100 euron älypuhelimet: Mikä niistä kannattaisi valita?

4
Manu Pitkänen

100 euron älypuhelimet: Mikä niistä kannattaisi valita?
Vielä pari vuotta sitten sadan euron hintahaarukassa puhelimet olivat pääosin peruspuhelimia, joihin oli lisätty joitain älypuhelimelle ominaisia piirteitä. Nykypäivänä samalla budjetilla saa jo ihan oikean perustason älypuhelimen, josta löytyy kalliimmista älypuhelimista tuttuja ominaisuuksia sekä sama käyttöjärjestelmä.

Päämarkkina edullisilla älypuhelimille on tietysti Aasia ja kehitysmaat, mutta Suomen kaltaisissa kehittyneissä talouksissakin niille on oma ostajakuntansa. Esimeriksi koululaisille Facebook, WhatsApp, Instagram ja Candy Crush ovat perusedellytyksiä, joten älypuhelin on melkein pakkohankinta. Kallista älypuhelinta perheen pienimmille ei kuitenkaan raaskisi ostaa, joten älypuhelimen käytön opettelu kannattaa aloittaa mahdollisimman edullisimmista malleista. Vanhempaa ikäpolvea ei saa tietenkään unohtaa, hekin ovat löytäneet sosiaalisen median salat ja haluavat jakaa siellä kuvia lähipiirille.

Jos halpaa älypuhelinta ei tullut ostettua syksyllä, niin sellaisen voi ehkä hankkia veronpalautusrahoilla joulutarjouksista pukinkonttiin.

Muistilista 100 euron älypuhelimen ostamiseen

Kun etsit verkkokaupoista joululahjabudjettiisi sopivaa älypuhelinta, kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin teknisiin tietoihin – halvat puhelimet ovat aina kompromisseja valmistuskustannusten ja ominaisuuksien välillä, joten puhelimista voi löytyä joitain sudenkuoppia.
  • Tallennustila ja muistikorttipaikka: Valmistajat säästävät kuluissa lisäämällä mahdollisimman vähän tallennustilaa puhelimiin. Yli kahdeksaa gigatavua satasen puhelimissa ei ole ja järjestelmä vie oman osansa tallennustilasta, joten tila voi täyttyä yllättävänkin nopeasti. Useimmissa puhelimissa on kuitenkin muistikorttipaikka.
  • Keskusmuisti: Keskusmuistin määrä alkaa olla halvoissakin puhelimissa kohdillaan. Lumiat toimivat sutjakkaasti 512 MB:n muistillakin, mutta Androidissa se voi osoittautua liian vähäiseksi
  • Etukamera: Etukamera ei ole itsestäänselvyys tässä hintaluokassa.
  • Video: Useimmissa puhelimissa on viiden megapikselin kamera, jolla voi kuvata 720p-tasoista videota. Poikkeuksiakin löytyy.
  • LTE: 4G-tukea alkaa jo löytyä reilun satasen puhelimista. Jos haluat ajatella hieman pidemmälle, niin LTE voi olla satsaamisen arvoinen ominaisuus. Liittymien hinnat liikkuvat kuitenkin vielä 20 euron tietämillä, mikä on sadan euron laitteeseen suhteutettuna aika paljon.
  • Päivitykset: Ohjelmistopäivitysten saatavuutta ei välttämättä tule ajatelleeksi puhelinta ostaessa, mutta jälkikäteen sitä herkästi vaatii valmistajilta. Aika harva yhtiö kuitenkaan päivittää sadan euron puhelimia uusimpaan käyttöjärjestelmään. Iloisina poikkeuksina Nokia ja Motorola.Nokia Lumia 520


HINTA: Alk. 69 euroa (Edukas.fi)
ARVOSTELU: Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520 on jo vuoden vanha puhelin. Iän karttumisen ansiosta puhelinta
saa jo todella edullisesti. Puhelimen hinta on pudonnut lähes puolella alkuperäisestä: Lumia 520 jää käteen tällä hetkellä noin 70 eurolla. Vuoden ikää ei kannata turhaan karsastaa, sillä kuorien sisällä oleva rauta ei happane, eikä teknologia ole kehittynyt viimeisen vuoden aikana tässä hintaluokassa Lumia 520:stä juurikaan eteenpäin.

Lumia 520:ssä on neljän tuuman 800x480 pikselin näyttö. Näytön koossa markkina on liikku suurempiin lukemiin, mutta tarkkuus on pysynyt käytännössä samana. Kivana ekstrana Lumia 520:ssä on sensitiivinen näyttö, jonka ansiosta puhelinta on mahdollista käyttää hansikkaat kädessä.

Myös muut speksit ovat pysyneet ajan tasalla: 3G, 5 megapikselin automaattitarkenteinen kamera (720p-video), kahdeksan gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka) ja puoli gigatavua keskusmuistia.

Harvoja heikkoja kohtia Lumia 520:ssä on etukameran uupuminen – riippuu tietysti käyttäjästä kuinka suuri miinus se lopulta on. Uudemmasta Lumia 535:stä löytyy etukamera (ei vielä myynnissä Suomessa).

Microsoft on luvannut päivittää Lumia 520:n ohjelmiston ensi vuonna julkaistavaan Windows 10:een.

Loistava hankinta 69 eurolla.

Samsung Galaxy Trend Plus
HINTA: Alk. 78 euroa (Edukas.fi)
ARVOSTELU: Samsung Galaxy Trend Plus

Samsung Galaxy Trend Plus on kilpailut voimakkaasti Lumia 520:n kanssa pääsystä koululaisten taskuun.

Trend Plussassa on Lumia 520:n tavoin viiden megapikselin kamera (salamalla, 720p-video) ja neljän tuuman 800x480 pikselin näyttö. Plussassa on kuitenkin etukamera – VGA-tasoinen, mutta etukamera silti. Plussassa on myös kovin vaatimattomasti tallennustilaa: 4 GB, puolet vähemmän kuin Lumia 520:ssä. Keskusmuistia on 768 megatavua, joka ei omien kokemusten mukaan riitä täysin puhelimelle.

Pientä naputusta voi antaa myös ympäröivän valon tunnistimen puutteesta, minkä takia näytön kirkkaus ei säädy automaattisesti.

Trend Plussan päivitystilanne on myös kysymysmerkki. En kuitenkaan elättelisi kovin suuria odotuksia Android Lollipopin saapumisesta.

Nokia Lumia 530HINTA: Alk. 69 euroa (Edukas.fi)
ARVOSTELU: Nokia Lumia 530

Microsoftin kesällä esittelemä uusi edullinen Lumia, jonka olemassa ololle on tällä hetkellä vaikea nähdä perusteita, kun paremmilla ominaisuuksilla varustettua Lumia 520:tä myydään parhaillaan samaan hintaan.

Tällä hetkellä jättäisin puhelimen kauppaan. Olemme laatineet kattavan vertailun Lumia 520:n ja Lumia 530:n ominaisuuksien eroista.

Lumia 530 on saamassa Microsoftin lupausten mukaisesti päivityksen Windows 10:een.


Microsoft Lumia 535


Nokia Lumia 520:n tosiasiallinen seuraaja ei ole Lumia 530, vaan Lumia 535. Microsoft käyttää Lumia 535:ssä tarkempaa ja suurempaa näyttöä (5", 960x540 pikseliä) kuin Lumia 520:ssä. Muita tervetulleita parannuksia ovat myös viiden megapikselin etukamera (muissa tämän hintaluokan puhelimissa on VGA-kamera) ja keskusmuistin määrän tuplaus (yhteen gigatavuun). Takakamera on saanut rinnalleen LED-salaman. Pääkameralla ei voi kuitenkaan kuvata videota kuin maksimissaan 848x480 pikselin tarkkuudella.

Lumia 535:lle on ilmoitettu 110 euron suositushinta (ennen veroja).

LG L40 D160HINTA: Alk. 79 euroa (Edukas.fi)

Lumia 530:n tavoin LG:n Android-pohjaisen L40:n ostamista on vaikea perustella teknisten tietojen valossa. Tallennustilaa on Trend Plussan tavoin vaatimattomat neljä gigatavua. Lisäksi kamerassa on vain kolme megapikseliä ja nelituumaisen näytön tarkkuus on reippaasti alle nykystandardien: 480x320 pikseliä.

Etukameraakaan puhelimessa ei ole. Päivitystä Android Lollipopiin on melko turha odottaa.

Huawei Y530HINTA: Alk. 89 euroa (Edukas.fi)

Huawein Y530:ssä on 4,5 tuuman 854x480 pikselin näyttö ja 512 megatavua keskusmuistia. Viiden megapikselin kameralla onnistuu vain 480p-tasoisen videon kuvaaminen, eikä puhelimessa ole kuin neljä gigatavua tallennusmuistia. Näytön yläreunasta löytyy kuitenkin VGA-tasoinen etukamera.


Nokia Lumia 625HINTA: Alk. 98 euroa (Edukas.fi)
ARVOSTELU: Nokia Lumia 625

Nokia Lumia 625 on viime vuoden malli, mutta puhelimen rauta ei ole päässyt happanemaan vuodessa. Lumia 520:een verrattuna Lumia 625:ssä on isompi 4,7 tuuman näyttö (tarkkuus sama) sekä isompi akku.

Pari kymppiä kalliimmassa Lumia 625:ssä on myös LTE-tuki, etukamera sekä mahdollisuus kuvata viiden megapikselin pääkameralla Full HD -videota.

Nokia Lumia 630HINTA: Alk. 115 euroa (Hintaseuranta.fi)
ARVOSTELU: Nokia Lumia 630

Keväällä esitellystä Lumia 630:stä löytyy muutamia puutteita edullisempaan Lumia 625:een verrattuna. Lumia 630:ssa ei ole 4G:tä (löytyy Lumia 635:stä) eikä siinä ole etukameraa. Videointi onnistuu viiden megapikselin kameralla 720p-tarkkuudella. Pieni ero löytyy myös akun koosta, mutta käyttöaikaan se ei suuremmin vaikuta.

Nokia Lumia 635HINTA: Alk. 129 euroa (Edukas.fi)
ARVOSTELU: Nokia Lumia 630


Kuten todettu, Lumia 635 on Lumia 630:n LTE-versio, joten edellä mainitut puutteetkin Lumia 625:een verrattuna ovat voimassa. Harkitsisin edullisemman Lumia 625:n hankkimista.

Motorola Moto EHINTA: Alk. 99 euroa (Edukas.fi)

Motorolan Moto E kuuluu siihen harvalukuiseen edullisten Android-puhelimien joukkoon, jolle on luvattu päivitys Android Lollipopiin. Plissaa voidaan antaa myös niin sanotusta puhtaasta Androidista, eli käyttöjärjestelmää ei ole pöhötetty valmistajan tai yhteistyökumppaneiden sovelluksilla, joita ei todennäköisesti tule koskaan käytettyä.

Puhelimesta löytyy 4,3 tuuman ja 960x540 pikselin näyttö – paneeli on siis normaalia tarkempi. Keskusmuistia on gigatavun verran. Tallennustilaa on vain neljä gigatavua.

Moto E:ssä on viiden megapikselin kamera, mutta sillä voi kuvata vain 854x480 pikselin videota. Erityispiirteenä on mahdollisuus ottaa HDR-kuvia. Etukameraa Moto E:stä ei kuitenkaan löydy.

Samsung Galaxy Ace 4HINTA: 129 euroa (Saunalahti)

Samsung Galaxy Ace 4:ssä on Moto E:n tavoin 4,3 tuuman 480x800 pikselin näyttö, viiden megapikselin kamera ja gigatavu muistia. Puhelimella voi kuitenkin kuvata 720p-tasoista videota, etukamera löytyy ja tallennusmuistia on kahdeksan gigatavua. Pakettiin on sullottu myös 4G ja NFC-tuki.

Samsung Galaxy Express 2
HINTA: 119 euroa (Sonera)

Galaxy Ace 4:ään verrattuna Samsungin Galaxy Express 2:ssa on 4,5 tuuman 960x540 pikselin näyttö ja 1,5 gigatavua keskusmuistia. Kahdeksan gigatavun muistilla varustetussa puhelimessa on myös VGA-etukamera ja 2100 mAh:n akku. Soneran kautta puhelin on myynnissä 119 euron hintaa, eli se on edullisempi kuin Saunalahden myymä Galaxy Ace 4.

LG L65 D280HINTA: Alk. 129 euroa (Edukas.fi)

LG:n L65:ssä tekniset tiedot ovat samankaltaiset kuin aiemmissakin. Puhelimessa on 4,3 tuuman 480x800 pikselin näyttö, gigatavu keskusmuistia ja VGA-kamera. Tallennustilaa on kuitenkin vain neljä gigatavua.

Puhelimen akilleenkantapääksi osoittautuu kuitenkin hinta: vastaavia tai parempia ominaisuuksia löytyy halvemmistakin puhelimista.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
193 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Motorola Moto G23 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G23
116 € Bigbox
151 € CDON
165 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -21%

Honor 90 Smart
149 € Telia
238 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 188 €

Motorola Moto g32 – hinta laskenut -21%

Motorola Moto g32
133 € CDON
169 € Power
204 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Kommentit (4)

jartar
jartar

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xyxlomii:

Halpaa androidia ei kannata hankkia.


Mielellään kuulisin tälle perustelut.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kannattaapas (vahvistamaton)

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xyxlomii:

Halpaa androidia ei kannata hankkia.


Ei ehkä Samsungia tai muita Aasialaisia. Motorola on ainoa valmistaja jonka puhelib kannattaa hankkia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ilmajoki (vahvistamaton)

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xyxlomii:

Halpaa androidia ei kannata hankkia.

Samaa mieltä!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.