Ubuntu Edgen rahoitus jäi yli 19 miljoonaa vajaaksi - laitteella silti tulevaisuus?

8
Teemu Laitila

Ubuntu Edgen rahoitus jäi yli 19 miljoonaa vajaaksi - laitteella silti tulevaisuus?
Canonicalin kunnianhimoinen projekti ultimaattisen älypuhelimen rakentamiseksi joukkorahoituksella jäi tavoitteestaan runsaat 19 miljoonaa dollaria. Ubuntu Edge -niminen puhelin kuitenkin rikkoi joukkorahoitusennätyksiä 12,8 miljoonan dollarin keräyssummallaan.

Projekti keräsi eri suuruisia lahjoituksia yhteensä lähes 20 000 lahjoittajalta, mitä Canonicalin perustaja Mark Shuttleworth pitää osoituksena kuluttajien kiinnostuksesta Ubuntu-puhelimiin. Vaikka huippupuhelimeksi suunniteltu Edge ei toteudu ainakaan joukkorahoituksen avulla, Canonical on tuomassa markkinoille useampia Ubuntu Touch -järjestelmään perustuvia puhelimia ensi vuoden aikana.

Ubuntu Edge sai runsaasti palstatilaa netissä, mikä on Canonicalin ja Ubuntun kannalta lähes yhtä hyvä saavutus kuin Edgen tavoitteiden täyttyminen olisi ollut. Shuttleworthin mukaan kampanja osoitti, että mobiilimaailmassa löytyy kysyntää uusille tekijöille, mistä on apua kun yhtiö käy neuvotteluja isojen laitevalmistajien kanssa tulevista laitteista.Canonicalin tarkoituksena oli kehittää Ubuntu Edgestä maailman edistynein älypuhelin. Sen oli tarkoitus toimia alustana yhtiön suunnittelemalle konseptille, jossa yksi laite vastaa käyttäjän kaikkiin tietokonetarpeisiin muuntautumalla mobiililaitteesta työpöydäksi kun se kytketään kiinni isompaa ruutuun.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -32%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
848 € CDON
894 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1028 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A15 (5G) – hinta laskenut -22%

Samsung Galaxy A15 (5G)
133 € Bigbox
179 € Gigantti
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -21%

Motorola Edge 30 Neo
236 € CDON
236 € Teknikproffset
341 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 297 €

Kommentit (8)

Hate029
Hate029

1

Koskahan tableteista/älypuhelimista tulee ns. PC-versio, mihin saa itse asentaa haluamansa käyttöjärjestelmän. Ainakin tietyissä rajoissa. Kyseisten laitteiden suosio on jo nykyään niin suuri, että valinnanvapaudelle on mielestäni tarvetta. Varsinkin kun laitevalmistajien lippulaivatuotteet alkavat olemaan muuten samanlaisia, mutta käyttis vaihtelee. Mitä jos haluaisinkin Lumia920 kameran, mutta androidilla? Entä SGS4 Windows Phonella?
Jos haluan PC:n, ostan sen osista ja kasaan mieleisekseni haluamallani käyttiksellä. Puhelimen/tabletin valintakriteereissä täytyy otta raudan lisäksi huomioon, millä käyttöjärjestelmällä se tulee. Saan siis tuotteen, mikä on lähimpänä sitä mitä haluan.

Vastaa
Jakele
Jakele

2

Ton ajatusmallisi mukaisesti, mee compuuteri-kännypuotiin, tvstaavaan paffilodju mukanasi ja osta sieltä itsellesi sopivat irto-osat ja yritä liittä niitä yhteen, niin huomaat kuinka liki - tai kaukana - onkaan yleiskänny pc-mallista... ;) toki ei pc-nkään kokoaminen onnistu 'kahmalokaupalla' osia hankkien... Ei nekään toimi kaikilla käyttiksillä

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Teemu_84 (vahvistamaton)

3

Itsekin mietin jo useita vuosia sitten, että olisi hienoa jos kännyköihin tulisi tietty modulaarisuus. Ostaja voisi itse valita listalta puhelimeensa esimerkiksi niitä rautaominaisuuksia mitä tarvitsee ja puhelin sitten kootaan niiden mukaan esimerkiksi myyjäliikkeessä valmiista moduuleista. Ja tottakai käyttöjärjestelmän saisi myös itse valita. Nykyisellään mahdoton ajatus, mutta olisihan se hienoa, jos pääkomponentit olisivat "napsauta kiinni" -tyyppisiä valmiita osakokonaisuuksia joilla periaatteessa samasta perusrungosta voisi luoda pirusti eri variaatioita.

Vastaa
Hate029
Hate029

4

@2 Ymmärrän kyllä ongelman. Enemmän kaipaankin tätä mikä läppäreissä on. Niihin saa myös vaihdettua käyttistä, vaikkei osia niinkään helposti.

Mihinkähän nuo kerätyt miljoonat nyt sitten käytetään? Jos puhelimen valmistus vaatii noin suuren summan rahaa, niin mistä Jolla on saanut vastaavan summan kasaan? Ei Firefox OS myöskään ole kuulostanut noin kalliilta panostukselta.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

5

4@ He haluavat tehdä puhelimen todella kalliista osista. Toisaalta myös laitteen suunnittelu ja testaaminen on todella kallista puuhaa. Samalla pitää ottaa myös huomioon, että Jollan ja Firefoxin puhelimet ovat halvempia.

Mitä rahoihin tulee, niin en tiedä miten Indiegogo asian tekee, mutta ainakin Kickstarterissa rahat palautetaan.

Vastaa
squi
squi

6

@4,5 Rahat palautetaan Kickstarterin tapaan lahjoittajille. Pointtina on, että projekti saa rahat vain, jos tavoite täyttyy.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

7

Olisihan se hienoa, jos puhelimeensa voisi asentaa WP:n tilalle Androidin tai Jollan tai Ubuntun omien mieltymysten mukaan, mutta epäilen että sitä ei tule koskaan tapahtumaan...

Vastaa
Hate029
Hate029

8

@8 Olen kuullut ko. laitteesta ja semmosta tässä olen ostamassakin ollut. Isoin ongelma muodostuu siitä, että jossain kohtaa tuo N900 jää vanhaksi monestakin eri syystä. Pidän laitteen ideasta paljon ja sen osoittama suunta on mielestäni todella hyvä. Harmittaa vain kun nykyisiä laitteita tehdään entistä vaikeammin muokattavaksi. Hyvä jos akun voi vaihtaa, muistiakaan ei oikein voi lisäillä. Nykyisin laite tehdään ja räätälöidään vain yhdelle käyttöjärjestelmälle ja se siitä. Hyvä jos päivityksiä edes julkaistaan, saati sitten, että pystyisi käyttiksen vaihtamaan.
Onhan tuossa sekin, että jokainen ohjelmistofirma haluaa oman käyttöjärjestelmänsä toimivan mahdollisimman hyvin, mikä ei välttämättä toteutuisi laitteissa, mihin käyttäjä itse asentaisi haluamansa käyttöjärjestelmän. Juuri Jussi24:n mainitseman laitetuen puutteen vuoksi tämä ongelma on. Ja miksi nuo isot firmat asialle mitään tekisivät? Myydäänhän noita puhelimia ilman avoimuuttakin ja jos rauta (tai softa) vanhenee niin ostakoot kaikki uuden.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.