Suomalaiset jättäneet uudet Lumiat kauppojen hyllyille – Nokia-vaikute häviää

9
Manu Pitkänen

Suomalaiset jättäneet uudet Lumiat kauppojen hyllyille – Nokia-vaikute häviää
Kysyimme vuosi sitten suomalaisilta operaattoreilta miten he arvioivat Microsoftin ja Nokian välisen puhelinliiketoimintakaupan vaikuttavan Suomen puhelinmarkkinaan. Selvää kuvaa vaikutuksista ei ollut vielä tuolloin muodostunut. Puhelinliiketoiminnan kauppa on nyt toteutunut ja Microsoft aikoo seuraavaksi hylätä Nokia-brändin kokonaan – ensimmäinen nokiaton Lumia nähdään ensi viikon tiistaina.

Nokia-brändin häviämisen lisäksi Lumioiden vetovoimaa vähentää myös Windows Phone -eksklusiivisten sovellusten vapautuminen: Nokia on jo julkaissut Here-kartat Samsungin Galaxy-puhelimille ja sovellus pitäisi tulla myöhemmin muillekin Android-puhelimille sekä Applen iPhonelle. Microsoft kertoi tällä viikolla tarjoavansa Office-sovellukset ilmaiseksi iPhonelle ja iPadille (edistyksellisistä muokkausominaisuuksista joutuu maksamaan), minkä lisäksi kesällä kerrottiin MixRadio-musiikkipalvelun olevan tulossa Androidille ja iPhonelle.Lumiat ja Windows Phone elävät nyt suurta murroskautta. Kysyimme suomalaisilta puhelimien jälleenmyyjiltä, että miten tämän murroksen alkaminen on näkynyt Lumioiden kysynnässä tähän mennessä. Saimme vastaukset DNA:lta, Elisalta, Soneralta ja Gigantilta. Verkkokauppa.com ei suostunut vastaamaan valmistajakohtaisiin kysymyksiin.

Kaikilta vastaajilta kuulimme saman tarinan: Lumioiden myynti Suomessa on tämän vuoden aikana tipahtanut huipputasostaan, joka oli kesän 2013 tienoilla – eli vähän ennen kuin Nokia ja Microsoft tiedottivat liiketoimintakaupasta.

Lumioiden myynnin hidastumista selitetään muutamalla eri tavalla. DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko on vahviten sen kannalla, että Nokian häipyminen kuluttajamarkkinoilta näkyy Lumioiden myynnissä.

On ihan selvää, että Nokia –brändillä on pitkät perinteet ja aivan erityinen rooli nimenomaan suomalaisille kuluttajille. Kun tätä vaikutinta ei ole enää olemassa, Microsoft taistelee puhtaasti tuotteellaan ja sen kiinnostavuudella markkinassa muita merkkejä vastaan.
Sami Aavikko, DNA Kauppa Oy:n toimitusjohtaja


Aavikko arvelee osan Nokian vanhojen asiakkaiden ostavan nyt hyvällä omalla tunnolla muiden merkkien puhelimia. Nokian poistuminen areenoilta on antanut tilaa uusille pienille merkeille, jotka ovatkin saaneet täällä jo pienen palan markkinasta.

Elisan liittymäliiketoiminnan johtaja Jan Virkin mukaan Lumioiden myynti on edelleen Suomessa vahvaa, mutta tuoreimmat laitejulkistukset eivät ole lyöneet oikein läpi. Esimerkiksi Lumia 930 ja 830 ovat myyneet odotettua heikommin, ei siis ihme että Lumia 930:n hintaa leikattiin vähän aika sitten 100 eurolla.

Lumia 930:n kompuroinnin pääasiallisina syinä Virkki pitää julkistuksen ja markkinoille saapumisen pitkää väliä (puhelin esiteltiin huhtikuussa ja tuli myyntin heinäkuussa). Lumia 830:ssä viive oli lyhyempi, mutta iPhone 6 ja 6 Plus varastivat käytännössä mediahuomion siltä.


Nokian tämän vuoden mallisto on ollut ehkä teknisestikin lievä pettymys: Lumia 930:ssä ei ole vilkaisunäyttöä, Lumia 830 ei pärjää taas hinnassa viime vuoden lippulaivoille, Lumia 530 oli selvä päivitys alaspäin Lumia 520:stä (silti Lumia 530 maksaa enemmän) ja Lumia 630/635:stä puuttuu taas etukamera (tämä puute ollaan mahdollisesti paikkaamassa ensi viikolla).

Gigantilla on myös huomattu Lumioiden myynnin hidastuminen, mutta muutoksia ei heidän mielestä voi kuvailla dramaattisiksi.

On mielenkiintoista nähdä millä tavoin suomalaiset reagoivat kun uusista Lumioista löytyy jatkossa Microsoftin eikä Nokian logo.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia C02 – hinta laskenut -23%

Nokia C02
79 € Prisma Verkkokauppa
98 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 103 €

Motorola Moto E13 – hinta laskenut -22%

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Realme 10 – hinta laskenut -16%

Realme 10
192 € CDON
229 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 228 €

Kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
Suomalainen (vahvistamaton)

1

Onhan Microsoftilla monta valttikorttia kilpailijoihin nähden. Kamerapuolella 1020 jakaa parhaan kuvatittelin 808:n kanssa ja 1520/930 tulevat heti perässä. Lisäksi WP:n kehitys on keskitetty 3000 suomalaiselle, joten ostamalla Lumian tukee suomalaista työllisyyttä. Lisäksi WP on helppokäyttöisin, kunhan malttaa antaa minuutin itselleen oppimiseen. iOS ja Android ovat Symbianin jälkeläisiä, joten ne kantavat historiallista taakkaa mukanaan. Appsipuolella monet suomalaiset sovellukset tulevat ensin WP:lle sen yleisyyden vuoksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
emppunollakolme (vahvistamaton)

2

Microsoftin puhelimet saavat minunkin osaltani jäädä kauppojen hyllyille. Keskityn mielummin android ja ios osastoon.

Vastaa
WereCatf
WereCatf

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Suomalainen:

iOS ja Android ovat Symbianin jälkeläisiä

Täh, mitähän ihmettä sie oikee höpäjät? Niillä ei ole mitään yhteistä Symbianin kanssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jeesjoosjuus (vahvistamaton)

5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Suomalainen:

Onhan Microsoftilla monta valttikorttia kilpailijoihin nähden. Kamerapuolella 1020 jakaa parhaan kuvatittelin 808:n kanssa ja 1520/930 tulevat heti perässä.

Ostin aikoinaan 1020:n juurikin tuon paljon ja laajasti kehutun kameran takia. Puoli vuotta sitä kesti, eikä 1020:n todella hidas kamera tai surkea akunkesto ollut ne suurimmat tekijät, jotka ajoi takaisin Android-puhelimien pariin. Eniten jurppi Lumian rajoitukset, jotka rampauttivat käyttökokemuksen sille tasolle etten itse voinut enää Lumiaa käyttää. Jos pelkästään puhuu ja viestittelee, sekä ottaa satunnaisia kuvia eikä ole puolta päivää kauempaa verkkovirrasta pois niin ihan ok luuri muuten.

Nokia 808:n kanssa aivan turha verrata, kamera ja ominaisuudet edelleenkin 808:ssa mielestäni kattavammat vaikka symbian käyttiksenä onkin kieltämättä karunoloinen nykymittapuulla.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Suomalainen:

Lisäksi WP:n kehitys on keskitetty 3000 suomalaiselle, joten ostamalla Lumian tukee suomalaista työllisyyttä.

...kunnes käydään taas uudet YT:t ja nuo 3000:kin saa potkut.

Vastaa
jartar
jartar

6

Se on ihan selvä asia, että Nokian pois jäänti heijastuu myyntiin suomessa. Varmasti on monelle jäänyt paha maku suuhun siitä, kun MS "kaappasi" Nokian. Tällöin kynnys Lumian ostoon on aika korkealla.

Vastaa
dRD
dRD

7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Suomalainen:

WP:n kehitys on keskitetty 3000 suomalaiselle, joten ostamalla Lumian tukee suomalaista työllisyyttä.

Tämä on IMO se, joka Nokian myynnin jälkeisessä ajassa unohtuu. WP on ainoa alusta, jossa edes osa rahasta jää kotimaahan palkkoina -- 3'000 x hattuvakiona 40'000e = 120 miljoonaa euroa Suomeen jo pelkkinä palkkatuloina, vahvasti alakanttiin arvioituna.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Suomalainen (vahvistamaton)

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Tämä on IMO se, joka Nokian myynnin jälkeisessä ajassa unohtuu. WP on ainoa alusta, jossa edes osa rahasta jää kotimaahan palkkoina -- 3'000 x hattuvakiona 40'000e = 120 miljoonaa euroa Suomeen jo pelkkinä palkkatuloina, vahvasti alakanttiin arvioituna.

Jostain syystä ihmiset unohtavat työntekijät ja olettavat heidän olevan siirrettävää materiaalia. Eihän ne Nokian työntekijät mihinkään kadonneet, vaikka palkanmaksaja vaihtui. Ainoastaan peruspuhelimienkehittäjät joutuivat YT-neuvotteluihin, mutta se oli jo selvä asia silloin kun kauppa julkaistiin.

Reilusti alakanttiin arviot, koska työnantaja maksaa noin 2,5 kertaa palkkamenot erilaisiin maksuihin ja veroihin, eli 300 miljoona on lähempänä totuutta, vaikka sekin on alakantissa. Työntekijät maksavat myös kymmeniä miljoonia veroja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

9

Suomessa ostetaan pääosin melko kalliita puhelimia(osamaksulla). Tällä hetkellä MS vaikuttaa selvästi keskittyvän pääasiassa halvemman pään laitteisiin. Sieltä on mahdollista saada voluumia ja kasvua. Kasvu highendissä on nykyään todella vaikeaa ja kallista. App gap on myös merkittävä tekijä, vaikka käytännössä keskiverto iPhone- tai Androidkäyttäjä ei juuri WP:ltä uupuvaa softaa ikinä asentaisikaan. Halutaan kuitenkin ostaa varmuuden vuoksi vähän laajemman appiskaupan tarjoava laite, vaikka sitten yleisen käytettävyyden kustannuksella.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.