienselvittelyyn. Esimerkiksi joku paperille tulostettu testikuva jolla mitataan sekä kameran tarkkuutta, että linssin aiheuttamaa mahdollista vääristymää / softakorjausta kuvaan. Lisäksi akunkestossa voi käyttää ihan tarkkaa tunti ja minuuttilukua eikä jotain ympäripyöreätä "kestää aika pitkään" -ilmaisua.

Ottakaa vaikka tuosta mallia:
http://camcorder-test.slashcam.com

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ativ @ (vahvistamaton)

3

Kamera.
Jotkin Lumian ottamat kuvat olivat aavistuksen kylmempiä,minkä lisäksi niissä esiintyi säännönmukaisesti enemmän kohinaa kuin Galaxyn kuvissa.Lumian suurempi megapikselimäärä ei myöskään käytännössä tuo enempää yksityiskohtia kuviin,sillä kuvasuhde suurimmilla asetuksilla on eri.
(Hämäräkuvauksessa Lumia 720 pieksee kilpailijan mennen tullen).
Olosuhteissa,jossa S III mini ottaa ilman salamaa elottomia ja harmaita kuvia,saa 720 vielä enemmän kuin tyydyttävää jälkeä aikaiseksi.(Huippukuvia 720:kaan ei tietysti kovin pimeässä saa taltioitua),(mutta) selkeästi kuitenkin tästä kaksikosta parempia. (Myös Led salamavalon kanssa Lumia tuntuu napsivan hiukan luonnollisempia kuvia),

Vastaa
PJL78
PJL78

5

S4 Mini maksaa tuplat Lumiaan verrattuna, jotenka ei ihan realistista verrata sitä Lumia 720:aan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Lumppu? (vahvistamaton)

7

Haisipa tämä arvostelu "pro samsungilta" hyvästä neutraalista yrityksestä huolimatta.

Jopa Nokian kameran laajempi objektiivi oli saatu käännettyä negatiiviseksi asiaksi.

"Lumian suurempi megapikselimäärä ei myöskään käytännössä tuo enempää yksityiskohtia kuviin, sillä kuvasuhde suurimmilla asetuksilla on eri."

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Lumppu? (vahvistamaton)

8

Yllättäen myös Lumian muut ominaisuudet oli unohdettu esim.
mahdollisuus langattomaan lataukseen (erikseen hankittava suojakuori), Nokia musiikki, Here city lens, esiladattavat kartat, etukameratesti... näin alkuun.

Tai no kyseessä oli nopea vertailu, mutta jos ei vertailla kunnolla niin miksi ollenkaan??

Vastaa
PJL78
PJL78

9

Lumppu, totta toi. Onhan tämä minun Lumia 720 aivan loistava puhelin hintaluokassaan ja löytyy niin paljon ominaisuuksia joita ei saa androidiin kuin rahalla tai ei edes sittenkään. Muutama huono puoli tullut vastaan, joita ei helpolla tullut muihin puhelimiini, Lumia 720 sammuu joskus itsekseen ja käynnistyy sitten vaivalla, jokin bugi, myös se, että välillä kamera menee itsekseen taskussa päälle, luultavasti korjasin tuon hetki sitten asetuksista.

Musiikki+ssaa on tullut kuunneltua useita tunteja päivässä =) I love it! <3

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pellepää (vahvistamaton)

12

#11, joo niin ovat mahtavia nämä Lumiat. Myyvät kuin häkä (köh köh) ja vievät Nokian konkurssiin.

Vastaa
jpa00
jpa00

13

@8 Juu toki Lumiassa on saatavilla Nokia musiikki ja Here city lens, mutta Galaxyyn saa helposti vastaavat tai paremmat. Spotify, Rdio ja moni muu hakkaa Nokian musiikkitarjonnan helposti ja City lens on sitä samaa ar-krääsää, jota on ollut Androidille saatavilla jo monta vuotta ja jolla on hyvin vähän mitään todellista käyttöä... Oikeastaan vertailuun olisi hyvin voinut ottaa Androidin puolelta vielä paljon halvemman ZTE Blade III:n, joka on kyllä hiukan Galaxy S3 miniä heikompi, mutta silti vähintään Lumiaa vastaava käytössä. Hintaa on kuitenkin alle satanen.

Vastaa
Valje
Valje

14

@7 Olen itse Lumia-käyttäjä, mikä nimenomaan toi haastetta neutraaliuden suhteen. Mielestäni onnistuin kuitenkin kohtalaisesti olemaan suosimatta kumpaakaan mallia, vaikka Lumiasta henkilökohtaisesti selvästi enemmän pidänkin. Tuntuu välillä tuo Samsung-fanboy-syyttely hieman omituiselta, kun itse ainakin enemmän vierastan merkkiä kuin fanitan sitä. Jollain tapaa puolueeton näissä aina parhaansa mukaan silti yrittää olla.

@8 Nokian sovelluksista olen kyllä samaa mieltä, niitä ei tullut laitettua itse tekstiin, niin jäi sitten noista vahvuuksistakin, mutta lisään ne nyt vielä (jälkimmäiseen).

Kiitos palautteesta.

Vastaa
kepax
kepax

15

Lumian esiasennettu navigointi toimii vain siinä maassa minkä maan sim-kortti on sisällä, eli jos haluat navigoida suomessa, pitää olla suomalaisen operattorin sim ja jos haluat navigoida Thaimaassa, niin sitten Thaimaalaisen operaattorin sim...
Akkukestohan lumiassa on aikas hyvä.
Sovelluksista esim. Instagramia ei vielä löydy wp8 puhelimiin.
Samsungissa oleva Google navigaatori hakee tiedot aina verkosta, ja karttoja voi myös esiladata puhelimeen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
yitsdhkl @ (vahvistamaton)

16

Google Maps on ainakin paras navigointi,jota Nokian menneen talven Lumiaan ei saa.Ainakaan ilmaiseksi. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hgfgfhdfh (vahvistamaton)

17

Kaverini jolla on ollut molemmat sanoi juuri että Nokian navigointi pieksee googlen navigoinnin mennen tullen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.