Arvostelussa Apple iPhone 6 Plus

16
Arvostelu: iPhone 6 Plus
Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Sisällys

Isompi, parempi ja rumempi

Samsung on muutamassa vuodessa onnistunut nousemaan isojen puhelimien kiistattomaksi markkinajohtajaksi, jota muut Android-valmistajat tai Nokia eivät ole kyenneet oikein haastamaan.

Applen tämän syksyn omenasato toi kilpailuun aimo annoksen lisää väriä, kun syyskuussa markkinoille putkahti Android-vaikutteinen iPhone 6 Plus. Tässä arvostelussa perehdymme "ison omenan" ominaisuuksiin.

 • Mitat:
 • 158 x 77,8 x 7,1 mm
 • Paino:
 • 172 g
 • Näyttö:
 • 5,5", 1920 x 1080 pikseliä, IPS
 • Suoritin:
 • A8, 1,4 GHz
 • RAM:
 • 1 Gt
 • Tallennustila:
 • 16 / 64 / 128 Gt (ei microSD-paikkaa)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 8 MP (1080p@60FPS), LED-salama
  Etukamera 1,2 MP
 • Yhteydet:
 • LTE (Cat 4), Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC (vain Apple Pay)
 • Akku:
 • 2915 mAh

Design

IPhonen ulkonäkö uudistui tänä syksynä reilulla otteella isompaan näyttökokoon siirtymisen myötä. Applen muotoilujohtaja Jony Iven mukaan pyöreälinjainen muotoilu saa muutoin kookkaan puhelimen tuntumaan kädessä kapeammalta. Pyöreys myös helpottaa puhelimen nappaamista käteen pöydältä tai muulta pinnalta.

IPhonen 6 Plus tosiaan tuntuu kädessä kapealta, kun sitä vertaa esimerkiksi Samsungin Galaxy Note 4:ään. Noten särmikkäämpi olemus antaa hieman vihiä siitä, millainen iPhone 6 Plus olisi ollut jos se oltaisiin toteutettu vanhalla sardiinipurkkidesignilla. Pyöreiden linjojen ansiosta Plussaa on miellyttävä pidellä kädessä. Kolikon kääntöpuolena on "liukkaus". Puhelimen tarttumapinnat on hiottu pyöreiksi, minkä takia se on kuin iso saippuapala, joka lipeää varmasti käsistä ellei sitä käsittele varmalla otteella. Kylmällä säällä piirre vain korostuu kohmeisten sormien takia. Kaikkein "radikaaleinta" iPhonen uudessa muotoilussa on niin sanotun yhden käden -säännön hylkääminen. Apple on korostanut alusta lähtien kuinka vaivatonta iPhonea on käsitellä yhdellä kädellä, mutta ihmiset eivät tunnu arvostavan piirrettä enää niin paljoa, että se ohjaisi heidän ostokäyttäytymistään. Aika on ajanut ohi pieninäyttöisistä puhelimista ja Applekin joutuu sopeutumaan siihen.

Apple on yrittänyt madaltaa isojen näyttöjen ja yhden käden käytön välistä kuilua ohjelmistokikoilla. Käyttöliittymän saa esimerkiksi vedettyä alas koskettamalla kahdesti kotinäppäintä, minkä ansiosta näytön yläreunassa oleviin elementteihin pääsee käsiksi ilman suurempaa akrobatiaa. Jo aiemmin Apple otti käyttöön sivuttaissuuntaisen pyyhkäisyeleen, jonka avulla voi edetä taakse- tai eteenpäin sovelluksen sisällä.

Lukitusnäppäin on iPhone 6 Plussassa siirretty oikealle ja äänenvoimakkuusnäppäimet löytyvät vasemmalta kyljeltä. Sijoittelu on onnistunut, sillä peukalo osuu luontevasti lukitusnäppäimen päälle ja etusormella voi säätää äänenvoimakkuutta. Riippuu tietysti täysin kätesi koosta, kuinka hyvin sormesi yltävät näppäimille.

IPhone 6 Plus on näyttökokoon verrattuna kohtalaisen pitkä puhelin. Esimerkiksi yhtä suurella näytöllä varustettu LG G3 on reilun sentin lyhyempi. Plus on suunnilleen yhtä pitkä kuin hieman suuremmalla näytöllä varustettu Samsung Galaxy Note 4. Pituudesta voidaan syyttää pääasiassa kotinäppäintä: se määrittelee kuinka suuri tila näytön alapuolelle tarvitaan ja symmetrian takia saman verran tilaa täytyy lisätä näytön yläpuolellekin.

Edestä katsottuna iPhone 6 Plus näyttää tyylikkäältä paketilta, mutta takapuolelta löytyvät ulospäin työntyvä kamerarengas sekä antennijuovat rikkovat kokonaisuutta. Näissä kohdin Apple on joutunut nöyrtymään tekniikan asettamille raameille: kameramoodulia ei ole saatu ohennettua samaa tahtia muun rungon kanssa, eikä metallinen runko anna paljoa liikkumavaraa radiosignaalien välittämiseen tarkoitettujen antennien sijoittelulle.

HTC osoitti kuitenkin One (M7):llä, etteivät antennipaikat ole välttämättä ongelma alumiinisessa puhelimessa, vaan niistä voi tehdä jopa tyylikkään yksityiskohdan. IPhone 6 Plussan antenniratkaisu vaikuttaa pikaiselta lätkäisyltä, jonka toteutuksessa ajatus ei ole ollut oikein mukana tai ainakin suunnittelijoiden kunnianhimo ei ole riittänyt esteettisesti näyttävän ratkaisun tekemiseen.

Vaikka iPhone 6 Plussan saa keikkumaan kovilla pinnoilla ulkonevan kameraelementin takia, on törröttävä kamerarengas mielestäni pääasiassa esteettinen haitta. Puhelimen käyttöä se ei häiritse.

Kritiikkiä voisi antaa myös kaiuttimen sijoittelusta: Käsi tukkii helposti Lightning-portin vieressä olevat kaiutinreiät, jolloin esimerkiksi pelatessa äänet mykistyvät tahattomasti. Optimaalisin ratkaisu äänentoistolle olisi eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet.

Näyttö

Kuten tableteissakin, on älypuhelimien sisälle muodostunut kaksi kokoluokkaa: noin 5,5–6,0 tuuman puhletit ja noin viiden tuuman "tavalliset mallit". Kahtiajaon taustalla on yhtäältä maantieteelliset/yhteiskunnalliset seikat ja toisaalta puhelimien funktion kehittyminen tablettien suuntaan.

Testissä iPhone 6 Plus
IPhone 6 Plussan näyttö ei ole vain suurempi, sen tarkkuuskin on kasvanut.

Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa mieltymykset poikkeavat melkoisesti toisistaan. Kehittyneissä talouksissa keskiluokalla on yleensä varaa ostaa itselleen tabletti ja älypuhelin, minkä takia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa suositaan pienempiä puhelimia. Aasiassa taas kulutustottumuksissa ollaan nuukempia, minkä takia älypuhelimen toivotaan olevan "tabletti ja puhelin". Lokerointimalli on tietysti karkea, mutta siihen tiivistyy ajatus, miksi puhelinmerkit ovat muuttaneet strategiaansa one size fits all -mallista jokaiselle jotakin -ajatteluun.

Aasian ja Kiinan tärkeyttä on vaikea olla ylikorostamatta nykypäivän puhelimien suunnittelun näkökulmasta. Muutama vuosi sitten Yhdysvallat oli vielä suurin älypuhelinmarkkina, mutta Kiina on jo pyyhältänyt sen ohi. Puhelinmerkkien on pakko seurata kiinalaisten kulutustottumuksia.

Älypuhelimet ovat myös arkipäiväistyneet ja osittain jopa syrjäyttäneet tietokoneita sekä tabletteja ihmisten pääasiallisena "nettikoneena". Tarve pelata pelejä, katsoa YouTubea tai Netflixiä ja selata nettiä ovat entisestään lisänneet painetta kasvattaa puhelimen näytön kokoa. Näitä tehtäviä on tietysti pystynyt tekemään "aina" älypuhelimella, mutta vielä muutama vuosia sitten ei ollut täysin selvää, että puhelin on kuluttajien pääasiallinen laite selata Internetiä ja katsoa videoita.

Siinä olivat pari trendiä, jotka selittävät miksi Apple toi markkinoille tänä vuonna kaksi aiempaa isokokoisempaa iPhonea. Applea suuntaus tuskin haittaa yhtään, sillä nyt se voi myydä ihmisille 800–1000 euroa maksavan iPhonen puolet halvemman iPad minin sijaan. Kenties tämä selittää, miksi Apple jätti käytännössä iPad minin päivittämättä tänä vuonna – kuluttajat halutaan ohjata iPad ministä kalliimman iPhonen pariin.

Apple ja Samsung ovat lähestyneet isoja puhelimia varsin erilaisista lähtökohdista. Samsung on rakentanut Note-mallistonsa stylus-kynän ympärille luotujen erityisominaisuuksien varaan, kun taas Kaliforniassa isokin puhelin nähdään edelleenkin puhelimena (tai pienenä tablettina), jonka ohjaamiseen riittää samat sormet kuin ennenkin. Applella ilmeisesti koetaan, että suurempi näyttö ja sille tehdyt ohjelmisto-optimoinnit riittävät erottamaan Plus-perheen perustason iPhoneista.

IPhone 6 Plussan näyttö ei ole vain suurempi, sen tarkkuuskin on kasvanut täyteen HD-resoluutioon (1920x1080 pikseliä, 401 PPI). Lisäksi Apple on parantanut puhelimensa näytön katselukulmia niin sanotun dual domain -asettelun avulla. Tekniikassa on käytännössä kyse siitä, että alipikselit asetellaan toisiinsa nähden hieman eri asentoihin, minkä ansiosta värisiirtymiltä vältytään kun katselukulma on hyvinkin suuri. Värisiirtymiä on näkynyt erityisesti AMOLED-näytöllisissä laitteissa: Lumia 930:ssä valkoinen muuttuu punertavaksi tietyillä kulmilla, kun taas Galaxy Note 4:ssä valkoinen muuttuu kellertäväksi (ja äärikulmissa koko näkyy koko spektri).

IPhone 6 Plussassa värisiirtymiä ei paljaalla silmällä näe, mistä kiitos kuuluu varmasti dual domain -asettelulle. Mikään uusi tekniikka se ei kuitenkaan ole, vaan sitä on nähty jo aiemmin esimerkiksi HTC:n high-end-puhelimissa (joiden näytön laatua on myös arvosteluissa kiitelty).

Ohjelmisto

Apple uudisti voimakkaasti iOS:n ulkonäköä viime vuonna, joten ulkoisia uudistuksia iPhone 6 Plussan mukana tulevassa iOS 8:ssa ei juuri ole. Tänä vuonna Apple onkin tunkenut päänsä iOS:n konepellin alle ja tuonut sovelluskehittäjien saataville runsaasti uusia rajapintoja ja uuden ohjelmointikielen.

Käyttäjille päin uudistukset näkyvät pääasiassa Applen Mac-tietokoneiden ja iOS-laitteiden sujuvampana yhteispelinä (Continuity ja Handoff), ilmoituskeskuksen widgetteinä sekä sovelluslaajennoksina. IOS 8:sta alkaen Apple on mahdollistanut kolmannen osapuolen näppäimistöjen asentamisen iPhoneen, mikä on widgettien tapaan selkeä laina Androidista.

Continuityn eli Jatkuvuuden avulla iOS:llä aloitetun tehtävän pystyy siirtämään langattomasti tietokoneelle mikäli tarve tällaiselle tulee (ja toisin päin, ominaisuus toimii myös iOS-laitteiden kesken). Jos esimerkiksi aloittaa sähköpostin kirjoittamisen Macillä, mutta sinun täytyy lähteä ennen kuin ehdit painamaan Lähetä-nappulaa, voi sähköpostin siirtää lähellä olevalle iPhonelle puhelimen aloitusnäytölle ilmestyvän näppäimen avulla.

Ominaisuus toimii myös puheluiden ja tekstiviestien kohdalla. IPhoneen tulevaan puheluun voi vastata Macillä (OS X Yosemite), jolloin molemmat kädet pysyvät vapaana ja voit jatkaa Macillä työskentelyä samalla kun puhut puhelimeen.

Puheluiden soittaminen ja vastaaminen Macillä vaatii kuitenkin sen, että iPhone ja Mac ovat molemmat samassa Wi-Fi-verkossa. Jos siis olet esimerkiksi reissussa ja yhdistät Macin iPhonella luodun hotspotin kautta verkkoon, et voi vastata puheluihin Macillä. Sovellusvaihdot ja tekstiviestien lähetys onnistuvat kuitenkin riippumatta käytettävästä verkosta, koska ne tapahtuvat Bluetoothin kautta.

Applen toivoisi tekevän Jatkuvuudesta hieman älykkäämmän. Jos esimerkiksi Mac- ja iPhone ovat vierekkäin ja tietokone on aktiivisena, on turha ilmoittaa saapuvasta FaceTime-puhelusta molemmissa laitteissa. Käyttäjä todennäköisesti haluaa vastata puheluun aktiivisena olevasta laitteesta. Mukava lisäominaisuus olisi myös toistettavan videon tai musiikin siirtäminen Chromecast-/Spotify Connect -tyyliin laitteesta toiseen.

Testissä iPhone 6 Plus Testissä iPhone 6 Plus
Käyttöliittymän näytön voi "vetää" puoliväliin, jolloin peukalolla ylettää helposti ylälaidan elementteihin.

Helpottaakseen ison iPhone 6 Plussan käyttöä yhdellä kädellä, Apple on lisännyt siihen pienen Reachabilityksi kutsutun ohjelmistokikan. Sen ajatuksena "vetää" käyttöliittymä näytön puoliväliin, jolloin peukalolla ylettää helposti käyttöliittymän ylälaidassa oleviin elementteihin.

Kätevältä kuulostava ominaisuus kuitenkin kompastuu epäintuitiiviseen käyttölogiikkaan: se toimii koskettamalla kahdesti iPhonen kotinäppäintä. Todellisissa käyttötilanteissa ominaisuus jäi todella vähäisellä käytölle, mieluummin tartuin puhelimeen kiinni kaksin käsin kuin aloin taputtelemaan kotinäppäintä.

Ehkä Reachabilityä tulisi käyttäneeksi enemmän jos se toimisi jonkinlaisen kosketusnäyttöeleen kautta. Toinen vaihtoehto voisi olla tehdä kotinäppäimestä kosketuslevy, jota pyyhkäisemällä ylhäältä alas Reachability aktivoituisi. Applelta löytyy kyllä tämäkin tekniikka AuthTec-yrityskaupan ansiosta. Miksei sitä ole hyödynnetty? Kosketuslevystä voisi olla myös apua kirjoittamisessa ja mahdollisesti myös sovellusten välisissä siirtymisissä (mikä iPhonessa on edelleen kömpelöä).

Löytyy iPhone 6 Plussasta oikeasti hyödyllisiäkin käyttöliittymäoptimointeja. Esimerkiksi kaksipaneelinen sovellusnäkymä vaaka-tasossa jouhevoittaa paljon esimerkiksi sähköposti-, asetukset- ja viestisovellusten käyttöä. IPhonen kotinäkymäkin toimii IPhone 6 Plussassa vaaka-tasossa. Vaakatason näppäimistö on saanut suuremman näytön myötä paljon uusia painikkeita.

Testissä iPhone 6 Plus Testissä iPhone 6 Plus Testissä iPhone 6 Plus

"IPad-optimointien" ansiosta puhelinta tuli mielellään käytettyä vaakatasossa, joten näytön korkeus ja ylimpiin käyttöliittymäelementteihin ulottuminen ei päässyt muodostumaan kohdallani suureksi ongelmaksi (mikä ehkä myös selittää Reachabilityn vähäistä käyttöä).

Hyödyllisistä käyttöliittymäoptimoinneista huolimatta Apple ei onnistu täysin vakuuttamaan iPhone 6 Plussalla isojen älypuhelimien eduista. Se on suurimmaksi osaksi vain isompi iPhone, eli Applen olisi keksittävä jotakin lisää erottamaan iPhone 6 Plus pienempinäyttöisestä iPhone 6:sta. 5,5 tuumassa alkaa olla jo sen verran näyttöalaa, että kahden sovelluksen samanaikaista käyttöä split-screen-tilassa voisi harkita Plussaan.

Rauta

Siinä missä Android-valmistajat ovat vuosi vuodelta kasvattaneet puhelimien näytön resoluutiota, suoritinytimien määrää ja kameroiden megapikselilukuja, on Apple keskittynyt parantamaan iPhonen tekniikkaa pintaa syvemmältä.

Esimerkiksi vuosi sitten Apple yllätti koko puolijohdeteollisuuden iPhone 5s:llä ja sen sisältämällä A7-suorittimella. Tuskin kukaan uskoi ensimmäisen 64-bittisen mobiilisuorittimen tulevan markkinoille niin varhaisessa vaiheessa – vähiten sen kuviteltiin tulevan ensimmäisenä Applelta. Qualcommilla oli yhtiön markkinointijohtajan möläytysten perusteella vaikeuksia sulatella asiaa, eikä se ole vieläkään pystynyt vastaamaan Applen haasteeseen. Vasta ensi vuonna Qualcommilta tulee ensimmäiset 64-bittiset high-end-piirit, mutta niissäkin käytetään ARM:n Cortex-ytimiä, ei Qualcommin itse suunnittelemia Krait-ytimiä. A7:ssä Apple käyttää omia ytimiä.

IPhone 6 Plussan A8-järjestelmäpiiri ei sisällä suurempia muutoksia A7:ssä esiteltyyn suoritinarkkitehtuuriin verrattuna. Pienillä muutoksilla on saatu kuitenkin suorituskykytesteissä näkyviä parannuksia aikaan. Suorituskyvyn parantumista on edesauttanut myös prosessorin kellotaajuuden korotus sadalla megahertsillä 1,4 gigahertsiin. Suoritinytimien määrä on pysynyt Android-mittapuulla arvioituna vaatimattomassa kahdessa kappaleessa. Tulee kuitenkin ymmärtää, etteivät kaikki ytimet ole samanlaisia, ytimien arkkitehtuuri on lopulta ratkaiseva tekijä.

Pienillä muutoksilla on saatu testeissä näkyviä parannuksia aikaan.

Muilta osin järjestelmäpiiri on kuitenkin uudistunut voimakkaasti: TSMC:n 20 nanometrin valmistustekniikan avulla A8:aan on saatu mahdutettua noin kaksi miljardia transistoria, vaikka se onkin fyysisesti pienempi kuin 28 nanometrin tekniikalla valmistettu A7 (yli miljardi transistoria). Transistoritiheyden kasvattamisen lisäksi pienempi valmistustekniikka alentaa järjestelmäpiirin virrankulutusta.

Apple on myös päivittänyt järjestelmäpiirinsä grafiikkaohjaimen Imaginationin uuteen Series6XT-arkkitehtuuriin perustuvaan GX6450-ohjaimeen. Siirtyminen uuteen ohjaimeen tuli yllätyksenä, sillä Apple on siirtynyt uuteen ohjaimeen reilun vuoden viiveellä. Nyt grafiikkaohjaimet tulivat lisensoitaviksi vain puoli vuotta aiemmin. Apple on selvästi laittanut aggressiivisemman vaihteen päälle laitteidensa graafisen suorituskyvyn kehityksessä – siitä kieli jo WWDC:ssä esitelty alemman tason Metal-rajapinta.

GFXBench 3.0:n Manhattan- ja T-Rex-testeissä (onscreen) iPhone 6 Plus saavuttaa 19,5 ja 42,8 FPS:n päivitysnopeuden. Tulokset ovat hyvin lähellä Galaxy S5:n tasoa. Kannattaa kuitenkin huomata, että iPhone 6 Plus renderöi grafiikat 2208x1242 pikselin resoluutiolla ja skaalaa sen alaspäin näytön Full HD -resoluutioon. QHD-näyttöiseen Galaxy Note 4:ään verrattuna iPhone 6 Plus pärjää on-screen-testeissä rutkasti paremmin. Manhattanin offscreen-testissä iPhone 6 Plussan erot tasoittuvat (n. 19 FPS), mutta T-Rexissä ero jää leveäksi.

Apple on päivittänyt lisäksi kuvasignaaliprosessorin A8:ssa sekä lisännyt puhelimiinsa HEVC-tuen. HEVC-tuki paljastui Applen tuoteselosteessa, jossa mainitaan koodekin käyttö matkapuhelinverkkojen yli käytävissä FaceTime-puheluissa. Tehokkaampaa videopakkausta ei hyödynnetä vielä missään muualla, joten kameralla kuvattujen videoklippien pakkauksessa käytetään edelleen H.264:ää. Esimerkiksi hidastevideoiden kohdalla tehokkaammasta HEVC-pakkauksesta olisi hyötyä.

Kenties suurin akilleenkantapää iPhone 6 Plussan raudassa on keskusmuistin määrä, joka pysyi tänäkin vuonna yhdessä gigatavussa. Muistin alhainen määrä ei näy suoraan järjestelmän tahmaantumisena, mutta sen riittämättömyyden voi havaita taustalla olevien sovellusten "jäätymisenä" sekä uudelleen latautumisena. IOS:n muistinhallinta toisaalta tekee tietoisiakin jäädytyksiä käyttämättömien sovellusten kohdalla ja estää vaikkapa widgettien toimintaa taustalla, joten kyse ei ole aina muistin loppumisesta.

Esimerkiksi taustalle jätetty peli voidaan joutua avaamaan kokonaan uudelleen jos käytössä on ollut vähän aika sitten muutama muu sovellus ja selaimesta on auki useampi välilehti. On melko tyypillistä, että Safarin välilehtiä joudutaan latailemaan uudelleen selaimen avaamisen jälkeen. IPad Air 2:ssa Apple on tuplannut muistin määrän kahteen gigatavuun, joten ehkä Apple tekee saman tempun seuraavassa iPhonessa kun saatavilla on vähemmän virtaa kuluttavia LPDDR4-muisteja.

Rautapuolella uutta on myös viidennen sukupolven WLAN (802.11 ac) sekä Qualcommin MDM9250M-modeemin mukana tuoma tuki niin sanotulle carrier aggregationille, jonka ansiosta LTE-verkosta voidaan ladata sisältöä puhelimeen parhaimmillaan 150 Mbps:n nopeudella. Uuden modeemin myötä Apple uudisti puhelimen muuta RF-laitteistoa, minkä kautta iPhone 6 Plussasta löytyy niin sanottu envelope tracking -ominaisuus. Se käytännössä varmistaa, että matkapuhelinverkon signaalia vahvistetaan vain "tarpeeksi" paljon, mikä omiaan vähentämään puhelimen virrankulutusta.

Kameran tekniikka

Pikselikisa käy kovana niin puhelimien näytöissä kuin kameroissakin, mutta se on jäänyt pääasiassa Android-merkkien väliseksi kinasteluksi Applen jättäydyttyä tietoisesti sen ulkopuolelle. Esimerkiksi iPhone 6 Plussassa käytetään edelleen kahdeksan megapikselin kennoa, aivan kuten kolme vuotta sitten iPhone 4S:ssäkin (kenno on tietysti päivittynyt eri malliin).

Testissä iPhone 6 Plus - Kameran tekniikka

Pikseleiden määrän kasvattamisen sijaan Apple on yrittänyt löytää muita keinoja iSightiksi kutsutun takakameran parantamiseksi. Yksi tärkeimmistä iPhone 6 Plussasta löytyvistä parannuksista löytyy automaattitarkennuksesta.

Vielä iPhone 5s:n kamerassa Apple määritti kuvasignaaliprosessorin ja kontrastierojen avulla mihin kohtaan kameran tulisi tarkentaa. Menetelmä toimii ihan hyvin kunnollisessa valaistuksessa, mutta sen heikkoudet tulevat esiin hämärässä ja liikkuvia kohteita kuvatessa.

IPhone 6 Plussassa käytetäänkin uutta kennoa, johon on lisätty muutamia vaihemittaukseen tarkoitettuja pikseleitä. Apple käyttää niistä Focus Pixel -termiä. Tarkennuspisteiden avulla mitataan kohteesta kennolle saapuvan valon vaihetta ja märittää sen perusteella kohteen etäisyyden. Menetelmän avulla tiedetään mihin suuntaan tarkennus on pielessä, joten sen korjaus onnistuu nopeasti. Vaihemittauksen edut tulevat parhaiten ilmi kun tarkennus pitää tehdä heikossa valaistuksessa tai liikkuvaan kohteeseen. Kontrastipohjaisessa automaattitarkennuksessa oikea tarkennuskohta löytyy yritys-ja-erehdys-menetelmällä, minkä vuoksi tarkennus usein joutuu "pumppaamaan" linssiä edestakaisin.

Vaihemittaukseen perustuvaa tarkennusta on hyödynnetty järjestelmäkameroissa ja menetelmä on tullut älypuhelimiin vasta tänä vuonna. Vaikka iPhone 6 ja iPhone 6 Plussat ovatkin ensimmäisten joukossa omaksumassa uuden tarkennustavan, eivät ne ole ensimmäisiä: vaihemittaus löytyy esimerkiksi keväällä esitellystä Galaxy S5:stä.

Testimme perusteella iPhone 6 Plussan automaattitarkennus toimii erittäin hyvin kuvattaessa hämärässä. Hyvissä valaistusolosuhteissa tarkennus toimii lähes välittömästi. Nopeusero esimerkiksi Galaxy Note 4:ään jää kuitenkin minimaaliseksi. Videokuvauksessa tarkennus reagoi hitaasti.

Toinen tervetullut parannus iPhone 6 Plussassa on optinen kuvanvakain, joka takaa etteivät kuvat tärähdä käden tärinän takia heikossa valaistuksessa. On kuitenkin valitettavaa, että Apple on edennyt OIS:n kanssa puolivillaisella otteella: vakautusta hyödynnetään vain valokuvauksessa. Vakauttamista olisi jopa enemmän iloa videoiden kuvaamisessa. Videoiden vakautukseen käytetään digitaalista tekniikkaa, mutta sen kyvyt eivät riitä kuin käden vapinan ja rauhallisesta kävelystä aiheutuvien tärinöiden poistamiseen – voimakkaamman tärinän poistamiseen tarvittaisiin optisen kuvanvakaimen apua, kuten alla olevasta videosta näkyy.

Kolmas isompi parannus on tehty A8:n kuvasignaaliprosessoriin, joka mahdollistaa 43 megapikselin panoramakuvat sekä videokuvauksen Full HD -tarkkuudella 60 FPS:n kuvataajuudella tai 720p-videoinnin 240 FPS:n kuvataajuudella (videoiden hidastus 1/8x).

Oletuksena iPhone kuvaa Full HD -videota 30 FPS:n kuvataajuudella, mutta asetusta voi vaihtaa sijainnissa Asetukset > Kuvat ja kamera (mikä on todella kömpelöä, hidastusvideon kuvataajuuden voi vaihtaa suoraan kamerasovelluksessa). 60 FPS:n kuvataajuuden ansiosta videoissa näkyy vähemmän liikeartefakteja (kun kuvattavat kohteet liikkuvat nopeasti) kuin 30 FPS:n kuvataajuudella kuvattaessa.

Puhelimien kenties ylenkatsotuin komponentti on tähän asti ollut etukamera. Se on lisätty puhelimiin lähinnä videopuheluita varten, eikä sen kuvanlaatuun kiinnitetty oikein koskaan erityistä huomiota. Sosiaalisen median ansiosta lyhyessä ajassa mittaamattomaan suureksi ilmiöksi noussut selfie-buumi on kuitenkin saanut puhelinmerkit tajuamaan etukameran kuvanlaadun tärkeyden.

Puhelinmerkit toisensa perään ovat julkaisseet tänä vuonna yhä paremmilla etukameroilla varustettuja puhelinmalleja. Applekin on ottanut trendin huomioon, mutta se ei lähtenyt Nokian tai HTC:n tavoin lisäämään puhelimeensa viiden megapikselin etukameraa, vaan FaceTime-kameraa on parannettu lähinnä parantamalla optiikkaa ja vaihtamalla etukamera HDR-videokuvausta tukevaan kennoon (pääkameralla ei voi kuvata HDR-videota, ainoastaan HDR-kuvia).

Kamerasovellus

Testissä iPhone 6 Plus - Kamerasovellus

IPhonen kameraohjelma on säilynyt iOS 8:ssa tutun yksinkertaisena, jonka säätömahdollisuudet riittävät lähinnä tavanomaisiin sosiaalisessa mediassa jaettaviin point-and-shoot-kuviin. Kuvaaja voi vaikuttaa salama- ja HDR-asetuksiin (sekä kameran laukaisuviiveeseen), mutta ei paljoa juuri muuhun. Mukavana uutena lisäyksenä iOS:n kameraohjelmasta löytyy kuitenkin mahdollisuus muuttaa tarkennuksen jälkeen kuvan valoisuutta.

Apple ei tarjoa asetuksia kuvien resoluutioon tai kuvasuhteeseen (poikkeuksena "neliö-kuvaustila"), edistyneemmistä asetuksista (tarkennuksen manuaalisäätö, ISO, valkotasapaino jne.) nyt puhumattakaan.

Kattavampia manuaalisäätöjä kaipaavien kuvaajien tulee edelleenkin suunnata katseensa App Storesta löytyviin vaihtoehtoisiin sovelluksiin, joita varten Apple avasi IOS 8:ssa rajapinnat kameran manuaalisäätöihin. RAW-raakakuvausta Apple ei edelleenkään tue (tosin kuin Lumiat ja Android Lollipop).

Kuvanlaatu

Optisen kuvanvakaimen ansiosta Apple on ottanut iPhone 6 Plussalla askeleen eteenpäin kuvanlaadussakin. Vakautus mahdollistaa valotusaikojen korottamisen, jolloin kohinaa kuvaa aiheuttava ISO-asetus voidaan säätää matalammaksi. Toinen johdannaisseuraus on, ettei kohinanpoistoa tarvitse käyttää yhtä aggressiivisesti kuin ennen, joten yksityiskohdat säilyvät kuvissa aiempaa paremmin.

Testissä Galaxy Note 4 – kuvanlaatu

Vertailussa Galaxy Note 4

Testissä iPhone 6 Plus – kuvanlaatu

iPhone 6 Plussalla otetussa kuvassa yksityiskohdat näkyvät, vaikka sen kennossa onkin puolet vähemmän pikseleitä kuin Galaxy Note 4:ssä.

Valkotasapaino säätyy niin pimeällä kuin hyvässä valaistuksessa iPhone 6 Plussalla useimmiten tapauksissa oikein. Muutamissa tapauksissa (käytännössä pilvisellä säällä) puhelimen kuvasignaaliprosessori sääti väritasapainon hieman liian sinertäväksi.

Pimeällä kuvatessa kävi nopeasti myös ilmi, että iPhone on hyvin konservatiivinen valoisuussäätöjen kanssa, joten kuvista tulee helposti pimeitä. Tarkennuksen jälkeen etsimeen ilmestyvän valoisuussäädin tulee siis tarpeeseen.

Akkukesto

Ison näytön yksi paras seurannaisvaikutus on tietysti se, että puhelimeen mahtuu aiempaa kookkaampi akku. Apple on käyttänyt "lisäneliöt" hyödyksi iskemällä Plussan sisuksiin iFixitin purkuartikkelin mukaan 2915 milliampeeritunnin akun. Se on hieman vähemmän kuin Galaxy Note 4:ssä (3220 mAh), mutta kuitenkin selvästi enemmän kuin 4,7 tuuman iPhone 6:ssa (1810 mAh).

Suurempi varauskapasiteetti näkyy käytännössä pidempänä akkukestona. Kevyellä käytöllä, johon sisältyy lähinnä netin selaamista ja sähköpostien lukua, akusta riittää virtaa reiluksi puolitoista päivää, joten puhelinta kannattaa edelleen laittaa iltaisin lataukseen. Kovimmat pelaajat ja YouTube-videoiden katselijat saavat akun hupenemaan yhdessä päivässä.

Kuten aiemmin on uutisoitu, iPhone 6 Plussaa pystyy lataamaan maksimissaan 2,1 ampeerin virralla. Puhelimen mukana toimitetaan kuitenkin vain yhden ampeerin virtaa antava laturi. Mikäli iPhone 6 Plussan akun haluaa ladata täyteen nopeammin, voi latauksessa käyttää iPadien mukana toimitettavaa laturia (joka on Applen mukaan yhteensopiva myös iPhonien kanssa).

Yhteenveto

Jos tämän vuoden iPhone-julkistuksista pitäisi nostaa yksi teema esiin, olisi se varmasti Applen lähentyminen Android-puhelimia. IOS 8:ssa Apple esitteli widgetit ja mahdollisti kolmannen osapuolen näppäimistöjen asentamisen, jotka ovat olleet leimallisesti Androidin ominaisuuksia. Laitepuolella Apple kasvatti puhelimensa nykyajan Androidien kokoluokkaan ja otti vuosien viivyttelyn jälkeen NFC:n käyttöön (vain Apple Payssä).

IPhone 6 Plus ei kuitenkaan Android-kopio, vaan käyttöliittymäoptimointien sekä uudistetun designin ansiosta erottuu omanlaiseksi puhelimeksi – siitä tulee pikemminkin mieleen kämmenkokoluokan iPad, jollaiseksi Apple sen on iPad mini 3:n perusteella tarkoittanutkin.

Millä tavalla isompi on parempi? Kysymykseen Apple vastaa tarjoamalla kaksipaneelista käyttöliittymää sekä kattavampaa näppäimistöä vaakatasossa. Sovelluskehittäjätkin voivat tietysti esittää suuremmalla ja tarkemmalla näytöllä enemmän informaatiota kuin aikaisemin. Erityisominaisuuksista huolimatta en ole täysin vakuuttunut Plussan sisältämistä ohjelmistoerikoisuuksista iPhone 6:een verrattuna. Jos hakusessa on kuitenkin iPhonen ja iPadin hybridi, niin sellaisena Plussa toimii erittäin hyvin.

Hinta iPhone 6 Plussassa tietysti hirvittää kaikkia niitä, jotka eivät ole tottuneet rahaa käsittelemään – allekirjoittanut mukaan luettuna. Puhelin irtoaa 799 eurolla ja sillä saa vasta 16 gigatavun mallin, mikä ei riitä alkuunkaan sisältöjen suurkuluttajille. Jos Android ei sinulle mikään mörkö, niin yli 300 euroa edullisempi LG:n G3 harkinnanarvoinen vaihtoehto. Jos puntarissa on iPhone 6 Plus ja samassa hintaluokassa liikkuva Samsung Galaxy Note 4, niin valinta on kinkkisempi ja valinta kannattaa tehdä omien mieltymysten perusteella – itse kallistuisin hinnasta ja tallennustilan määrästä huolimatta iPhone 6 Plussan puoleen.

PS. iPhone 6 Plus ei taittunut testin aikana. #bendgate

P.P.S. Kiitokset Musta Pekka Oy:lle laitteen testilainasta!

Apple iPhone 6 Plus (16GB)

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (16)

prunester
prunester

2

Akun kesto riippuu toki paljon käytöstä, mutta tuo puolisentoista päivää "kevyehköllä" käytöllä kuulostaa aika vähältä. Itsellä 6+ kesti edellisellä latauksella vähän reilut viisi vuorokautta, josta aktiivista käyttöä hiukan reilut 12 tuntia. Tällä hetkellä edellisestä latauksesta on reilut 3,5 vuorokautta, josta aktiivista käyttöä noin kahdeksan tuntia ja akkua jäljellä 32 %.

Kevyehkö käyttö on suhteellinen käsite, mutta helposti pääsee kyllä useamman vuorokauden käyttöaikoihin.

Vastaa
delic
delic

3

Prunester, tuo lukusi kuulostaa todellä epätodelliselta. Netissä on sivu missä käyttäjät laittaa kuvia akkukestostaan eikä siellä kukaan pääse kyllä lähellekään sinun lukuja. Paras mikä tuli vastaan oli 12h käyttö, mutta silloinkin standby aika oli 2 päivää, joka sekin tosin on todella hyvä tuolla käyttömäärällä, mutta että sinä saisit yli 2 kertaa enemmän kuulostaa kyllä aika epätodelliselta.

On siis varmaa, että laite ei ole välissä kytketty laturiin(esim kytketty tietokoneeseen välissä)? Akun asetuksissahan se lukee siellä käyttökohdassa jos on. Kiinnostaa kyllä kuulla, että mistä käyttösi koostuu jos oikeasti pääset noin hurjiin kestoihin.

Pidätkö luuria kenties lentokonetilassa?

Vastaa
prunester
prunester

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Prunester, tuo lukusi kuulostaa todellä epätodelliselta. Netissä on sivu missä käyttäjät laittaa kuvia akkukestostaan eikä siellä kukaan pääse kyllä lähellekään sinun lukuja. Paras mikä tuli vastaan oli 12h käyttö, mutta silloinkin standby aika oli 2 päivää, joka sekin tosin on todella hyvä tuolla käyttömäärällä, mutta että sinä saisit yli 2 kertaa enemmän kuulostaa kyllä aika epätodelliselta.

On siis varmaa, että laite ei ole välissä kytketty laturiin(esim kytketty tietokoneeseen välissä)? Akun asetuksissahan se lukee siellä käyttökohdassa jos on. Kiinnostaa kyllä kuulla, että mistä käyttösi koostuu jos oikeasti pääset noin hurjiin kestoihin.

Pidätkö luuria kenties lentokonetilassa?

Ei ole ladattu välillä, eikös tuo jo ilmene siitä kun puhe oli siitä kauanko laite toimii yhdellä latauksella?

Mikähän järki sitä olisi lentokonetilassa pitää?

Käyttö on nyt ollut aika kevyttä, nettiä, sähköpostia jne. Aika hyvin se akku on tuntunut jaksavan myös esimerkiksi nettiradion kuuntelua junassa, mutta tuollaista käyttöä ei ole nyt ollut.

Vastaa
prunester
prunester

5

Pahoittelut, hiukan muisti pätkii, ei se ihan viittä vuorokautta jaksanut.
Silti aika paljon paremmin kuin puolitoista päivää kevyellä käytöllä.

Vastaa
Jakele
Jakele

6

Kevyttä käyttöä mullakin 6:n kanssa ...muutama (3-5) puhelua, 2-3 kertaa mailit, muutama valokuva/videon pätkää (3-30), ehkä tunti videoiden/kuvien editointia ja katselua, muutama viesti (5-10), pari videopuhelua...
Ei siis Facebookkeja, Twittereitä, tms lainkaan
Niin kolmen pv välein pistän laturiin. Sanoisin mainioksi kestoksi :)

Vastaa
JoniS
JoniS

7

@jakele, delic, prunester

näkyykö noissa battery statseissa näytön päällä olo aika? ei tuo mikään ihmeellinen aika ole jos näyttö käytetty päällä sen verran että tarkastettu mailit tai soitettu jollekkin.

tuo käyttössä olo aika on hieman harhaanjohtava ->

Lainaus:

The device is awake if you’re on a call, using apps, listening to music, browsing the web, or sending and receiving email, or if an app refreshes in the background

riittää että joku taustapalvelu herättää laitteen deepsleepistä ja tuo aika kasvaa...

Vastaa
keijo123
keijo123

8

Mulla 6 kestää akku aika hyvin kans. LAittanut asetukset tosin niin ettei ilmoita mistään keskusteluista tai muista kun sähköposteista. Aika paljon räplään luuria töissä ja facebookki, whatsup ja netin selaaminen esim 12h työpäivän jälkeen akkua on jäljellä n. 40%

Vastaa
prunester
prunester

10

JoniS, kyllä tuosta ihan aktiivista käyttöä on suurin osa, ei vain satunnaista vilkaisua ja taustatoimintoja. Kevyttä käyttöä kuitenkin, nettiä, sähköpostia ja niukalti puheluita. FB:n taustapäivitykset pitäisi olla pois päältä kokonaan joten nuo fb:n taustatoiminnot hiukan kummastuttaa.

Kyllä akun varmasti saa syötyä paljon nopeamminkin, mutta kevyt käyttö näyttää kuitenkin olevan suhteellinen käsite jos toimittaja saa kevyeksi luonnehtimallaan käytöllä akun tyhjäksi alta kahden vuorokauden kun se saattaa riittää reilusti pidempäänkin.

Vastaa
dRD
dRD

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prunester:

Kyllä akun varmasti saa syötyä paljon nopeamminkin, mutta kevyt käyttö näyttää kuitenkin olevan suhteellinen käsite jos toimittaja saa kevyeksi luonnehtimallaan käytöllä akun tyhjäksi alta kahden vuorokauden kun se saattaa riittää reilusti pidempäänkin.

Tämän vuoksi etenkin eri alustojen välisissä eroissa kannattaa esim. tutkia saman kirjoittajan muita puhelinarvosteluja, jolloin saa suhteutettua vastaavaan "kevyeen käyttöön" ko. henkilöllä. Eli jos Manu on saanut vaikka SGS3:lle kevyellä käytöllä vuorokauden ja sinä sait 3, voit olettaa, että 6+:lla kahden vuorokauden Manun kevyt käyttö vastannee about kuutta omalla kohdallasi :-)

Täysin standardoitua testiä ei oikeastaan voida tehdä, joka pystyisi luotettavasti vertaamaan puhelinten todellista virrankulutusta, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen -- säädettäisiinkö luureista virransäästöt päälle, vaikka suurin osa käyttäjistä niin ei puhelintaan jatkuvasti käytäkään, etc.

Yhteenvetona voitaneen kuitenkin sanoa, että akku kannattaa ladata joka yö, oli mikä tahansa älypuhelin kyseessä. Tämähän Li-Ion -akuissa on akun elinikää säästäväkin tapa toimia, vaikka akku ei vielä tyhjäksi olisi mennytkään.

Vastaa
perhana
perhana

12

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prunester:

Pahoittelut, hiukan muisti pätkii, ei se ihan viittä vuorokautta jaksanut.
Silti aika paljon paremmin kuin puolitoista päivää kevyellä käytöllä.

En iPhonea omista joten pahoittelen jos olen aivan hakoteillä, mutta itseäni kyllä pisti silmään tuossa Akun Käyttö - kuvassa teksti "edellisestä täydestä latauksesta" eli onkos nyt niin että tuollaisia tuloksia saa halutessaan laadittua esimerkiksi niin että pitää puhelinta sopivin väliajoin latauksessa pienen hetken, niin että akku ei kerkeä ikinä latautua täyteen asti jolloin laskuri nollautuisi?

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prunester:

Pahoittelut, hiukan muisti pätkii, ei se ihan viittä vuorokautta jaksanut.

Silti aika paljon paremmin kuin puolitoista päivää kevyellä käytöllä.

En iPhonea omista joten pahoittelen jos olen aivan hakoteillä, mutta itseäni kyllä pisti silmään tuossa Akun Käyttö - kuvassa teksti "edellisestä täydestä latauksesta" eli onkos nyt niin että tuollaisia tuloksia saa halutessaan laadittua esimerkiksi niin että pitää puhelinta sopivin väliajoin latauksessa pienen hetken, niin että akku ei kerkeä ikinä latautua täyteen asti jolloin laskuri nollautuisi?

Mulla ainakin lukee tuossa alapuolella "iPhone on ollut liitettynä edellisen täyden latauksen jälkeen" jos ei ole ladannut täyteen viime latauksella mutta on ollut piuhan päässä..

Aika kova akunkesto on kyllä, itsellä ei 5s kestä päivää (tosin käytän yhteyspistettä, navigointia, sähköpostia ja selainta päivittäin aika paljon).

Vastaa
dRD
dRD

14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kuveerty:

Aika kova akunkesto on kyllä, itsellä ei 5s kestä päivää (tosin käytän yhteyspistettä, navigointia..

Kaikissa luureissa mitä olen käyttänyt, nuo kaksi ovat pahimmat akuntappajat. Tethering vetää monet puhelimet ihan havaittavan kuumiksi vieläpä, kun kaikki radioliikenteen lähteet ovat päällä yhtäaikaa.

Vastaa
prunester
prunester

15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti prunester:

Pahoittelut, hiukan muisti pätkii, ei se ihan viittä vuorokautta jaksanut.
Silti aika paljon paremmin kuin puolitoista päivää kevyellä käytöllä.

En iPhonea omista joten pahoittelen jos olen aivan hakoteillä, mutta itseäni kyllä pisti silmään tuossa Akun Käyttö - kuvassa teksti "edellisestä täydestä latauksesta" eli onkos nyt niin että tuollaisia tuloksia saa halutessaan laadittua esimerkiksi niin että pitää puhelinta sopivin väliajoin latauksessa pienen hetken, niin että akku ei kerkeä ikinä latautua täyteen asti jolloin laskuri nollautuisi?

Kokeilin mitä se sanoo jos käyttää puhelinta laturissa ja siihen tuli maininta että puhelin on ollut liitettynä edellisen täyden latauksen jälkeen.

Photoshopilla saa toki sellaiset numerot kuin haluaa.

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.