Ubuntu-puhelinta rahoitetaan joukolla: hakusessa 32 miljoonaa dollaria

10
Teemu Laitila

Ubuntu-puhelinta rahoitetaan joukolla: hakusessa 32 miljoonaa dollaria
Canonical on julkistanut suunnitelmansa ultimaattisen Ubuntu-puhelimen valmistamiseksi. Laitteelle haetaan 32 miljoonan dollarin rahoituspottia ja puhelimen saa ensimmäisenä päivänä omakseen 600 dollarin panostuksella, jonka jälkeen hinta nousee.

Ubuntu-puhelimia on tarkoitus julkaista myös normaaliin tapaan yhteistyössä operaattoreiden kanssa ja laitteiden odotetaan saapuvan myyntiin ensi vuoden aikana. Ubuntu Edge -puhelimesta on kuitenkin tarkoitus tehdä uuden mobiilitekniikan koelaitos, johon haetaan hienoimpia ja lupaavimpia uusia tekniikoita, joita isot valmistajat eivät vielä uskalla käyttää massoille tarkoitetuissa laitteissaan. Iso osa pakettia on Ubuntun mobiiliversio, joka skaalautuu täysiveriseksi työpöytäkäyttöjärjestelmäksi kun puhelimeen liitetään näyttö ja näppäimistö.

Koska projekti on vasta julkistettu ja sen toteutuminen kiinni joukkorahoittajien kiinnostuksesta, Canonical ei kerro laitteen tarkkoja speksejä. Canonicalin perustaja Mark Shuttleworth kuitenkin kuvailee tulevan laitteiston suunnitteluperiaatteita videolla. Ulkoinen muotoilu vaikuttaisi olevan suurin piirtein selvillä. Laitteesta on tulossa 4,5 tuuman kokoinen, mitä Canonical pitää juuri täydellisenä kokoluokkana kosketuspohjaisen käyttöliittymän ohjaamiseen yhdellä kädellä.

Näytössä ei ole tarkoitus lähteä kilpailemaan "turhalla" resoluutiolla, vaan paneeli tullaan valitsemaan muiden ominaisuuksiensa kuten värintoiston tarkkuuden ja skaalan perusteella. Canonical ei tyydy standardiin Corningin Gorilla-lasiin näytön suojaamisessa, vaan yhtiö suunnittelee erittäin kestävän safiirilasin käyttöä koko näytön mitalla.

Sisuskaluiksi on tarkoitus hankkia nopein mahdollinen prosessori, vähintään neljä gigatavua muistia ja sekä 128 gigatavun verran tallennustilaa. Perinteisen litiumioni-akun sijaan Edgessä käytetään uutta tekniikkaa, jossa akun anodi valmistetaan piistä.


Canonical lupaa laitteen muuttuvan puhelimesta täysikokoiseksi tietokoneeksi kun se kytketään näyttöön ja näppäimistöön. Vaikka puhelimen liittäisi lisälaitteisiin, sillä voi edelleen soittaa ja kirjoittaa viestejä suoraan työpöydältä.

Välttääkseen uusien mobiilialustojen perinteisen ongelman eli olemattoman ekosysteemin, Canonical tarjoaa Ubuntu Edgessä myös Android-käyttöjärjestelmän. Alkuvaiheessa Ubuntun työpöytäversio toimii vain Androidin kautta, mutta työpöytätila luvataan päivityksenä myös mobiili-Ubuntulle pian laitteen julkaisun jälkeen.

Jos vaadittu 32 miljoonan dollarin summa saadaan kasaan 31 päivän kuluessa, laitteiden toimitusten odotetaan alkavan ensimmäisille tilaajille ensi vuoden toukokuussa. Projektiin voi tutustua tarkemmin IndieGoGo-palvelussa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
117 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -11%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
565 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 634 €

Kommentit (10)

tataka
tataka

1

mielenkiintoista, monelle peruskäyttäjälle tälläinen ratkaisu voisi olla tosi hyvä, puhelin mukana ja toimii tietokoneena kotona näppiksen, hiiren ja näytön kanssa. toivonmukaan kehittäjät tahtovat luoda ubuntulle kunnolla softaa. tosin jos on intelin atomiin perustuva niin sitten ainakin työpöytäkäytössä luulisi löytyvän softaa.

Vastaa
m0rtal
m0rtal

2

Onhan sitä softaa käytännössä yhtä paljon linuxilla ARM:lle kun x86:lle. Kiitos open sourcen. ARM:ssa on tulevaisuus. Microsoftin/Windowsin edustama suljettu kulttuuri tulee tuskin siirtymävaihetta kestämään. :(

Vastaa
tataka
tataka

3

2@ no tällä hetkellä arm ei ole kotikäyttäjälle intelin haswellin veroista vastinetta, vain atomia vastaan kännyissä, älykelloissa, mediankulutustableteissa.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

5

Tuo akku kuulostaa mielekiintoiselta. Jos se perustuu University of Southern Californian tyyliseen akkuun, sillä voitaisiin ladata kerrallaan 3 kertaa enemmän virtaa, sekä ladata 10 minuutissa.

Kaiken lisäksi olen aina ihmetellyt, että miksi puhelinten muisti rajoittuu aina siihen 16-32gb, kun voitaisiin saada paljon enemmän. Pari vuotta vanhassa N9:ssäni on jo 64gb, mutta harvassa puhelimessa sen jälkeen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

6

Ubuntun kehitys yhdestä pienestä Linux-jakeluversiosta mitä erillaisimmissa ympäristöissä käytettäväksi, monialustaiseksi järjestelmäksi on aika hämmästyttävä. Shuttleworthilta ja kumppaneilta ei tunnu puuttuvan rohkeutta eikä osaamista, oli sitten kyse tekniikasta tai mittavien hankkeiden hallitsemisesta. Nostan hattuani.

Vastaa
7520G
7520G

7

"Kaiken lisäksi olen aina ihmetellyt, että miksi puhelinten muisti rajoittuu aina siihen 16-32gb, kun voitaisiin saada paljon enemmän. Pari vuotta vanhassa N9:ssäni on jo 64gb, mutta harvassa puhelimessa sen jälkeen."

Olisko hinta? Flash muisti ei ole mitenkään kovin edullista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

8

@5,7

Tietenkin hinta mutta tiedot haluttiin valmistajien pilviin ja joidenkin muiden tahojen saataville. Samalla luovut tietojen omistusoikeudesta puhumattakaan muusta.

Vastaa
Jojjeli89
Jojjeli89

9

Varsin mielenkiintoinen... Voi vaan olla osa spekseistä "vanhoja" ens vuoden toukokuussa :/

Mutta kuten sanottu enemmän varmasti tuo käyttöliittymä se salaisuus.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
abacaca (vahvistamaton)

10

Tarvitsee fyysisen näppiksen. Mutta muuten juri tällä tavalla ne puhelimet pitäisi tehdä - niin kovatasoista rautaa kuin mahdollista ja oikean tietokoneen käyttis (Linux). Jos joku ei osaa käyttää niin haistakoon paskan. Tämä on yksi erittäin harvoista tulevista puhelimista jotka kiinnostavat minua edes pikkuhitusen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.