Arvostelussa Nokia Lumia 520: Millaisen Lumian saa reippaalla satasella?

19
Matti Robinson

Arvostelussa Nokia Lumia 520: Millaisen Lumian saa reippaalla satasella?
Puhelinvertailun testiin saapui huomenna Suomessa myyntiin saapuva Nokia Lumia 520. Älypuhelinten edullisimpaan kastiin kuuluvan laitteen myyntivolyymit voivat hinnan perusteella nousta erittäin korkeiksi, mutta onko tässä Lumiassa todella älypuhelinainesta?

Lumia-perheen nuorimmainen, Lumia 520 on mielenkiintoinen laite, jota täytyy käsitellä hintaan suhteutettuna. Älypuhelinkategorian huippumalleissa hintaeroilla ei ole useimmiten juurikaan väliä, mutta 135 euron Lumian kohdalla hinta on painettu niin alas, että voiko sillä saada samankaltaista älypuhelinkokemusta kuin vaikkapa kolmen, neljän tai viiden sadan euron puhelimesta?

Tarkastelemme artikkelissa Lumia 520:n rakennetta ja laatuvaikutelmaa, ominaisuuksia ja niiden puutteita sekä suorituskykyä.

Tekniikka

Lumia 520:sta löytyy 4 tuuman WVGA-resoluution (800x480) kosketusnäyttö, joka on toteutettu IPS LCD -tekniikalla. Se mahdollistaa esimerkiksi lippulaiva 920:n tavoin käytön hanskat kädessä tai vaikkapa avaimella.


Suorittimena on muistakin edullisemmista Lumia-malleista tuttu kaksiytiminen gigahertsin suoritin, jota avustaa 512 megatavua RAM-muistia. Tallennustilaa löytyy 8 gigatavun verran ja sitä on mahdollista kasvattaa microSD-muistikortilla.

Langattomat yhteydet onnistuvat Bluetoothilla, Wi-Fillä tai neljällä eri 2G- ja 3G-taajuudella, joiden maksiminopeus yltää 21 megabittiin.

Kamera on 5 megapikselinen ja kuvaa 720p-resoluution teräväpiirtovideota. Etukameraa Lumia 520:ssa ei ole.

Laitteen akkukapasiteetti on 1430 milliampeerituntia, joka ei numerona ole kummoinen, mutta tavanomainen ottaen huomioon vähävirtaisen raudan. Puheaikaa akulle annetaan liki 15 tuntia ja valmiusaikaa noin 360 tuntia.

Raudan osalta ollaan hintatasoon nähden erittäin kilpailukykyisellä tasolla. Vastaavan hintaiset Android-puhelimet ovat varustettu tavallisesti samankaltaisella tekniikalla.Muotoilu

Lumia 520:n merkittävin muotoilullinen aspekti on vaihdettavat takakuoret, jonka siivellä tulee myös vaihdettava akku. Jämäkät kuoret on helppo vaihtaa ja siten ilmettä saa vaihdettua, mikäli sellaiseen on halua.Laite on nykyisessä älypuhelinkatraassa pienikokoinen. Leveyttä on 6,4 senttiä, korkeutta noin 12 senttiä ja paksuutta 9,9 milliä, joka tarkoittaa että laite on saman paksuinen kuin Lumia 820. Laite sujahtaa taskuun helposti ja on miellyttävä käyttää yhdellä kädellä. Aivan ohuimmasta päästä se ei ole, mutta esimerkiksi ohuempi kuin samanhintainen Android-puhelin Galaxy Trend.Kokoa on melko tarkalleen saman verran kuin Lumia 800:n kokoisella N9:llä


Laitteen oikealta sivustalta löytyy Windows Phone -puhelimista tutut napit eli äänenvoimakkuuden säätimet ja kaksitoiminen kamerapainike. Alaosaan on sijoitettu microUSB-liitin ja ylhäältä löytyy 3,5mm kuulokeliitin.Pyöreähkö takakannen profiili tarkoittaa että laite soveltuu hyvin kämmeneen ja sitä onkin helppo ja mukava pitää kädessä. Ainakin osa kuorista vaikuttaa hieman liukkailta, mutta parin viikon aikana laitetta ei tullut pudotettua kertaakaan.

Vaihtokuorista johtuen joissain yksilöissä on ollut ongelmia esimerkiksi kamerapainikkeen herkkyyden kanssa, mutta tällaista ei havaittu testaamassamme yksilössä.Käyttöliittymä ja sovellukset

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä Lumia 520:ssä eivät eroa käytännössä lainkaan arvokkaammista Windows Phone -puhelimista, joten puhelimen kohdalla voidaan hyvällä omallatunnolla puhua älypuhelimesta.


On myöskin mukava nähdä, että käyttöjärjestelmää pyöritetään edullisemmalla raudalla edelleen malliikkaasti, kuten oli asian laita Windows Phone 7 -puhelimissakin. 512 megatavua RAM-muistia näyttää riittävän varsin pitkälle myös WP8-käyttöjärjestelmässä.

Jotain omituisuuksia testin aikana kuitenkin havaittiin. Sovellusten avaaminen tai sulkeminen joissain tapauksissa vei useamman sekunnin, joka saattaa johtua liiaksi kuormittuneesta RAM-muistista. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut usein, joten se ei jäänyt liiaksi vaivaamaan.RAM-muistin puutteen suurempi ongelma on sovellusten rajoittaminen. Sovelluskaupan tarjonta on hieman isommalla muistilla varustettuja WP-sisaria pienempi. Esimerkiksi Temple Run -pelin lataaminen ei onnistu kaupasta tavanomaisin keinoin. Välityspalvelimen avulla kikkaileminen mahdollistaa tosin tämänkin pelin asentamisen, mutta siinä joutuu tekemään pientä säätöä.

Laite on varustettu Nokian tutuilla paikkasovelluksilla (HERE Drive, Maps ja Transit) sekä Nokia TV- ja Nokia Musiikki -sovelluksilla.

Kamera

Lumia 520:n kamera on varustettu viiden megapikselin kennolla ja automaattitarkennuksella. Siinä kaikki mitä tämä Lumia pitää sisällään kameran osalta. Ei Carl Zeiss Tessar -linssiä, ei kuvausvaloa, ei etukameraa, eikä tietystikään kuvanvakaajaa tai muita hienouksia. Videokuvaus rajoittuu 720p-resoluutioon.


Jossainhan laitteessa on pakko säästää, kun hinta poljetaan parhaimmillaan 135 euron luokkaan. Kamerassa se näkyy. Kuvat ovat nykypuhelimelle vaatimattomia ja kuvausvalon puute turhauttaa paikoittain.

Harmi on myös, että Microsoftin nykyisin omistaman Skypen videopuhelut jäävät Lumia 520:lla tekemättä, koska etukameraa ei ole.

Mikäli posiitiivisia puolia haluaa hakemalla hakea, on kiva, että linssisovellukset toimivat myös tässä edullisemmassa mallissa. Linssit, kuten Cinemagraph saavat kamerasta tehtyä edes hieman käyttökelvollisemman.YhteenvetoHeti alkuun on tehtävä selväksi, että 135 eurolla ei saa älypuhelinta, jonka toiminnallisuudet ovat samalla tasolla kuin Lumia 920:ssa tai Galaxy S4:ssä. Tälläkin kertaa joutuu kärsimään erityisesti kameran ja näytön osalta.

Ja näin se useimmiten on myös Androidilla, sillä juuri kamera ja näyttö ovat älypuhelinten kalleimpia osia.

Yksi ero halpislaitteiden osalta näiden kahden alustan välillä kuitenkin löytyy. Se on nimittäin suorittimet sisältävä järjestelmäpiiri. Eikä varsinaisesti itse asiassa järjestelmäpiirikään, sillä Lumia 520 on varustettu samalla tai samankaltaisella piirillä kuin suuri osa edullisista Android-laitteista.

Kyse on nimittäin siitä, ettei Lumia 520:ssä huomaa, että järjestelmäpiiristä ja suorittimesta on säästetty. Ja se tekee yllättävän paljon käyttökokemuksessa. Kameran heikko suorittaminen ja kehno resoluutio ovat asioita, joita olettaakin tällaisesta laitteesta. Sen sijaan käyttöliittymän sulava toiminta on jotain mitä on ainakin tähän asti voinut pitää pitkälti premium-ominaisuutena.


Vielä kun koko neljän tuuman näytöllä ja muotoilu pirteillä kuorilla on onnistunutta, voidaan helposti sanoa, että kyseessä on tavanomaista parempi edullinen älypuhelin. Hintaluokassaan loistava.

Nokia Lumia 520

Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Nokia Lumia 520

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Power
119 € Gigantti
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Motorola Edge 50 Fusion – hinta laskenut -20%

Motorola Edge 50 Fusion
339 € Proshop
339 € Power
417 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 424 €

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (19)

Anonyymi käyttäjä
siimanero (vahvistamaton)

1

Ise kävin eilen testailemassa puhelimen ja minusta hintaansa nähde hyvä puhelin. Kamera oli mielestäni ihan kohtalainen. Psee kyllä sampan mallit kyseisessä hintaluokkassa mennetullen...

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

2

Mitäpä mahdollisuuksia lagdroidilla tuossa hintaluokassa olisi kun järjestelmä juuri ja juuri pyörii 4:llä ytimellä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

4

"Raudan osalta ollaan hintatasoon nähden erittäin kilpailukykyisellä tasolla. Vastaavan hintaiset Android-puhelimet ovat varustettu tavallisesti samankaltaisella tekniikalla. "

Pääasiassa noissa edullisissa Android laitteissa on kyllä joku 320 x 480 tai jopa huonompi näyttö, Yhden coren prossu ja 4 gigaa muistia.

Verkkokaupasta katsottu Androidit missä samalla resolla oleva näyttö, tässä selkeästi alle 200e luokassa:

Samsung Galaxy Trend (149,90E): 1 core, 4gt
ZTE Blade III (168,90E): 1 core, 4gt
LG Optimus L5 II (189,90E): 1 core, 2gt

Jos siis Android tyylisesti katsotaan niin speksien puolesta tämä pyyhkii noilla kaikilla pöytää. Käytön sulavuudesta nyt puhumattakaan.

Vastaa
Nseries
Nseries

5

Koiramiehille ja luonnossa liikkujille tiedoksi, testailtu näitä "halppis" Lumioita ja toisena puhelimena Samsungin halppis versioita kuten Xcover. Ohjelmana käytettiin eri karttaohjelmia kuten b-bark. Täytyy sanoa, että miksi ihmeessä ihmiset ostavat näitä Android puhelimia? Lumia puhelimet päihittää käytössä androidit mennen tullen, sillä androidit ova järkyttävän hitaita joka suhteessa, myös aurinkoisella ilmalla samsungin luureista ei nähnyt yhtään mitään. Lumiat toimivat sata kertaa nopeammin joka johtunee tästä kevyestä ja sulavasta Windowsista. Lumiat löytävät myös paikkatiedot uskomattoman nopeasti, androidit eivät löydä välillä paikkaa lainkaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
an_Tero (vahvistamaton)

6

@Nseries
Mitä ihmettä. Nyt löytyi jo toinen ihminen joka on samaa mieltä kuin minä ja kertoo asiosta joita olen jo vuoden päivät joka foorumilla julistanut.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
güntherih (vahvistamaton)

7

Nyt on Mokia-uskovaiset täpinöissä kun halpis-Lumia sai 4,5 tähteä viidestä. Uuuuuuh ich komme ooooo.!!

Vastaa
joksak
joksak

9

@7 voi voi kun harmittaa kun muut pärjää. Sananvapaushan meillä kaikilla on, mutta lausahduksesi silti tekee sinusta häviäjän.

Vastaa
Pitkakoski
Pitkakoski

11

Mielestäni Nokia tekee toimivia laitteita edukkaampaan hintaluokkaan ja tämä arvio on yksi osoitus tästä. Käyttökokemus on jotakuinkin sama niin premium- kuin budjettiluokassa.

@8 Elämä Nexus 7:n ja Lumia 720:sen kanssa on toiminut hyvin. Joitain Googlen tuotteita on ikävä, mutta ei mitään vakavaa puutetta ole tullut vastaan. Vakaa toiminta korvaa pienet haasteet, jotka on tietenkin tehty ratkottaviksi.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

12

Kyllä tuo Gigantin 129€ + ilmainen toimitus on sen verta hyvä diili, että puhelin meni hankintaan. Tuohon hintaan sen kehtaa ostaa ilman perusteellista räpläämistä ym. normaaleita hankkimisrituaaleitani. Toivottavasti en pahasti pety. Paperilla puhelin on joissakin asioissa askel taaksepäin verrattuna Nokia 701:een. (Mm. kamera, 8mpix vs. 5mpix ilman salamaa, ei FM-lähetintä tai radiota)

@11 No, katsotaan miten Androidin ja WP:n yhteiselo sujuu. Jos menee liian hankalaksi, on se WP joka äänestetään ulos heimoneuvostosta. :P

Vastaa
Hattiwatti68
Hattiwatti68

14

Nokia ja MS ovat nyt haastajan asemassa. Jälkiviisaana voisin väittää, että Androilla Noksu olisi pysynyt muiden kelkassa. Mutta näillä mennään ja kyllä täytyy tunnustaa, että vanhat IT teollisuuden dinoraurukset ovat tehneet hyvää työtä. Lumia 520 on järkevä puhelin meikäläisen segmenttiin. Kännyn etukameraa en ole koskaan käyttänyt ja kännykameran kuvat menevät yleensä meikäläisellä dev/nulliin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
wilsonist (vahvistamaton)

15

Siis missä oli ne puutteet "älyssä". Joko en osaa lukea tai niitä ei sitten ollut. ELi onko se äly vain hyvä kameraresoluutio...tai pelien pelaaminen..hohhoijaa.nimimerkillä: "älytöntä touhua"...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
wilsonist (vahvistamaton)

16

Mutta summa summarum. Ihan riittävän kiva lelu lapselle. Mutta itselle edelleen riittää peruskännykkä kun ei sitä älyä noissa ole vieläkään.

Vastaa
Olli50
Olli50

17

Hyvin kiinnostava uutuus, mutta kun tuli jo hankittua L920. Tämä 520 oli listalla, mutta puuttuvan FM-radion ja salaman takia jäi toiseksi. Radion ongelma tosin korjaantui Ylen toimesta sivustolta www.yle.fi/lataaradio.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
persuton (vahvistamaton)

18

Mutta missä oli se "äly"...vai siinä, että voi pelata pelejä??...ei hyvää päivää noita turhia "Äly"puhelimia...älystä ei tietoakaan, pelkkää junttien rahastusta. Navigaattorikin tarvii sim-kortin käynnistyäkseen, älykästä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
xj (vahvistamaton)

19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ArttuH5N1:

Tämä on kyllä kovasti harkinnassa, vaikka Nexus 7 kannustaisikin ostamaan android-puhelimen tabletin kumppaniksi.

Minulla on myös Nexux 7 ja puhelimena Lumia 625. Sony Xperia ei toiminut Wifillä mutta Lumia toimii.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.