Arvostelussa Apple iPhone 5s

5
iPhone 5s
Matti Robinson Matti Robinson

Sisällys

Pieni parannus vai huimaa uutta teknologiaa?

Puhelinvertailun testattavaksi saapui seitsemännen sukupolven iPhone, joka tunnetaan nimellä iPhone 5s. Syyskuussa julkistetun kaksikon kalliimpi ja paremmilla ominaisuuksilla varustettu versio tuo paitsi uutta laitteistoa myös uuden käyttöjärjestelmäversion ja sen mukana merkittävästi uudistuneen käyttöliittymän.

Applen jokavuotinen uudistus ei tällä kertaa muuttanut juurikaan ulkonäköä tai näyttöä, mutta toi silti paljon uutta. Uutukaisen sisällä hyrrää entistä tehokkaampi 64-bittinen suoritin, kamera on saanut uusia ominaisuuksia ja uuden salaman sekä merkittävimpänä uutuutena Koti-painike sisältää nyt sormenjälkilukijan.

Ovatko nämä uudistukset ja muutokset riittäviä pitämään Applen lempilapsen pinnalla alati muuttuvassa mobiililaitteiden maailmassa?

Rakenne ja ulkoasu

Apple julkaisi 10.9. kaksi iPhone-puhelinta. Kuten huhut osasivat jo aiemmin kertoa, malleja erottaa muutama olennainen asia. Tärkeimmät niistä ovat kuitenkin hinta ja ulkonäkö. Edullisempi iPhone 5c on värikkääseen muoviin koteloitu kun taas iPhone 5s luottaa edeltäjästään tuttuun metalliseen rakenteeseen.

Testissä iPhone 5s
Applen iPhone 5 ja iPhone 5s ovat ulkoisesti miltei identtiset.

Uusi iPhone 5s sekoittuukin helposti iPhone 5:een, joka on ulkoisesti miltei identtinen. Ulkonäöllisesti suurimmat erot löytyvät Koti-painikkeesta ja salamasta. Koti-painikkeeseen on istutettu sormenjälkilukija ja samalla neliökuvio on poistunut. Salama on puolestaan muuttunut kaksiosaiseksi..

Laitteen mukana toimitetaan EarPod-kuulokkeet, jollaiset löytyy myös iPhone 5:n pakkauksesta. Kuulokkeiden lisäksi pakkauksessa on Lightning-kaapeli, verkkovirta-adapteri, SIM-korttiluukun avaamiseen tarkoitettu työkalu sekä pikaohjeet.

Siisti ja toimiva pakkaus herättää laadukkaan vaikutelman.

Laitteen vasemmasta laidasta löytyy tutusti äänenvoimakkuuden säätimet sekä soitto-/äänetön-painike. Oikeassa laidassa on vain nano-SIM-korttipaikka ja oikeassa ylänurkassa nukkumispainike.

Ulkoasua on jo edeltäjässä kiitelty kovasti eikä tietysti syyttä. Myös iPhone 5s tuntuu arvokkaalta ja pienet yksityiskohdat on toteutettu tarkasti. Painoa laitteella on 112 grammaa, joka ei ole puhelimelta todellakaan liikaa. Laitteen kokoon suhteutettuna painoa on kuitenkin suuria puhelimia enemmän, mikä tuo jämäkkyyttä ja laadukasta vaikutelmaa.

Lähes kaikki on kohdallaan laitteen ulkoasun kohdalla ja rakennekin on loistava, vaikka ei ehkä kestävimmästä päästä. Suurin miinus on, ettei muutosta ulkoasussa ole juurikaan tapahtunut. Näin hyvässä paketissa se on kuitenkin helposti hyväksyttävissä.

Kilpailijat tuovat markkinoille yhä suurempia puhletteja, mutta Apple luottaa toistaiseksi kompaktiin ratkaisuun.

Eritoten pienempien puhelimien ystäviä iPhone edelleen miellyttää. Nykyisin trendinä on tuoda yhä suurempia näyttöjä puhelimiin, joista esimerkkinä Nokian uusi Lumia 1520 -puhletti, jossa peräti kuuden tuuman näyttö.

Uudistus tuo valtavasti suoritus-kykyä, mutta myös paineita akkukeston suhteen.

Tekniikka

Apple on uudistanut iPhonen tekniikkaa edellisvuosien tapaan varovaisesti, mutta sisuksista löytyy myös muutama hieman mullistavampi muutos. Yllätyksenä voidaan pitää uutta A7-järjestelmäpiiriä, joka käyttää kilpailijoistaan poiketen 64-bitin arkkitehtuurin suoritinta, kuten nykyiset tietokoneet.

Uudistus tuo valtavasti suorituskykyä, mutta myös paineita akkukeston suhteen. Apple on kuitenkin uskotellut, että edellisvuoden mallista akkukesto on ainoastaan parantunut. Suurien puhlettien ja niiden valtaisien akkujen mahdollistamiin akkukestolukemiin ei päästä, mutta kertaakaan lataus ei loppunut kesken vuorokauden.

Apple on lisännyt puhelimeen myös toisen, M7-nimellä tunnetun suorittimen, jonka tehtävänä on pitää huolta liikkeeseen perustuvista laskelmista. Lepotilassakin toimiva M7 varmistaa, ettei virtasyöpömpi pääsuoritin joudu ylityöllistetyksi. Näin ollen akkukesto pidetään kurissa.

Benchmark-testeissä iPhone 5s jättää odotetusti aiemman sukupolven laitteet selvästi jälkeensä. Suorituskyky ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi tuo juurikaan uutta kokemukseen, sillä jo aiempi sukupolvi oli erittäin nopea, varsinkin peruskäytössä.

Näyttö laitteessa on edellisestä mallista tuttu neljän tuuman ja 1136x640-resoluution näyttö, joka ei tarkkuudella (326ppi) kilpaile parhaimpien nykynäyttöjen kanssa, mutta on muuten erittäin hyvä.

Touch ID tallentaa maksimissaan viisi sormenjälkeä.

Touch ID

Käyttöliittymäuudistuksen lisäksi näkyvimpiin uudistuksiin lukeutuu kovasti huhujen kohteena ollut ja sittemmin myös toteutunut sormenjälkilukija, joka kantaa nimeä Touch ID. Uuden Koti-painikkeen sisuksiin asennettu lukija korvaa käytännössä lukituskoodin.

Touch ID oppii tunnistamaan maksimissaan viisi sormenjälkeä, joilla voi avata puhelimen tai maksaa App Store -ostoja. Valitettavasti toistaiseksi käyttöä ei ole laajennettu tukemaan kolmannen osapuolen palveluita, joten esimerkiksi PayPal ei osaa hyväksikäyttää Applen teknologiaa.

Sormen lukeminen ei aina onnistu, mutta tilanne korjaantuu pienellä sormen asennon muuttamisella tai siirrolla. Sormenjäljen lukemiseen menee noin puoli sekuntia, joka on käytännössä yhtä nopea toimenpide kuin swipe-ele. Ongelmia kuitenkin esiintyy kun sormet ovat esimerkiksi kosteat. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen järjestelmä pyytää perinteistä lukituskoodia.

Kaikkinensa Touch ID on oikein mukava lisä, mutta ei mikään mullistava ominaisuus. Tällä hetkellä sitä voisi verrata esimerkiksi langattomaan lataukseen, joka ei ole myöskään pakollinen ominaisuus. Potentiaalia Touch ID:ssä on toki paljon parempaankin.

Kamera

Apple on jälleen tuonut pieniä uudistuksia iPhonen kameraan, mutta mitään mullistavaa ei ole tiedossa. Suurempi kenno tarkoittaa isompia pikseleitä ja enemmän valoa. Applen mukaan 15 prosenttia suurempi kenno kerää jopa kolmanneksen enemmän valoa, joka auttaa selvästi mm. hämäräkuvauksessa.

15 prosenttia suurempi kenno auttaa selvästi mm. hämäräkuvauksessa.

Kahdeksan megapikselin kennolla varustettu kamera on saanut uuden kaksiosaisen LED-salaman, joka lupaa tarjota erityisesti realistisempia ihonsävyjä kuviin. True Tone -salama yhdistää eri voimakkuuden väläyksiä normaalista ja amber-salamasta yli tuhannella eri yhdistelmällä.

True Tone -salama saakin esiin oikeat ihosävyt paremmin, mutta ylivalotuksen kanssa on edelleen ongelmia. Onneksi Kuvat-sovellus onnistuu korjaamaan pieniä virheitä automaattikorjauksellaan varsin hyvin.

Muihin uudistuksiin kuuluu hidastusvideokuvaus, jolla kohteita saa tallennettua täydellä teräväpiirrolla 120 kehyksen sekuntinopeudella. Hidastettuna 30 kehykseen sekunnissa se tarkoittaa nelinkertaista hidastusta. Hidastuksen ajankohta on mahdollista valita Kuvat-sovelluksesta. Hidastusta voi olla sekä osa videosta että video kokonaisuudessaan.

Myös jatkuva kuvaus on uutta. Kamera ottaa laukaisinta pohjassa pidettäessä 10 kuvaa sekunnissa ja irti päästettäessä valitsee niistä parhaan. Valinta on mahdollista tehdä jälkeenpäin myös itse.

Etupuolen FaceTime-kamerasta löytyy 1,2 megapikselin kenno ja se kuvaa parhaimmillaa 720p-videokuvaa 30 kehyksen sekuntivauhdilla.

Applen kahdeksan megapikselin kamera ja sen ympärille rakennettu ohjelmisto tekee hyvin juuri sen mitä se pystyy tekemään. Siltä kuitenkin kaipaisi hieman monipuolisempaa otetta. Ilman optista kuvanvakautusta, kunnollista zoomia tai monipuolisempia asetuksia se ei anna juuri mahdollisuutta leikkiä kameralla -- lukuunottamatta hidastuskuvausta.

Uusi kenno tallentaa kuvat hienosti sekä hämärässä että auringonpaisteessa.

Käyttöjärjestelmä ja sovellukset

Apple toi uuden iPhonen mukana myös uuden version käyttöjärjestelmästään. Kenties App Storen lisäämisen jälkeen suurin mullistus tapahtui juuri iPhone 5s:n kohdalla, kun ulkonäköä muutettiin likipitäen täysin erilaiseksi.

Applen voi sanoa ottaneen mallia Microsoftin ja Googlen tasomaisista tai litteistä käyttöliittymätyyleistä suunnitellessaan uutta iOS 7:ää. Hillitympi ulkoasu korvaa oikean elämän objekteja mukailevan skeumorfistisen ulkoasun.

Yksinkertaisemman näköinen ulkoasu ei kuitenkaan tarkoita, että Apple olisi vähentänyt silmäkarkkia. Efektejä on pikemminkin lisätty. Esimerkiksi ohjauskeskus ja ilmoituskeskus sumentavat taustan omilla tavoillaan sekä taustakuvaan saa 3D-efektin.

Pikanäppäimiä (lentokonetila, WiFi, Bluetooth, älä häiritse ja pystysuunnan lukitus) ja -sovelluksia (taskulamppu, ajastin, laskin, kamera ja AirDrop) sekä musiikkinäppäimet ja kirkkauden säätimet sisältävä ohjauskeskus aukeaa alhaalta vedettäessä kaikissa näkymissä. Kameran ollessa päällä eleen joutuu tekemään kaksi kertaa, joka vähentää virhekosketuksia. Samalla logiikalla toimii ylhäältä aukeava ilmoituskeskus, jossa on listattuna uudet tapahtumat ja tiedot jokseenkin omituisesti nimettynä. Kategoriat ovat tänään, kaikki ja tulleet. Tulleet tarkoittaa käsittelemättömiä päivityksiä viimeisen päivän ajalta.

Myös uudet eleet lisäävät näyttävyyttä. Valitettavasti pyyhkäisyeleitä käytetään vain osassa sovelluksista, joten liiaksi niihin ei (vielä) kannata tottua. Selaimessa eleet toimivat edellisen ja seuraavan sivun välillä liikkumiseen. Muutenkin mobiili-Safaria on uudistettu ja siihen on lisätty kirjanmerkkien kaveriksi jaetut listat, joka näyttää Twitter-päivitykset. Välilehdet on järjestetty kolmiulotteiseksi pinoksi, jossa välilehtien sulkeminen toimii rastin lisäksi moniajonäkymän tavoin pois pyyhkäisemällä. Androidilta lainattu toiminto on varsin intuitiivinen ja tervetullut ominaisuus.

Esimerkiksi muistiinpanoissa ja kuvissa pyyhkäisy toimii, mutta ei aivan täydellisesti. Yksittäisen kuvan näkymästä albumiin ei pääse muuta kuin albumin kuvaa painamalla. Molemmissa sovelluksissa käytössä on ainoastaan pyyhkäisy takaisinpäin. Esimerkiksi muistutuksissa tai kellossa pyyhkäisyelettä ei käytetä hyväksi lainkaan. Koska iPhonen käyttöliittymä on aiemmin toiminut perustuen pitkälti yltiöintuitiiviseen design-kieleen, tulevat epäjohdonmukaisuudet yllätyksenä.

Käyttöliittymän ikonit ovat yksi ohjelmiston suurimmista muutoksista. Valitettavasti niin kaivattu muutos kuin se olikin, ei se ole mennyt aivan kuten olisi toivottu. Osa ikoneista on käsittämättömän rumia eikä niistä aina saa selvää mikä toiminto on kyseessä.

Muuttunut ulkoasu ei ole myöskään aina yhtenäinen kolmannen osapuolen sovellusten kanssa. Sovelluskehittäjät ovat vuosia käyttäneet skeumorfista ulkoasua omissa sovelluksissaan, joten uuden ulkoasun tuomista sovelluksien käyttöliitymiin ei ole likipitäenkään kaikkialla vielä toteutettu. Sama kohtalo on usein myös näppäimistön ulkoasulla.

Paikoittain tapahtuu tökkimistä mikä on omituista, koska sellaista ei iPhonelta osaa ollenkaan odottaa.

Videoarvostelu

Yhteenveto

Kuten odottaa saattaa, ei iPhone ole muuttunut huonommaksi viime vuodesta. Päinvastoin, Apple on parantanut laitetta useilla osa-alueilla. Se on jälleen hieman edellisvuotista mallia parempi, nopeampi ja tehokkaampi, mutta ei kuitenkaan ohuempi tai kevyempi.

Vaikka uutta on suhteellisen paljon, niin toiminnassa suurimmat uudistukset ovat tapahtuneet käyttöjärjestelmätasolla. Ne muutokset saapuivat pitkälti aiemmillekin iPhoneille, joten se ei ole syy päivittämiseen.

Jos omistat iPhone 5:n, niin 700 euron sijoitusta tämänvuotiseen malliin on hankala perustella -- sormenjälkilukijasta sellaista hintaa ei kannata maksaa. Sitä edeltävien sukupolven iPhone-puhelinten käyttäjät puolestaan todennäköisesti kokevat päivityksen merkityksellisemmäksi.

Kauan odotettu käyttöliittymäuudistus ei ehkä ollut aivan yhtä onnistunut kuin olisi voinut toivoa, mutta iOS vaikuttaa kuitenkin taas huomattavasti tuoreemmalta ja mielenkiintoisemmalta, vaikkakin kärsi osittain käytettävyydessä.

Kokoluokassaan iPhone on kuitenkin loistava eikä muilla valmistajilla ole samankaltaisella premium-laitteita, joilla kilpailla 4 tuuman näyttöjen kategoriassa. App Store on edelleen täynnä loistavasti toteutettuja sovelluksia, jotka nostavat iPhonen arvoa merkittävästi. Erityisesti nämä kaksi asiaa nostavat iPhonen tämänkin vuoden joululahjatoiveiden piikkipaikoille.

Apple iPhone 5S (16GB)

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (5)

hewhkfhkser
hewhkfhkser

1

Jep, joululahjaksi sain ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Eipä sitä muita puhelimia edes oikeastaan harkittu.

Ainoa vaan mikä harmitti oli se ettei Joulupukki pystynyt mitenkään venymään edes 32GB -versioon...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
viilu (vahvistamaton)

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hewhkfhkser:

Jep, joululahjaksi sain ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Eipä sitä muita puhelimia edes oikeastaan harkittu.

Ainoa vaan mikä harmitti oli se ettei Joulupukki pystynyt mitenkään venymään edes 32GB -versioon...

Tämä kommentti oli toivottavasti vain vitsi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
schannah (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti viilu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hewhkfhkser:

Jep, joululahjaksi sain ja olen ollut erittäin tyytyväinen. Eipä sitä muita puhelimia edes oikeastaan harkittu.

Ainoa vaan mikä harmitti oli se ettei Joulupukki pystynyt mitenkään venymään edes 32GB -versioon...

Tämä kommentti oli toivottavasti vain vitsi.

iSi osti...

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.