Testissä Samsung Galaxy Note 3 ja Galaxy Gear -älykello

5
Matti Robinson

Testissä Samsung Galaxy Note 3 ja Galaxy Gear -älykello
Puhelinvertailun testipenkkiin asettui marraskuun alussa Samsungin uusin, suurin ja paras älypuhelin -- Galaxy Note 3. Valtavalla 5,7 tuuman kosketusnäytöllä varustettu puhletti edustaa Samsungille erittäin tärkeäksi muodostuneen Note-perheen uusinta sukupolvea.

Ensimmäinen Note-malli esiteltiin noin kaksi vuotta sitten, joten vuosirytmin mukaisesti on aika tullut päivittää puhelimen ja tabletin ominaisuuksia yhdistelevä laite tälle syksylle. Yleisesti lippulaivamallien uudistukset ovat olleet viimeaikoina varsin maltillisia laitevalmistajasta riippumatta, mutta tällä kertaa Samsung on uudistanut puhelinta varsin kiitettävästi.

Laite on nyt huomattavasti aiempaa tehokkaampi ja näyttö on merkittävästi tarkempi. Myös stylus-kynän toimintaa on petrattu ja puhelin sisältää aimo annoksen muita pienempiä uudistuksia. Otetaanpa siis selvää kuinka Note 3 on parantunut ja onko se sinulle sopiva puhelin.
Rakenne ja ulkoasu

Galaxy Note 3 on jättimäinen puhelimeksi, vaikka onpa Samsungilla tarjota vielä suurempiakin. On tärkeätä tehdä selväksi, että 5,7 tuuman näytöllä varustettu puhelin -- tai puhletti -- ei missään nimessä ole hyvä käytettävä yhdellä kädellä. Jos käytät puhelinta paljon yhdellä kädellä, niin et tule pitämään Note 3:n rajoituksista.

Jos taas kahvikupista hörppiminen ja tekstiviestin naputtelu yhtäaikaisesti ei ole niitä tärkeimpiä tehtäviäsi kännykälle, voi koko-ongelmat luokitella hieman pienemmiksi. Puhelin on erittäin ohut, joten se mahtuu edelleen taskuun. Ei aina kovin mielekkäällä tavalla, mutta mahtuu kuitenkin.Allekirjoittaneen kenties keskimääräistä pienemmät herraskädet eivät kuitenkaan koko testin aikana tottuneet puhelimeen halutulla tavalla. Pelkästään puhelimen lukituksen aukaiseminen on epämiellyttävää ja ilmoituspalkin avaamiseen tuntuu tarvitsevan vähintään SM-mitalitason sormiakrobatiaa.

Puhelinta on ehdottomasti syytä käydä kokeilemassa vähintään kaupassa ennen ostopäätöstä. Pidemmän päälle puhelimeen kyllä tottuu hieman, mutta kokoon liittyvät rajoitukset eivät tule poistumaan.

On kuitenkin hyvä muistaa, että suurta näyttöä ei saa tätä pienemmässä paketissa. Samsung on onnistunut karsimaan näytön ulkopuolisia mittoja loistavasti, josta kiitokset kuuluvat tietysti muotoilutiimille.

Laitteen materiaalit ovat parantuneet edeltäjästä. Muovisen takakannen muotoilu jäljittelee nahkaa jopa niin hyvin, että yksi tai kaksi ihmistä on oikeasti hetken luullut sitä oikeaksi. Alumiinia jäljittelevä muovinen kehys ei vakuuta aivan yhtä paljoa. Laite on kuitenkin allekirjoittaneen silmään ja käpäliin laadukkaamman oloinen kuin esimerkiksi Galaxy S4.
Tekniikka

Teknisesti Galaxy Note 3 on erinomainen laite. Selvää parannusta on tullut niin suorituskyvyssä kuin näytön tarkkuudessakin. Ensimmäistä kertaa Note-sarjassa päästään nyt Full HD -näyttöön käsiksi. Muistia on mobiililaitteelle mukavat 3 gigatavua ja tallennustilaa versiosta riippuen 16, 32 tai 64 gigatavua. Tallennuskapasiteettia saa kasvatettua microSD-muistikortilla.

Vaikka suorituskyky- ja muistiparannuksia ei tule vähätellä, erityisesti näytön osalta uudistukset ovat olleet merkittäviä. Note-puhletit ovat olleet hieman perässä matkapuhelinten resoluutiokisassa, mikä satuttaa tietysti suurikokoisella näytöllä varustetun laitteen houkuttelevuutta. Nyt Full HD -resoluutiolla varustetun Super AMOLED -näytön myötä pikselitiheys on saatu hilattua 386:een, mikä päihittää käytännössä kaikkien 720p-resoluution puhelinten pikselitiheydet -- riippumatta kokoluokasta. Aiemmassa Galaxy Note 2 -mallissa pikselitiheys oli vain 267.Samsungilta tuttuun tapaan laitteeseen on istutettu muutenkin uusinta teknologiaa. Sensoripuolella tämän vahvistavat ilmanpainetta mittaava barometri, ilmankosteusanturi sekä lämpömittari.

Samsung on myös edistänyt S Pen -kynän toimivuutta. Ensimmäisessä Note-puhletissa stylus vaikutti erittäin päälleliimatulta ominaisuudelta, jonka toimivuus ei ollut kovinkaan hyvä. Sovelluskehitys on kuitenkin Samsungilla ajanut kynän kiinni ja nyt omituisuuksia ei tule vastaan juurikaan. Esimerkiksi käden virhepainallukset kynää käyttäessä ovat liki tipotiessään ja nyt kynällä voi painaa myös näytön alta löytyviä kosketusherkkiä näppäimiä.


Yksi ehdottomasti Note 3:n parhaita ominaisuuksia on akkukesto. Kahden päivän lataamaton jakso ei ole mikään mahdottomuus laitteen sisuksista löytyvän, vaihdettavan akun avulla. Kapasiteettia laitteen mukana tulevasta akusta löytyy 3200 milliampeerituntia.

Tekniikan osalta Galaxy Note 3 on ehdottomasti Android-valikoiman parhaimmistoa.

Kamera

Galaxy Note 3:sta löytyy kaksi kameraa -- takaosan 13 megapikselin napsija sekä etuosan 2 megapikselin videopuhelukamera. Varsinaisesti 13 megapikselin sensorilla varustettu automaattitarkenteinen puhelinkamera ei ole mitään kummallista, mutta onpa Samsung onnistunut ujuttamaan mukaan jotain mielenkiintoistakin.

Kamerasta löytyy markkinoilla olevista muista älypuhelinkameroista poiketen mahdollisuus kuvata 4K-resoluution videota. Sekä pysty- että vaakaresoluutioltaan kaksi kertaa täyttä teräväpiirtoa (Full HD, 1080p) suurempi tarkkuus tallentuu 30 kehyksen sekuntinopeudella. Lisäksi kamera mahdollistaa videokuvauksen 60 kehyksen nopeudella mikäli resoluutioksi valitsee 1080p.

Kameran tuottamat kuvat ovat sen sijaan melko tavanomaista luokkaa huippuälypuhelimelle. Mihinkään vallan erikoiseen Galaxy Note 3 ei pysty, mutta kuvat ovat pääasiassa hyviä. Valitettavasti toisin kuin osassa kilpailevista malleista, laitteesta puuttuu kuvanvakain, mikä heikentää esimerkiksi pimeässä kuvaamista.Esimerkkikuvia ja -videoitaGalaxy Gear

Testasimme myös Galaxy Note 3:n ohessa julkistettua Galaxy Gear -älykelloa. Rannetietokone mahdollistaa yhteispelin Galaxy Note 3:n kanssa, joten esimerkiksi soittaminen sekä erilaiset ilmoitukset onnistuvat kellon kautta.

Galaxy Gear on noin sentin paksuinen kello, johon on upotettu Gorilla Glass -lasilla päällystetty 1,63 tuuman kosketusnäyttö. Neliskanttinen paneeli on toteutettu AMOLED-tekniikalla ja sen resoluutio on 320x320. Näytön pikselitiheys on siis varsin hyvä 277, mikä vastaa esimerkiksi WVGA-näytöllistä älypuhelinta.


Laitteesta löytyy myös 1,9 megapikselin kamera, jolla on mahdollista ottaa kuvia sekä 720p-resoluution videota.

Laitteen parittaminen tapahtuu NFC:n avulla helposti koskettamalla Note 3:a Gearin lataustelineeseen. Tämä käynnistää puhelimessa Gear managerin lataamisen. Gear managerin avulla on mahdollista muuttaa kellon asetuksia, sovelluksia ja käyttäytymistä. Osa asetuksista löytyy myös kellosta, mutta helpompaa niiden säätäminen on puhelimen Gear managerista.Geariin on mahdollista ladata uusia sovelluksia, joita löytyy kirjoitushetkellä 74 kappaletta. Valtaosa sovelluksista on ilmaisia ja joukosta löytyy muutama isompikin nimi, kuten vaikkapa Evernote.

Galaxy Gear on hauska lelu, mutta se sisältää valitettavan monta sudenkuoppaa. Suurin näistä on ehdottomasti ilmoitusten puutteellinen toiminta. Ilmoituksen, esimerkiksi sähköpostin, tekstiviestin tai puhelun saapuessa laite ilmoittaa siitä ja painettaessa avaa lisätiedot. Esimerkiksi tekstiviestin sisältö aukeaa varsin hyvin (joskaan MMS ei toimi), mutta mikäli kyseessä on jokin muu kuin Samsungin sovellus, joutuu kaivamaan puhelimen esille.

Näin ollen esimerkiksi ilmoitukset Twitteristä tai Gmailista ovat täysin turhia, sillä niiden lukemiseen tarvitsee joka tapauksessa puhelimen.
Galaxy Gearilla otettuja kuvia ja videoKäyttöjärjestelmä ja sovellukset

Samsungin uutuudessa pyörii Androidin viimeinen Jelly Bean -versio eli Android 4.3. Totutusti laitteesta löytyy Samsungin oma ja erittäin raskas TouchWiz-käyttöliittymä, mikä on myös kokenut pieniä muutoksia.

Android-käyttäjille laitteen käyttö ei tule tuottamaan kovinkaan suuria ongelmia vaikka hyppäisi toisesta valmistajasta TouchWizin käyttäjäksi, mutta Androidiin tottumaton on varmasti hätää kärsimässä.

Vaikka Jelly Bean suorastaan lentää Note 3:n suorituskykyisellä laitteistolla, on käytettävyys kaikkea muuta kuin hyvää. Käyttöliittymä on ujutettu täyteen kaikkea mahdollista turhaa. Sovelluksia, ominaisuuksia, eleitä ja toimintoja on yksinkertaisesti liikaa. Vaikka joukosta löytyisi hyviäkin toimintoja, niin ne hukkuvat turhien ominaisuuksien tulvaan. Myös asetuksia on aivan liikaa, eikä puoliakaan "älykkäistä" toiminnoista tule käytettyä.Kynää varten laitteessa on useita erilaisia sovelluksia. Kynän irroittamalla aukeaa Ilmakomentoikkuna, josta voidaan avata pikavalintoja sisältävä Kynäikkuna, S Finder, Näyttökirjoitus, Leikekirja tai Toimintamuistio. Ilmakomentoikkunan saa myös auki pitämällä kynää näytön yllä ja painamalla kynän kyljessä olevaa nappia.


Näyttökuvalle piirtämiselle tai S Finderille esimerkiksi en löytänyt kertaakaan käyttöä. Pikakuvakkeidenkin valitseminen tuntuu turhan vaivalloiselta.

Kaiken kaikkiaan sovelluksista ei saa juuri mitään irti ilman S Pen -kynää, jonka käyttö jää edelleen hieman vieraaksi. Galaxy S4:stä tutut älyominaisuudetkin toimivat osittain niin heikosti, että niistä on vain haittaa.Aidon Google-kokemuksen jälkeen ei halua millään siirtyä Samsungin (tai sen kummemmin minkään muunkaan laitevalmistajan) omaan käyttöliittymäversioon. TouchWiz tuntuu erityisen tökeröltä ratkaisulta alkuun, mutta onneksi valtaosa turhasta tilpehööristä on mahdollista piilottaa tai poistaa. Lisäksi esiasennettuna on muutama hyväkin sovellus, kuten Evernote ja Flipboard.VideoarvosteluYhteenveto

Galaxy Note 3 on erinomainen puhelin, mutta ainoastaan rajatulle osalle ihmisistä. Korkean hinnan ja suuren koon takia ostajan on haluttava juuri tällaista puhelinta, jotta valinta kannattaisi kohdistaa Note 3:een.

Note 3 ei kuitenkaan vaikuta premium-laitteelta valmistusmateriaalien osalta ja sovellus- sekä ominaisuusviidakot heikentävät käytettävyyttä. Androidiin siirtyminen tällä puhelimella ei ole varmasti helppoa.


Optisen kuvanvakaajan puuttumisesta huolimatta kamera on hyvä ja siitä löytyy uusia ja käytännöllisiä ominaisuuksia. Erityisesti siinä loistaa 4K-resoluution videokuvaus. Akkukesto on laitteen ominaisuuksista parhaita. 3,200 milliampeeritunnin akku kestää parhaimmillaan usean päivän, joka on harvinaista nykypuhelimelle.

Mikäli haluat suurinäyttöistä, loistavilla ominaisuuksilla ja kynällä varustettu puhlettia, on Galaxy Note 3:a helppo suositella. Markkinoilla ei ole yhtään laitetta, joka pääsee lähellekään ominaisuuksien ja tekniikan osalta.

Samsung Galaxy Note 3Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Samsung Galaxy Note 3

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (5)

pähkinä
pähkinä

1

@1

Ai mitä vit*ua?! Selkeästi arvostelussa sanotaan, että jos haluaa puhelimen suurella näytöllä ja on valmis hyväksymään sen asettamat rajoitteet, niin Note 3 on käytännössä paras puhelin markkinoilla. Mikä tässä nyt oli sitten pielessä? Note ei todellakaan ole mikään jumalpuhelin joka sopii kaikille, vaan se on tietylle ryhmälle rajattu malli. Minä esimkerkiksi haluan pystyä käyttämään puhelinta yhdellä kädellä, joten käytännössä minulle Note 3 on 0/5 arvosanan arvoinen puhelin.

Mielestäni siis arvostelu on oikein hyvä, kun oletusarvona ei ole että jokainen haluaa kantaa tablettia taskussaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

2

"Samsung on onnistunut karsimaan näytön ulkopuolisia mittoja loistavasti, josta kiitokset kuuluvat tietysti muotoilutiimille."

Eivätköhän kiitokset ensisijaisesti kuitenkin kuulu puhelimen sisuskaluja kutistaville insinööreille ja muille propellipäille.

"Muovisen takakannen muotoilu jäljittelee nahkaa jopa niin hyvin, että yksi tai kaksi ihmistä on oikeasti hetken luullut sitä oikeaksi."

Jos laitetta myydään miljoonia, niin yksi tai kaksi harhautettua on mielestäni aika vähän... ;-)

Ihan kiva katsaus Note 3:een ja Geariin, vaikkei kattavuudeltaan mielestäni varsinainen testi olekaan. Kiitos.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.