Puhelimella käytetään yhä enemmän dataa - tekstiviestit ja puhelut laskusuuntaisia

8
Teemu Laitila

Puhelimella käytetään yhä enemmän dataa - tekstiviestit ja puhelut laskusuuntaisia
Pohjoismaiden ja Baltian telemarkkinoita kartoittava vertailu paljastaa, että matkapuhelimilla siirretyn datan määrä kasvaa jyrkästi, kun puheluminuutit ja tekstiviestit kääntyvät laskuun.

Vertailun mukaan Suomessa on eniten matkapuhelinliittymiä asukaslukuun nähden ja myös dataliittymien määrä suhteessa asukaslukuun on Pohjois-Euroopan korkein. Suomessa myös puhutaan eniten liittymää kohti, vaikkakin perinteisten puheluiden määrä on kääntynyt lievään laskuun viime vuosina. Myös muissa vertailun maissa perinteisten puheluiden kasvu on hidastunut.Tekstiviestejä Suomessa lähetetään huomattavasti vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Vain Islannissa ja Virossa lähetetään vähemmän tekstiviestejä, muissa Pohjoismaissa sekä Liettuassa viestien määrät olivat huippulukemissa 2000-luvun loppupuolella, jonka jälkeen viestimäärät ovat kääntyneet voimakkaaseen laskuun. Todennäköisin syy viestien vähenemiselle on viestittelyn siirtyminen erilaisiin nettipohjaisiin pikaviestimiin. Suomessa kasvun taittuminen ei vielä näy tilastoissa.

Vaikkka Suomessa on paljon liittymiä, Ruotsi johtaa liittymää kohti siirretyssä datamäärässä Suomen tullessa hyvänä kakkosena. Liittymää kohti siirretyn datan määrä on kasvanut lähes kaikissa vertailumaissa yli 50 prosentin vuosivauhtia, erityisen nopeasti Virossa.Koko tutkimukseen voi tutustua Viestintäviraston sivuilla.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -17%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 172 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -14%

Xiaomi 13
728 € CDON
811 € BIGBOX.FI
964 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 843 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 336 €

Kommentit (8)

7520G
7520G

1

Halvimmallahan selviää, kun ottaa koko perheelle 2€:llä tarjous netin ja pistää skypet puhelimiin. En ymmärrä miten tavallinen matkapuhelinverkko on vielä näinkin hyvissä voimissaan. Eikö puheluita ja viestejä voisi siirtyä käyttämään netin kautta?

Vastaa
Mysticiza
Mysticiza

2

Kaikilla muilla ei ole sitä Skypeä, nettiä puhelimessa tai edes puhelinta joka tukee Skypeä, esimerkiksi edes WP7 - pohjaiset puhelimet eivät tue Skypeä kunnolla(ei minkäänlaista tausta-ajoa ko. sovellukselle).
Kaikilla ei siis ole mahdollisuutta Skype-pohjaiseen viestittelyyn, mutta kyllä kaikki perinteisillä puheluilla ja viesteillä saa kiinni, mikäli kännykän omistaa.

Vastaa
7520G
7520G

3

Viimeisen lauseni pointti oli juuri se, että miksei yleisestikin ole siirretty puheluita ja viestejä menemään internetin kautta? Tottakai nykyään kaikki saa soittamalla kiinni.

Vastaa
tataka
tataka

4

sehän olisi hyvä jos ostaa halvan älypuhelimen kytkyllä ja netin siihen, tulee halvaksi. vanhemmat ostaa lapsilleen älypuhelimen ja netin ja sit tulee halvaksi kun kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus jutella niin paljon kuin huvittaa. itse tutuilleni olen yrittänyt myös että ostaisivat niitä niin voisi enemmän jutella.

siskollani kallis liittymä ja isällenikin lähettelee tekstareita vaikka isällä ja hänen puhelimissaan on kik messenger. aika itsekästä mun mielestä jos on mahdollisuus netin käyttä ilmaiseksi viestiä niin tahtoo kuitenkin niitä hemmetin tekstareita lähetellä jotka on kalliita.

no kai me tarvitaan niitä hyväuskoisia idiootteja jotka käyttää niitä kalliita palveluita vaikka paljon halvemmalla pääsee älypuhelin+netti.

Vastaa
viisain
viisain

5

Nii-in, tai niitä, joilla on käytössä joku 6v vanha liittymä ja puhuu ja tekstaa paljon ja kuukausittainen lasku on 30€ :D jos ei tajuu ni ei tajuu. Sillä rahalla sais vaikka minkälaisen puhelimen + liittymän 24kk sopparilla.

Vastaa
tataka
tataka

6

joillakin on vain vaikeaa omaksua näitä uusia esim kummitädilleni olen puhunut että ostavat 3g mokkulan kun heidän nykyinen nettinsä on 1 mega ja maksaa yli 20 euroa. puhunut olen varmaan jo kaksi vuotta mutta kai he joskus asian saavat hoidettua, olen ollut heidän kanssa kaupoissa ja olen kyllä ehdottanut että vaihtakaa liittymää minä neuvon, mut ei.

ja viisain sehän on hauskaa kun 30 eurolla kuussa tein sopimuksen iphone 4s reilu vuosi sitten ja 3g rajaton netti myös ja mun sisko maksaa n.30 euroa ja hänrllä kuuluu iso määrä puhetta sms yms ja nettikin on mutta jos ottaisi vain netin niin olisi paljon halvempi 10-18 euroa kuussa.

Vastaa
uga27
uga27

7

Itse käytän suurimmaksi osaksi Skypeä puheluissa ja kavereiden kanssa ollaan pyritty viesteissä siirtymään WhatsAppiin. Näkyy todella puhelinlaskuissa. Vielä pitää katsoa sellainen liittymä, ettei niin haittaa vaikka muilla olisi eri operaattori. Nyt on tyhmästi puheaikaa paljon (elisalle ja saunalahdelle)kun tilanne on muuttunut eli netin käyttö lisääntynyt.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Aksmaks (vahvistamaton)

8

Muuten hyvä tuo data, mutta verkon toiminta saattaa vaihdella aika dramaattisesti jo kaupungin sisälläkin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.