Arvostelussa Apple iPhone 6

10
Arvostelu: Apple iPhone 6
Matti Robinson Matti Robinson

Sisällys

Applen pieni suuri puhelin

Puhelinvertailun testiin saapui pari viikkoa sitten vuoden odotetuin puhelinkaksikko, joka on tietysti Applen iPhone 6 ja iPhone 6 Plus. Laitteista isompikokoinen - iPhone 6 Plus - arvosteltiin Puhelinvertailun toimesta viime viikolla, nyt on sen suositumman mallin vuoro.

Applen iPhone on pitänyt maailman suosituimman puhelimen asemaa vuositolkulla ja nähtävissä ei ole muutosta. Tämä vuosimalli tosin tuli kahtena eri versiona, joka todennäköisesti jakaa ostajia melkolailla, mutta jo nyt voidaan sanoa, että tavallisemman kokoinen iPhone 6 on yleisön suosikki.

Apple myi laitetta avausviikolla ja sen jälkeenkin ennätystahtia ja myös Suomessa iPhone 6 on noussut operaattoreiden listakärkeen. Mutta mitä uutta iPhone 6 sitten oikeasti tuo ja onko siihen syytä päivittää? Tästä otamme selvää seuraavassa.

 • Mitat:
 • 138.1 x 67 x 6.9 mm
 • Paino:
 • 129 g
 • Näyttö:
 • 4,7", 1334 x 750 pikseliä, IPS
 • Suoritin:
 • A8, 1,4 GHz
 • RAM:
 • 1 Gt
 • Tallennustila:
 • 16 / 64 / 128 Gt (ei microSD-paikkaa)
 • Kamerat:
 • Pääkamera 8 MP (1080p@60FPS), kaksivärinen LED-salama
  Etukamera 1,2 MP
 • Yhteydet:
 • LTE (Cat 4), Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC (vain Apple Pay)
 • Akku:
 • 1810 mAh

Rakenne ja ulkoasu

Tavallisesti uuden iPhonen yhteydessä on voitu puhua lähinnä joko erittäin maltillisista ulkoasumuutoksista tai täydellisestä täyskäännöksestä. Tämänkertainen iPhone kuuluu jälkimmäiseen kastiin.

Uusi iPhone 6 on suurempi, mutta samalla ohuempi. Näyttö on kasvanut neljästä tuumasta 4,7 tuumaan. Puhelimen pinta-ala on siis kasvanut selvästi ja sen johdosta sen käsitteleminen yhdellä kädellä on hankaloitunut.

Kuten ensikokemuksissa jo totesimme, niin laitteen materiaalivalinnat ja uusi design eivät mahdollista kovinkaan hyvää otetta puhelimesta. Laite on kyllä miellyttävän tuntuinen kädessä ja tuntuu aiempia malleja "lämpimämmältä", mutta sitäkin liukkaammalta. Tämän lisäksi suuremman mallin kanssa sormia joutuu venyttämään aiempaa enemmän, joka hankaloittaa otetta ja tekee esimerkiksi puhelimen putoamisesta todennäköisempää.

Apple tietää kuitenkin edelleen mitä tekee ja laite on erittäin laadukas ja viimeistelty. Pientä napinaa voi antaa esimerkiksi lukitusnäppäimen minimaalisesta väljyydestä, nappien hieman heikommasta tuntumasta sekä ulkonevasta kamerasta. Se on kuitenkin hiustenhalkomista. Muiden valmistajien laitteissa tällainen olisi aivan tavallista.

Kaikkiaan Apple on onnistunut jälleen rakentamaan luksusbrändinsä mukaisen älypuhelimen, jonka kanssa kulkeva tietää kantavansa tietynlaista status-esinettä.

iPhone 6 iPhone 6 iPhone 6

Tekniikka

Apple ei ole koskaan ollut edes kärkimallillaan markkinoiden rautakunkku. Tämä johtuu osaltaan sitä, ettei iPhone oli läheskään yhtä rautariippuvainen kuin erityisesti Android-käyttöjärjestelmällä varustetut laitteet. Tokihan tämä ei tarkoita, että rauta olisi uudessa iPhonessa huonoa. Ei suinkaan.

Suorituskyvyssä on kuitenkin iOS:n kohdalla enemmän kyse Applen oivallisesta kyvystä soveltaa rautaa. Loistavana esimerkkinä tästä on RAM-muisti, jota iOS-laitteessa on selvästi vastaavaa Android-laitetta vähemmän, mutta sitä ei huomaa käytössä. Gigatavun RAM-muisti on kuitenkin yksi laitteen harvoista pullonkauloista.

Näyttö on tällä kertaa hiottu nykyisten älypuhelinten kannalta tutumpaan kastiin, lähemmäs viittä tuumaa. 4,7 tuuman kosketusnäyttö on edelleen nk. Retina, joten varustettu samalla pikselitiheydellä kuin edeltäjässään iPhone 5s:ssä. Vaikka juuri mitään vikaa resoluutiossa ei sinänsä olekaan - eikä varsinkaan näytön loistavassa värientoistossa ja kirkkaudessa - niin ei olisi haitaksi käyttää standardoidumpaa ja parempaa Full HD -resoluutiota, kuten iPhone 6 Plussassa.

iPhone 6

Yksi asia mikä iPhone 6:ssa on taatusti huippulaatua on kaiken ydin, eli Apple A8 -järjestelmäpiiri. 64-bittisen sirun on todettu olevan markkinoiden aivan terävintä kärkeä. Vaikka Applen suorittimesta gigahertsejä löytyy vain vajaat puolitoista, niin se päihittää yli kahteen gigahertsiin viritetyt Snapdragon 805 -laitteet. Tähän osasyynä ovat epärealistisen turvotetut kellotaajuuden turbo-arvot, joita viljellään mm. Snapdragoneissa.

Grafiikkapiirinä on tutusti Imagination Technologiesin PowerVR-piiri. Mallinumero on GX6450, joka kilpailee varsin hyvin esimerkiksi Note 4:stä löytyvää Adreno 420:aa vastaan. Yhdessä pääsuorittimen kanssa ne tarjoavat huippusuorituskykyä, esimerkiksi vaativiin peleihin.

Myös modeemirintamalla iPhone on parantunut roimasti. Nyt tarjolla on ennätyksellisesti eri 3G- ja 4G-taajuuksia, joten kuuluvuuden ja mm. datanopeuksien pitäisi olla sen mukaisia. Riippuen mallista iPhone 6 tukee 16-20 eri LTE-taajuutta, joten nopeammatkin yhteyden onnistuvat maailmanlaajuisesti.

Uusia tuulia iPhoneen ovat viime aikoina tuoneet esimerkiksi iPhone 5s:n myötä puhelimiin tuotu sormenjälkilukija, jonka toimintaa on entisestään monipuolistettu, sekä Apple Pay -maksujärjestelmää varten mukana nyt ensimmäistä kertaa oleva NFC. Valitettavasti jälkimmäisen käyttäminen ei Suomessa vielä onnistu - jos koskaan.

iPhone 6
iPhone 6:n alaosasta löytyvät tutut liittimet: 3,5mm kuulokeliitin sekä kaksipuolinen Lightning-liitäntä.

Suorituskyky

Applen A-sarjan järjestelmäpiirit ovat aina pitäneet huolen, että uudet iPhone- ja iPad-mallit ovat suorituskykynsä puolesta huippuja. Uudet tehokkaat ja 64-bittiset A8-piirit pitävät siitä huolen myös uusimmassa sukupolvessa. Ajoimme sekä selaintestejä että grafiikkapiiriä ja suoritinta rasittavia bechmark-sovelluksia. Kaikissa iPhone 6 pärjäsi loistavasti kilpailijoita vastaan ja voittikin useimmat testit.

Applelle löytyy kilpailijoita, jotka nykyiselläänkin päihittävät sen ainakin osassa testeistä, mutta tasalaatuisuudessaan Apple on loistava. Benchmark-testien tulokset vaihtelevat kovasti, joten liian suurta painoarvoa niille ei kannata antaa.

Mitään huolta sen suhteen ei siis ole, että laitteesta loppuisi puhti, kun kilpailijat vielä painavat eteenpäin. Selaaminen on supernopeaa ja graafisesti intensiiviset pelit pyörivät loistavasti, joten suorituskyvystä laitteen valinnan osuminen iPhoneen ei pitäisi olla kiinni.

iPhone 6 iPhone 6

Viisituumaisen Huawei Honor 6:n kanssa iPhone 6 on samaa kokoluokkaa, mutta ohuempi.

Vertasimme iPhone 6:n suorituskykyä kolmeen Android-laitteeseen, joita olivat Huawei Honor 6, OnePlus One sekä Samsung Galaxy Note 4.

iPhone 6 iPhone 6 iPhone 6 iPhone 6
iPhone 6

Huom! 3DMarkin kohdalla testi ajetaan puhelimen natiiviresoluutioita, josta johtuen korkealla QHD-resoluutiolla varustettu Note 4 ei saa läheskään kilpailijoiden kaltaisia pisteitä. Tämä ei johdu siitä, että suorittimista ei löytyisi tehoa, vaan siitä että laskutoimituksia joudutaan tekemään huomattavasti suuremmalle pikselimäärällä – tämä tosin vastaa ainakin osittain myös todellista käyttötilannetta.

Akkukesto

Totutusti iPhone on sijoittunut akkukestossa keskikastin yläpuolelle ja riippuen mittaustavoista jopa aivan kärkipaikoille. Nyt kasvanut resoluutio ja ruutupinta-ala tietysti syö oman osansa energiasta, joten tarvetta isommalle akulle todella on.

Akku on kasvanut 1560 milliampeeritunnista 1810:een viimeisen vuoden aikana, joka on vähintäänkin tarvittava määrä ottaen huomioon suuremman näytön. Päivittäisessä käytössä iPhone 6:sta saa helposti irti päivän akkukeston, mutta vähänkään suuremmalla käytöllä kahteen vuorokauteen pääseminen on käytännössä mahdotonta.

Missä iPhone onnistuu loistavasti on sen ns. idle-tilan akkukesto. Puhelin käyttää erittäin pieniä määriä akkua, mikäli puhelinta ei aktiivisesti käytä. Näin ollen esimerkiksi päivän vähäisen käytön jälkeen on hyvinkin mahdollista, että laite kestää myös toisen päivän.

Myös iPhonen, kuten niin monen muunkin älypuhelimen kanssa täytyy varautua jokapäiväiseen (tai -öiseen) lataamiseen. Mikäli akkukesto on tärkeää, niin iPhone 6 Plus tarjoaa paremman ratkaisun, kuten myös osa suuremmista Android-puhelimista.

Apple lupaa virallisesti puhelimelleen 14 tuntia puheaikaa ja 50 tuntia musiikin kuuntelua.

Kamera

Kamera ei ole laitteen merkittävimpiä uudistusten kohteita. Apple keskittyi päivittämään kameraa pääasiassa iPhone 6 Plussaan, joka sai optisen kuvanvakaimen. Valitettavasti tätä ominaisuutta ei nähdä iPhone 6:ssa.

Käytännössä iPhone 6:n kamera on sama kamera kuin iPhone 5s:ssä, mutta toki Apple on jälleen ohjelmallisesti parantanut yhtä markkinoiden toimivimmista kameraratkaisuista. Vaikka megapikseleitä on edelleen vain kahdeksan, tuottaa luuri tasalaatuista kuvaa riippumatta olosuhteista.

iPhone 6
iPhone 6

Liikaa ei voi kehua myöskään kameran nopeutta ja helppokäyttöisyyttä. Nopeutta lisää vielä kameran suurin uudistus eli vaihetunnistukseen pohjautuva automaattitarkennus, joka varmistaa entistä nopeammin, että haluttu tarkennus tulee kuvaan.

Erityisesti vaihetunnistus helpottaa hämärässä kuvaamista, jossa perinteinen kontrastiin pohjautuva tunnistus ei välttämättä saa tarkennusta aikaiseksi, ainakaan nopeasti. Tässä tapauksessa etäisyyden tunnistus toimii luotettavammin vaihemetodilla.

Kuten edeltäjässä videokuva on edelleen maksimissaan Full HD -tasoista, joten kilpailevien uutuuspuhelinten 4K-videoon ei päästä. Uutena ominaisuutena kamera osaa ottaa vielä entistä nopeampaa hidastuskuvaa. Täydellä teräväpiirrolla saa otettua nyt jopa 240 kehystä sekunnissa, joka tarkoittaa 8 kertaista hidastusta, kun video toistetaan 30fps:n nopeudella.

Muihin uudistuksiin lukeutuvat suuremmat panoraamakuvat sekä parannetut selfie-ominasuudet. Kamerasovellus ei puolestaan ole muuttunut juuri mihinkään, eikä siihen ole tarvettakaan niin kauan kuin ominaisuudet pysyvät iPhonen tavoin kurissa.

Jos omistaa iPhone 5s:n, niin pelkkä kamera ei luonnollisesti ole 700 euron arvoinen parannus. Käytännössä kameran parannusta ei juurikaan tule huomaamaan muuta kuin hieman nopeammassa tarkennuksessa ja muutamassa muussa uudessa ominaisuudessa. On kuitenkin muistettava, että jo iPhone 5s:n kamera on aivan oiva mobiilikuvaukseen, joten iPhone 6:n ostamista ei kannata ainakaan jättää tekemättä kameran takia.

iPhone 6 iPhone 6 iPhone 6 iPhone 6 iPhone 6
iPhone 6 iPhone 6 iPhone 6

iOS

Käyttäjille näkyviä uudistuksia ei tällä kertaa tuotu käyttöjärjestelmään juurikaan. Tällä kertaa Apple keskittyi parantamaan kokemusta sovelluskehittäjille, mutta muutamia uusia ominaisuuksia ja sadoittain korjauksia tietysti tehtiin iOS:n kahdeksannessakin versiossa.

Merkittävimmät uudistukset koskevat niin kutsuttuja Continuity-ominaisuuksia, joilla iOS-laite integroituu paremmin muiden Applen laitteiden kanssa ja esimerkiksi Handoffin ansiosta samaa tekemistä voi jatkaa muilla laitteilla. Continuity mahdollistaa vaikkapa tekstareiden kirjoittamisen Macillä tai puheluun vastaamisen iPadillä. Handoffilla dokumentin muokkaaminen tai verkkoselaaminen siirtyy vaikka Macin ja iPhonen välillä sulavasti.

Näitä samoja ominaisuuksia käsittelimme jo iPhone 6 Plus -arvostelussamme, josta suosittelen lukemaan lisäkokemuksia. Allekirjoittaneen kokemukset näistä ominaisuuksista rajoittuvat pitkälti iMessagen käyttöön Macillä. Handoff kun vaatisi mm. pöytä-Macillä Safarin käyttöä, jota ei tullut käytettyä.

iPhone 6 iPhone 6
Yksi uusista ominaisuuksista on kasvaneen ruutupinta-alan mukana tuoma Reachability (tavoitettavuus).

Yksi uusista ominaisuuksista on kasvaneen ruutupinta-alan mukana tuoma Reachability (tavoitettavuus). Joka mahdollistaa puhelimen yläreunassa kaukana sormista olevien elementtien helpomman tavoiteltavuuden. Se tapahtuu koskettamalla Touch ID:llä varustettu kahdesti tuplanäpäyksen tavoin (tosin ilman napin painamista) ja käyttöliittymä raahaa itseään hieman alemmas.

Touch ID:ssä on muuten edelleen yksi ärsyttävä piirre. Sitä nimittäin ei voi käyttää vain esimerkiksi App Store -ostoihin ilman, että tarvitsee käyttää sitä (tai ärsyttävämpää Passcode-numerosarjaa) ruudun lukituksen poistamiseen. Miksi?!

Myös kilpailijoilta lainattuja ominaisuuksia iOS 8:sta löytyy. Tällaisia ovat ainakin widgetit, joita voi asentaa ilmoituskeskukseen sekä kolmannen osapuolen näppäimistöt, joita Apple mainostaa vahvasti iPhone 6:n omalla sivullaankin.

iPhone 6 iPhone 6
Myös kilpailijoilta lainattuja ominaisuuksia iOS 8:sta löytyy.

Käyttöjärjestelmän toimivuus oli jo iPhone 5s:n kohdalla erinomaista, kun alustaan lisättiin esimerkiksi odotettu toimintakeskus. Koska iPhonen käyttöliittymä perustuu pitkälti samaan kuin 8 vuotta sitten, niin väistämättä se alkaa vaikuttaa tylsältä. Niin elegantiksi kuin 2007 vuoden käyttöjärjestelmä onkin tehty, niin valitettavasti se kaipaa jotain täysin uutta.

Ongelma, jonka huomasimme jo vuosi sitten on edelleen läsnä. Käyttöjärjestelmä paisuu ominaisuuksista, eikä sitä voida enää pitää sinä samana yksinkertaisena iOS:nä kuin vaikkapa viisi vuotta sitten.

Eleohjausta on laitettu sinne tänne, ylhäältä tulee ilmoituspalkki, alhaalta tulee toimintakeskus, eri tavalla ylhäältä tulee Spotlight-haku. Napautus kotinäppäintä vie odotetusti kotinäkymään, mutta nyt 8 vuotta myöhemmin kaksi napsautusta avaa moniajonäkymän, yksi pitkä painallus avaa Sirin ja kaksi kosketusta siirtää näyttöä alaspäin helpottaakseen yhden käden käyttöä.

Vielä kun lisätään sovellusten erilaiset toiminnot ja niiden eleet, niin ei voida puhua enää samasta laitoksesta kuin 2007 tai edes 2010. Valitettavasti on vaikea kuvitella, että Apple tuo markkinoille uudelleen keksittyä käyttöliittymää mikäli sellaiseen ei ole erittäin hyvää syytä.

Yhteenveto

Ulkopuolisesti iPhone on päivittynyt aivan erilaiseksi uuden sukupolven myötä. Vaikka koon puolesta sen erityisesti huomaa iPhone 6 Plussan kohdalla, niin myös tämä "tavallinen" iPhone 6 on merkittävästi edeltäjää suurempi.

Voi huoletta sanoa, että iPhone ei ole enää pieni puhelin, ja tämän tietää myös Apple, joka toi uuden yläreunan käyttöä helpottavan Reachability-ominasuuden tarjolle. Suuri koko ei kuitenkaan ole yksin uudistuksena. Pyöreillä reunoilla varustettu iPhone 6 on kuin laadukkaampi versio ensimmäisistä iPhone-malleista.

Valitettavasti pehmeä ja laadukas viimeistely tarkoittaa tässä tapauksessa liukasta lopputulosta. Samalla hieman pyöreämmät napit eivät osu sormeen aivan yhtä tehokkaasti, joten pientä napinaa siitä.

Jos puhelimen takapinnasta tulee mieleen liukkaus, niin kaarevalla 2.5D-lasilla varustettu näyttö saa etupuolella kuvan pomppaamaan aivan kiinni sormiin. Aivan lasipinnan alla oleva näyttö saa vaikuttamaan kokemuksen siltä, kuin käyttöliittymään pääsisi oikeasti käsiksi.

Tästä päästäänkin hyvin käyttöliittymään, joka ei ole kokenut suuria muutoksia viime sukupolvesta. Jo aiemmin iOS:stä on löytynyt esimerkiksi ilmoituskeskus ja toimintakeskus, ja kuten tiedämme, niin iPhonen käyttökokemus on aina ollut sulavaa. Riippumatta uusista widgeteistä, kolmannen osapuolen näppäimistöistä, Continuity- ja Reachability-ominaisuuksista iOS 8 vaikuttaa aikansa eläneeltä konseptilta.

Kameran osalta osaa jo odottaa varmatoimista digipokkarin tappajaa, jonka iPhone myös tarjoaa. Kameran 60fps Full HD -videokuvaus tarjoaa loistavaa laatua ja uusi 240fps-hidastuskuvaus on hauska leikkikalu. Pieniä parannuksia iPhone 5s:n jo erinomaiseen kameraan.

Käsissä on jälleen huippulaite, jota joulupukin kontista löytyy jälleen roppakaupalla tänäkin vuonna. Designin puolesta on menty osaltaan parempaa suuntaan (makuasia, tietty), mutta kompromisseja on jouduttu tekemään. Ennustan, että putoilevien (ja siten rikkoutuneiden) iPhone-laitteiden määrä tulee kasvamaan merkittävästi seuraavan vuoden aikana.

Pieniä parannuksia iPhone 6:een edelleen kaipaisi. Isommassa Plus-mallissa olevat optinen kuvanvakain ja Full HD -resoluution näyttö olisivat kivoja lisiä. Toisaalta kokoluokka on huomattavasti parempi vaatimattomamman kokoisille käsille. Ja viimeisenä toiveena on tietysti iOS:n täysremontti ja kenties jotain oikeasti mullistavaa.

P.S. Kiitokset Musta Pekka Oy:lle laitteen testilainasta!

Apple iPhone 6 (16GB)

Käyttäjien kokemukset ja kommentit (10)

Jakele
Jakele

2

Tosi hieno laite ja loistava kamera. Erityisesti sen värientoisto. Siksi minä tän valitsin. Kameraohjelmaan tuli myös sellanen 'valkosen ihmisen' mukainen selkeä ja helppokäyttöinen kuvien editointikin.
Nuoruudenaikainen valokuvausinnostus virisi uudelleen 😊

Vastaa
Jakele
Jakele

3

Tosi hieno laite ja loistava kamera. Erityisesti sen värientoisto. Siksi minä tän valitsin. Kameraohjelmaan tuli myös sellanen 'valkosen ihmisen' mukainen selkeä ja helppokäyttöinen kuvien editointikin.
Nuoruudenaikainen valokuvausinnostus virisi uudelleen

Vastaa
Abcabc375
Abcabc375

5

Käyttöjärjestelmästä voisin sanoa, että erinomaisesti toimivaa ei kannata korjata. Tämän vuoksi muutokset ovat pieniä, ja ihmisten on helpompi omaksua uudet ominaisuudet pikkuhiljaa. Näin se kuuluukin tehdä. Hyvä arvostelu muuten. Tämä kohta oli tosin hyvin epäselvä "Se tapahtuu koskettamalla Touch ID:llä varustettu kahdesti tuplanäpäyksen tavoin (tosin ilman napin painamista) ja käyttöliittymä raahaa itseään hieman alemmas."

Vastaa
prunester
prunester

6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Käyttöjärjestelmästä voisin sanoa, että erinomaisesti toimivaa ei kannata korjata. Tämän vuoksi muutokset ovat pieniä, ja ihmisten on helpompi omaksua uudet ominaisuudet pikkuhiljaa. Näin se kuuluukin tehdä.


Isoissa muutoksissa on aina riski siitä että asiakkaat eivät niistä pidä ja vaihtavat toiseen systeemiin. Uskoisin myös että tämän takia Apple on varovainen kaikkien muutosten kanssa. Amerikkalaisethan sanovat että if it aint broken, don't fix it.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abcabc375:

Hyvä arvostelu muuten. Tämä kohta oli tosin hyvin epäselvä "Se tapahtuu koskettamalla Touch ID:llä varustettu kahdesti tuplanäpäyksen tavoin (tosin ilman napin painamista) ja käyttöliittymä raahaa itseään hieman alemmas."


Kotinappia kun napauttaa kevyesti kaksi kertaa tulee käyttöliittymä alaspäin näytöllä jolloin yhdellä kädellä käyttäessä on mahdollista ylettää helposti myös näyön yläreunassa oleviin käyttöliittymäelementteihin.

Kotinappi tunnistaa painalluksen lisäksi myös hipaisun, eli sitä nappia ei tosiaan paineta, vaan kevyesti vaan taputetaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ruuuberst (vahvistamaton)

7

Aikamoista kehumista tämä arvostelu, eikö täysin alamitoitettu resoluutio ja akku ollenkaan vaikuta pisteisiin?

Samoin ihmetyttää tämä saanut vain kahta tähteä ylihintansa takia, kuten parit omenalogottomat mallit sai?

Vastaa
prunester
prunester

8

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ruuuberst:

Aikamoista kehumista tämä arvostelu, eikö täysin alamitoitettu resoluutio ja akku ollenkaan vaikuta pisteisiin?


Millä mittapuulla resoluutio on "täysin alamitoitettu"?

Eipä tuo akkukestokaan mahdottoman heikolta ole vertailuissa näyttänyt.

Kyllä molemmista voi aina parantaa, mutta "täysin alamitoitettu" on kauniisti sanottuna liioittelua.

Vastaa
Jakele
Jakele

9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ruuuberst:

Aikamoista kehumista tämä arvostelu, eikö täysin alamitoitettu resoluutio ja akku ollenkaan vaikuta pisteisiin?

Samoin ihmetyttää tämä saanut vain kahta tähteä ylihintansa takia, kuten parit omenalogottomat mallit sai?

Näyttö on loistava, todella hyvä! vaikka resoluutio ei olekaan edes fd.
Kuva tarkka ja värit hienot. Näkee OK ulkona päivänvalossakin, toisin kun joillain toisilla...

Ps. Akkua mun pitää ladata jopa joka kolmas päivä kun en Facebookia enkä twitteriä käytä, mutt valokuvaan kyll ja gps:ääkin käyttelen puheluiden ja viestinnän lomassa. ...hmm ja musiikkia kuuntelen radiosta ja iltaisin Padillä Areenasta...

Vastaa
mckonen
mckonen

10

En allekirjoittaisi ihan tätä hypetystä rautapuolen täydellisyydestä, esim. tästä puuttuu vieläkin FM-radio, joka oli esim. nokialaisissa jo aikojen alusta, aika käsittämättömätöntä (ilmeisesti kaikki ostajat ei tätä kommenteista päätellen tiedä). Ja muistikorttia ei sitten taida myöskään tulla IPhoneen koskaan?
IOS käyttis on todella vajavaisen yksinkertainen ja toisaalta näinollen helppokäyttöinen (niin tämä luuri onkin alunperin tehty maailman tyhmimmälle kansalle...). Yksinkertaisuudesta johtuen muunneltavuus puuttuu kokonaan, jotka kaikista muista käyttiksistä (puhelimista) löytyy, kuten pikakuvakkeiden ja widgettien luonti työpöydälle (yhteystiedot, suorasoitto, nettisivut, tiedostot, kuvat yms.) sekä syötteet (somet, sähköpostit, uutiset yms.) omalla sivulla.
IPhonea varmaankin ostetaan paljon sen mainostetun helppokäyttöisyyden takia, maksoi se ja sen käyttö mitä tahansa (näin myös vaimo), mutta itse kyllä odotan esim. (jos huhut pitävät paikkanasa) Microsoftin W10 luuria 50M kameralla ja täydellä android tuella, siihen asti on pärjältävä tällä N9 luurilla kun parempaakaan/ mieluista ei vielä ole tarjolla...

Vastaa

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.