Arvostelussa Nokia Lumia 930

2
Arvostelu: Nokia Lumia 930
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Tuttua rautaa pienemmässä ja metallisemmassa paketissa

Juolahtiko viime vuonna esitellyn kuusituumaisen Lumia 1520 -puhletin kohdalla mieleen ajatus, että tämän paketin kun saisi taskuun pienempänä versiona, niin siinä olisi sinun ihanne puhelimesi? – No nyt tällainen "Lumia 1520 mini” on tullut myyntiin ja sen nimi on Lumia 930.

Yhtäläisyydet näiden puhelimien välillä ovat niin voimakkaat, että periaatteessa voisimme lopettaa koko arvostelun tähän ja käskeä sinua siirtymään aiemmin julkaistun Lumia 1520 -arvostelun pariin. Emme kuitenkaan tee näin, koska puhelimet eivät ole yhtäläisyyksistä huolimatta toistensa klooneja.

Vaikka Lumia 930 onkin verisukua Lumia 1520:lle, on se tuotekehityskaaressa varsinaisesti Lumia 925:n perillinen. Galaxy S5:n, HTC One (M8):n, Sony Xperia Z2:n ja LG G3:n haastajaksi suunniteltu Lumia 930 tuli itse asiassa myyntiin Yhdysvalloissa Verizon-operaattorin kautta jo vuoden alussa Lumia Icon -nimisenä puhelimena.

 • Mitat:
 • 137 x 71 x 9,8 mm
 • Paino:
 • 167 g
 • Näyttö:
 • 5” 1920x1080 pikseliä, AMOLED
 • Suoritin:
 • Qualcomm Snapdragon 800, neliytiminen 2,2 GHz
 • RAM:
 • 2 Gt
 • Tallennustila:
 • 32 Gt (ei microSD:tä)
 • Kamerat:
 • Pääkamera: 20 megapikseliä kuvanvakaimella ja kaksois-LED -salamalla. Etukamera 1,2 megapikseliä.
 • Akku:
 • 2420 mAh
 • Yhteydet:
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.0, LTE
 • Käyttöjärjestelmä:
 • Windows Phone 8.1

Design

Lumia 930 Lumia 930 Lumia 930 Lumia 930 Lumia 930

Lumia 930 jatkaa Nokian jo usean vuoden ajan kestänyttä designperinnettä, jonka keskiössä on urbaaneilla ja kirkkailla väreillä maalattu polykarbonaattikuoret. Puhelimen erikoisuutena on Lumia 925:stä tuttu iphonemainen antenniratkaisu, joten laitteesta välittyy sormenpäihin muovin ja lasin lisäksi raa’an metallin tuntu.

Kaiken kaikkiaan Lumia 930 on malliesimerkki siitä, kuinka pahuksen hienoja puhelimia modernilla skandinaavisella muotoilulla on mahdollista saada aikaan.

Puhelimen kulmikkuus ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta ainakaan allekirjoittaneen sormiin se ei tuntunut pahalta. Tarkemmalla silmäilyllä puhelimesta löytää pyöreitä linjoja niin näyttölasista kuin takakuoresta, joka myötäilee mukavasti sormen kärkijäseniä.

Kehuja täytyy antaa myös Lumia 930:n yläpäätyyn sijoitetusta nano-SIM-korttikelkasta. Useimmissa kilpailevissa puhelinmalleissa kelkka pitää irrottaa erillisen työkalun avulla. Lumia 930:ssä tarvetta tällaiselle helposti hukkuvalle työkalulle ei ole. Kelkkan reunaan on jätetty sen verran tyhjää tilaa, että sen saa nyppäistyä vaivattomasti kynnen avulla ulos.

SIM-korttipaikan vierestä löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Puhelimen alaosasta taas löytyy micro-USB-paikka. Äänenvoimakkuus-, lukitus- ja kamerapainikkeet on sijoitettu oikeaan reunaan.

Tekniikka

Kuten edellä jo todettiin, niin Lumia 930 on teknisesti kuin Lumia 1520 -puhletin mini-versio. Näytön koon lisäksi puhelimet eroavat lähinnä näytön tyypin, akun koon ja microSD-tuen suhteen (lisäksi Lumia 930:n näytössä käytetään Corningin uudempaa Gorilla Glass 3 -lasia).

Lumia 930:stä löytyy viisituumainen Full HD -tasoinen AMOLED-näyttö, jota Nokia on ehostanut omilla ja ostetuilla tekniikoilla. Puhelimesta löytyy esimerkiksi Lumia 1520:n tavoin brittiläisen Apicalin kehittämä Assertive Display -ominaisuus. Se säätää näyttöä pikselikohtaisesti niin, että puhelimen näyttö näkyy hyvin myös kirkkaassa Auringon paisteessa.

Lumia 930:n näytön luettavuutta on parannettu niin ClearBlack- kuin Assertive Display -nimisillä tekniikoilla.

Näytön luettavuutta aurinkoisella säällä on parannettu entisestään Nokian monista muista puhelimista tutuksi tulleella ClearBlack-polarisaattoriratkaisulla.

Lumia 930:n näyttö pärjäsi erinomaisesti heinäkuun helteiden aikana ja ero kilpaileviin puhelinmalleihin on selvästi havaittavissa.

AMOLED-näytön vuoksi Nokia on joutunut pudottamaan vilkaisunäyttötuen pois Lumia 930:stä. Lepotilassa oleva Lumia 930:n ei osaa siis näyttää kellon aikaa tai ilmoituksia. Epävirallisia kanavia pitkin kuultujen tietojen mukaan syy on siinä, ettei maailmalla valmisteta näyttömuistillisia AMOLED-paneeleita, mitä vilkaisunäyttö tarvitsee toimiakseen.

Vilkaisunäyttö olisi tietysti kiva lisä, mutta allekirjoittaneelle sen puuttuminen ei ole mikään deal-breaker.

Assertive Display -yhteensopivuuden takaamiseksi Lumia 930:n järjestelmäpiiriksi on valittu neliytiminen Snapdragon 800. Yhdessä kahden gigatavun keskusmuistin kanssa siitä löytyy tarpeeksi potkua vaativaankin käyttöön. Järjestelmäpiirin kuvasignaaliprosessori on kuitenkin selvästi hitaampi kuin uusimmissa Android-puhelimissa käytettävässä Snapdragon 801:ssä. Käyttäjällä tämä ilmenee lähinnä kameran aukeamisen ja tarkennusnopeuden jähmeytenä, mihin vaikuttaa tietysti kennon kokokin (signaaliprosessorin speksattu maksimi on 21 Mpix, Lumia 930:ssä 20 megapikselin kenno).

Kamera on käytännössä täysin sama kuin kuusituumaisessa Lumia 1520:ssä.

Lumia 930:n kameraa ei voi missään nimessä sanoa hitaaksi, mutta eron kyllä huomaa kun puhelinta testaa vieretysten HTC One (M8):n kanssa. Käsittelemme kameraa tarkemmin jäljempänä.

Kameralla napsitut kuvat tallentuvat Lumian 32 gigatavun sisäiseen muistiin. Kuvaajien harmiksi puhelimesta ei löydy microSD-korttipaikkaa (jollainen on Lumia 1520:ssä).

Kamera

Lumia 930:n kamera rakentuu 20 megapikselin kennon (1/2,5”) ympärille, minkä avulla voi ottaa 16:9-kuvasuhteella 16 megapikselin tai paremmin kennon koko alaa hyödyntäviä 19 megapikselin valokuvia 4:3-kuvasuhteella.

Nokia Camera tallentaa valokuvista aina myös viiden megapikselin version kuva- ja yhteisöpalvelujakoja varten. Kuvausharrastajat voivat tallentaa korkean tarkkuuden kuvat myös raakaversioina (DNG-formaatissa).

ZEISS-optiikalla varustetun kameran aukkoluku on f/2,4 (polttoväli 26 mm). Aukko ei ole markkinoiden suurimpia, eli valoa voisi päästä kennolle enemmänkin. Esimerkiksi Lumia 925:ssä aukkoluku on f/2,0. Toisaalta optinen kuvanvakain mahdollistaa suljinajan pidentämisen, joten kennolle päätyy kyllä tarpeeksi paljon valoa hämärässäkin – ja mikä parasta, se vähentää salaman käytön tarvetta.

Kuvanlaadullisesti Lumia 930:stä ei löydy juurikaan moitteen sanaa. Tietyissä yksittäisissä tapauksissa kuvien väreissä ilmenee kuitenkin joitain ongelmia, esimerkiksi kirkas taivas saattaa värjäytyä violetiksi.

Lumia 930:n kuvausominaisuuksien jännittävin yksityiskohta ei ole kamerassa, vaan audiopuolella. Puhelimesta löytyy yhteensä neljä HAAC-mikrofonia (takana kaksi ja edessä kaksi), joiden avulla videoille voidaan tallentaa suunnattua ääntä ja tilaääntä (Dolby Digital Plus 5.1).

HAAC-mikrofonien mahdollistama Rich Recording -äänentallennus ei ota nokkiinsa kovasta metelistä, joten videoiden ääniraitoja ei saa ihan helposti särkemään. Nokian kehittämien mikrofonien dynaaminen alue on normaalia laajempi, joten se tallentaa kovan metelin lisäksi myös hiljaisemmatkin äänet videolle.

Eräälle testivideollemme tallentui esimerkiksi kaukana olleen tikan nakutus. Satuimme kuvaamaan samaan aikaan vertailuvideota HTC One (M8):lla, joka ei onnistunut nappaamaan nakutusta talteen vaan suodatti sen pois.

Testasimme Lumia 930:n äänentallennusominaisuuksia konserttiolosuhteissa. Alla näyte HAAC-mikrofonien kyvyistä.

Suunnatussa tallennuksessa Lumia 930 aktivoi takakuoreen sijoitetut mikrofonit, jolloin videolle tallentuu parhaiten kuvauskohteen suunnasta saapuvat äänet. Takaa tulevat toissijaiset äänet eivät kilpaile kuvauskohteen suunnasta tulevien äänien kanssa.

Lumia 930:stä löytyy kamerasäätöjä vaikka millä mitalla, mutta sillä on myös paljon opittavaa kilpailijoistakin. Puhelimessa ei ole HDR-kuvaustilaa, joka on ollut jo hetken aikaa high-end-puhelimien vakiokamaa. Lumia 930:n kamerasovellukset eivät osaa myöskään tallentaa hidastevideoita (60+ FPS). Nokia Cameraankin saisi tulla "nappia painamalla” -sarjakuvauskin (sarjakuvaus onnistuu Windows Phonen kameraohjelmalla).

HDR-tila puuttumista kompensoi hieman Lumia 930:n tapauksessa kuitenkin kameran muutoin hyvä dynamiikka.

Koska Lumia 930 on tekniikaltaan kuin tehty festari- ja konserttikuvaukseen, kaipaisi siihen myös automaattitarkennuksen lukitusta. Tämä estäisi automaattitarkennuksen sekoamisen festariyleisön pomppimisen tai käsien heiluttelun takia. Lumia 930 tarkennuksen voi tietysti säätää manuaalisesti (mikä ajaa käytännössä saman asian), mutta manuaaliset säädöt eivät ole kaikille ”se juttu”.

Windows Phone 8.1

Lumia 930 on yksi ensimmäisistä markkinoille tulleista Windows Phone 8.1:llä varustetuista puhelimista. Uusi käyttöjärjestelmä sisältää lukuisia tervetulleita ominaisuuksia, joiden ansiosta Windows Phone kirii Androidin ja iOS:n käyttökokemuksellista etumatkaa kiinni.

Windows Phone 8.1:stä puhuttaessa ei voida sivuuttaa uutta tapahtumakeskusta, joka on Microsoftin vastine Androidin ja iOS:n tapahtumakeskuksille. Ominaisuus toimii samalla tapaa kuin kilpailevissakin alustoissa, eli keskus on käytännössä näytön yläreunasta alas vedettävä valikko. Sen avulla pääsee nopeasti käsiksi saapuneisiin viesteihin tai muihin tapahtumiin sekä muuttamaan tärkeimpiä asetuksia, jotka voi valita kymmenen asetuksen joukosta.

Windows Phone 8.1:ssä ei tarvitse enää kärvistellä monotonisen ruudukon kanssa ja uusimmat ilmoitukset löytyvät nopeasti yläreunan vetovalikosta.

Windows Phonen kustomoitavuutta on myös parannettu aloitusnäytön taustakuvien ansiosta. Mitättömältä vaikuttava yksityiskohta, mutta se tekee puhelimen käytöstä asteen verran haluttavampaa. Itselläni on tökkinyt Windows Phonessa erityisesti sen monotonisuus, mitä taustakuvat helpottavat hurjan paljon.

Microsoft on myös yhdenmukaistanut puhelimien aloitusnäyttöä. Aiemmin kolmisarakkeinen aloitusnäyttö oli saatavilla vain tietyt ehdot ylittävillä puhelinmalleilla, mutta nyt sarakkeita saa kolme kaikissa näyttökokoluokissa. Uuden käyttöjärjestelmän myötä Microsoft on avannut ovet kustomoiduille lukitusnäkymille.

Windows Phone 8.1:n mukana saapuu myös Swypeä matkiva Word Flow -näppäimistö, joka kiinnostanee etenkin niitä, joilla on krooninen jännetuppitulehdus näppäimistön hakkaamisen takia. Itse en ole ikinä päässyt polkukirjoittamiseen sisään, joten en osaa sanoa onko Word Flow hyvä vai huono – tai miten se suhtautuu kilpaileviin näppäimistöihin.

Tallennusseurannan kautta käyttäjä pystyy vuorostaan vaikuttamaan puhelimen tallennusmuistin käyttöön ja asetuksiin. Windows Phone 8.1 sisältää uutena ominaisuutena mahdollisuuden asentaa sovelluksia microSD-kortille. Tästä tosin ei ole paljoa iloa Lumia 930:n tapauksessa, koska koko laitteessa ei ole muistikortinlukijaa.

Windows Phonen oletusohjelmiakin on paranneltu. Kalenteriohjelmaan on esimerkiksi saatu viikkonäkymä, palautettu yhteensopivuus Google Calendarin kanssa sekä kivana yksityiskohtana päiväkohtaiset säätiedot. Uudessa Internet Explorer 11 -selaimessa on aiempaa käyttäjäystävällisempi välilehtien hallinta ja mahdollisuus ladata verkkoon sisältöjä.

8.1-päivityksen suurin uudistus on kuitenkin Cortana-puheavustaja. Se ei kuitenkaan vielä tue virallisesti Suomea, joten emme käytä siihen tämän enempää mustetta.

Lopuksi mainittakoon vielä uusi Video Tuner -sovellus, joka ei varsinaisesti ole osa Windows Phone 8.1:tä tai Lumia Cyania, mutta se tuli hiljattain saataville. Video Tuner nimensä mukaisesti Windows Phone -puhelimilla kuvattujen videoiden jälkikäsittelyyn tarkoitettu ohjelma. Video Tunerilla onnistuu niin videopätkien leikkaus, kontrasti yms. asetusten hienosäätö sekä ääniraitojen muokkaaminen. Ohjelma on melko monipuolinen ja helppo käyttää. Lataamisen arvoinen kaikkiin Lumia 930 -puhelimiin.

Akkukesto

Vaikka Lumia 930:n jaksaakin yllättää monella osa-alueella, ei se tee sitä akkukestossa. Maltillisessakin käytössä 2420 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa vain päiväsajaksi eli noin 12 tunniksi.

Jos puhelimella aikoo tehdä jotakin viestittelyä raskaampaa, kuten esimerkiksi pelata tai katsella videoita, loppuu akku tietysti nopeammin. Sääkin vaikuttaa tietysti siihen kuinka kirkkaana näyttöä joutuu pitämään, mutta Lumia 930:n tapauksessa tätä muuttujaa on yritetty eliminoida Assertive Displayllä.

Yhteenveto

Teknisesti heinäkuussa Suomessa myyntiin tullut Lumia 930 on nappisuoritus, jonka suurimmat purnaamisen aiheet liittyvät akkukestoon ja näyttötyypin mukanaan tuomiin rajoituksiin (ei Glance Screeniä). Puhelinta voidaan tietysti haukkua uusimpiin Android-lippulaivoihin verrattuna vanhasta järjestelmäpiiristä, mutta menoa Snapdragon 800 ei merkittävissä määrin hidasta.

Ohjelmistopuolellakin otettujen kehitysaskeleiden ansiosta Microsoft alkaa ottaa ominaisuuksissa kiinni Androidia ja iOS:ää, vaikka edelleen nillitettävääkin löytyy. Lumia 930:n kamera piirtää tasokasta kuvaa, mutta ominaisuuksiltaan se on kuitenkin selvästi rajoittuneempi Android-kilpailijoihin ja iPhoneen verrattuna. HDR- ja hidastusvideokuvaus eivät esimerkiksi kuulu Lumia 930:n ominaisuuspalettiin.

Windows Phonen kaikkein suurin ongelma, eli sovellusten puute, odottaa myös edelleen ratkaisua. Tämä on äärimmäisen keskeinen ongelma koko alustalle, koska yhdenkin lempisovelluksen puuttuminen voi olla yksilötasolla deal-breaker ja ohjata hänet Androidin tai iPhonen pariin.

Nokian entinen laiteyksikkö on kuitenkin tehnyt kaiken voitavansa lisätäkseen Lumia-puhelimien kiinnostavuutta ja siitä Lumia 930 on oivallinen esimerkki. Lisäksi se ei ole hinnalla pilattu. Puhelin maksaa 550 euroa, eli se on edukkaampi kuin tärkeimpien kilpailijoiden huippumallit.

Nokia Lumia 930

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (2)

Taeco
Taeco

2

On vain yksi syy ostaa tämä L1520 sijaan: jos ei halua isoa puhelinta. Mutta jos suurikokoinen puhelin ei häiritse, niin kannattaa ehdottomasti ostaa mielummin 1520. 1520:stä ei puutu mitään, mitä 930:ssä olisi, mutta sen sijaan 930:stä puuttuu joitakin ominaisuuksia isoveljeensä verrattuna.

1520 parempaa:
-6" vs 5" näyttö
-rgb vs rgbg matriisi
-muistikorttipaikka
-3400mAh vs 2420mAh akku
-glance screen
-halvempi

930 parempaa:
-pienempi&kevyempi
-amoled
(molemmat enemmän tai vähemmän mielipideasioita...)

1520 omistajana voin ehdottomasti suositella ison luurin ostoa, vaikka se vähän epäilyttäisikin

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.