Testissä Sony Xperia Z1 - vedenkestävä megapikselihirmu?

16
Sami Koivunen

Testissä Sony Xperia Z1 - vedenkestävä megapikselihirmu?
Ainoastaan vähän yli puoli vuotta helmikuussa julkaistun Xperia Z -puhelimen jälkeen Sony toi uuden Xperia Z1 -lippulaivan Suomen markkinoille. Edeltävään malliin verrattuna Sony muun muassa suurensi kamerasensoria, lisäsi kamerapainikkeen ja myös isomman akun.

Suurimpana valttinaan Sony on nopealla aikataululla päässyt korjaamaan Xperia Z:n puutteita kilpailijoiden vasta tuodessa vedenkestäviä puhelimia markkinoille. IP-luokitusta onkin saatu nostettua Xperia Z -mallin IP 57:stä IP 58:aan. Xperia Z1:n luvataan kestävän upotuksen metrin syvyyteen puoleksi tunniksi.

Huomattavaa on myös erityisesti akun merkittävä suurentuminen 2330 milliampeeritunnista 3050 milliampeerituntiin, joka on jo varsin kunnioitettava luku isommallekin puhletille.Tekniikka

Xperia Z1 on raudaltaan aivan samalla viivalla markkinoiden kärkipuhelimien kanssa. Järjestelmäpiirinä on muun muassa LG G2-, Nexus 5- ja Samsung Galaxy Note 3 -puhelimista tuttu neliytiminen 2,2 GHz:n Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri. 2 gigan RAM -muisti ja 16 gigan sisäinen tallennustila täsmäävät Xperia Z -mallin kanssa ja ovatkin microSD-lisämuistipaikan myötä ehdottomasti riittäviä kokoluokassaan.

Xperia Z1 sisältää Triluminous- ja X-Reality Engine -tekniikoilla rakennetun viiden tuuman Full HD -näytön. Tekniikoiden yhteiskäyttö mahdollistaa rikkaamman ja luonnollisemman näköiset värit, mutta kontrasti ei aivan yllä AMOLED-näyttöjen tasolle. Käytännössä mustan värin haalistumisen voi huomata katselemalla kriittisesti puhelinta eri katselukulmista. Kaiken kaikkiaan kuvan terävyys on 441 ppi:n myötä erinomaista luokkaa ja esimerkiksi ulkokäyttö ei tuota ongelmia.

Massiivinen 3050 milliampeeritunnin akku ei yllättäen tarjoa häikäisevää suorituskestoa, mutta käytännön käytössä akkua on vaikea sulattaa loppuun yhden päivän aikana. Pelikäytössä akun huomasi laskevan siinä määrin, että tuntien pelailu päivittäin olisi Z1:lle haaste. Akku ei ole puhelimesta irroitettavissa, mikä voidaan laskea pieneksi miinukseksi.

Muotoilu ja rakenne

Kamerasensorin suurentaminen on aiheuttanut kompromisseja puhelimen kokoon. Etupaneelia on suurennettu, vaikka itse näytön koko on pysynyt samana. Xperia Z1 on myös paksumpi ja painavampi kuin edeltäjänsä. Puhelin tuntuukin kädessä verrattain raskaalta. Muotoilu on ulkoisesti upea, mutta painikkeiden sijoittelu vaatii totuttelua ja lopultakaan ratkaisuja ei voi sanoa täydellisen miellyttäväksi.


Sonyn keksintö tehdä virtapainikkeesta pieni, metallinen ja ympyränmuotoinen on ehdottomasti tyylikkään näköinen, mutta ei kovin käytännöllinen. Omiin käsiini puhelimen painikesijoittelut toimivat, mutta käteni lienevät verrattain isokokoiset ja pienikätisille puhelimen käsittely yhdellä kädellä saattaa olla ongelma. Painikkeiden sijoittelu näyttää ulkoisesti hieman erikoiselta virtapainikkeen ollessa keskellä oikeaa reunaa ja äänensäädön ollessa virtapainikkeen alapuolella. Samalta reunalta löytyy myös kamerapainike, joka tunnistaa puolipainalluksen kuvan tarkentamiseksi ja pohjaanpainalluksen kuvan ottamiseksi.

Edeltäjäänsä verrattuna Sony ei ole tukkinut puhelimen kuulokeliitäntää, mutta kaikki muut liitännät on edelleen visusti tukittu. Läpät ovat kuitenkin pienen totuttelun jälkeen helposti avattavissa. Eniten päänvaivaa aiheutti usein avattava virtaliitin, jonka avaaminen ei ensimmäisillä kerroilla varsinkaan pimeässä ole aivan yksinkertainen tehtävä.Etupaneelin ehkä harmittavimpia seikkoja on se, kuinka paljon puhelimen potentiaalisesta näytönkoosta on käyttämättä. Varsinkin alareunassa on huomattavan iso musta reunus.

Käyttöliittymä

Sony Xperia Z1 sisältää uutena Androidin 4.2.2 -version ja Xperian oman käyttöliittymän. Puhelimeen saa myös ensi kuun alusta lähtien päivityksen 4.3 Jelly Bean -versioon ja myöhemmin myös 4.4 KitKat -päivityksen. Puhelimen ensimmäisellä käynnistyskerralla eteen avautuu viiden valmiiksi rakennetun kotiruudun näkymä, jota Sony antaa käyttäjän muokata mielensä mukaan. Omasta mielestäni kotinäytöt olivat poikkeuksellisen hyvin suunniteltu ja en kokenut tavallisesta poikkeavasti välitöntä tarvetta kotinäkymien täydelliseen uudelleenrakentamiseen. Mukana oli omia widgettejä muun muassa Walkman-musiikkipalvelulle ja kameran pikavalinnoille.


Sony tarjoaa myös lukuisia piensovelluksia, kuten laskimen, kalenterin, ajastimen ja muistiinpanot. Piensovelluksia voi avata useita yhtä aikaa siten, että useampi sovellus näkyy ruudulla yhtä aikaa. Lukitusnäytön ollessa päällä on mahdollista avata nopeasti esimerkiksi kamerasovellus ylhäällä olevan kellon oikealta puolelta.Kamera

Paperilla Z1:n kamera on vakuuttava tallentaen kuvia 20,7 megapikselin tarkkuudella Exmor RS -kennon koon ollessa 1/2,3 tuumaa ja aukon f2.0. Lisäksi kamerasta löytyy BIONZ-kuvankäsittelijä ja Sonyn omaa G-optiikkaa. Paperitietoihin nähden suorituskyky onkin lievä pettymys. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S4 Activeen verrattuna kamera ei astu esiin merkittävästi parempana megapikselien näennäisestä ylivoimaisuudesta huolimatta.
Kamerasta löytyy useita erilaisia kuvaustiloja. Perinteisen panoraaman lisäksi listalta löytyy muun muassa lapsia ehkä kiinnostava virtuaalinen todellisuus, jolla voi lisätä katukuvaan esimerksiksi tulivuoria ja dinosauruksia. Lisäksi mukana on maamerkkejä, tekstejä ja logoja tunnistava Info-eye, jopa 61 kuvaa kahdessa sekunnissa tallentava Timeshift ja live-streamauksen Facebookissa mahdollistava Social streaming muiden perinteisempien työkalujen lisäksi.Videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 1080p tarkkuudella 30 fps, joka häviää selvästi esimerkiksi Galaxy Note 3:n 60 fps Full HD -tarkkuudella ja 4K-kuvausmahdollisuudelle 30 fps. Lopputuloksena video näyttää hyvältä, mutta varsinkin automaattinen tarkennus ottaa helposti isoa roolia kuvauksessa.Kriittisyydestäni huolimatta Xperia Z1 sisältänee markkinoiden parhaan Android-kameran lukuun ottamatta tietysti Samsungin S4 "kamera, jossa on puhelin" Zoomia. Kameran todellista potentiaalia ei ehkä olekaan vielä nähty ja tilanne on parannettavissa puhelimen omien päivitysten avulla.
Yhteenveto

Sony Xperia Z1 erottuu kilpailijoistaan metallisella ja tyylikkäällä unibody-ulkoasulla. Heti ensimmäisestä käynnistyskerrasta lähtien tulee tunne arvokkaasta laitteesta alkuanimaatioiden ja valmiiksi rakennetun käyttöliittymän ollessa erittäin tyylikkäitä. Rautapuolen ollessa parasta mahdollista laatua puhelimen käyttöikä on varmasti siltä osin hyvä ja missään vaiheessa testin aikana ei tarvinnut huolehtia, että jokin tehtävä saisi puhelimen tökkimään. Tämä on Android-laitteelle merkittävä saavutus.

Edeltäjäänsä verrattuna Xperia Z1 tarjoaa paremman kameran, näytön ja järjestelmäpiirin. Puhelin on kirjoitushetkellä erittäin kallis hinnan ollessa halvimmillaankin 650 euron luokkaa. Xperia Z -edeltäjän noin 500 euron hintaan verrattuna 150 euron hintaero on kuitenkin puhelimen ominaisuuksien puolesta perusteltavissa. Satunnaisen ostajan ostopäätökseen saattaa vaikuttaa hinnan lisäksi merkittävästi myös laitteen melko suuri koko ja erikoinen tuntuma laitetta kädessä pideltäessä.

Kaiken kaikkiaan Sony Xperia Z1 on yksi markkinoiden parhaista kokonaisuuksista. Erot kilpailijoiden lippulaivoihin tulevat lähinnä käyttöjärjestelmästä, kamerasta ja pienistä suorituskykyeroista. Ainoa todella merkittävä etu Xperia Z1:n hyväksi löytyy kattavasta IP-luokituksesta, joka mahdollistaa puhelimen tiputtamisen veteen ja tarjoaa hyvän pölysuojauksen.

Plussat:

+ Kameralle oma painike
+ Suorituskyky
+ IP-luokitus
+ Ulkonäkö

Miinukset:

- Puhelin tuntuu jonkin verran raskaalta
- Kameran suorituskyky ei vastaa odotuksia
- Ergonomia


Sony Xperia Z1Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Sony Xperia Z1

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -33%

Xiaomi 13 Pro
1115 € RDE.FI
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -17%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 398 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -12%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
557 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (16)

member83
member83

1

Arvostelussa oli muuten aika kriittinen virhe: tuossa ei ole xenonia, jota ei kaiketi ole missään muussakaan kuin Nokian laitteissa nähty.

Toisekseen miten ihmeessä hinta voi muka olla "erittäin kallis", kun iPhone maksaa vielä enemmän.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

2

Sony on (ainakin sony fanien mielestä) kiilannut ohi Samsungin. On ollut mielenkiintoista seurata kuinka Sony ja iPhone porukka on sitä tyylikkäämpää ja fiksumpaa ja Samsungia ostaa tuulipukukansa. Noin kärjistettynä. Ei ole kauaa kun yksi kaveri sanoi vaihtaneensa Sonyyn sen paremmuuden takia, mutta vihjaisi että alkoi nolottaa käyttää Samsungia.

Sony on kieltämättä kallis, kuten aina, eivätkä he voi perustella 100-150€ hinta eroa muovipuhelimiin samalla tavoin kuin Apple, jossa puhelimen hinnassa on sisällä ilmaiseksi tulevia todella hyviä sovelluksia (mm.iWork/iLife) joita Android laitteisiin ei saa edes rahalla, Windowsiin saa, mutta ne maksaa eivätkä yllä samalle tasolle.

Lisäksi katson että 50-100€ iPhonen hinnasta voi laittaa Applen ekosysteemin piikkiin, joka iCloudin välityksellä tekee tablet/puhelin/Mac seka käytöstä saumatonta. Itse en käytä iPhonea kotona juuri koskaan, vaan iPadiä, ulos mennessä samat asiat kuitenkin löytyvät iPhonesta, iso plussa. Samoin tietenkin kotikoneella tehdyt suuremmat jutut joita voi täydentää iPadillä tai iPhonella maailman toiselta laidalta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Teemu_84 (vahvistamaton)

3

Close but no cigar. Xenon salama ja optinen kuvanvakain, niin tämä (tai miniversio) olisi ollut varmasti seuraava luurini, nyt jättää kuitenkin edelleen odottamaan parempaa. Eikä langaton latauskaan varmasti haitaksi olisi, kun ottaa huomioon että joutuu jatkuvasti pelleilemään nuiden luukkujen kanssa.

Lisäksi pisti mietityttämään viimeisten uutisten perusteella tuo päivitysten saanti tulevaisuudessa, ts. näiden nyt luvattujen jälkeen. Ettei vain Sony tekisi HTC:itä ja ampuisi itseään jalkaan kusemalla päivitykset.

Vastaa
Dunbar
Dunbar

4

@1

Hyvin huomattu, virhe korjattu. Kalliiksi kutsuminen on kieltämättä ainoastaan oma mielipiteeni ja kaikki on suhteellista. Sonylla ei ole vielä samanlaista asemaa Applen verrattuna ja hinta ei kuitenkaan paljoa jää iPhone 5s:n halvimmasta mallista.

Vastaa
Temposaur
Temposaur

5

@Teemu_84: Nordic-versiossa tulee laturin lisäksi Sonyn oma telakka, joka lataa laitteen kyljessä olevista pinneistä. Eli mitään standardin mukaista langatonta latausta laite ei sisällä, mutta luukkuja ei tarvitse aukoa. Laite pysyy vakaasti pystyssä tuossa telakassa esim. yön ajan.

Joulukuulle on luvattu Android 4.3-päivitys ja KitKat on virallisesti ilmoitettu laitteelle tulevan.

Vastaa
nordah
nordah

7

Erittäin tyylikäs ja mainiosti toimiva puhelin, mutta kestävyydessa Sony suorastaan kusettaa. "Kestää elämäntyylisi Veden- ja pölynkestävä ja kova kuin metalli"
1 viikon normaalikäytön jälkeen näyttö on täynnä naarmuja. Ei kestänyt tätä elämäntyyliä. Kannattaa ehdottomasti suojata heti.

Vastaa
member83
member83

8

@4

Tämän pitäisi olla teknologiapainoitteinen sivusto, jos jonkun "mielestä" ferrari on paras niin olkoon se mielipide. Totuus iPhonen huonoista puolista on ikävä kyllä bloggaajien "ei saa sanoa/en uskalla sanoa" -kortistossa. Oikea arvo uusimmalle on noin 300€, ei todellakaan 800.

Vastaa
daolpu
daolpu

9

Kumma, että markkinoivat IP58 -luokituksella. IPX8 laitteen pitäisi kestää "ikuisesti" tietyn syvää vettä.

Vastaa
ZZboy
ZZboy

10

Mitenhän Sonyn jälleenmyynti arvo?

Oli juuri puhetta yhden IT tyypin kanssa joka on tehnyt konsultointia muutaman vuoden firmojen kännykköiden käytöstä. Hänen mukaansa Sony tulee pitämään paremmin arvonsa kuin Samsung. iPhone on tietysti ykkönen, niissä on asennettuna vimmeisin käyttis ja ainakin iP5S on suorituskyvyltään ja ominaisuuksiltaan täysin omaa luokkaa, jota korostaa vielä se, että se on muita pienempi ja kevyempi (Teknarin viimmeisin testi). Käyttiksen päivityspuutteet pudottavat joittenkin Android laitteiden arvoa kohtuuttomasti, Sony kuulema päivittää...

Vastaa
msiikila
msiikila

11

Nuo applen puhelimet / muut laitteet kyllä voisi heittää suoraan kaatopaikalle!! Applet ovat rupusakkien puhelimia, ja vielä maksavatkin kauheita summia eikä kestä yhtään mitään, -2astetta pakkasta ja näyttö jähmettyy. Omasta mielestä SONY ja SAMSUNG ovat parhaita puhelimia tällä hetkellä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@11
Minulla on neljäs tai viides talvi menossa iPhonen (eri malleja) kanssa. En suoraan sanottuna ymmärrä mistä puhut. Kieltämättä tämä talvi on ollut erittäin lämmin, mutta ei mitään "jähmettymistä" ole tapahtunut edes mittarin näyttäessä -30C. Myönnän toki että ei silloin ole mitään useiden tuntien tarpomisia tehty, mutta normaalit työmatkat ja muut asioinnit.

Mielipiteesi on omasi, mutta kannattaa muodostaa se faktojen perusteella eikä tuollaisen hölmöilyn.

Terveisin,
yksi "rupusakista".

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
enilyxx (vahvistamaton)

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nordah:

Erittäin tyylikäs ja mainiosti toimiva puhelin, mutta kestävyydessa Sony suorastaan kusettaa. "Kestää elämäntyylisi Veden- ja pölynkestävä ja kova kuin metalli"
1 viikon normaalikäytön jälkeen näyttö on täynnä naarmuja. Ei kestänyt tätä elämäntyyliä. Kannattaa ehdottomasti suojata heti.

Näytön päällä on valmiina Sonyn oma "Shatterproof"-kalvo, joka naarmuuntuu helposti. Sen voi ottaa pois esim. pinseteillä jonka jälkeen näytön kirkkaus ja selkeys paranee selvästi. Itse otin sen heti ensiksi pois ja lätkäisin päälle uuden suojakalvon. Ainoa haittapuoli on se, että Sony-logo lähtee suojakalvon mukana.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ZOJK (vahvistamaton)

15

Miten noiden päivitysten asentaminen on vaikuttanut kameraan, nyt kun ne ilmeisesti ovat jo tulleet?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jahuuuu (vahvistamaton)

16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ZOJK:

Miten noiden päivitysten asentaminen on vaikuttanut kameraan, nyt kun ne ilmeisesti ovat jo tulleet?

Tuleeko tähän kaikki kitkatin eri versiot, koska on jo kolme kitkattia 4.4.1, 4.4.2 ja 4.4.3 ja kohta tulee varmaan 4.4.4. onko tässä 4.4.3? Tuleeko tähän vielä 4.5 tai 5.0. Pitäisihän tähän tulla päivityksiä vielä pitkäään, koska tämä malli on vasta puolivuotta vanha ja päivityksiä pitäisi tulla 18 kk.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.